Ion-Marcel Ciolacu 2. Proiectul de Lege privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ; PL-x 337/2019. Tot Comitetul liderilor a stabilit să mergem în procedură de urgenţă, da? Potrivit prevederilor art. 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, acest proiect de lege urmează a fi dezbătut în procedură de urgenţă. Dacă din partea iniţiatorilor? Domnul Cucşa, vă rog. (Domnul deputat Adrian Solomon solicită să ia cuvântul.)
Adrian Solomon Domnule preşedinte, Vă rog, o pauză de 10 minute, ca să ajungă rapoartele, pentru că noi am terminat comisia acum jumătate de oră. Trebuie puse toate amendamentele colegilor, care au fost destul de harnici. Şi, ştim prea bine, când nu se regăsesc nişte amendamente în raport, avem observaţii aici. Vă rog, o pauză de 10 minute.
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Trecem la următorul punct de pe ordinea de zi. Proiectul de Lege privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciului de bonă; PL-x 43/2020. Avem raport? Nu este nici acest raport. Pauză, 10 minute. După pauză
Ion-Marcel Ciolacu Haideţi să intrăm pe ordinea de zi. 2. Proiectul de Lege privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ; PL-x 337/2019; procedură de urgenţă. Dacă din partea iniţiatorilor? Domnul Cucşa, vă rog.
Marian-Gheorghe Cucşa Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Mă bucur că, după un an de dezbateri, această lege devine singura soluţie viabilă pentru a rezolva problema părinţilor care nu au cu cine să îşi lase copiii. În momentul în care am gândit-o şi am depus-o în Parlament nu mă gândeam că va fi atât de mare nevoie de ea, dar astăzi este nevoie mai mult ca oricând să trecem această lege. Şi mă bucur că în Comisia pentru muncă a fost unanimitate pe acest vot. Şi îi dăm votul final, să o trimitem la promulgare de urgenţă.
Ion-Marcel Ciolacu Vă rog, domnul preşedinte al comisiei.
Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Proiectul de lege are ca obiect de reglementare acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decise de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu. A fost adoptat de Senat în 3 iulie 2019. Face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Comisia propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege cu amendamente redate în anexele care fac parte integrantă din prezentul raport.
Ion-Marcel Ciolacu Vă rog, şi timpii de dezbateri.
Adrian Solomon Două minute.
Ion-Marcel Ciolacu Supun votului dumneavoastră. Vot, vă rog. 261 de voturi pentru, două abţineri. Aprobat timpul de dezbateri. Dacă din partea grupurilor parlamentare sunt intervenţii? Vă rog, domnul Victor Ponta.
Victor-Viorel Ponta Mulţumesc, domnule preşedinte. Alaltăieri se decisese retrimiterea la comisie pentru o săptămână. Şi vreau să spun că am procedat foarte bine toţi, cei care am înţeles că stau copiii acasă de ieri şi, deci, trebuia să dezbatem azi. Sper că adoptăm astăzi legea, şi dumneavoastră, în calitate de preşedinte al Camerei şi în baza bunelor relaţii de colaborare instituţională, poate puteţi să insistaţi ca domnul preşedinte să o şi promulge azi, ca de mâine să intre în vigoare. Vă mulţumesc. (Vociferări.)
Ion-Marcel Ciolacu Nu cred că va fi nevoie de insistenţă. În schimb - ceea ce a ţinut de mine şi de dumneavoastră, ca deputaţi -, am trecut-o în procedură de urgenţă. Doamna Calista Mara, vă rog.
Mara-Daniela Calista Mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Atât Guvernul României, cât şi Partidul Naţional Liberal au înţeles importanţa acestui proiect de lege. Motiv pentru care, astăzi, în cadrul comisiei, am votat pentru acest proiect. Doresc să salut deschiderea şi susţinerea tuturor colegilor din Comisia pentru muncă, indiferent de partidul de provenienţă. Sunt câteva elemente foarte importante care au fost discutate, respectiv modalitatea prin care se pot acorda aceste zile libere, cum vor fi plătite aceste zile libere, astfel încât niciunul dintre angajatori, fie că vorbim despre mediul public sau mediul privat, să nu fie văduvit în vreun fel de deciziile pe care instituţiile le-ar lua. Deci, vă rog şi vă îndemn să votaţi pentru acest proiect de lege. Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Ne apropiem de finalizarea celor două minute. Domnul Movilă, vă rog.
Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Dacă colegul, preşedinte de comisie, ar fi făcut o propunere raţională, decentă, de timp de dezbatere, şi nu la mişto, două minute, am fi putut să înţelegem şi noi rostul acestor intervenţii.
Ion-Marcel Ciolacu Dacă aţi fi fost iniţiator, de exemplu, sau cineva din grupul dumneavoastră, putea vorbi oricât.
Petru Movilă Domnule preşedinte, Sunt destui colegi care vorbesc oricând şi nu au nicio finalitate. Nu acesta era sensul intervenţiei mele. Da, e un proiect de lege bun. Cum a spus colegul iniţiator, de aproape un an de zile a stat în sertarele comisiilor de specialitate. S-a întâmplat să fie această nenorocire pentru ca să înţelegem cu toţii că este nevoie ca acest proiect de lege să devină lege. Grupul PMP a făcut un amendament. A fost respins, dar anunţăm public că este important ca normele metodologice pentru punerea în aplicare a acestei legi să fie realizate într-un timp normal, maximum 30 de zile, şi nu 90 de zile, cum era o variantă iniţială. Deci, noi vom vota acest proiect de lege. Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Grupul UDMR, doamna deputat Csép Éva-Andrea.
Éva-Andrea Csép Mulţumesc frumos, domnule preşedinte. În primul şi în primul rând, şi eu vreau să le mulţumesc colegilor mei din Comisia pentru muncă, pentru acest efort pe care l-am depus în ultimele două zile, deoarece cu toţii am realizat că este o situaţie de urgenţă în care trebuie să avem grijă nu numai de copii, ci şi de părinţii acestor copii. Să-i ştim în siguranţă pe copiii noştri, pentru toţi din sala aceasta, cred că este foarte important. Ceea ce am discutat la Comisia pentru muncă - şi este o chestiune foarte importantă - este că se acordă aceste zile libere părinţilor copiilor sub 12 ani. Pe de altă parte, au fost discuţii aprinse legate de câte zile libere se pot acorda, prin această lege, părinţilor. Până la urmă, am ajuns la o decizie cred că foarte înţeleaptă, pentru că în funcţie de situaţia în care aceste şcoli se vor închide, Guvernul poate să decidă câte zile libere se vor da pentru părinţii acestor copii. Pe de altă parte, ştiu că angajatorii nu sunt foarte, foarte bucuroşi de faptul că trebuie să acorde zile libere, nu se bucură de acest lucru. Dar, totuşi, trebuie să înţelegem că un angajat care îşi ştie în siguranţă copilul o să aibă o productivitate mult mai mare şi o să rămână mult mai loial angajatorului, din moment ce îşi ştie copilul în siguranţă. Grupul UDMR sprijină acest demers şi va vota pentru acest proiect de lege. Important este să intre cât mai repede în vigoare, lucru care sper că după votul de astăzi nu va depinde de noi.
Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Domnul Solomon Adrian.
Adrian Solomon Stimaţi colegi, Grupul PSD susţine această lege iniţiată de colegul nostru, nu cu foarte, foarte mult timp în urmă. Dacă aţi fost atent, domnule Movilă, în iulie, anul trecut, a fost adoptată de Senat. Din noiembrie cred că stă pe ordinea de zi a plenului. Deci, cred că aveţi ceva cu sertarele comisiilor. Dar să ştiţi că n-a stat foarte mult acolo. Considerăm că este o lege absolut necesară. Noi sperăm să nu se aplice foarte des, să nu fie nevoie de astfel de zile libere. Pentru că, dacă e nevoie de lege, înseamnă că ceva s-a întâmplat. Coronavirusul, iată, începe să fie preocuparea societăţii în acest moment. Sperăm ca un cutremur sau un cataclism foarte puternic să nu urmeze. Să nu urmeze nici alte, ştiu eu, fenomene meteorologice care să facă să se închidă şcolile. De aceea, noi am considerat că iniţiativa colegului trebuie îmbunătăţită, să spunem clar de unde se dau banii, să nu fie o cheltuială în plus pe angajator. Se vor deconta sumele cheltuite de fiecare angajator în parte din Fondul de garantare a salariilor, iar apoi Guvernul va acoperi sumele respective prin viramente de la bugetul de stat, până la finalul anului fiscal. Acest lucru cred că pune punct şi nemulţumirilor sau neliniştilor din rândul patronatelor, care vedeau încă o povară în plus în sarcina lor, dată de către Parlament, de către stat, în general. Sper ca ea să fie promulgată cât mai repede, să se aplice, iar Guvernul să-şi facă datoria, în cele 15 zile să dea cele două hotărâri de Guvern...
