Florin Iordache 8. PL-x 474; Proiectul de Lege pentru modificarea anexelor nr. 1-5 la Legea nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie. Vă rog, domnule preşedinte Stănescu, prezentaţi raportul Comisiei pentru agricultură.
Alexandru Stănescu Avem un raport comun suplimentar. Plenul Camerei Deputaţilor a hotărât trimiterea spre reexaminare, la Comisia pentru buget şi Comisia pentru agricultură, a Proiectului de Lege pentru modificarea anexelor nr. 1-5 la Legea nr. 195/2018. Proiectul de lege supus reexaminării are ca obiect de reglementare înlăturarea unor contradicţii din cadrul anexelor nr. 1-5 ale Legii nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie ce împiedica aplicarea legii. În conformitate cu prevederile art. 61 şi 63 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru buget şi Comisia pentru agricultură şi-au desfăşurat lucrările în şedinţe separate. În urma reexaminării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii celor două comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor raportul comun suplimentar de adoptare a Proiectului de Lege pentru modificarea anexelor nr.1-5 la Legea nr.195/2018 privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, cu amendamentele admise prezentate în anexă. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Începem dezbaterile generale. Rog colegii să se înscrie. Domnul Popescu Nicolae-Daniel, de la Grupul USR. Vă rog, domnule Popescu.
Nicolae-Daniel Popescu Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimate colege, Stimaţi colegi, USR va vota pentru adoptarea acestui proiect de lege. L-am susţinut şi în cadrul dezbaterilor extinse din Comisia pentru agricultură, întrucât nu este în regulă ca România să fie tot mai dependentă de carne de porc din import. Epidemia de pestă porcină, lipsa unei strategii coerente la nivel naţional şi subvenţiile prea mici au avut şi au în continuare efecte directe asupra pieţei cărnii de porc din România. În contextul crizei cauzate de noul coronavirus şi nu numai, credem că independenţa şi securitatea alimentară a României se vor dovedi la fel de importante ca independenţa energetică. De aceea, sunt necesare măsuri şi acţiuni rapide de relansare a agriculturii româneşti, de susţinere a fermierilor, în special a micilor fermieri, prin ajutoare de stat şi fonduri europene. Dacă România avea astăzi o capacitate normală de producţie de suine nu ne-am mai fi găsit în situaţia de a cumpăra carne de porc la un preţ, probabil, de fapt, mai mult ca sigur, prea mare pentru buzunarul românului. Trebuie să încurajăm producţia de carne de porc şi a produselor româneşti în general şi credem că, prin modificările aduse acestui proiect de lege, Guvernul şi instituţiile abilitate vor avea cadrul legal necesar pentru construcţia de ferme de reproducţie, ca acţiune împotriva unui risc foarte mare, şi anume, a aceluia de prăbuşire a producţiei de carne din România. Aşadar, Grupul parlamentar al USR din Camera Deputaţilor va vota pentru adoptarea acestui proiect de lege. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Următorul vorbitor, domnul Simionca, primul vorbitor de la Grupul PMP. Se va pregăti domnul Movilă. Domnule Simionca, vă rog.
Ionuţ Simionca Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Acest proiect de act normativ face parte dintr-un program naţional de susţinere a crescătorilor de suine. Eu l-am susţinut şi în comisie. Ce e important şi ce trebuie să ştie toţi colegii este că pesta porcină africană a făcut ca marile unităţi de reproducţie din România să fie închise, şi în acest moment noi importăm material genetic, adică purceluşii pentru îngrăşat. Acest proiect legislativ ajută la creşterea capacităţii de reproducţie, mai ales că avem o grămadă de măsuri care limitează transportul, transferul animalelor. Aşadar, noi vom vota acest proiect legislativ. Noi ne dorim ca România să poată să producă mâncare pentru toţi românii, ba chiar mai multă, să poată să producă şi pentru alte ţări, mai ales că în acest moment agricultura trebuie să primeze şi trebuie să fie pusă pe primul loc. Proiectul este bine-venit. Noi îl votăm cu gândul la fermieri şi la români şi toţi colegii din Partidul Mişcarea Populară, colegii deputaţi, vor vota pentru adoptarea acestei iniţiative legislative. Mulţumesc.
Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnule Movilă, vă rog.
Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Este un proiect de lege foarte bun, care vine să corecteze anumite neclarităţi din Legea nr. 195/2018 privind Programul de susţinere a crescătorilor de suine. De asemenea, este foarte important că prin acest proiect de lege a apărut o noutate, ca definiţie, "ferma de reproducţie bunici" - este ferma în care există animalele de rasă pură. De asemenea, la art. 5, în Programul de susţinere s-au adus şi amendamente privind existenţa fermelor pentru susţinerea financiară cu minimum 20 de capete pentru rasele aflate în conservare sau în pericol de abandon şi, sigur, foarte important pentru clarificările financiare, în textul legii, pentru a impulsiona activitatea de reproducţie, s-a înlocuit sintagma "avans" acordat beneficiarilor cu "tranşe" acordate beneficiarilor Programului, conform definiţiilor şi normelor europene. În calitate de iniţiator, eu vă mulţumesc tuturor pentru votul pe care îl veţi da şi îi felicit şi pe colegii mei, Dănuţ Păle, Dan Ciocan, Marius Iancu şi ceilalţi colegi care au semnat şi au iniţiat acest proiect de lege. Partidul Mişcarea Populară, după cum afirma şi colegul meu, Ionuţ Simionca, vicelider de grup, va vota acest proiect de lege.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Nu mai sunt alte intervenţii. Avem 11 amendamente. Dacă de la 1 la 11 doreşte să intervină cineva? Nu doreşte. Avem cinci anexe. Doreşte cineva să intervină? Nu. Rămâne la votul final; caracter ordinar. Următorul.