Ion-Marcel Ciolacu 6. Proiectul de Lege pentru modificarea Anexei a II-a a Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; PL-x 600/2019. Comisia pentru muncă propune adoptarea proiectului de lege, cu amendamente admise şi respinse. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare şi se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, minimum 83 de voturi pentru. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Este, de asemenea, o solicitare din partea domnului preşedinte Solomon Adrian pentru un amendament respins. După ce terminăm dezbaterile, Comitetul liderilor se va reuni să discute amendamentul respins. Reprezentantul Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, doamna deputat Ioniţă Antoneta. Vă rog, doamnă.
Antoneta Ioniţă Alo?
Ion-Marcel Ciolacu Sărut mâna, doamnă deputat! Vă rugăm.
Antoneta Ioniţă Bună ziua, domnule preşedinte. Doamnelor şi domnilor deputaţi, Acest proiect de lege reprezintă o reparaţie morală pentru o categorie de personal din sistemul sanitar, şi anume biochimiştii, biologii şi chimiştii, precum şi farmaciştii şi psihologii, categorii de personal care, odată cu apariţia Legii nr. 153/2017, Lgea salarizării unitare, au fost omişi de la plată, corespunzător nivelului studiilor şi complexităţii muncii prestate. S-a ajuns astfel ca, în acest moment, un asistent medical de laborator clinic, subordonat conform Fişei postului, să aibă un salariu mai mare decât un biochimist, biolog, chimist care-l coordonează. În lupta cu noul Coronavirus din zilele noastre, farmaciştii, biologii, biochimiştii şi chimiştii constituie, alături de medici şi personalul sanitar,eroii nevăzuţi din prima linie, cei care fac testele pentru depistarea Coronavirusului şi care dau verdictul în această bătălie, cei care ne sunt aproape în farmacii. Votând acest proiect de lege, le mulţumim astfel celor care sunt în prima linie şi aducem o recunoaştere întregii activităţi prestate de această categorie de personal. Din punctul de vedere al votului, menţionez că Partidul Naţional Liberal va vota aceste proiecte numai în forma proiectului de lege cu amendamentele admise în raportul Comisiei pentru muncă, comisie care s-a întrunit în data de 2 aprilie 2020, cu menţiunea că, în momentul în car se vor aproba şi amendamentele respinse, Partidul Naţional Liberal se va abţine de la a vota acest proiect de lege. Vă mulţumesc şi vă doresc multă sănătate!
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Din partea Grupului parlamentar al USR, domnul deputat Emanuel Ungureanu. Vă rugăm, domnule deputat.
Emanuel-Dumitru Ungureanu Bună ziua!
Ion-Marcel Ciolacu Bună ziua! Vă ascultăm.
Emanuel-Dumitru Ungureanu Astăzi se îndreaptă ceva ce ar fi trebuit să gândim drept cu mult timp înainte, atunci când, prin Legea salarizării, am neîndreptăţit personalul care astăzi este în prima linie în lupta anti-COVID. Mă refer acum, în special, la colegii din PSD, care în Comisia pentru muncă au respins - culmea! - propunerile pe care le-am făcut atunci din partea Comisiei pentru sănătate, din care făceau bună parte colegi din PSD, care au fost de acord să facem o lege echitabilă şi pentru aceste categorii de salariaţi din sănătate, care sunt invizibile pentru mulţi, dar iată că astăzi vedem că sunt esenţiale în această luptă cu Coronavirusul. Ce mă interesează pe mine foarte mult şi îi interesează pe toţi cetăţenii României, care suportă foarte multe constrângeri financiare din cauza acestei crize economice în care am intrat deja, este de unde luăm banii pentru aceste categorii neîndreptăţite. Iar noi, cei din USR, am propus ca pensiile speciale să fie cele care să poată da o sursă de finanţare imediată pentru aceste categorii, repet, neîndreptăţite. Din păcate, până la această oră nu avem nici din partea Guvernului, nici din partea Partidului Naţional Liberal, nici din partea PSD o voinţă politică exprimată clar, ori pentru supraimpozitarea de 90%, pe care am propus-o, a tuturor acestor pensii, inclusiv de la SRI, ca să fie clar, de la MAI şi de la alte structuri. Avem o cosmetizare care nu înseamnă un act de voinţă clară de a renunţa la aceste privilegii nejustificate. Deci, noi vom vota pentru această lege, cu dorinţa exprimată clar ca sursa de finanţare să fie din aceste pensii speciale care trebuie imediat tăiate sau impozitate cu minimum 90%. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Reprezentantul Grupului parlamentar al PRO Europa, domnul deputat Cătălin Nechifor.
