11 februarie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România (PL-x 598/2019). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 7. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România; PL-x 598/2019. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Nu. Comisia juridică? Vă rog. Doamnă Laura Moagher, vă rog să prezentaţi raportul suplimentar.

Laura-Mihaela Fulgeanu-Moagher În conformitate cu prevederile din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, plenul Camerei Deputaţilor a transmis Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, pentru reexaminare, Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist din România. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat iniţiativa legislativă. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Consiliul Legislativ a avizat favorabil. Consiliul Economic şi Social a avizat favorabil această iniţiativă. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 165/2013, în sensul că toate deciziile de compensare a imobilelor se emit ţinând cont de grilele notariale din anul 2013, cei îndreptăţiţi fiind prejudiciaţi raportat la faptul că grila notarială este actualizată anual. Totodată, se are în vedere înlocuirea trimiterii la Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu trimiterea la legea în vigoare, şi anume la Legea nr. 227/2015. În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, membrii comisiei au examinat iniţiativa legislativă, în şedinţa din 11 februarie 2020. În urma dezbaterilor, membrii Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege, cu amendamentele admise redate în Anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul raport suplimentar. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Grupul minorităţilor, la dezbateri generale. Domnul deputat Silviu Vexler.

Silviu Vexler Vă mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Doamnelor şi domnilor, Stimaţi colegi, Din păcate, confiscarea proprietăţilor în perioada regimului comunist a fost una din cele mai dure şi mai urâte drame prin care atât poporul român, cât şi cultele din România au trecut. Ulterior, măsurile succesive care au fost adoptate, pentru a încerca să rezolve această problemă, s-au dovedit în bună parte ineficiente, fiind cel mai politicos. Ultima variantă a legii, care este în vigoare, din păcate, a fost construită în mare parte de o aşa natură încât mai mult a blocat procedura şi simplul fapt de a returna oamenilor, indiferent dacă este vorba despre persoane fizice sau de culte religioase, proprietăţile care le-au aparţinut de drept şi trebuie să se reîntoarcă la el. Proiectul de lege pe care-l avem astăzi în dezbatere face două modificări deosebit de importante şi normale, în acelaşi timp, respectiv actualizarea grilei care este folosită atunci când se emit deciziile şi clarificarea procedurii pentru imobilele care au fost confiscate abuziv de la culte, pentru care documentele nu se mai află în proprietatea cultelor şi se află în prezent la stat. Îmi pare rău, a fost o confuzie pe acest proiect, pentru care îmi asum eu vina integral şi apreciez înţelegerea, atât a colegilor de la PNL, cât şi de la toate celelalte grupuri, care au înţeles nevoia şi de ce este acesta important. Vorbim cel puţin în numele comunităţilor evreieşti din România, deşi nu este doar cazul nostru, ci al tuturor cultelor. Avem peste 30 de ani de când ne luptăm şi ne chinuim cu aceste lucruri, fiind vorba mai ales despre sinagogile din România care ne-au fost luate. Ca să vă faceţi o idee, înainte de perioada Holocaustului, în România existau peste 2.000 de sinagogi. Mai avem astăzi în proprietate şi în picioare mai puţin de 100. De altfel, apreciez şi mulţumesc Comisiei juridice şi domnului preşedinte Halici pentru colaborarea impecabilă, colegilor de la PNL şi în mod special colegilor de la UDMR care au fost de acord să colaborăm împreună pe acest proiect. Vă mulţumesc mult.

Florin Iordache Şi eu mulţumesc. Grupul UDMR, domnul Apjok Norbert. Vă rog.

Norbert Apjok Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Este foarte mare păcat că în 30 de ani nu s-au rezolvat retrocedările privind imobilele preluate de sistemul comunist în România. Această iniţiativă poate să aducă un plus pentru acest proces. În momentul de faţă, putem să reparăm o discriminare existentă în măsurile de finalizare a procesului de restituire a imobilelor preluate de sistemul comunist. În cazul imposibilităţii retrocedării în natură a acestor imobile, în momentul de faţă, solicitanţii beneficiază de puncte de compensare şi valoarea compensării se referă la grila notarială din 2013. Acum, discriminarea constă în faptul că cei care primesc în natură înapoi imobilele pot să-şi valorifice la preţul actual. În această iniţiativă, practic, actualizăm legea, ca să se refere la grila notarială din data emiterii deciziei de către Comisia naţională. Totodată, putem să ne apropiem mai mult de finalizarea procesului de retrocedare, pentru că în iniţiativă se stabileşte un termen de 90 de zile pentru punerea în aplicare a deciziei comisiei. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dacă nu mai sunt intervenţii, trecem la dezbaterea pe amendamentele admise. La titlul legii, intervenţii? Nu. La articolul unic, intervenţii? Nu. La art. 3, pct. 7? La art. 21? Articolul II? Rămâne la votul final; caracter ordinar.