10 martie 2020 – Supunerea la votul final:

Ion-Marcel Ciolacu Să vină un secretar, vă rog! Aş dori, liderii de grup, dacă se poate... (Consultări.)

Ion-Marcel Ciolacu Rog liderii grupurilor parlamentare să-şi invite colegii în sală, pentru a începe votul final. Doamnelor şi domnilor deputaţi, Începe şedinţa de vot final. Vă propun să facem un vot de control pentru verificarea cvorumului. Vă rog, pregătiţi cartelele de vot. Vot, vă rog. 260 prezenţi. Suntem în cvorum. Intrăm în ordinea de zi. Sunt probleme la cartele? Nu. 1. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Comunicarea din 2019 privind politica de extindere a UE COM(2019)260; PH CD 6/2020. Vot, vă rog. Unanimitate de voturi. Adoptat. 2. Proiectul de Hotărâre privind înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi; PH CD 65/2019. Vot, vă rog. Unanimitate de voturi. Adoptat. Legi ordinare. Adoptări 3. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă ; PL-x 341/2019; lege ordinară. Comisia pentru industrii şi Comisia pentru tehnologia informaţiei propun adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. 274 de voturi pentru, o abţinere. Adoptat. Domnul Drulă, explicarea votului, da? Şi apoi domnul Oprea.

Cătălin Drulă Pentru acest proiect de lege, dincolo de înăsprirea măsurilor pentru apelarea falsă la 112, am preluat jumătate din acea Ordonanţă nr. 62, de anul trecut, respinsă de CCR pe chestiuni de formă, respectiv măsurile legate de localizarea automată a telefonului care apelează 112. A fost un suport transpartinic pentru preluarea acestor prevederi. O singură rugăminte şi observaţie am. Am discutat deja cu cele două comisii - Comisia juridică şi Comisia pentru industrii - să respingem în Parlament şi Ordonanţa nr. 62, cea declarată neconstituţională, săptămâna viitoare, astfel încât să nu existe probleme de tehnică legislativă. Mulţumesc pentru vot.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Domnul Oprea.

Dumitru Oprea Vin cu o componentă de procedură. Dumneavoastră spuneţi în unanimitate când noi suntem 275 şi votează 274. Un om nu votează. Am avut 3 care nu votează. Deci, nu puteţi să spuneţi unanimitate. (Vociferări.)

Ion-Marcel Ciolacu De la PNL, nu? (Vociferări.) 4. Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 114/2007 privind sprijinul financiar acordat de statul român Schitului românesc "Prodromu", de la Muntele Athos, Grecia; PL-x 493/2019; lege ordinară. Comisia pentru buget propune adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. 185 de voturi pentru, 57 de voturi contra, 20 de abţineri, o persoană nu votează. Adoptat. Explicarea votului, domnul preşedinte Ponta Victor.

Victor-Viorel Ponta Mulţumesc, domnule preşedinte. Le mulţumesc celor care au votat pentru. Am alocat bani în fiecare an, cel puţin cât eram prim-ministru, din Fondul de rezervă, pentru Schitul "Prodromu". Cred că în felul acesta facem un gest de normalitate şi stabilitate, să nu depindă în fiecare an de Fondul de rezervă al Guvernului care, cu siguranţă, are alte necesităţi şi alte probleme de rezolvat. Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Domnul deputat Iulian Iancu.

Iulian Iancu Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Este o iniţiativă care ne aparţine tuturor. Toate formaţiunile politice sunt semnatare ale acestei iniţiative, cu o singură excepţie, nu o voi nominaliza. În fapt, nu facem nimic pentru acea mică comunitate românească, ci îi ajutăm într-un program de restaurare, impus după nişte rigori ale Ministerului Culturii din Grecia şi care presupune costuri foarte mari, cu mult peste posibilităţile lor. Însă eu vreau să vă spun că aş vrea să apreciez foarte mult şi să vă mulţumesc tuturor, semnatari fiind cu toţii ai acestei iniţiative, pentru că noi, printre altele, suntem aici şi vocea lor, adică a celor care şi-au asumat să nu aibă voce, au renunţat la lume şi s-au dedicat în totalitate rugăciunii pentru lume, tăcând, dar tac luminând şi se jertfesc tăcând pentru noi toţi. Faptul că este acest spirit în Camera Deputaţilor, astăzi, aici, demonstrează că rugăciunea şi jertfa lor nu sunt în zadar. Vă mulţumesc tuturor! (Aplauze.)

