Ion-Marcel Ciolacu 2. Reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr.731 din 6 noiembrie 2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 59 din 29 ianuarie 2020; PL-x 10/2019/2020. Amendamente admise - 22 de poziţii. Caracter ordinar. Dacă din partea iniţiatorilor? Este un singur iniţiator. (Domnul deputat Florin-Claudiu Roman solicită să ia cuvântul.) Pe procedură? Vă rog, domnule lider.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Să intrăm totuşi pe ordinea de zi. Doriţi, din partea USR, pe acest subiect? Doriţi pe acest subiect? Mai intervine cineva? (2. Reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr.731 din 6 noiembrie 2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.59 din 29 ianuarie 2020; PL-x 10/2019/2020.) Din partea Comisiei juridice, domnul Nicuşor Halici, vă rog, prezentarea raportului.
Nicuşor Halici Mulţumesc, domnule preşedinte. Comisia juridică. Raport asupra reexaminării Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. În conformitate cu prevederile Regulamentului, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a dezbătut în şedinţă online Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.77/2016, care a fost decisă de Curtea Constituţională ca fiind constituţională prin Decizia nr. 731 din 2019. Consiliul Legislativ a avizat favorabil iniţiativa. De asemenea, Consiliul Economic şi Social - aviz favorabil. Iniţiativa are ca obiect de reglementare - aşa cum vă spuneam - darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Senatul României a adoptat legea reexaminată în data de 26 februarie 2020, de asemenea, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 731 din 2019. Membrii Comisiei juridice au hotărât, cu majoritate de voturi, să înainteze plenului Camerei Deputaţilor un raport de adoptare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 77/2016. Legea face parte din categoria legilor ordinare, iar, conform art. 75 din Constituţia României, Camera Deputaţilor este Cameră decizională.
Ion-Marcel Ciolacu Din partea grupurilor parlamentare? Din partea Grupului Partidului Social Democrat există intervenţii? Dumneavoastră, domnule lider, vă rog.
Alfred - Robert Simonis Mulţumesc, domnule preşedinte. Practic, astăzi, votăm o lege care este foarte, foarte bună pentru români. Cei care au luat credite, mai ales în franci elveţieni, şi cărora li s-au dublat sau triplat ratele, pot da imobilele achiziţionate, şi în acest fel se sting obligaţiile de plată. Pentru că l-am auzit pe preşedintele Iohannis, ieri, spunând că în Parlament are loc un spectacol sinistru şi deplorabil, probabil că şi această iniţiativă prin care ajutăm românii care nu-şi mai pot plăti ratele pentru că acestea s-au triplat sau chiar s-au mărit de mai multe ori... îşi pot da imobilele în contul acelei datorii. De asemenea, legi adoptate de toate grupurile parlamentare,în Camera Deputaţilor, cu excepţia PNL, cum ar fi: Amânarea ratelor fără dobândă la dobândă pentru românii disponibilizaţi şi aflaţi în şomaj tehnic, aşa cum au făcut şi alte state europene. Şi aceasta poate este o măsură sinistră; Suspendarea facturilor la utilităţi pentru 3 luni de zile pentru firme.Şi aceasta poate este o măsură sinistră şi deplorabilă, dar care ajută foarte mult românii; Suspendarea chiriilor, care tocmai a fost dezbătută şi sperăm ca în câteva minute să fie şi votată, pentru români şi pentru antreprenorii români aflaţi în criză, de asemenea, este una dintre măsurile pe care Parlamentul le adoptă şi sunt catalogate astfel de PNL şi preşedinte, şi, mai mult, sunt atacate şi la Curtea Constituţională, pentru a fi blocate şi întârziate cât mai mult; De asemenea, Legea privind şomajul tehnic, care prevedea că nu se pot face concedieri pe perioada aceasta. Lege întoarsă de preşedinte, pentru a fi reexaminată. Şi aceasta este o altă măsură votată, în Parlament, de toate grupurile parlamentare, cu excepţia PNL, ca şi multe altele iniţiate de PSD, dar votate de toată lumea, aproape. Şi aceasta este una din acele măsuri extrem de grave pe care Parlamentul le adoptă. Ştim, stimaţi colegi, că măsurile bune sunt acelea prin care exportaţi români din zone roşii, şi iată că se îmbolnăvesc şi nu le răspunde nimeni la ambasade şi la consulate. Nu văd nicio măsură prin care Guvernul încearcă să-i repatrieze în regim de urgenţă şi să-i trateze pe românii bolnavi. Şi, de asemenea, prioritatea Guvernului PNL este de a face achiziţii de 12 milioane de euro de la un butic din Giurgiu. Şi multe alte suspiciuni de fapte de corupţie în această perioadă de criză. Trag, în final, un semnal de alarmă. Că nu vă va ierta nimeni dacă, în timp ce românii mor, dumneavoastră furaţi bani şi faceţi achiziţii la preţuri trucate! (Aplauze.)
Ion-Marcel Ciolacu Mai doriţi să faceţi alte referiri la proiectul în dezbatere, ca reprezentant al Grupului PNL? Nu. Data viitoare. Am înţeles. La votul final. Poate vă referiţi şi la proiect. Din partea Grupului parlamentar al PNL nu sunt intervenţii, nu? Din partea Grupului parlamentar al USR? Nu este nicio intervenţie. Din partea Grupului parlamentar al UDMR, doamna Ambrus Izabella-Agnes, vă rog.
Izabella-Agnes Ambrus Mulţumesc. Bună ziua! Stimate domnule preşedinte, Stimaţi colegi, UDMR votează acest proiect legislativ. Este vital să existe mecanisme de protecţie a debitorilor care cu bună-credinţă au contractat un credit, însă, ca urmare a unor mecanisme financiare imprevizibile şi ca urmare a fluctuaţiilor cursului de schimb, au ajuns în nişte situaţii dificile, deosebit de oneroase, determinând o serie de dificultăţi de plată, chiar incapacitate de plată. Am văzut ce s-a întâmplat cu creditele în franci elveţieni, iar această situaţie a necesitate o reglementare clară. Acest proiect legislativ vine în ajutorul acestor debitori. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Din partea Grupului parlamentar al PMP? Nicio intervenţie. Neafiliaţi? Nicio intervenţie. Dacă la titlu? Dacă la preambul? Dacă la amendamentele admise, de la 1 la 22, sunt intervenţii? Nu. Legea rămâne la votul final.