9 martie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea art.2 din Legea nr.114/2007 privind sprijinul financiar acordat de statul român Schitului românesc "Prodromu", de la Muntele Athos, Grecia (PL-x 493/2019). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 4 1 . Proiectul de Lege pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 114/2007 privind sprijinul financiar acordat de statul român Schitului românesc "Prodromu", de la Muntele Athos, Grecia; PL-x 493/2019. Dacă dintre iniţiatori doreşte cineva? Nu. Preşedintele Comisiei pentru buget, domnul Lazăr, vă rog.

Sorin Lazăr Mulţumesc, domnule preşedinte. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a fost sesizată spre dezbatere în fond cu Proiectul de Lege pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 114/2007 privind sprijinul financiar acordat de statul român Schitului românesc "Prodromu", de la Muntele Athos, Grecia. Prin iniţiativa legislativă se propune creşterea alocării bugetare pentru Schitul "Prodromu", de la Muntele Athos, de la 250.000 de euro, la 960.000 de euro anual, alocată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. La lucrările Comisiei pentru buget, finanţe şi-au înregistrat prezenţa un număr de 26 deputaţi, din totalul de 27 de membri. În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor spre dezbatere şi adoptare Proiectul de Lege pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 114/2007 privind sprijinul financiar acordat de statul român Schitului românesc "Prodromu", de la Muntele Athos, Grecia, cu amendamentele admise de tehnică legislativă, prezentate în anexă. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Florin Iordache Începem dezbaterile generale. Grupul PNL, domnul deputat Gheorghe, vă rog.

Andrei Daniel Gheorghe Domnule preşedinte, Doamnelor şi domnilor colegi, Mă bucur că sunt unul dintre semnatarii acestei iniţiative legislative care mi se pare ca fiind una demnă de lăudat şi de susţinut pe mai departe şi de transpus în lege. Spun acest lucru deoarece Schitul "Prodromu" este fundamental pentru ceea ce înseamnă prezenţa ortodoxiei româneşti în spaţiul ecumenic internaţional, prezenţa diplomaţiei religioase româneşti în spaţiul balcanic şi, nu în ultimul rând, sub aspectul spiritualităţii şi culturii noastre ortodoxe. De multe ori - şi vedem în ultima perioadă că se tot dă în biserica ortodoxă, din toate părţile - se caută a se da vina pentru lucruri dintre cele mai diverse fix pe biserică, pe preoţi, pe cultele religioase. Cred că această lege este binevenită în acest context în care în România ne aflăm în faţa unui asalt secularist deosebit de agresiv îndreptat împotriva cultelor creştine şi mai ales a bisericii ortodoxe din România. Și cred că pentru noi toţi Muntele Athos este un reper. Un reper de credinţă, dar şi un reper de cultură şi civilizaţie. România este moştenitoarea directă a civilizaţiei Imperiului Roman de Răsărit, a Constantinopolului. După căderea, la 1453, a Constantinopolului, în mâinile turcilor, centrul de greutate al lumii ortodoxe s-a mutat către Nord, în spaţiul românesc şi în spaţiul balcanic, iar apoi către Muntele Athos, punctul fundamental a tot ceea ce înseamnă spiritualitatea creştin-ortodoxă la acest moment. Schitul "Prodromu" a fost întemeiat de mitropolitul Veniamin Costachi în anul 1821, beneficiază de o ctitorie a domnitorului Grigore Ghica, al Moldovei, este un monument de artă şi de patrimoniu istoric de excepţie, beneficiază de o bibliotecă şi de o serie de bunuri de valoare de o importanţă deosebită pentru umanitate, nu doar pentru ceea ce înseamnă creştinismul românesc...

Florin Iordache Concluzionaţi, vă rog. Domnul Andrei Daniel Gheorghe. Și, ca atare, vă îndemn pe toţi să votaţi pentru Schitul "Prodromu" şi să nu uitaţi ceea ce înseamnă ortodoxia pentru cultura, civilizaţia şi spiritualitatea românească. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Și eu vă mulţumesc. Mâine vom vota, cu siguranţă. Avem 5 amendamente. La titlul legii. Intervenţii? Nu? La art. 1? La art. 2? Art. 3? Art. II? Mâine, vot final; caracter ordinar.