Cătălin-Ioan Nechifor E foarte, foarte fierbinte şi e bine să-l votăm, iar PRO România îl va vota, cu câteva explicaţii şi câteva note. În primul rând, solicit întrunirea Comitetului liderilor pentru a rediscuta amendamentul 2, respins, cel care prevedea termenul de intrare în vigoare şi care trebuie să fie 1 iulie 2020, nu mai târziu. Acum, 1 iulie 2020! Cer Comitetului liderilor să pună la vot deîndată acest amendament. În al doilea rând, la dezbateri generale vreau să vă spun că acest proiect de lege se referă la o categorie care a fost, din păcate, neglijată, omisă în Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. E vorba despre cei care lucrează în compartimente medicale paraclinice din zona de specialitate - biochimişti, biologi, chimişti, fizicieni şi aşa mai departe - şi pentru care legea în vigoare nu a prevăzut creşteri salariale. Nu e foarte mult şi vreau să vă spun că la amendamentul 6, admis la Senat, PRO România venise cu o variantă de coeficient mai mare. Nu s-a dorit lucrul acesta, s-a mers cu un coeficient mai mic - şi vreau să rămână lucrul acesta spus, pentru că este cumva grav ce spun eu, dar cred că suntem cu toţii conştienţi că o parte din aceşti oameni nu o să mai prindă majorarea salarială. Vă spun că la Suceava, la Câmpulung Moldovenesc şi la Fălticeni sunt oameni infectaţi, inclusiv în zona de laborator, şi care se gândesc şi la viaţa lor. Şi vă rog, dragi colegi, votaţi pentru acest proiect de lege, aveţi aviz favorabil de la CES, de la Consiliul Legislativ. Nu are, din păcate, Guvernul punct de vedere, dar trecem peste chestiunea aceasta. Suntem Parlament şi trebuie să decidem! Repet, cer comitet pentru amendamentul 2 şi cer vot pentru acest proiect de lege. PRO România va vota pentru. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Reprezentantul Grupului parlamentar al UDMR, doamna deputat Csép Éva-Andrea.
Éva-Andrea Csép Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Iată că Proiectul de Lege privind modificarea Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice este în faţa noastră. Trebuia să ajungem la acest moment de pandemie ca să ne ocupăm cu prioritate de statutul şi salarizarea celor din familia ocupaţională pe funcţii bugetare din sănătate şi asistenţă socială, într-un moment în care dau dovadă de importanţa muncii pe care o prestează. Ştim bine că echipa completă din sănătate, pe lângă medicişi asistenţi, cuprinde şi acest personal de specialitate. Deci nu există unul fără celălalt, nu există diagnoză sau nu există asistenţă farmaceutică fără contribuţia comună a acestor persoane. Vorbim de profesionişti şi de oameni dedicaţi profesiei care în momentele de epidemie nu pot sta acasă, pe risc de infectare, având grijă de cei dragi şi luptă pentru combaterea COVID-19 şi, implicit, luptă pentru sănătatea populaţiei şi siguranţa societăţii. Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice se prezintă a fi una lacunară. Ştim bine cu toţii că întotdeauna putem să o îmbunătăţim. Ceea ce decidem astăzi - şi asupra căreia ne vom pronunţa - are ca scop respectarea principiului importanţei sociale a muncii, prin creşterea coeficienţilor de salarizare cu aproximativ 24%, în general vă spun, pentru biochimişti, biologi, chimişti şi farmacişti şi psihologi, având în vedere că, în limita competenţelor, fiecare funcţie participă la realizarea actului medical. Grupul UDMR va susţine această iniţiativă legislativă şi le mulţumesc colegilor din Comisia pentru muncă pentru colaborare, şi cu această ocazie dorim să le mulţumim tuturor profesioniştilor din sistemul de sănătate pentru ceea ce fac. Vă asigurăm de toată preţuirea noastră. Cu respect! Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc mult, doamnă deputat. Domnul Varujan Pambuccian, liderul Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale. Vă rog, domnule deputat.
