9 martie 2020 – Prezentarea pe scurt a interpelărilor ce urmează a fi adresate membrilor Guvernului.

Florin Iordache Continuăm, stimaţi colegi, partea a doua, dedicată interpelărilor. Domnul Halici - o interpelare. Vreţi să o prezentaţi? Nu. Depusă în scris. Domnul Bogdan Cojocaru - două interpelări. Prezentaţi? Nu. Depuse în scris. Doamna Natalia Intotero - trei interpelări. Domnul Ionel Floroiu - o interpelare. Domnul Laurenţiu Nistor - o interpelare. Doamna Beatrice Tudor - o interpelare. Domnul Gheorghe-Dănuţ Bogdan - o interpelare depusă în scris. Doamna Tudoriţa-Rodica Boboc - o interpelare depusă în scris. Domnul Eugen Neaţă. Doamna deputat Mariana-Venera Popescu - o interpelare depusă în scris. Doamna Oana Bîzgan - o interpelare. Domnul Cornel Itu - trei interpelări depuse în scris. Doamna Maricela Cobuz - o interpelare. Domnul Ioan Dîrzu - trei interpelări. Doamna Roxana Mînzatu - două interpelări. Domnul Eugen Durbacă - şase interpelări. Domnul Sergiu Cosmin Vlad - o interpelare. (Domnul deputat Sergiu Cosmin Vlad solicită să ia cuvântul.) Da, vă rog. Vă rog, prezentaţi pe scurt interpelarea. Vă rog, domnule Vlad.

Sergiu Cosmin Vlad Mulţumesc, domnule preşedinte. Interpelarea este adresată Ministerului Educaţiei şi Cercetării, doamnei ministru Anisie Monica Cristina. Obiectul interpelării: "Clădirea care aparţine Ministerului Educaţiei şi Cercetării din municipiul Arad este renovată, însă acest spaţiu este închis. De ce?". Stimată doamnă ministru, În Municipiul Arad, pe strada Ioan Rusu Șirianu se află clădirea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, care este renovată conform normelor, însă clădirea respectivă nu este utilizată. Acest lucru îngreunează activitatea Clubului Sportiv Școlar "Gloria" şi clădirea renovată se degradează, odată cu trecerea timpului. Vă rog să-mi comunicaţi, referitor la acest subiect, următoarele. 1. Care sunt motivele din cauza cărora nu este utilizat spaţiul Clubului Sportiv Școlar "Gloria" din municipiul Arad şi stă închis? 2. Când este planificată reutilizarea spaţiilor din cadrul clădirii de pe strada Ioan Rusu Șirianu, din municipiul Arad? Vă rog să dispuneţi ca răspunsul dumneavoastră să-mi fie trimis în scris la adresa: Parlamentul României, Grup parlamentar al USR. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Mergem mai departe. Domnul Claudiu Năsui - cinci interpelări. Doamna Ioana Bran - două interpelări. Nu? Domnul Marius Bota - trei interpelări. Domnul Constantin Codreanu - trei interpelări. Prezentaţi una dintre ele, domnule coleg.

