Florin-Claudiu Roman Bună ziua, domnule preşedinte! Doamnelor şi domnilor colegi, Am solicitat cuvântul pe procedură, întrucât, aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră, în spaţiul public a apărut un subiect legat de adoptarea tacită a unui proiect la Camera Deputaţilor şi eu cred că este de datoria noastră să explicăm acest lucru, pentru ca nu cumva cineva să creadă că ar fi ceva în spatele acestui lucru. Mă refer la acel proiect privind autonomia Ţinutului Secuiesc, care a trecut prin adoptare tacită de Camera Deputaţilor, iar anunţul a fost făcut de preşedintele Camerei Deputaţilor în şedinţa din 23 aprilie, conform stenogramei. Aş vrea să fac două precizări foarte importante. S-a vehiculat şi s-a spus în spaţiul public că acest proiect nu a fost dezbătut şi nu a primit raport. Informaţia este eronată. Acest proiect a fost discutat de Comisia pentru administraţie publică şi a primit un raport de respingere. Conform Regulamentului, raportul se îndreaptă către Biroul permanent şi, ulterior, pasul următor este cel de a fi trimis spre votul final al Camerei Deputaţilor. Am vrut să fac aceste precizări, pentru că lumea trebuie să înţeleagă foarte clar, nu că nu a fost o dezbatere,el a fost dezbătut în comisie, a fost respins, el nu a mai ajuns la votul final, aşa cum nu au ajuns sute de proiecte, în ultimele săptămâni, la votul final, fie la Senat, fie la Camera Deputaţilor, din cauza perioadei Paştelui şi a acestei perioade în care funcţionăm în acest format restrâns. Vreau să se înţeleagă foarte clar, Partidul Naţional Liberal nu are majoritatea în conducerea Camerei Deputaţilor, Partidul Naţional Liberal solicită celor care au majoritatea să trimită cât mai repede mesaje colegilor din Senat şi să respingem această aberaţie. Cred că nu este nevoie de trocuri în perioada în care avem alte probleme de rezolvat. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Dacă-mi permiteţi şi mie să intervin? Vorbim de Propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc; Pl-x 670/2019. În data de 23 decembrie am făcut solicitare pentru punct de vedere la Guvernul României. Pe data de 10 februarie a fost trimis pentru raport la Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului. În data de 4 martie 2020 - primire de raport de respingere de la Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, în unanimitate. Pe data de 9 martie 2020 a fost înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor. După această dată, de 9 martie, am avut un singur vot - învestirea Guvernului şi starea de urgenţă. Am avut două şedinţe - una de plen comun, cu modificarea Regulamentului şi învestirea Guvernului, şi o singură şedinţă de plen, cu un singur punct pe ordinea de zi, tot plen comun - starea de urgenţă. Camera Deputaţilor nu a mai avut niciun plen. Pe data de 25 martie - împlinirea termenului constituţional pentru dezbatere şi vot final. Biroul permanent a făcut adresă că nu s-a solicitat prelungirea termenului. Pe data de 16 aprilie... Deci pe data de 25 martie s-a împlinit termenul constituţional pentru dezbatere şi vot final. Pe 16 aprilie am primit şi punctul de vedere al Guvernului. Adevărat, negativ. Pe data de 23 aprilie, cum era normal şi cum o să fac şi astăzi, în cazul... fiindcă aşa prevede Regulamentul Camerei, a fost adoptată de Camera Deputaţilor, ca urmare a depăşirii termenului de 45 de zile, nefiind o solicitare de mărire a acestui termen de 45 de zile, potrivit art. 75 alin. (2) Teza a III-a din Constituţia României, republicată. Părerea mea este că nu mai trebuie să căutăm vinovaţi. Era în perioada în care Camera Deputaţilor n-a avut niciun sistem de vot implementat. Noi am avut un singur sistem de vot implementat până când am început să fim funcţionali prin sistemul STS - sistemul de vot pentru plenul comun. Şi în toată această perioadă, cât a trecut termenul tacit, am avut doar două voturi de plen comun, prin sistemul creat de către Camera Deputaţilor, prin tehnicul Camerei Deputaţilor, cărora le mulţumesc în continuare. Astăzi de dimineaţă, împreună cu preşedintele Senatului am stabilit - astăzi, la ora 14,00, Senatul va avea plen şi va da vot de respingere pe acest proiect de lege. Părerea mea - este un lucru mult prea important pentru toată lumea şi pentru România, să închidem acest subiect şi cu asta basta. (Aplauze. Revine la prezidiu.)
Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Aş vrea să clarificăm câteva lucruri, pe care antevorbitorii mei nu le-au spus. Nu au spus că PMP a fost singurul partid care a cerut respingerea Legii autonomiei, propusă de UDMR. Şi a făcut acest lucru prin liderul nostru de grup, domnul Marius Paşcan, în şedinţa din 12 martie. Noi am cerut, şi liderul nostru de grup a spus clar - domnilor, va trece tacit şi trebuie să îl dezbatem şi să dăm un vot împotrivă. Mă bucur, astăzi, să aflu că se va da un vot împotrivă, la Senat, şi acest proiect nu va trece. Dar aş vrea să vă amintesc, şi celor care au fost în Biroul permanent, PMP este singurul partid parlamentar care nu are reprezentant de drept în Biroul permanent, în conducerea Camerei Deputaţilor. Şi noi am fost singurii care am propus eliminarea acestui proiect al UDMR. Vă mulţumesc. (În continuare, conducerea şedinţei a fost preluată de domnul deputat Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.)
Florin Iordache Da. Îl invit pe reprezentantul UDMR. Domnul Zacharie, vă rog, liderul UDMR.
Zacharie Benedek Vă mulţumesc. Stimaţi colegi, Şi noi am fi preferat să existe o dezbatere pe această propunere legislativă. Nu suntem naivi şi nu credeam că o să treacă prin Camera Deputaţilor, prin vot pozitiv. Dar şi noi am fi dorit.Şi în astfel de cazuri dorim să existe o dezbatere sinceră, parlamentară. Vă mulţumesc. (În continuare, conducerea şedinţei a fost preluată de domnul deputat Ion-Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor.)