29 aprilie 2020 – Intervenţia domnului deputat Silviu Vexler cu ocazia Zilei Naţionale a Statului Israel.

Ion-Marcel Ciolacu Dau cuvântul domnului Vexler Silviu, cu ocazia Zilei Independenţei Statului Israel. Domnule deputat, vă rog.

Silviu Vexler Bună ziua, domnule preşedinte! Vă mulţumesc frumos. Astăzi este Yom Haˈatzmaut, Ziua Naţională a Statului Israel, care marchează 72 de ani de la momentul când a fost declarată independenţa. Statul Israel a fost, este şi rămâne un simbol al democraţiei, al curajului şi al inovaţiei. E o ţară care a ştiut de fiecare dată să-şi protejeze cu demnitate toţi cetăţenii şi o face în continuare, indiferent de costuri, o ţară care a încurajat şi a sprijinit în permanenţă libertatea, cercetarea şi dezvoltarea. În toată această perioadă, bucuria, tristeţea, fericirea şi, din păcate, uneori, durerea evreilor din întreaga lume s-au împletit cu destinul statului Israel, iar Israelul a ştiut să renască de fiecare dată în faţa fiecărei greutăţi, păstrându-şi magia, în acelaşi timp. Vreau să subliniez în mod special că, de-a lungul anilor, Israelul şi comunităţile evreieşti au sprijinit de fiecare dată România, fiind un aliat apropiat, prieten de încredere şi nădejde al poporului român şi al ţării noastre. Atunci când va fi posibil, vă încurajez cu toată inima să vizitaţi Israelul, când aveţi posibilitatea, şi să descoperiţi cum ceea ce par imagini de vis devin realitate. Fie ca întotdeauna statul Israel să primească recunoaşterea pe care o merită şi pacea pe care şi-o doreşte cu atâta ardoare! La mulţi ani, statului Israel! Am Yisrael Chai! Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi noi vă mulţumim. Vă urăm la mulţi ani! Doamna Birchall Ana.

Ana Birchall Mulţumesc mult, domnule preşedinte! La mulţi ani, statului Israel! Eu am solicitat intervenţie pentru explicarea votului la PL-x 10. Dacă îmi permiteţi, acum, în două cuvinte. Eu vreau să salut votul de astăzi. Este un act de dreptate în special faţă de românii de bună-credinţă care şi-au luat credite în franci elveţieni. Mărturisesc că la nivel personal am o oarecare mâhnire. Pentru că mi-aş fi dorit ca foştii mei colegi din PSD să fi sprijinit acest efort al meu încă din februarie 2014, când am iniţiat un proiect de lege, care a fost dezbătut, redezbătut, trimis, retrimis, nu mai contează istoricul. Dar, dacă am fi adoptat ce am adoptat astăzi, în 2014, foarte mulţi români de bună-credinţă care şi-au văzut ratele la franci elveţieni triplate peste noapte, fără să aibă nicio vină, n-ar mai fi trăit acest calvar. Dar e bine mai târziu decât niciodată. Deci, eu vreau să mulţumesc şi să salut votul de astăzi. Şi poate că este o lecţie pe care trebuie să o învăţăm cu toţii. Că e important să trecem proiecte absolut corecte pentru a sprijini oamenii atunci când e absolută nevoie. Şi în 2014 era...

Ion-Marcel Ciolacu Vă rugăm să finalizaţi.

Ana Birchall ... mult mai multă nevoie decât acum. Mulţumesc.