Constantin Codreanu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Pentru că astăzi a fost citită o declaraţie de la tribuna Camerei Deputaţilor cu ocazia Zilei internaţionale a Femeii şi interpelarea pe care am ales-o face referire la o figură emblematică din istoria Românei, o femeie emblematică din istoria României, Regina Maria, vorbim despre situaţia monumentului istoric Palatul Reginei Maria din Mamaia, judeţul Constanţa. Interpelarea este adresată ministrului culturii, domnului Bogdan Gheorghiu. Stimate domnule ministru, În ultimii ani, presa naţională a relatat pe larg despre situaţia dezastruoasă a monumentului istoric Palatul Reginei Maria din Mamaia, din judeţul Constanţa, construit în perioada 1923-1926 după un proiect al arhitectului Mario Stoppa. Această clădire de patrimoniu cu statut de monument istoric cade sub incidenţa prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările şi completările ulterioare. Este cunoscut faptul că Palatul Reginei Maria din Mamaia a făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare nr. 1.755 din 25 iunie 2003, susceptibil de ilegalitate, din moment ce statul, respectiv Ministerul Culturii, "are drept de preempţiune în cazul vânzării/cumpărării clădirilor de patrimoniu cu statut de monument istoric" - articolul 4 alin. (4), Legea nr. 422/2001. De asemenea, este cunoscut faptul că un dosar legat de dreptul de proprietate asupra Palatului Reginei Maria din Mamaia se află de mai mulţi ani de zile pe rolul instanţelor de judecată. La nivelul Ministerului Culturii fuseseră constituite în anul 2019 grupuri de lucru şi analiză pentru elaborarea Codului patrimoniului şi modificarea şi completarea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, astfel încât statul să poată interveni cu lucrări de protejare şi pentru monumentele istorice aflate în situaţii litigioase. Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteţi: 1. Care este în acest moment statutul juridic şi regimul proprietăţii monumentului istoric Palatul Reginei Maria din Mamaia, judeţul Constanţa? 2. Ce măsuri de intervenţii are în vedere Ministerul Culturii pentru salvarea, restaurarea şi includerea în circuitul turistic al Palatului Reginei Maria din Mamaia, judeţul Constanţa? Orice alte informaţii tangente cu acest subiect sunt binevenite. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Și eu vă mulţumesc. Domnul Daniel Olteanu - o interpelare depusă. Domnule Lovin, vă rog. Aveţi şapte interpelări. Vă rog, prezentaţi una dintre ele, domnule deputat.

Dumitru Lovin Mulţumesc, domnule preşedinte. Interpelare adresată domnului Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei. Obiectul interpelării: "Regiunea Sud-Vest Oltenia are nevoie de POR, Priorităţi de Investiţie 2.2". Domnule ministru, În ultima vreme tot mai mulţi oameni care doresc să profite de potenţialul turistic al judeţului Vâlcea, care investesc sau intenţionează să dezvolte afaceri în domeniul hotelier, restaurante, activităţi de agrement, şi nu numai, atât de necesare în nordul Olteniei, m-au contactat şi m-au rugat să fac demersuri pe lângă autoritatea de management pentru Programul Operaţional Regional 2014-2020, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, în aşa fel încât noul apel pentru Prioritatea de Investiţii 2.2 - Sprijinirea creării şi extincţiei capacităţii avansate de producţie şi dezvoltare a serviciilor pentru care ghidul solicitantului s-a lansat în dezbatere publică în 2018 - să fie deschis cât mai rapid şi în Regiunea Sud-Vest. Potenţialii beneficiari spun că aşteaptă de foarte mult timp lansarea noului apel care le-ar permite să atragă până la 5 milioane de euro şi atrag atenţia că orice întârziere le blochează şansa la dezvoltare. Din punctul lor de vedere, favorizarea IMM-urilor din Regiunea Nord-Vest şi Vest reprezintă o discriminare şi o condamnare la sărăcie a zonei noastre, Oltenia, unde potenţialul este incredibil. În concluzie, domnule ministru, vă rog să vă precizaţi punctul de vedere cu privire la situaţia prezentată mai sus şi cu autoritatea de care dispuneţi să găsiţi cele mai bune soluţii de rezolvare. Solicit răspuns scris şi oral. Vă mulţumesc. Cu deosebită consideraţie.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Doamna deputat Tamara Ciofu. Vă rog. Aveţi două interpelări. Vă rog, prezentaţi una.

