9 martie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima casă, precum şi pentru aprobarea unor măsuri de aplicare a acestuia (PL-x 395/2019). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 8. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării Programului "Prima casă", precum şi pentru aprobarea unor măsuri de aplicare a acestuia; PL-x 395/2019. Comisia pentru buget? Vă rog, domnule...

Sorin Lazăr Conform expunerii de motive, prin prezentul proiect de act normativ se urmăreşte revizuirea condiţiilor de accesare a Programului guvernamental "Prima Casă" cu menţinerea unui grad de îndatorare sustenabil. Astfel, programul este reorientat către persoanele cu venit până la un anumit plafon, asigurându-se o disponibilitate mai mare a fondurilor pentru persoanele care nu pot accesa un împrumut imobiliar standard. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor raportul de adoptare a Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării Programului "Prima casă", precum şi pentru aprobarea unor măsuri de aplicare a acestuia, cu amendamentele admise. Amendamentele respinse se regăsesc în Anexa nr. 2. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Florin Iordache Mulţumesc. Doamna deputat Bîzgan. Vă rog, la dezbateri generale.

Oana-Mioara Bîzgan-Gayral Mulţumesc, domnule preşedinte. Dragi colege, Dragi colegi, Programul guvernamental "Prima Casă" sau "O familie, o casă", aşa cum este denumit el acum, trebuie să fie, aşa cum o arată studiul de impact, precum şi recomandările Băncii Naţionale a României, cu un caracter social, şi trebuie să includă acele categorii care întâmpină dificultăţi în achiziţionarea unei locuinţe. Conform ultimelor date publicate de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, România are aproape 840.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care 50% sunt tineri şi adulţi. Am propus pentru proiectul legislativ pe care-l discutăm astăzi câteva modificări care prevăd includerea în categoriile veniturilor eligibile şi a indemnizaţiilor pe care le primesc aceste persoane. De exemplu, ele trec printr-o nedreptate, neputând să acceseze aceste fonduri, la fel ca orice alt cetăţean. Avem nevoie de măsuri care să încurajeze şi să stimuleze incluziunea socială a persoanelor din aceste categorii, precum şi să susţină dezvoltarea acestora, pentru ca fiecare dintre noi să putem să ne atingem cu adevărat potenţialul. Am încredere că împreună putem să facem acest lucru posibil, prin votul asupra acestei legi. Vă mulţumesc pentru votul dumneavoastră.

Florin Iordache Votul va fi mâine, doamnă deputat. Mulţumesc. Avem cinci amendamente respinse. Dacă se susţin? Nu. Avem 31 de amendamente admise. La titlul legii, intervenţii? Nu. De la 2 la 21, intervenţii? Nu. De la 22 la 31? Rămâne la votul final, cu procedură de urgenţă. Caracter ordinar. La poziţia 9 1 . Procedură de urgenţă.