Florin Iordache 5 1 . Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 11/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice; PL-x 537/2019. Dacă din partea celor patru comisii - Comisia pentru industrii... Cine vorbeşte? Raport comun. Avem raport din partea Comisiei pentru industrii, din partea Comisiei pentru apărare, a Comisiei juridice şi a Comisiei pentru transporturi. Un raport comun. Vă rog, doamnă deputat, prezentaţi dumneavoastră.
Rodica Paraschiv Raport comun asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 11/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. În conformitate cu prevederile art. 94 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru industrii şi servicii, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi Comisia pentru transporturi şi infrastructură au fost sesizate în fond, pentru dezbatere şi avizare, cu Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 11/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Potrivit prevederilor art. 75 alin. (1) din Constituţia României, republicată, şi ale art. 92 alin. (9) pct. 1 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Camera decizională este Camera Deputaţilor. La întocmirea prezentului raport, cele patru comisii au avut în vedere: Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în şedinţa din 21 octombrie 2019, ca urmare a depăşirii termenului de adoptare. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în vederea interzicerii ţinerii în mână sau a folosirii cu mâinile, în orice mod, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare. În conformitate cu prevederile art. 63 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, comisiile au dezbătut actul normativ în şedinţe separate. În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, comisiile au examinat proiectul de lege după cum urmează: Comisia pentru industrii şi servicii, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi şi Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională în şedinţa din 17 decembrie 2019, iar membrii Comisiei pentru transporturi şi infrastructură în şedinţa din 4 martie 2020. La lucrările celor patru comisii au fost prezenţi deputaţii conform listelor de prezenţă. În urma finalizării dezbaterilor, membrii celor patru comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea proiectului de lege. În raport de obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Mulţumesc.
Florin Iordache Vă mulţumesc, doamnă deputat. Nu sunt intervenţii. Avem 18 amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. De la 2 la 10. Intervenţii? Da, domnul Movilă, vă rog. Da, vă rog, vă rog.
Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Și eu şi colegii din Partidul Mişcarea Populară vom vota acest proiect de lege de adoptare a Ordonanţei Guvernului nr. 11/2019 care completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, pentru că este un proiect de lege necesar. Înainte de a mai... vreau totuşi să vă precizez câteva lucruri. În 2018 am depus un proiect de lege având ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, în sensul stabilirii drept contravenţie a folosirii mijloacelor de înregistrare audio-video, cu excepţia dispozitivelor de tip "mâini libere". Proiectul de lege pe care l-am iniţiat a ajuns la Camera Deputaţilor în 2018; a avut punct de vedere negativ de la Guvernul României. Și aş vrea să le spun colegilor preşedinţi de comisii, de la cele patru comisii, că ar trebui să le fie puţin ruşine, pentru că este inadmisibil ca un proiect de lege să stea doi ani de zile, un proiect de lege care ar fi salvat vieţi. În perioada de la înregistrarea proiectului de lege până la emiterea acestei ordonanţe de către Guvern, pot să vă dau două cazuri în care au murit oameni pentru că reglementarea nu a ajuns în timp util să fie aplicată. În 2019 au murit nouă oameni într-un microbuz pentru că cel care era conducător auto transmitea live pe Facebook. De asemenea, pot să vă spun că la două luni distanţă, în Vrancea, pe Drumul European 85, alţi tineri au murit pentru că şoferul, conducătorul auto, transmitea live pe Facebook. În esenţă, vreau să vă spun că de multe ori şi colegii preşedinţi de comisii îşi bat joc de proiectele parlamentarilor, colegilor lor, proiecte de lege care ar putea să devină legi şi să salveze vieţi. Asta am vrut să vă spun. Sigur că vom vota. Dar eu, personal, nu sunt la prima istorie în care proiecte de lege foarte bune au fost respinse, au avut punct de vedere negativ de la Guvern, după care Guvernul în funcţie sau alţi colegi parlamentari au iniţiat proiecte cu aceeaşi temă şi au avut succes.
Florin Iordache Da. Domnule Andronache, vreţi să interveniţi? Nu. Bun. Finalizăm şi vă dau cuvântul pe procedură, da. Continuăm. Dacă de la articolul unic, de la 2 marginal până la 10? Intervenţii? Nu. De la 11 la 18? Am finalizat dezbaterile. Rămâne la votul final; caracter ordinar. Pe procedură, vă rog, domnul Andronache. (Vociferări.) Consultaţi-vă şi îmi spuneţi la ce concluzii aţi ajuns.