Varujan Pambuccian Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Cred că este trist faptul că a fost nevoie să vedem o criză ca aceasta pentru a înţelege necesitatea unei reglementări uniforme la nivelul sectorului sanitar. Noi am propus, încă de când a apărut prima versiune a grilei în Codul muncii, ca toate aceste segmente care contribuie la sănătatea populaţiei să fie tratate la fel. Ce am propus noi atunci nu a trecut. Am propus un proiect de lege care acum este în comisie şi care este puţin mai extins decât ce vedem astăzi. Sper să fie discutat săptămâna viitoare şi să fie luat în calcul ca un complement la ceea ce este acum şi,evident, să susţinem ceea ce este acum, pentru că noi trebuie să înţelegem faptul că fără toată zona aceasta de biochimie, de chimie sectorul sanitar nu se poate dezvolta în mod normal. Sperăm ca acest proiect să treacă şi sperăm ca acest proiect să nu fie doar o reparaţie formală şi din acest motiv dorim ca intrarea în vigoare - lucru care a fost statuat în două amendamente respinse - să treacă şi ea.Adică, sperăm ca în Comitetul liderilor, care va avea loc imediat după luările de poziţie ale grupurilor, cele două amendamente - mă refer la cel de la art. 38 şi cel de la art. II - să fie şi ele adoptate, pentru că ele corelează intrarea în vigoare cu rectificarea bugetară şi deci cu transformarea a ceea ce scrie în lege într-o realitate pentru cei care lucrează în acest sector. Sperăm, de asemenea, ca extensia pe care am propus-o să treacă cât mai grabnic prin comisie şi prin plen, în aşa fel încât toate persoanele care contribuie direct la dezvoltarea sectorului sanitar să poată să beneficieze de aceste măsuri. De asemenea, vă sugerez ca într-un timp cât mai scurt să ne gândim şi la cei care lucrează în cercetare. Noi tot timpul am stat şi am aşteptat ca lucrurile să vină de undeva, de oriunde, numai din interiorul ţării nu. Avem cercetători care sunt extrem de valoroşi, avem institute care sunt extrem de valoroase şi pe care aproape niciodată nu le-am luat în calcul în momentul în care am privit un domeniu, nu neapărat domeniul sănătăţii, ca un domeniu acoperit din toate punctele de vedere şi pe care să-l putem dezvolta, ca atunci când avem nevoie de el să poată să sprijine această nevoie. De aceea, noi sugerăm ca discuţiile legate de cercetare să fie reluate. Vedem acum că ţările care au o cercetare avansată sunt cele care dau primele un răspuns crizei legate de acest virus, dar România continuă să aştepte soluţii venite din alte părţi. Vom vota acest proiect de lege. Dorim foarte mult ca intrarea lui în vigoare să fie cea prevăzută în cele două amendamente respinse şi sperăm ca în Comitetul liderilor ele să fie adoptate. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Reprezentantul Grupului parlamentar al PMP, domnul deputat Petru Movilă. Domnule deputat, vă ascultăm.
Petru Movilă Bună ziua, stimaţi colegi. Vorbim despre un proiect de lege care vine să aducă într-o oarecare normalitate modul în care sunt trataţi biologii, biochimiştii, chimiştii şi fizicienii medicali. Încă de la apariţia Legii salarizării unice a bugetarilor au fost categorii socioprofesionale care nu au fost incluse în aceste creşteri salariale, şi spuneam de biologi, de chimişti, biochimişti, inclusiv au fost categorii neincluse - farmacişti, chinetoterapeuţi, psihologi, psihoterapeuţi... Toate semnalele care au fost trase la acel moment de mine, de Partidul Mişcarea Populară, nu au fost luate în calcul şi, din păcate, ajungem astăzi să rezolvăm în situaţie de urgenţă, cu o ruşine publică pentru cei care au votat mereu împotriva tratării corecte a acestor categorii, un proiect de lege care, sigur, aduce ceva în plus, ca venituri, ca salarizare pentru biologi, chimişti, biochimişti, fizicieni, dar nu cât ar trebui. Şi chiar dacă la Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaţilor a fost avizat pozitiv proiectul de lege, la Comisia pentru muncă am văzut - şi dau un exemplu - cum la biologi, biochimişti, chimişti, fizicieni principali, experţi în fizică medicală coeficientul de 3,17 a coborât la 2,43, un lucru pe care nu-l înţeleg de la cei care au vorbit, grupurile parlamentare care se laudă că îi iubesc pe aceşti profesionişti care sunt în prima linie în lupta cu COVID-19. Dar pe hârtie se vede că declaraţiile lor nu sunt aşa cum le aud oamenii. E foarte important şi poate învăţăm ceva, că lucrurile trebuie făcute corect, la timpul lor, nu cum, ca pompierii, venim să ne arătăm recunoştinţa pentru cei care sunt împreună cu medicii în prima linie. Pentru că farmaciştii, biologii, biochimiştii, fizicienii sunt cei care lucrează cu substanţele care vin să combată această epidemie. Din punctul de vedere al Partidului Mişcarea Populară, vom vota acest proiect de lege, chiar dacă nu este ceea ce am considerat şi considerăm, şi, ca vicelider de grup, din partea Grupului PMP, cum au spus şi colegii antevorbitori, domnul Varujan Pambuccian şi domnul Cătălin Nechifor, vrem ca în raport, la punctul 16, să se modifice prevederea prin care prezenta lege intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021, şi la şedinţa liderilor de grup colegul nostru, domnul Marius Paşcan, va susţine ca această lege să intre în vigoare de la 1 iulie 2020.
