23 aprilie 2020 – Solicitarea Comisiei pentru învăţământ cu privire la încadrarea în categoria legilor de complexitate deosebită şi, în consecinţă, prelungirea termenului constituţional de dezbatere şi vot final de la 45 la 60 de zile a Propunerii legislative pentru modificarea art.207 şi art. 213 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011. ( adoptată propunerea legislativă ca urmare a depăşirii termenului constituţional ).

Florin Iordache 11. Solicitarea Comisiei pentru învăţământ cu privire la încadrarea în categoria legilor de complexitate deosebită şi, în consecinţă, prelungirea termenului constituţional de dezbatere şi vot final de la 45 la 60 de zile a Propunerii legislative pentru modificarea art.207 şi art. 213 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 (Pl-x 17/2020). Domnul preşedinte al Comisiei pentru învăţământ, domnul Sorin Cîmpeanu. La această propunere legislativă, Comisia pentru învăţământ propune respingerea. Vă rog, domnule preşedinte.

Sorin Mihai Cîmpeanu Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Aşa cum aţi precizat, Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a primit spre dezbatere, în fond, Propunerea legislativă de modificare a art. 207 şi art. 213 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. Comisia a analizat şi avizul negativ al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea celor două articole, art.207 alin.(5) lit. b) şi c), precum şi art.213 alin.(7) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, în scopul modificării modalităţii de alegere a decanului şi a prodecanilor, precum şi instituirea unor noi reglementări de limitare a mandatelor. Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice. Camera Deputaţilor este primă Cameră sesizată. În urma dezbaterii, în şedinţa din 26 martie 2020, comisia a propus respingerea propunerii legislative. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Am finalizat. Începem dezbaterile generale. Domnul preşedinte Dan Barna. Vă rog. Se pregăteşte doamna deputat Cristina Iurişniţi, cel de-al doilea vorbitor al Grupului USR. Vă rog.

Ilie Dan Barna La acest proiect de lege avem o problemă de procedură tehnică, pentru că data prezentării în Biroul permanent a fost 9 martie 2020, iar termenul constituţional pentru dezbatere şi vot era 22 aprilie 2020, adică ieri. În momentul de faţă această lege este adoptată tacit şi trebuie trimisă la Senat. Faptul că încercăm acum o resuscitare a mortului legislativ, nu e în favoarea procedurii, prin urmare vă rog să constatăm că termenul s-a împlinit ieri, să admitem adoptarea tacită şi să trimitem legea la Senat, aşa cum prevede procedura. Mulţumesc.

Florin Iordache Bun. Numai puţin, să consult stafful tehnic. Bun. În aceste condiţii, se consideră adoptată şi va merge la Senat, cu propunere de adoptare tacită. Mulţumesc. Înţeleg de la stafful tehnic că trebuie să facem o pauză de cinci minute pentru a putea începe sesiunea de vot final cu cele nouă proiecte care au rămas pentru votul final. (În continuare, conducerea şedinţei a fost preluată de domnul deputat Ion-Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor.)

Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc, domnule Iordache.