Ion-Marcel Ciolacu Mulţumim.
Adrian Solomon ... absolut necesare pentru stabilirea numărului de zile pentru fiecare situaţie în parte şi, totodată, pentru stabilirea modalităţii de decontare a acestor sume din fondul pe care vi l-am prezentat mai devreme.
Ion-Marcel Ciolacu Domnul Andronache, vă rog, procedură. Domnule Solomon, de acum, când propuneţi două minute, spuneţi: "pentru mine".
Gabriel Andronache Da. Mulţumesc, domnule preşedinte. Este doar o precizare pe care doresc să o realizez, adresată celor care, deşi au multe mandate în Parlamentul acesta, habar nu au ce înseamnă procedură legislativă, afirmând de aici, de la microfon, că mâine poate intra în vigoare această lege. Ar trebui să ştie foarte clar - sau, dacă nu, să citească - faptul că după ce adoptăm reglementarea, urmează un termen de depunere la Secretarul General pentru a putea fi sau nu contestată la Curte. Abia după aceea ajunge la promulgare şi de-abia după aceea se publică în Monitorul Oficial. Ca atare, mai citiţi, stimaţi colegi! Mulţumesc. (Vociferări.)
Ion-Marcel Ciolacu La sfârşitul şedinţei vom citi. Procedură. Facem vot final astăzi?
Eugen Bejinariu Mulţumesc, domnule preşedinte. Să înţeleg că colegul nostru, domnul Andronache, şi grupul vor să conteste legea la Curtea Constituţională?! Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Domnul Andronache, vă rog. Eu am înţeles altceva, dar...
Gabriel Andronache Nu ştiu dacă eraţi în sală, domnule coleg, în momentul în care cel la care m-am referit şi căruia nu vreau să-i pronunţ numele a spus că mâine intră în vigoare sau trebuie să intre în vigoare legea. La asta m-am referit, şi nu la faptul că noi am avea în vedere vreun demers în legătură cu ceea ce aţi spus dumneavoastră. Bineînţeles, aşa cum precizează şi domnul Pambuccian, ceea ce v-am spus scrie în Constituţie. Dar, vă repet, mai trebuie să citim uneori.
Ion-Marcel Ciolacu Intrăm pe amendamente. Amendamente respinse. Marginal 1. Dacă sunt? Nu. Marginal 2? Nu. Marginal 3? Nu. Marginal 4. Vă rog, domnul Seidler.
Cristian-Gabriel Seidler Amendament la art. 2. Iniţial era să fie un alin. (2), dar prin celelalte amendamente admise ar urma să devină alin. (4). "Prevederile alin. (1) se aplică angajaţilor din... - şi urmează o enumerare preluată din art. 205 şi art. 206 din Legea dialogului social - şi continuă - doar cu acordul angajatorului. Ideea este ca în sectoarele critice să existe totuşi un acord al angajatorului. Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Deci, să fie foarte clar, există posibilitatea, dar doar cu acordul angajatorului.
Ion-Marcel Ciolacu Supun votului dumneavoastră amendamentul respins. Vot, vă rog. 244 de voturi pentru, 12 voturi contra, 10 abţineri. A trecut. Dacă de la marginal 4, la amendamente respinse, mai sunt, până la 7? Nu. Dacă la amendamentele admise? Nu. Dacă la titlu? Nu. Dacă la preambul? Nu. La vot final.