29 aprilie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.2/2020 privind aprobarea aderării Secretariatului General al Guvernului la Reţeaua europeană de dezvoltare durabilă (ESDN) şi aprobarea plăţii cotizaţiei anuale de participare a Secretariatului General al Guvernului, precum şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.41/1994 privind autorizarea plăţii cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care România este parte (PL-x 88/2020). ( rămas pentru votul final ).

Florin Iordache 12. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2020 privind aprobarea aderării Secretariatului General al Guvernului la Reţeaua europeană de dezvoltare durabilă (ESDN) şi aprobarea plăţii cotizaţiei anuale de participare a Secretariatului General al Guvernului, precum şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plăţii cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care România este parte; PL-x 88/2020. Raport fără amendamente. Comisia pentru administraţie? Vă rog, domnule vicepreşedinte. Domnule chestor, vă rog. Prezentaţi dumneavoastră, din partea Comisiei pentru administraţie.

Laurenţiu-Dan Leoreanu Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Numai o secundă, dacă-mi permiteţi?

Florin Iordache Vă dau eu raportul sau ochelari... Ce vă trebuie?

Laurenţiu-Dan Leoreanu Raport asupra Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2020 privind aprobarea aderării Secretariatului General al Guvernului la Reţeaua europeană de dezvoltare durabilă şi aprobarea plăţii cotizaţiei anuale de participare a Secretariatului General al Guvernului, precum şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plăţii cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care România este parte. În conformitate cu prevederile art. 94 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului a fost sesizată cu dezbaterea pe fond, în procedură obişnuită, asupra acestui proiect de lege, care este trimis prin adresa PL-x 88 din 2 martie 2020 şi înregistrat. La întocmirea prezentului raport, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului a avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege, în şedinţa din 26 februarie 2020. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea aderării Secretariatului General al Guvernului la Reţeaua europeană de dezvoltare durabilă şi aprobarea plăţii cotizaţiei anuale de participare a Secretariatului General al Guvernului, precum şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 41/1994. Cotizaţia se suportă, în limita bugetului aprobat pe anul 2020, precum şi cu încadrarea în estimările şi prevederile bugetare pentru anii următori, din bugetul Secretariatului General al Guvernului, pentru Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. În prezent, cotizaţia anuală pentru membrii titulari este de 12.000 de euro, iar cuantumul cotizaţiei anuale poate fi modificat prin hotărâre a Guvernului, în situaţia în care ESDN decide actualizarea acestuia la un alt nivel. Pentru anul 2020, cheltuielile estimative se ridică la 57,60 mii lei - echivalentul cotizaţiei anuale de membru cu drepturi depline în valoare de 12.000 de euro, la un curs valutar estimat de 4,8 euro/leu. Cheltuielile estimative pentru o perioadă de 5 ani se ridică la circa 288 mii lei. Potrivit prevederilor art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi-a desfăşurat lucrările în şedinţa online din data de 22 aprilie 2020. La lucrările Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului au fost prezenţi deputaţi, conform listei de prezenţă. În urma examinării proiectului de lege mai sus menţionat şi a opiniilor exprimate, membrii Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea prezentului proiect de lege. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Acesta a fost raportul. Dacă o să-mi permiteţi, şi punctul de vedere al Grupului PNL?

Florin Iordache Vă rog.

Laurenţiu-Dan Leoreanu PNL susţine adoptarea prezentului proiect de lege, subliniind faptul că este important ca România să fie activă în cadrul organizaţiilor internaţionale, interguvernamentale, din care face parte, iar reţeaua europeană de dezvoltare durabilă se ocupă de provocările şi oportunităţile relevante legate de sustenabilitatea şi dezvoltarea care sunt de interes public, acestea reprezentând o preocupare deosebită inclusiv pentru ţara noastră. Este esenţial să punem în aplicare angajamentele asumate prin Agenda ONU 2030 pentru dezvoltare durabilă şi obiectivele sale de dezvoltare durabilă aferente, iar implicarea noastră în cadrul reţelei europene de dezvoltare durabilă este importantă pentru implementarea acestor obiective. Prin urmare, Grupul deputaţilor PNL din Camera Deputaţilor va vota pentru adoptarea prezentului proiect de lege. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Întreb acum, din partea grupurilor parlamentare dacă sunt intervenţii? Deocamdată pe ecran nu-mi apare că doreşte cineva. De la PSD? Nu. USR? Nu. PMP? Nu. UDMR? Nu. Minorităţi? Nu. Bun. Am finalizat şi acest proiect de lege. Facem pauză cinci minute, până stafful tehnic pregăteşte votul final.