3 aprilie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea art. 13 din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia (PL-x 595/2019). ( rămas pentru votul final )

Ion-Marcel Ciolacu Urmează punctul 4 al ordinii de zi -Proiectul de Lege pentru modificarea art.13 din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia; PL-x 595/2019. Comisia pentru cultură propune adoptarea proiectului de lege, cu amendamente admise. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare şi se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, minimum 83 de voturi pentru. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Reprezentantul Grupului parlamentar al USR, domnul deputat Iulian Bulai. Vă rog.

Iulian Bulai Bună ziua, domnule preşedinte! Stimaţi colegi, Stimate colege, USR va susţine această iniţiativă legislativă şi a contribuit substanţial pentru a o face funcţională. Amendamentul USR clarifică entitatea care va livra aceşti bani Centrului Naţional al Cinematografiei. Până acum, această lege a fost disfuncţională, pentru că nu a existat menţionată explicit instituţia care urma să livreze aceşti bani Fondului Cinematografic. Am corectat imprecizia legislativă care făcea ca instituţiile statului să-şi paseze de la una la alta responsabilitatea pentru transferul banilor către CNC. De fapt, nu a putut primi ani de zile contribuţia de la Loterie. Loteria este acum închisă, odată cu toate jocurile de noroc, dar avem garanţia primirii acestor bani, mai mult decât până acum. Această iniţiativă, îmbunătăţită prin amendamentul USR, poate face diferenţa dintre colaps şi supravieţuire pentru filmul românesc. Este puţin nepotrivit să vorbim în timpul pandemiei despre bani pentru filme de la jocuri de noroc, dar este corect să informăm românii că această lege va pregăti sectorul cinematografic pentru perioada de după această criză. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Domnul deputat Cătălin Nechifor, PRO Europa.

Cătălin-Ioan Nechifor Bună ziua! Este un proiect de lege, de fapt o Ordonanţă a Guvernului din 2005, o modificare, şi se referă la acordarea unui procent de 4% din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc şi care să fie direcţionaţi către Fondul Cinematografic pentru a încuraja şi a susţine industria cinematografică. Sigur, 4% poate că nu este foarte mult, când discutăm despre sume de la buget, despre o industrie importantă care nu a mai fost susţinută foarte bine în ultima perioadă. Vorbim şi despre noroc, şi cred că de noroc avem nevoie acum mai mult de 4%, şi credeţi-mă că mi-aş dori - poate nu este momentul chiar acum - mi-aş dori ca cei care lucrează în industria cinematografică să poată să producă o peliculă, un film despre pandemia din România de acum. Căutăm cu toţii surse, de prin 1920, cu gripa spaniolă, pe Wikipedia, prin biblioteci - poate că este bine să lăsăm pentru viitor şi o mărturie a acestei tragedii, un lucru pe care nimeni nu l-a anticipat, nimeni nu l-a înţeles, nimeni nu-l poate gestiona încă, şi poate că, cine ştie, în viitor va fi din nou nevoie de informaţia aceasta. Şi chiar vă rog, cei care lucraţi în industria cinematografică,să puneţi pe peliculă un film despre pandemia în România, să ştim cine a greşit, cum a greşit şi ce soluţii trebuie să căutăm pentru viitor. PRO Europa susţine acest proiect de lege şi sper că şi celelalte partide politice. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Reprezentantul Grupului parlamentar al UDMR, domnul deputat Márton Árpád.

Árpád-Francisc Márton Bună ziua!

Ion-Marcel Ciolacu Bună ziua, domnule deputat!

Árpád-Francisc Márton După cum ştiţi, producţia de filme din România este o activitate economică foarte prodigioasă, recunoscută pe plan internaţional. Totuşi, are sume infime, pe care le primeşte din partea statului, pentru a face această producţie. Ca atare, orice majorare a acestor sume este bine-venită. Dublarea procentului, primit de pe urma jocurilor de noroc, chiar este o măsură bună, cu care noi suntem de acord. Însă, după cum ştiţi, noi eram de părere, chiar şi în momentul în care s-a adoptat Regulamentul, că în această perioadă ar fi bine să adoptăm doar legile strict legate de situaţia de urgenţă în care se află ţara. Or, după cum ştiţi, cum s-a mai şi afirmat, momentan, jocurile de noroc nu funcţionează, adică 2% din zero sau 4% din zero sunt aceleaşi. Ca atare, noi nu credem că adoptarea acestui proiect de lege ar fi o prioritate în ceea ce înseamnă eliminarea acelor probleme care sunt strict legate de situaţia în care ne aflăm astăzi. Drept pentru care, noi am solicita scoaterea de pe ordinea de zi, urmând ca Proiectul de lege să fie votat atunci când suntem în posibilitatea de a-l dezbate, în procedură normală, cu iniţiativele pe care le avem pe ordinea de zi. Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Ea a fost depusă înainte de a face modificările la Regulament, propuse de dumneavoastră. Este o propunere făcută de Grupul Partidului Naţional Liberal şi susţinută de toate forţele politice. Astăzi, doar Comitetul liderilor poate scoate de pe ordinea de zi, dar nu cred că este o nenorocire ca astăzi să continuăm. O să-l rog pe domnul Simonis să mai vorbească cu liderii, dacă vor să ia altă decizie. Reprezentantul Grupului parlamentar al PMP, domnul deputat Paşcan Marius. Vă rog.

Emil-Marius Paşcan Bună ziua, domnule preşedinte! Stimaţi colegi, Sigur, această iniţiativă are în vedere încurajarea şi susţinerea industriei cinematografice, în sensul majorării, de la 2% la 4%, a procentului direcţionat anual către Fondul Cinematografic, din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care defăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc. Vreau să vă reamintesc că există o decizie a Curţii Constituţionale, Decizia nr. 331/2019, în care se constată că, lipsind fişa financiară a unui proiect, iniţială şi reactualizată, nu se poate decât trage concluzia că la adoptarea legii s-a avut în vedere o sursă de finanţare incertă, generală şi lipsită de un caracter obiectiv şi efectiv, nefiind, aşadar, reală, aşa cum constată Curtea Constituţională. Cu toate acestea, Partidul Mişcarea Populară consideră că cinematografia şi cultura, în general, trebuie în continuare susţinute, cu atât mai mult fiind necesară o susţinere suplimentară în această perioadă de criză. Considerăm că este necesar ca fondurile, rezultate în urma majorării procentului direcţionat anual către Fondul Cinematografic, să fie utilizate pentru susţinerea şi încurajarea prioritară a regizorilor debutanţi şi a tinerilor care aleg să-ţi desfăşoare activitatea profesională în cinematografie. De aceea, Grupul parlamentar al Partidului Mişcarea Populară va vota pentru acest proiect legislativ, pe care îl considerăm benefic pentru cinematografie. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Am terminat dezbaterile. Stimaţi colegi, Am încheiat dezbaterile generale. S-a votat contra, în Comitetul liderilor, scoaterii de pe ordinea de zi. Deci rămâne şi punctul 4 pe ordinea de zi. Votul va fi exprimat la sfârşitul şedinţei.