9 martie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Comunicarea din 2019 privind politica de extindere a UE COM(2019)260 (PH CD 6/2020). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 2. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor - Comunicarea din 2019 privind politica de extindere a UE; este vorba de COM(2019)260; PH CD 6/2020. Domnul preşedinte Tîlvăr. Domnul Tîlvăr, vă rog, aveţi cuvântul.

Angel Tîlvăr Vă mulţumesc foarte mult, domnule preşedinte. Opinia noastră a avut în vedere proiectul de opinie transmis de Comisia pentru politică externă; nota de informare transmisă de Ministerul Afacerilor Externe, fişa de informare elaborată de către Direcţia pentru Uniunea Europeană a Camerei Deputaţilor şi analiza realizată în cadrul comisiei noastre. Astfel: Susţinem Comunicarea din 2019 privind politica de extindere a Uniunii Europene şi demersurile Uniunii ce vizează un parcurs socio-economic şi diplomatic menit să asigure o competitivitate sporită în plan internaţional şi bunăstarea cetăţenilor într-o Europă ce cuprinde pe toţi cei care împărtăşesc aceleaşi valori şi se bucură de drepturi fundamentale. Subliniem că extinderea Uniunii Europene reprezintă o oportunitate pentru toţi cetăţenii săi de a beneficia de o piaţă internă mai largă, de avantajele unei competitivităţi sporite în plan internaţional, de o diversificare sporită a mărfurilor şi serviciilor şi de sporirea resurselor genetice şi de biodiversitate disponibile. Totodată, subliniem necesitatea de a intensifica eforturile pentru a asigura o prezenţă constantă şi puternică a Uniunii în statele din Balcanii de Vest, prin fructificarea relaţiilor tradiţionale din regiune, dintre acestea şi statele învecinate, membre ale Uniunii, în aplicarea politicii externe a Uniunii. Domnule preşedinte, Comisia noastră s-a întrunit în şedinţa din 25 februarie 2020 şi a hotărât, cu unanimitate de voturi, să adopte prezenta opinie care să fie transmisă Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, pentru finalizarea procedurii de examinare parlamentară. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Și eu vă mulţumesc. Domnul Dobrovie, vă rog, intervenţie.

Matei-Adrian Dobrovie Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Politica de extindere este unul dintre instrumentele cele mai eficiente ale politicii externe a Uniunii Europene. Discutăm practic despre încurajarea acestor state, mai ales din Balcanii de Vest, să realizeze reforme şi despre o nouă metodologie. Mai de curând, avem o nouă metodologie în care se revizuiesc criteriile privind aderarea. După ce Franţa s-a opus, din păcate, într-un mod ce a determinat presa să scrie despre o greşeală strategică, s-a opus deschiderii negocierilor cu Macedonia de Nord şi cu Albania, ceea ce a fost un semnal prost, de descurajare a acestor state să facă reforme, se pare că totuşi Uniunea Europeană a găsit resursele pentru a trece peste această situaţie, şi în momentul de faţă avem nişte noi criterii. Avem posibilitatea de a face acest proces mult mai eficient din punct de vedere politic. Și, în cazul în care există derapaje sau regrese, atunci se poate anula chiar, se pot deschide din nou capitole care au fost închise, se pot relua anumite negocieri şi, de asemenea, foarte important, se pot deschide în sfârşit negocierile cu Albania şi cu Macedonia de Nord, care este dată ca exemplu prin Acordul de la Prespa privind reconcilierea. De asemenea, este foarte important să subliniem faptul că acest instrument garantează Uniunii Europene influenţa în vecinătate, influenţa şi posibilitatea de a-şi proiecta interesele şi valorile în vecinătate. Avem acest instrument extrem de important, dat fiind că sunt puteri precum Rusia, precum Turcia, precum China, care sunt tot mai prezente în Balcanii de Vest, şi Uniunea Europeană trebuie să rămână un actor global, trebuie să fie implicată în regiune, trebuie să vegheze ca aceste ţări cu adevărat să fie stimulate să facă reforme şi în acest sens trebuie să le asigure o perspectivă europeană clară. Este foarte bine că a fost schimbat modul în care se duc aceste negocieri. Există acum clustere tematice, priorităţile au fost puse la un loc şi va fi foarte uşor de urmărit în ce măsură aceste ţări fac progrese, referitor la statul de drept, referitor la justiţie, referitor la administraţie, referitor la competitivitate şi la economie. În concluzie, salutăm această comunicare a Comisiei Europene, cât şi revizuirea metodologiei de aderare şi credem că este un pas înainte. Și sperăm să nu mai existe opoziţie, aşa cum a existat din partea Franţei şi a altor state, care efectiv a reprezentat o greşeală strategică într-un moment în care trebuie să dăm un semnal acestei regiuni a Balcanilor de Vest că Uniunea Europeană îşi doreşte ca aceste state să adere cât mai repede posibil. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Și eu vă mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii? Nu mai sunt. Trecem la dezbatere. Dacă la titlu aveţi intervenţii? Nu sunt. Adoptat. La preambul. Observaţii? Nu. Adoptat. La articolul unic? Rămâne la votul final de mâine.