23 aprilie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale (PL-x 149/2020). ( rămas pentru votul final )

Ion-Marcel Ciolacu 2. Proiectul de Lege privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale; PL-x 149/2020; caracter organic. Procedură de urgenţă. Preşedintele comisiei, domnul Halici. Vă rog, raportul.

Nicuşor Halici Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport asupra Proiectului de Lege privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale. În conformitate cu Regulamentul Camerei Deputaţilor şi art. 75 din Constituţia României, Camera Deputaţilor este Cameră decizională pe această secţiune. Consiliul Legislativ a avizat favorabil iniţiativa. Senatul a adoptat proiectul de lege în şedinţa din data de 15 aprilie 2020. Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, ca urmare a izbucnirii epidemiei de COVID-19. Potrivit prevederilor art.61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, comisia a examinat proiectul de lege în şedinţa online din data de 22 aprilie 2020. Membrii Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi au participat la dezbateri, conform listei anexe la raport. În urma dezbaterii, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea Proiectului de Lege privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, în forma adoptată de Senat. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor organice. Vă mulţumesc. La dezbateri generale, dacă-mi permiteţi, domnule preşedinte?

Ion-Marcel Ciolacu Vă rog, scurt! Şase minute de grup.

Nicuşor Halici Mulţumesc. Vreau să spun, foarte pe scurt, faptul că iniţiativa legislativă este una care era imperios necesar de a fi adoptată. Ea este adevărat că a suscitat anumite reacţii din partea celor care astăzi, efemer, fără să-şi dea seama, sunt la guvernarea României şi dau ordonanţe de urgenţă care nu includ toate categoriile de aleşi locali şi care nu au avut în vedere, de fapt, prelungirea mandatelor aleşilor locali, ci stabilirea datei alegerilor, şi sub această umbrelă au modificat şi alte trei legi. Faptul că iniţiativa noastră, pe de o parte, propune prelungirea mandatelor aleşilor locali pe un termen limitat de cel mult 6 luni, şi nu aşa cum se prevede în ordonanţa de urgenţă, "până la definitivarea alegerilor locale", din punctul nostru de vedere este mult mai concludentă, evidentă şi are dorinţa de a avea o finalitate cât mai rapidă. Pe de altă parte, o întreagă retorică a născut-o şi faptul că, vezi, dragă Doamne, Parlamentul nu ar trebui să stabilească data alegerilor. Păi, dacă Guvernul, la propunerea AEP, cele două instituţii fiind sub control parlamentar, poate să stabilească data alegerilor, adică entitatea supremă, legiuitoare a ţării nu poate stabili data alegerilor?! Noi considerăm că aceasta este regula, că printr-o lege adoptată de plenul Parlamentului, ca autoritate supremă legiuitoare a ţării, să fie stabilită data alegerilor, şi mandatele aleşilor locali să fie prelungite până cel mult 6 luni. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Domnul Daniel Suciu. Vă rog. Aceeaşi rugăminte, de încadrare în două, trei minute.