Ion-Marcel Ciolacu Domnul Vosganian Varujan. Vă rog.

Varujan Vosganian Mulţumesc foarte mult, domnule preşedinte. Acest ajutor datează din anii 2006-2007 şi el a venit în contextul în care Reprezentanţa creştină românească pe Muntele Athos era într-un proces permanent de restrângere. Să nu uităm că, încă din Emul Mediu, principii români, voievozii au avut în permanenţă ca obiectiv să susţină aşezămintele religioase de pe Muntele Athos. Prezenţa românească a fost mult mai consistentă. Din păcate, ea s-a restrâns astăzi la Schitul Prodromu, la Aşezământul Lacu şi la încă unele lăcaşuri sporadice. Cred că este o datorie nu doar religioasă, ci şi patriotică să facem acest lucru. De aceea, eu am votat cu convingere şi aş vrea să adaug că ar trebui să veghem la reprezentarea creştin-ortodoxă românească, peste tot în lume, pentru că, vedeţi dumneavoastră, când vorbim despre păstrarea identităţii naţionale, ea este peste tot legată de şcoală şi de Biserică. Noi am făcut câteva lucruri remarcabile, legate de Aşezământul de la Ierihon, dar ar trebui să continuăm să susţinem reprezentarea românească în ţinuturile Orientului Apropiat şi, de asemenea, în Occident. Să nu uitaţi, identitatea românească în străinătate nu se menţine cu alegerile pe care le organizăm noi în România din patru în patru ani, ci cu aceste două instituţii, Şcoala şi Biserica, pe care suntem datori să le sprijinim! Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Domnule Ungureanu, nu mai doriţi, nu? 5. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; PL-x 523/2019; lege ordinară. Comisia pentru muncă propune adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. 244 de voturi pentru, 24 de voturi contra, două abţineri. Adoptat. Domnul Vexler Silviu. Vă rog.

Silviu Vexler Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Prin votul dumneavoastră de astăzi am făcut un gest de demnitate şi am adus un moment de respect pentru acei oameni care şi-au dedicat întreaga activitate şi viaţa prezentării şi promovării culturii şi istoriei, alături de tradiţiile României. Sunt un grup de oameni, care, de multe ori, au fost uitaţi, deşi contribuţia lor la dezvoltarea culturii româneşti este inestimabilă prin tot ceea ce fac în cadrul bibliotecilor şi muzeelor de importanţă naţională. Vă mulţumesc tuturor pentru votul acordat, în special domnului lider Simonis şi domnului deputat Roman pentru înţelegere şi, nu în ultimul rând, colegilor din Comisia pentru muncă şi domnului preşedinte Solomon. Mulţumesc mult.

Ion-Marcel Ciolacu 6. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 11/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice; PL-x 537/2019; lege ordinară. Comisia pentru industrii, Comisia pentru apărare, Comisia pentru transporturi şi Comisia juridică propun adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. Unanimitate de voturi. Adoptat. 7. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2000 privind organizarea şi funcţionarea Băncii de Export-Import a României EXIMBANK-S.A., a Ordonanţei Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal ; PL-x 490/2019; lege ordinară. Comisia pentru buget propune adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. 170 de voturi pentru, 34 de voturi contra, 69 de abţineri. Adoptat. Domnul Năsui. Vă rog, domnule deputat.

Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Mulţumesc, domnule preşedinte. Nu cred că putem lăsa ca acest proiect legislativ să fie votat în felul acesta, fără să nu spunem câteva lucruri, şi anume, faptul că această tranzacţie, care a primit astăzi binecuvântarea Parlamentului, prin acest vot, este cel puţin dubioasă. Vorbim despre o tranzacţie între o bancă de stat, şi anume, EXIMBANK şi Banca Românească, care, contrar numelui ei, nu este o bancă românească, este o bancă grecească, care a încercat să se vândă în România de mai multe ori, dar nu a reuşit. În final, a găsit un cumpărător, dar nu pe piaţa liberă, nu cineva care să-şi rişte propriii bani pentru această bancă, ci o bancă de stat. Şi deja primul steag roşu ar fi acesta. Al doilea steag roşu pe care ar fi trebuit ca această lege şi această tranzacţie să ni-l ridice este, de ce, dacă statul român are deja o bancă care se ocupă cu retailul, şi anume, CEC BANK, de ce nu a folosit, dacă, într-adevăr, statul român şi-ar fi dorit să cumpere această bancă şi i s-a părut că este o tranzacţie bună, de ce nu a folosit CEC-ul şi a folosit EXIM BANK. Iar acum a trebuit să dea o ordonanţă de urgenţă pe care noi am aprobat-o astăzi, ca să schimbe domeniul de activitate al CEC şi totuşi să poată cumpăra această bancă. De ce fuge toată lumea de această bancă, mai puţin EXIMBANK? De ce o bancă mică, cum este totuşi EXIMBANK, care are un portofoliu foarte mic de clienţi, deodată se extinde extraordinar în zona aceasta a retailului, cumpărând cu nişte bani pe care nu-i are, dar pe care îi împrumută, culmea, de la o bancă care are sediul la Moscova? Toate aceste lucruri - îmi pare rău să vă spun - erau spuse şi înainte, de către fosta opoziţie. O spuneam şi o criticam împreună. Dar această tranzacţie, deodată, după ce aţi ajuns la guvernare, unii dintre voi aţi aprobat-o şi aţi încurajat-o, iar astăzi are şi aprobarea Parlamentului. După mine, astăzi, am făcut o mare greşeală. Statul român nu are ce căuta să cumpere el bănci străine, şi mai ales bănci greceşti, care ar trebui să se vândă la valoarea lor de piaţă, aşa cum rezultă dintr-o tranzacţie privată, cu oameni care îşi pun banii lor, nu care apelează la statul român ca să salveze acţionari greci de la potenţiale pierderi şi alte lucruri. Acest gen de tranzacţii nu ar mai trebui să se întâmple şi este trist că, după scandalul BANCOREX, în care românii, în anii '99, şi-au pierdut o şesime din venituri doar pentru a salva BANCOREX şi doar pentru pierderile pe care le-a cauzat BANCOREX, care încă este un tun răsunător în România, încă mai avem genul acesta de tranzacţii care se întâmplă la noi. Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. 8. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării Programului "Prima casă", precum şi pentru aprobarea unor măsuri de aplicare a acestuia; PL-x 395/2019; lege ordinară; procedură de urgenţă. Comisia pentru buget propune adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. 266 de voturi pentru, 3 abţineri. Adoptat. Doamna Bîzgan Oana. Doamnă deputat, vă rog.

Oana-Mioara Bîzgan-Gayral Mulţumesc. Dragi colegi, Mulţumesc pentru votul dumneavoastră. Este un proiect care nu-mi aparţine, pe care însă am putut să-l amendez, pentru a ne asigura că eliminăm toate discriminările în ceea ce priveşte persoanele în situaţii de vulnerabilitate. Începând de astăzi, sperăm să fie semnat şi de domnul preşedinte. Vor avea acces egal, ca toţi ceilalţi cetăţeni, la Programul "Prima casă". Mulţumesc iniţiatorilor şi dumneavoastră pentru vot.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc, doamnă deputat. 9. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2018 privind Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară şi pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor şi efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare; PL-x 461/2019; lege ordinară. Comisia juridică propune adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. 227 de voturi pentru, 23 de voturi contra, 18 abţineri. Adoptat. 10. Proiectul de Lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice; PL-x 355/2019; lege ordinară. Comisia pentru industrii, Comisia juridică, Comisia pentru apărare şi Comisia pentru transporturi propun adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. Unanimitate de voturi. Adoptat. Doamna deputat Săftoiu Ana Adriana.

