9 martie 2020 – Aprobarea unor modificări ale ordinii de zi.

Stelian-Cristian Ion Vă solicit retrimiterea la comisie a PL-x 244/2019, aflat la poziţia 29 de pe ordinea de zi. Este vorba despre o reexaminare la cererea Preşedintelui României a Legii pentru completarea art. 5 din Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Dacă s-ar vota un astfel de proiect şi un astfel de raport, aşa cum a rezultat în urma şedinţei Comisiei juridice, ar însemna că pe viitor proiecte pentru desfăşurarea unor activităţi industriale ar putea fi făcute fără acord de mediu, ceea ce ar avea un impact devastator asupra mediului înconjurător. Noi credem că e important să plantăm, e important să avem grijă de mediul înconjurător, dar este foarte important să avem grijă, foarte mult, de ceea ce avem acum în patrimoniul nostru, care se circumscrie sferei acesteia, a protecţiei mediului. Repet, cererea de reexaminare făcută de Preşedinte este laborios documentată. De asemenea, Consiliul Legislativ a identificat câteva elemente de neconstituţionalitate. Nici Consiliul Economic şi Social nu a trecut neobservate aceste chestiuni. Guvernul României a dat aviz negativ. Ca atare, având în vedere raportul favorabil din Comisia juridică, solicit retrimiterea la comisie, pentru a alinia toate aceste puncte de vedere şi a avea un proiect care să fie de necontestat în faţa unor critici de neconstituţionalitate.

Florin Iordache Mulţumesc.

Stelian-Cristian Ion Dacă se va merge mai departe, suntem hotărâţi să strângem semnături pentru atacarea la Curtea Constituţională a acestui proiect.

Florin Iordache Dacă va fi adoptată de Parlament. Bun. Să înceapă votul. 68 de voturi pentru, voturi împotrivă - 78, două abţineri. Propunerea de retrimitere nu a întrunit numărul de voturi. Mai departe. Domnul Bontea, vă rog, Grupul PSD.

Vlad Bontea Mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Avem şi noi două modificări la ordinea de zi. Și anume să aducem, pe poziţia 5, poziţia 18 - PL-x 537/2019.

Florin Iordache Să înceapă votul. 158 de voturi pentru, două voturi împotrivă, 4 abţineri. Adoptată.

Victor Paul Dobre Domnule preşedinte, Vă solicit ca de la poziţia 52 - Raportul privind activitatea comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii în semestrul I al anului 2019 - să fie prezentat la punctul 3, aşa cum am convenit cu colegii.

Florin Iordache Da. Poziţia 52 - Raportul Comisiei. Să înceapă votul. (Vociferări.) Da, da, pe poziţia 3, am înţeles. 157 de voturi pentru, 11 voturi împotrivă, o abţinere. A fost adoptată această modificare. Mai departe. Domnul Paşcan întâi. La rând, domnul Petric. Domnul Paşcan. Domnul Paşcan, v-aţi înscris, vă rog. Păi, dumneavoastră aţi solicitat. Eraţi la telefon cu Târgu Mureşul. Vă rog.

Octavian Petric Mulţumesc, domnule preşedinte. Aş dori să fac o propunere. PL-x 493/2019 de pe poziţia 141 să fie adus pe poziţia 4. Mulţumesc.

Florin Iordache Și eu vă mulţumesc. Să înceapă votul. Aveţi mai multe? Să înceapă votul. (Vociferări.) Prezentaţi obiectul, domnule Petric. Numai puţin... Domnule Petric... Domnule Petric... Domnule Petric, uitaţi-vă aici. Domnule Petric... (Vociferări.) Numai puţin... Sunt buni ochelarii, da?

Octavian Petric Da.

Florin Iordache Vă rog, prezentaţi.

Octavian Petric Mulţumesc frumos. Proiectul de Lege pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 114/2007 privind sprijinul financiar acordat de statul român Schitului românesc "Prodromu", de la Muntele Athos... aşa, adoptat de Senat în condiţiile art. ... aşa. Mulţumesc frumos.

Florin Iordache Și eu vă mulţumesc. Să înceapă votul. 133 de voturi pentru, 4 voturi împotrivă, 31 de abţineri. A fost adoptată. Mai departe. Doamna Bîzgan, vă rog.