Vasile-Daniel Suciu Mulţumesc mult, domnule preşedinte. Hristos a Înviat tuturor şi la mulţi ani celor care poartă numele Sfântului Gheorghe! Am fost atenţionaţi de la acest microfon să nu politizăm tot ceea ce se întâmplă şi - citez - "să spunem adevărul". Dragi colegi de la Partidul Naţional Liberal, Într-adevăr, haideţi să spunem adevărul. Alegerile anticipate v-au bântuit şi o să vă bântuie multă vreme de acum înainte. Şi dacă tot vreţi să vorbim şi să spunem adevărul, haideţi să ne aducem aminte ce s-a întâmplat. În luna ianuarie primea Guvernul României atenţionare de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu ceea ce urmează. Dumneavoastră, cei de la Partidul Naţional Liberal, în februarie şi martie, nu v-aţi ocupat şi preocupat decât de mirajul alegerilor anticipate. Preşedintele - şi vă aduceţi aminte - demitiza boala şi spunea că este doar o răceală. Orban ridica din umeri şi ne spunea, şi vă spunea, şi ne spunea tuturor: "Care criză?". Domnul Costache fugea ruşinos din faţa crizei, iar domnul Cîţu dezerta cu cinci minute înainte de a intra în această sală. Numai şi numai alegeri anticipate aţi dorit! Şi ca să vedeţi care este ironia vieţii - şi cu toţii vom avea ceva de învăţat - astăzi, deşi v-aţi dorit atât de mult alegeri anticipate şi scurtarea unor mandate, astăzi cu toţii ne aflăm în varianta în care trebuie să prelungim mandate. Dragii noştri colegi de guvernare de la PNL, nu ştiu care mai este opoziţia şi puterea, în schimb dumneavoastră, din nefericire, n-aţi învăţat nimic. Şi îi transmitem, domnule Roman, la mulţi ani şi domnului Flutur! Şi, zău aşa, nu vă face cinste să aduceţi în discuţie şi să-i plângeţi de milă unui om din cauza căruia s-au întâmplat foarte multe lucruri la Suceava. Nu vă mai gândiţi la alegeri anticipate, nu vă mai gândiţi la alegeri în aceste momente! Partidul Social Democrat face astăzi în Parlament o lege foarte bună, şi, da, Parlamentul va stabili data alegerilor! Şi, da, nu mai politizaţi şi nu vă mai jucaţi cu viaţa oamenilor! Haideţi şi cu măsurile economice! Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Domnul deputat Laurenţiu Leoreanu. Vă rog. Din partea Grupului Partidului Naţional Liberal.

Laurenţiu-Dan Leoreanu Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Hristos a Înviat, vă spun şi eu! La mulţi ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă! Şi avem acum în dezbatere un proiect de lege care vine dintr-o zonă a ipocriziei, ascunde un interes meschin şi încalcă cel puţin două principii. Spuneau colegii social-democraţi că înainte de începerea pandemiei noi am fi avut pe agenda de lucru alegerile anticipate, ca o opţiune, şi că nu a fost corect, că în acel moment nu trebuia să existe o asemenea preocupare. Iată, în plină pandemie, pe o curbă ascendentă, venim cu un proiect de lege care caută să stabilească data alegerilor locale. Iată ipocrizia! Interesul meschin vine din aceea că, încă o dată, PSD şi sateliţii artificiali şi naturali nu-şi ascund interesul pentru funcţii, pentru poziţii, pentru a stabili foarte clar în interesul pe care şi-l asumă data alegerilor, preluând din atribuţiile Guvernului. Aşa cum odinioară domnul Dragnea, doamna Dăncilă căutau să golească de atribuţii instituţia prezidenţială, aşa şi acum, pe acelaşi model, se caută golirea de atribuţii a Executivului. Şi am ajuns şi la cele două principii care sunt încălcate - principiul separaţiei puterilor în stat. Vorbim de administrarea administraţiei, care este un atribut al Executivului, al Guvernului. Astăzi, în aceste momente, când Guvernul este preocupat de această pandemie şi duce o luptă acerbă, şi noi credem că o duce foarte bine. Şi nu numai noi! Am văzut pe posturile naţionale specialişti din Statele Unite, din Spania, din Olanda, care spuneau că România a luat măsuri la timp şi a luat măsuri bune în această luptă. Dar, mă rog, colegii noştri critică de dimineaţă până seara, fără să vină cu măsuri concrete, fără o implicare activă. Dacă nu s-a luat o anumită măsură, critică Guvernul că nu a luat acea măsură. Dacă a luat o măsură bună, de fapt, măsura a fost de la ei. Asta e! Dar, totuşi, principiul separaţiei puterilor în stat este încălcat şi mai este încălcat şi principiul colaborării loiale instituţionale, pentru că ar fi trebuit măcar o discuţie purtată pe acest subiect, şi nu introdus, aşa, proiectul pe sub uşă. Partidul Naţional Liberal va vota "nu" pentru adoptarea acestui proiect. Considerăm că practica, atribuţiile instituţiilor din România trebuie respectate în continuare, suntem de acord la discuţii, la dezbateri, dar nu a introduce astfel de proiecte, care să transfere din atribuţii de la o instituţie la alta, de a prelua de la Executiv la Legislativ şi aşa mai departe. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc, domnule deputat. Aş vrea cu domnul preşedinte Kelemen Hunor. Ştiu, cu scuzele de rigoare pentru...