Ana Adriana Săftoiu Din nou, mulţumesc frumos. Cum spuneam, din 1969, persoanele surde, persoanele cu deficienţe hipoacuzice au dreptul să conducă autoturismele, au permis de conducere. Semnul de circulaţie pe care îl vor putea folosi pe luneta maşinii ne va ajuta şi pe noi, îi va ajuta şi pe ei. Vă mulţumesc foarte mult. (Aplauze.)

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. 11. Proiectul de Lege privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane; PL-x 407/2019; lege ordinară. Comisia pentru administraţie publică, Comisia pentru transporturi şi Comisia pentru industrii propun adoptarea Proiectului de Lege privind respingerea OUG nr. 51/2019. Vot, vă rog. 248 de voturi pentru, 10 voturi contra, 6 abţineri. Adoptat. 12. Proiectul de Lege pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor; PL-x 553/2018; lege ordinară. Comisia pentru transporturi propune adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. Unanimitate de voturi. Adoptat. 13. Proiectul de Lege pentru modificarea alin. (2) al art. 24 din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă; PL-x 52/2020; lege ordinară. Comisia juridică şi Comisia pentru administraţie publică propun adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. Unanimitate de voturi. Adoptat. Proiectul de Lege privind instituirea Zilei Satului Românesc... (Domnul deputat Florin-Claudiu Roman solicită să ia cuvântul.) Explicarea votului, domnul Roman. Scuzaţi-mă!

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Vreau să mulţumesc, în calitate de iniţiator, doamnelor şi domnilor colegi care au votat pentru acest proiect de lege. Avem, de acum, o normă clară. Practic, ştiţi că înainte cununiile nu puteau fi oficiate decât în incinta sediilor de stare civilă. Proiectul de lege pe care l-am votat astăzi împreună dă posibilitatea ca aceste cununii şi ceremonii oficiale să aibă loc şi în afara incintei, pentru tinerii care pornesc pe drumul vieţii. Vă mulţumesc încă o dată pentru vot.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. 14. Proiectul de Lege privind instituirea Zilei Satului Românesc; PL-x 68/2020; lege ordinară. Comisia pentru administraţie publică propune adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. 232 de voturi pentru, 3 voturi contra, 31 de abţineri. Adoptat. Domnul Roman, de asemenea, explicarea votului. Vă rog.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Doamnelor şi domnilor colegi, În calitate de iniţiator, vă mulţumesc celor care aţi votat acest proiect. Le mulţumesc şi celor care s-au abţinut şi care, din păcate, nu fac diferenţa între kitsch şi autentic sau între Maiorescu şi Kogălniceanu. Păcat că nu reuşiţi să depăşiţi o etapă a simbolismului şi a tradiţionalismului românesc. Vă mulţumesc. (Domnul deputat Dumitru Oprea solicită să ia cuvântul.) Domnule Oprea Dumitru, un singur vorbitor de grup. La sfârşit, aveţi cuvântul. 15. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului; Pl-x 119/2019; lege ordinară. Comisia pentru muncă şi Comisia juridică propun adoptarea propunerii legislative. Vot, vă rog. 266 de voturi pentru, două voturi contra, 4 abţineri. Adoptată. Iurişniţi Cristina. Doamnă deputat, vă rog.