Tamara-Dorina Ciofu Mulţumesc mult, domnule preşedinte de şedinţă. Interpelarea este adresată domnului ministru al sănătăţii, Victor Sebastian Costache, iar obiectul îl reprezintă creşterea gradului de depistare rapidă a virusurilor, prin dotarea spitalelor cu aparatură şi echipamente specifice. Având în vedere că pe zi ce trece evoluţia îmbolnăvirilor cu Coronavirus devine din ce în ce mai îngrijorătoare, Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a dota cu aparatură şi teste de screening secţiile de primiri urgenţă şi ambulatoriile din spitalele judeţene şi municipale din toată ţara? Dacă nu aţi luat măsuri în acest sens, vă rog să comunicaţi public termenul la care veţi implementa screeningul pentru virusurile responsabile de apariţia infecţiilor respiratorii. Consider că este obligatoriu ca în cel mai scurt timp să se asigure echipamentele de testare pentru identificarea virusurilor gripale, a Coronavirusului, COVID-19 şi a streptococului beta-hemolitic de grup A. În contextul extinderii cazurilor de oameni infectaţi cu Coronavirus, România ar trebui mai mult decât oricând să aibă instituţii deplin funcţionale şi stabile pentru a putea asigura protecţia şi sănătatea cetăţenilor. În prezent, în situaţia din ţara noastră se impune creşterea gradului de reacţie a unităţilor sanitare care se poate realiza în primul rând prin testarea populaţiei la o serie de virusuri care sunt responsabile cu declanşarea infecţiilor respiratorii. Astfel, protocoalele medicale la nivel internaţional prevăd că este necesar să se acţioneze prin realizarea screeningurilor, atunci când apare o creştere a incidenţei infecţiilor respiratorii, cum se întâmplă în sezonul de gripă, şi în situaţia actuală a epidemiei de Coronavirus la nivelul mai multor state. Aşadar, vă rog să-mi comunicaţi dacă veţi lua măsuri şi cum veţi acţiona pentru creşterea gradului de testare a populaţiei pentru depistarea prezenţei virusurilor gripale, influenţa A şi B, a Coronavirusului a streptococului beta-hemolitic de grup B, astfel încât să se identifice la timp şi să se limiteze extinderea infecţiilor de acest tip. Vă mulţumesc. Solicit răspuns în scris.

Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă deputat. Mergem mai departe. Domnul Răzvan Rotaru - două interpelări. Domnul Ilie Toma - două interpelări. Una dintre ele, vă rog, pe scurt.

Ilie Toma Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Interpelarea se adresează Ministerului Finanţelor Publice, domnului fost ministru, actual, interimar prim-ministru, Vasile-Florin Cîţu. În cadrul întâlnirii cu cetăţenii din judeţul Hunedoara mi-a fost semnalat faptul că europarlamentarii nu plătesc taxe şi impozite şi mi-au fost adresate o serie de întrebări referitoare la persoanele care deţin funcţia de europarlamentar. Prin urmare, domnule ministru, pentru buna informare a cetăţenilor din judeţul Hunedoara, şi nu numai, vă rog să-mi răspundeţi punctual la următoarele întrebări adresate de către aceştia şi notate în cadrul biroului parlamentar. Solicit răspuns verbal şi în scris. Cu deosebit respect, deputat de Hunedoara, Ilie Toma. Mulţumesc.

Florin Iordache Și eu vă mulţumesc. Domnul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu - o interpelare depusă în scris. Domnul Ioan Sorin Roman - două interpelări depuse. Domnul Vlad Duruş. Vă rog. O interpelare. Pe scurt.

