25 februarie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.66/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.117/2017 privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului (PL-x 473/2019). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 4.1. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 117/2017 privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului; PL-x 473/2019; procedură de urgenţă. Guvernul? Vă rog, domnule secretar de stat, să vă şi prezentaţi.

Florin Iordache Vă mulţumesc mult. Domnul Ştirbu, cine prezintă? Prezentaţi, vă rog, raportul. Comisia pentru cultură...

Gigel-Sorinel Ştirbu Mulţumesc, domnule preşedinte. Doamnelor, Domnilor, Raport asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 117/2017 privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a fost sesizată, prin PL-x 473 din octombrie 2019, cu dezbaterea pe fond, în procedură de urgenţă. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată , a adoptat iniţiativa legislativă. La întocmirea prezentului raport comisia a avut în vedere: Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 117/2017, în scopul adoptării unor măsuri care să îmbunătăţească modul de desfăşurare al activităţilor, prin clarificarea statutului juridic al acestei instituţii, stabilirea obiectivelor şi detalierea atribuţiilor organelor de conducere, precum şi reglementarea statutului personalului angajat. În urma examinării iniţiativei legislative, membrii Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă au hotărât, cu majoritatea voturilor parlamentarilor prezenţi, întocmirea unui raport de adoptare a proiectului legislativ. În raport de obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc, domnule preşedinte.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc, domnule preşedinte. Dezbateri generale? Domnul deputat Gheorghe Andrei Daniel, Grupul PNL.

Andrei Daniel Gheorghe Mulţumesc, domnule preşedinte. Doamnelor şi domnilor colegi, Spaţiul Levantului reprezintă o zonă de interes pentru ceea ce înseamnă nu doar cercetarea ştiinţifică românească, ci ceea ce înseamnă diplomaţia şi politica noastră. De aceea, noi, Partidul Naţional Liberal, considerăm a fi de mare importanţă consolidarea nu doar a legăturilor pe care România le are în acest spaţiu levantin, ci şi a cunoaşterii reciproce între noi şi naţiunile care trăiesc aici, aproape de noi, pe vechile pământuri ale Imperiului Roman de Răsărit, în spaţiul bizantin, Levantul însemnând Orientul Apropiat, Nordul Africii, Caucazul, Asia Mică, gândindu-ne până aici, la noi, în Balcani şi până în partea cealaltă, în Orientul Mijlociu, reprezintă un spaţiu de interes cultural, civilizaţional, dar şi sub aspectul relaţiilor economice, relaţiilor sociale şi relaţiilor tradiţionale pe care România le are în această zonă. Să nu uităm că România are în acest spaţiu al Levantului câţiva parteneri deosebit de importanţi. Şi, în primul rând, mă gândesc la Israel, stat cu care România are o relaţie absolut deosebită. Să nu uităm că în acest spaţiu al Levantului există relaţii de tradiţie inclusiv cu naţiunile arabe, cât şi o lungă istorie de susţinere, încurajare şi de ajutare a comunităţilor creştine din Orientul Apropiat şi Orientul Mijlociu, pe care domnii Ţării Româneşti şi ai Moldovei au întreprins-o încă cu sute de ani în urmă. Ca atare, România trebuie să gândească politica sa diplomatică dintr-o perspectivă multipolară, iar acest palier academic care ţine de ceea ce însemnă studiul Levantului reprezintă un punct de întărire a poziţiilor pe care România le deţine aici, în Mediterana de Est, în Orientul Apropiat şi Mijlociu, cât şi în spaţiul balcanic, de care ne leagă o lungă şi veche istorie, încă de pe vremea Constantinopolului. De aceea, considerăm că acest institut reprezintă un factor nu doar care să ţină de cercetare şi educaţie, ci reprezintă o componentă strategică în politica pe termen lung a României, o politică în care noi trebuie să avem deschidere, inclusiv către spaţiul oriental şi către vecinii noştri din aceeaşi parte de lume, de care câteodată tindem să uităm. Ca atare, Partidul Naţional Liberal susţine acest proiect de lege. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Domnul Seidler, Grupul USR, vă rog.

Cristian-Gabriel Seidler Dacă vorbim despre cercetare, avem o instituţie a statului român, numită Academia Română, care are un institut de cercetare pentru chestiuni ce ţin de istorie. Noi, cei de la USR, avem un proiect de lege de desfiinţare a acestui institut, pe care nu îl considerăm nimic altceva decât o sinecură pentru nişte oameni politici şi o cheltuială inutilă din fonduri publice. În activitatea de până acum a institutului, acesta, de altfel, nu a dovedit nicio valoare adăugată în cercetarea istorică, raportat la activitatea pe care a desfăşurat-o. Aşadar, punctul de vedere al USR este că acest institut ar trebui desfiinţat, nu întărit. Mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Vă mulţumesc. Rămâne la votul final, neavând amendamente.