Cristina-Ionela Iurişniţi Mulţumesc, domnule preşedinte. Mulţumesc tuturor parlamentarilor care au votat astăzi pentru educaţia pentru sănătate în şcoli. Este absolut necesar ca aceste informaţii să ajungă din surse sigure în şcolile din România, la toţi copiii din România, iar unităţile de învăţământ să fie partenere cu unităţile sanitare. Deci, cele două sisteme să colaboreze. Pe de altă parte, ţin să vă amintesc că este absolut necesar să ajungă şi educaţia pentru sănătate sexuală în şcolile din România, evident, adaptată vârstelor. Iată că, după doi ani de zile, nimeni nu ridică din sprâncene atunci când vorbim despre acest subiect, îl înţelegem, şi deja este un pas mare înainte, pentru că ţin să vă amintesc că anul trecut au fost 18.000 de adolescente minore care au avut sarcini accidentale. Nu mai putem să rămânem tot la acest nivel, să fim oaia neagră a Europei în ceea ce priveşte lipsa de educaţie pentru sănătate în şcolile noastre. Vă mulţumesc pentru acest vot. Mulţumesc pentru sprijinul transpartinic din tot spectrul politic, pentru că au fost colege care au susţinut acest proiect de lege. El trebuie să ajungă în şcolile noastre, începând de la şcolile primare până la liceu. Este vorba despre educaţia nonformală, adică în afara orelor obişnuite de şcoală, iar acest tip de educaţie, care este susţinut şi de Consiliul Naţional al Elevilor, şi de Federaţia Naţională a Părinţilor, trebuie să fie completat printr-o strategie serioasă naţională şi la nivelul orelor din curriculum-ul obligatoriu, aşa cum toate statele europene au, obligatoriu, educaţia pentru sănătate în curricula lor. Prin urmare, este nevoie de continuitate şi de strategie naţională, pentru ca aceste informaţii să ajungă în mod obligatoriu, nu de două ori pe an, aşa cum am prevăzut în această lege, minimum, bineînţeles. Este nevoie de o concertare a forţelor şi de o strategie serioasă, la nivel naţional, aşa cum spuneam. Deja se întâmplă lucrurile acestea. A fost iniţiat un grup de lucru la nivelul ministerului. Ni s-a solicitat sprijinul. L-am acordat, pentru că, pentru mine, educaţia nu are culoare politică. Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Legi organice. Adoptări 16. Proiectul de Lege pentru completarea art. 139 din Legea nr.5 3/2003, Codul muncii, şi a art. 94 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011; PL-x 618/2019/2020; procedură de urgenţă. Comisia pentru muncă propune adoptarea art. I din proiectul de lege, în forma adoptată de Senat. Vot, vă rog. Unanimitate de voturi. Adoptat. 17. Proiectul de Lege pentru modificarea Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995; PL-x 86/2020; lege organică; procedură de urgenţă. Comisia pentru muncă şi Comisia juridică propun adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. 264 de voturi pentru, două voturi contra, două abţineri. Adoptat. 18. Proiectul de Lege privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România; PL-x 87/2020; lege organică; procedură de urgenţă. Comisia pentru muncă şi Comisia juridică propun adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. 261 de voturi pentru, un vot contra, 3 abţineri. Adoptat. Explicarea votului, domnul Varga. Vă rog.

Vasile Varga Doamnelor şi domnilor colegi, Vreau să mulţumesc, în primul rând, iniţiatorilor care au redactat acest proiect de lege: domnul Silviu Dehelean, doamna Carmen Moldovan, domnul Ioan Cupşa, domnul Gabriel Andronache şi domnul Ibram Iusein. Vă mulţumesc în numele tuturor! Am reuşit, prin transpunerea acestei decizii a Curţii Constituţionale ca, în timp util, să salvăm întreg patrimoniul. Vă mulţumesc încă o dată.

Ion-Marcel Ciolacu Şi noi vă mulţumim, şi domnului Iusein, pentru implicare. 19. Proiectul de Lege pentru completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999 şi pentru abrogarea art. 10 alin. (7) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene; PL-x 724/2018; lege organică; procedură de urgenţă. Comisia pentru muncă propune adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. 264 de voturi pentru, un vot contra, o abţinere. Adoptat. Membrii Biroului permanent, vă aştept la şedinţă.