Vlad-Emanuel Duruş Mulţumesc, domnule preşedinte. Interpelarea mea se referă din nou la Drumul Naţional 18B care leagă Baia Mare de Târgu Lăpuş. Reabilitarea acestui drum naţional, aşa cum am spus, ce leagă municipiul reşedinţă de judeţ de centrul Țării Lăpuşului intră peste câteva luni, domnule ministru, în al treilea an de execuţie. Termenul de finalizare a modernizării celor 45 de kilometri iniţial a fost stabilit la şase luni. Sigur, se organizează periodic diferite declaraţii de presă, se fac poze. De altfel a fost şi un lung şir de bâlbe, ba tehnice, pentru că s-a greşit reţeta la asfalt, aşa cum mi s-a comunicat, ba s-a gestionat greşit contractul; inclusiv DNA-ul are un dosar în lucru în legătură cu această reabilitare. Se creează efervescenţă doar în pragul celor două campanii electorale ce au fost anul trecut, în 2019. Înainte de fiecare rundă apăreau câte 3-4 utilaje, câţiva muncitori şi, când se închideau urnele, se închideau şi lucrările de reabilitare, de modernizare. Domnule ministru, Această bătaie de joc faţă de maramureşeni şi faţă de lăpuşeni trebuie să ia sfârşit! Aşadar, vă rog frumos să-mi răspundeţi când vor fi reluate lucrările de reabilitare pe Drumul Naţional 18B, Baia Mare - Târgu Lăpuş, şi în câte luni aproximaţi că vor fi finalizate. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Domnul Ilie Barna - trei interpelări depuse. Și ultimul vorbitor, domnul Andrei Daniel Gheorghe - 9 interpelări. Pe scurt una dintre ele. Vă rog.

Andrei Daniel Gheorghe Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Interpelarea se adresează domnului ministru al afacerilor interne, Marcel Ion Vela. Obiectul: "Întărirea tuturor punctelor de frontieră din România". Domnule ministru, Peste 13.000 de migranţi s-au deplasat la frontiera dintre Turcia şi Grecia, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, agenţie ce face parte din Organizaţia Naţiunilor Unite. Turcia a deschis, pe 28 februarie, frontierele cu Europa, ameninţând că va lăsa să treacă pe acolo un nou aflux de migranţi, în cazul în care nu va obţine un sprijin activ din partea Uniunii Europene, în disputa sa cu Rusia, în Siria. Decizia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan vine după ce zeci de soldaţi turci au murit în urma unui bombardament în provincia siriană Idlib, dorindu-se din partea Turciei un ajutor din partea Uniunii Europene şi a NATO, în această privinţă. Acest fapt a dus la o serie de situaţii tensionate la frontiera dintre Turcia şi Grecia, unde au avut loc ciocniri violente între poliţiştii greci şi migranţii care sunt în mişcare şi care încearcă să treacă frontiera turco-greacă. Situaţia este una tensionată nu numai pentru Grecia; spre deosebire de vechiul traseu, sursele afirmând mai nou faptul că noua rută va ocoli Balcanii de Vest şi ar trece prin România şi Bulgaria, iar de aici către centrul şi Vestul Europei. Uniunea Europeană priveşte cu îngrijorare afluxul necontrolat de migranţi din Turcia, iar situaţia în care se poate afla ţara noastră poate fi una extrem de delicată. Permiterea accesului unui astfel de flux de migranţi din Orientul Mijlociu pe teritoriul ţării noastre poate fi riscant. În condiţiile în care România dispune de legi şi reglementări normative trebuie să se ţină cont de suveranitatea statală, iar graniţele să fie atent controlate şi întărite în aceste zile când valul migranţilor reprezintă o problemă europeană. În calitate de membru al Uniunii Europene, România nu are doar angajamente, ci are şi drepturi. Mai ales atunci când vorbim ca România să-şi pună proprii cetăţeni şi suveranitatea naţională pe locul I. Favorizarea migranţilor ilegali, prin permiterea unui asemenea flux, duce la discriminarea cetăţenilor români care trăiesc pe teritoriul ţării lor. Aşadar, domnule ministru, cer să se rezolve de urgenţă o eventuală gestionare a acestui flux, prin măsuri preventive, şi să se dispună întărirea tuturor punctelor de frontieră din România, controlându-se atent posibila intrare a migranţilor ilegal pe teritoriul ţării noastre. Cer răspuns scris şi verbal. Daniel Gheorghe, deputat al PNL de Ilfov. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Oral. Da. Mulţumesc. Declar şedinţa închisă. Ne vedem mâine dimineaţă la şedinţa consacrată declaraţiilor politice. Seară bună! Ședinţa s-a încheiat la ora 17,31.