Hunor Kelemen Bună ziua! Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, În momentul în care am dat votul de învestitură Guvernului Orban, pentru orice om care cât de cât a urmărit evoluţia epidemiei, la data aceea deja declarată pandemie, era clar că nu pot fi organizate în iunie, în mai, în condiţii normale, în condiţii decente, alegerile locale. Nu exista nicio previziune, nicio premisă, niciun argument raţional pentru un alt scenariu decât acel scenariu de a amâna, de a prelungi mandatul aleşilor locali şi de a amâna alegerile locale. În acest sens a fost depus Proiectul de Lege privind prelungirea mandatelor. Şi, stimaţi colegi, aici trebuie să facem următoarele precizări. După depunerea proiectului de lege a apărut o ordonanţă de urgenţă a Guvernului. Şi ştim cu toţii că acum ceva vreme Curtea Constituţională a decis - în procedură parlamentară, dacă există un proiect de lege, nu se poate reglementa acel domeniu printr-o ordonanţă de urgenţă. Guvernul nu a ţinut cont de această decizie a Curţii. Şi mai trebuie să adăugăm un lucru. Vorbim despre o lege organică. O lege organică, care în orice moment trebuie modificată, trebuie amendată de Parlament. A doua chestiune importantă - şi aici este vorba doar de bun-simţ, de un exerciţiu democratic, chiar şi în condiţiile situaţiei de urgenţă - şi e vorba de necesitatea unui dialog între Guvern şi Parlament. Acest lucru este dorit şi absolut firesc în orice situaţie. Şi în situaţia în care Guvernul, hai să spunem, are majoritate absolută în Parlament. Dar nu este cazul. Când nu ai majoritate, chiar trebuie să cauţi parteneri, trebuie să practici dialogul în mod permanent. Nu a fost cazul. Şi, totuşi, Guvernul aşteaptă susţinere pentru toate gândurile sale, pentru toate acţiunile, pentru toate deciziile, şi acest lucru nu este posibil dacă nu există dialog. Avem acest proiect care prelungeşte mandatul aleşilor locali cu 6 luni. Sigur, începând de la oprirea situaţiei de urgenţă. Şi mai spune un lucru important - Parlamentul va stabili data alegerilor locale. Sigur, prin lege, această posibilitate a fost dată Guvernului. Dar acest lucru nu înseamnă că Parlamentul nu are posibilitatea, nu are capacitatea - legală, democratică, de orice natură - de a stabili data alegerilor locale. De ce este nevoie de această prevedere în acest proiect de lege? Şi aici iarăşi ne întoarcem la a doua chestiune amintită - lipsa dialogului. În acest moment nu există suficientă încredere în Guvern, fiindcă nu doreşte să facă un dialog, să poarte un dialog cu Parlamentul. Şi, de aceea, eu cred că prin discuţii, între toate partidele parlamentare, se poate ajunge la o soluţie corectă în aşa fel încât, încă în acest an, în toamna aceasta, dacă situaţia din ţară, în ceea ce priveşte pandemia, epidemia, permite să organizăm alegerile locale. Noi vom susţine acest proiect de lege. Şi vă rog să votaţi pentru adoptarea proiectului de lege în acest sens. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc, domnule preşedinte. Domnul deputat Lucian Stanciu-Viziteu. Nu mai intervine? Domnul deputat, domnul lider Marius Paşcan, vă rog.

