10 martie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (PL-x 355/2019). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache Continuăm până vor veni alte rapoarte. 14 3 . Proiectul de Lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice; PL-x 355/2019; avem amendamente admise. (Domnul deputat Victor Paul Dobre solicită să ia cuvântul.) Imediat, domnule Dobre, nu vă grăbiţi! Din partea iniţiatorilor, pentru că avem colegi din toate grupurile parlamentare, dacă doreşte cineva? Doamnă Săftoiu, vă rog. (Vociferări.) Ca iniţiator, domnule Dobre. Doamna deputat Ana Adriana Săftoiu este iniţiator.

Ana Adriana Săftoiu Bună dimineaţa! Este vorba despre un proiect de lege care vizează persoanele surde şi cu dizabilităţi hipoacuzice. Este vorba despre un semn de circulaţie care poate fi folosit opţional de către persoanele surde. Din 1969, au dreptul să conducă, au permis de conducere şi, după ce vom promova această lege, persoanele surde îşi pot pune acest semn internaţional pe maşină, aşa încât noi, auzitorii, să ştim că în faţă avem o maşină condusă de o persoană surdă, iar dacă vrem să le atragem atenţia asupra unui lucru, va trebui să folosim farurile luminoase, acest lucru ajutându-i atunci când vor fi oprite de poliţişti. Sunt foarte multe situaţii în care acest semn va fi în folosul lor, dar semnul va fi opţional, nu este obligatoriu. Mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Avem raport întocmit de Comisia pentru industrii, Comisia pentru apărare, Comisia juridică şi Comisia pentru transporturi. Cine prezintă raportul? Vă rog. Raport comun al celor patru comisii. Vă rog, domnule preşedinte.

Vasile-Cristian Achiţei Mulţumesc, domnule preşedinte. În conformitate cu prevederile art. 94 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru transporturi şi infrastructură, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi Comisia pentru industrii şi servicii au fost sesizate în fond cu dezbaterea şi avizarea acestui act normativ, Camera Deputaţilor fiind Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege, în şedinţa din 4 septembrie 2019. Proiectul de lege a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în sensul reglementării posibilităţii conducătorilor de vehicule cu dizabilităţi de auz de a monta un semn distinctiv pe autovehiculele proprii. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii celor 4 comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea actului normativ, cu amendamentele admise prevăzute în anexa care face parte integrantă din raportul depus. În raport cu obiectul şi conţinutul său, iniţiativa legislativă face parte din categoria legilor ordinare. Menţionăm faptul că, dintr-o eroare materială, descrierea grafică a semnului distinctiv a fost redactată greşit. Ca urmare, vă propunem ca preambulul alin. (3) al art. 25 să aibă următoarea formulare: "Conducătorii de vehicule pot monta pe autovehiculele proprii semnul internaţional distinctiv pentru conducătorul de autovehicul cu dizabilităţi de auz, sub forma unui pătrat de culoare albastră, cu latura de 100 mm, având în centru reprezentarea grafică, folosită la nivel internaţional, de culoare albă, după cum urmează..." - şi apoi textul curge. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul deputat Botez, Grupul USR, la dezbateri generale. Vă rog, domnule deputat.

Mihai-Cătălin Botez Pe procedură, aş vrea să intervin, art. 149 alin. (1). Domnule preşedinte, Cu câte sesiuni în urmă, am cerut colegilor mei care erau în Biroul permanent să se afişeze pe ecran denumirea şi numărul actului legislativ pe care îl dezbatem. Aici ne mai luăm cu vorba, ordinea de zi se schimbă. Ne-ar ajuta foarte tare dacă v-aţi ţine de acest...

Florin Iordache Domnule coleg, am aprobat această chestiune. Nu e nevoie să... Rog stafful tehnic să afişeze.

Mihai-Cătălin Botez Mulţumesc. Asta am vrut să spun!

Florin Iordache Bun! Mai departe. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu. Avem 5 amendamente admise. La titlul legii dacă sunt intervenţii? Nu. La articolul unic, intervenţii? Nu. La articolul nou introdus, după art. 25, intervenţii? Nu. La art. 34? La Anexa 2, intervenţii? Nu. Rămâne la votul final, caracter ordinar.