Ion-Marcel Ciolacu Am înţeles, domnule deputat. Reprezentantul Grupului parlamentar al PSD, doamna deputat Dinu Elena.
Cristina-Elena Dinu Bună ziua, domnule preşedinte. Bună ziua tuturor colegilor. Proiectul de lege aflat în dezbatere prevede modificarea Anexei nr. II a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în sensul majorării coeficienţilor pentru funcţiile de biologi, biochimişti, chimişti şi fizicieni medicali. Acest proiect de lege va restabili echilibrul în echipa de profesionişti din laboratoarele de analize medicale din sistemul sanitar public, unde aproximativ două treimi dintre specialişti sunt biologi, biochimişti şi chimişti. Aceştia fac parte, alături de medici şi asistenţii medicali, din armata nevăzută din laborator, care se află permanent în prima linie a luptei cu boala, inclusiv în aceste momente, când prin analizele pe care le efectuează ajută la testarea şi monitorizarea celor infectaţi cu COVID-19. De asemenea, acest proiect de lege va putea rezolva şi situaţia fizicienilor medicali din laboratoarele de imagistică medicală de înaltă performanţă ale spitalelor şi din centrele de radioterapie din România, care nu pot funcţiona în lipsa acestora, stimulându-i să rămână în sistemul medical public. Avem nevoie de fizicieni în toate spitalele publice dotate cu aparatură imagistică de înaltă performanţă, prin programul de investiţii în sănătate al Guvernului PSD, şi în noile centre de radioterapie atât de necesare bolnavilor oncologici din România. PSD susţine şi va vota acest proiect de lege. Doamne ajută! Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc, doamnă deputat. O să susţină Partidul Social Democrat şi amendamentul respins. Rog Comitetul liderilor să se întrunească. Domnule Simonis, vă rog să luaţi legătura cu toţi liderii. Faceţi procedura regulamentară, să putem încheia dezbaterile. Aş dori să intervină domnul preşedinte Lazăr Sorin, cât timp Comitetul liderilor va dezbate amendamentul respins. Domnule deputat, vă rog. După pauză
Ion-Marcel Ciolacu Reluăm şedinţa. Comitetul liderilor s-a întrunit şi s-a exprimat asupra amendamentului susţinut de domnul preşedinte Solomon, acesta fiind admis. Vă rog să-l apelaţi pe domnul preşedinte Solomon pentru prezentarea amendamentului admis. Da, domnule preşedinte.
Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. În urma discuţiei cu Comitetul liderilor, am ajuns la concluzia că putem susţine cele două amendamente prevăzute la poziţia 1 şi 2 din anexa cu amendamentele respinse. La poziţia 1, la art. 38, după alin. (4 2 ) se introduce un nou alineat, alin. (4 3 ), cu următorul cuprins: "Prin excepţie de la prevederile alin. (4), personalul din sistemul sanitar care ocupă funcţiile de farmacist, biolog, biochimist, chimist, fizician şi psiholog, potrivit Anexei nr. II, beneficiază, începând cu data de 1 iulie 2020, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022". Această excepţie este absolut necesară pentru a putea aplica legea de la 1 iulie 2020, aşa cum se prevede la poziţia a doua din tabel, art. II: "Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 iulie 2020". Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc şi presupun că vom vota amendamentele respinse, la cele două proiecte, odată cu apelul telefonic, pentru ca lucrurile să fie cât se poate de clare. Am încheiat dezbaterile la punctul 6. Urmează dezbaterile asupra punctului 7 al ordinii de zi. Propunerea legislativă privind aprobarea obiectivului de investiţii "Spitale pentru România"; Pl-x 260/2019. Deoarece nu s-a depus raportul la acest proiect, nu-l putem dezbate şi nu ne putem exprima asupra acestuia la votul final.