Emil-Marius Paşcan Bună ziua! Domnule preşedinte, Distinşi colegi, Hristos a Înviat! Partidul Mişcarea Populară consideră că acum este absolut necesar ca Parlamentul să legifereze în privinţa prelungirii mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, în contextul actualei pandemii provocate de Coronavirus. Nicio campanie sau scrutin electoral nu pot fi organizate în perioada de manifestare a acestei crize sanitare. Primează, înainte de toate, sănătatea semenilor, înlăturarea pericolului, iar alegerile locale nu mai constituie în niciun caz o prioritate. Nu o reprezenta nici în urmă cu câteva săptămâni, când unii politicieni, din păcate, doreau să forţeze şi să prioritizeze, în mod egoist, organizarea alegerilor anticipate, deşi pandemia asalta deja graniţele Uniunii Europene. Este foarte posibil ca pericolul să ne pândească încă multă vreme de acum încolo, iar măsurile de distanţare socială să fie într-un mod necesar perpetuate, chiar dacă activitatea economică va fi reluată. Într-o astfel de perspectivă statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătăţii publice a cetăţenilor şi se impun unele reglementări privind buna organizare şi desfăşurare a alegerilor locale din anul 2020. Partidul Mişcarea Populară consideră că pentru protejarea românilor trebuie schimbat integral sistemul şi mecanismul de vot, iar în acest sens am înregistrat la Parlament o nouă propunere de lege. Proiectul legislativ al PMP, prin derogare de la prevederile Legii nr. 115/2015, prevede că la alegerile locale din anul 2020 nu se mai aplică procedura de votare la secţiile de votare. În acest sens, susţinem ca alegerile locale să se desfăşoare prin votarea prin corespondenţă şi prin votarea în mod electronic, conform opţiunilor alegătorilor. Guvernul poate stabili prin hotărâre, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente şi a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, procedurile de votare necesare în acest sens. De asemenea, propunerea legislativă a Partidului Mişcarea Populară prevede că la alegerile locale din acest an nu se aplică nici condiţia privind numărul de susţinători necesar pentru depunerea candidaturilor partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi ale organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, nici în cazul candidaturilor independente. În schimb, iniţiativa introduce o altă condiţie, şi anume propunerile de candidaţi trebuie să fie însoţite de dovada virării unor garanţii electorale la Autoritatea Electorală Permanentă. Sperăm ca acest demers legislativ să fie dezbătut în regim de urgenţă şi adoptat, întrucât considerăm că reprezintă politic o necesitate şi o soluţionare electorală rezonabilă şi necesară pentru perioada actuală. Până atunci însă, PMP va susţine şi va vota pentru actualul proiect privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale. Vă mulţumesc pentru atenţie.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc, domnule lider. Domnule Iordache, mai doriţi să interveniţi? Scurt? Un minut? Atât vă rog. Toată lumea s-a încadrat. Vă rugăm.

Florin Iordache Sigur. Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Regula generală - că mandatele aleşilor, fie că discutăm de aleşii parlamentari, fie că discutăm de aleşii locali, sunt de 4 ani. Dar prin lege se spune că în condiţii speciale - război, pandemii, epidemii - aceste mandate pot fi stabilite. Asta se face prin acest proiect de lege. Şi, în plus, am auzit anumite comentarii. Faptul că, vezi Doamne, am lua sau am ştirbi activitatea Guvernului. Nu, Parlamentul - şi v-aş da un singur exemplu, Legea nr. 378/2004 - Parlamentul este cel care stabileşte data alegerilor. Că, de-a lungul timpului, Parlamentul şi-a delegat această activitate şi această acţiune pe care o are către Guvern, ca Guvernul, prin Autoritatea Electorală Permanentă, să facă propunerea, e altceva. Organizarea alegerilor este o altă chestiune. Dar, repet, data alegerilor trebuie să rămână, cel puţin în acest an, să fie atributul Parlamentului. Pentru că, repet, în Parlament, toate grupurile parlamentare, putem stabili prin lege organică data la care se vor desfăşura aceste alegeri locale. Urmând ca apoi să discutăm şi de alegerile parlamentare. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Nefiind amendamente, proiectul de lege rămâne pentru şedinţa de vot final. Următorul PL-x pe ordinea de zi.