11 februarie 2020 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO şi unele măsuri privind protejarea acestora (PL-x 486/2019). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 6. Proiectul de Lege privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO şi unele măsuri privind protejarea acestora; PL-x 486/2019. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Nu. În aceste condiţii, doamna preşedinte Fădor sau domnul Ştirbu. Cine prezintă? Domnul Ştirbu, vă rog. Raport comun, Comisia pentru administraţie şi Comisia pentru cultură.

Gigel-Sorinel Ştirbu Mulţumesc, domnule preşedinte. Raport comun asupra Proiectului de Lege privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO şi unele măsuri privind protejarea acestora. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă au fost sesizate spre dezbatere în fond, în procedură obişnuită, asupra Proiectului de Lege privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO şi unele măsuri privind protejarea acestora. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în şedinţa din 14 octombrie. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. La întocmirea prezentului raport comun, comisiile au avut în vedere: avizul favorabil cu observaţii şi propuneri al Consiliului Legislativ; avizul favorabil al Consiliului Economic şi Social, cu observaţii; avizul favorabil al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic; avizul favorabil al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională; avizul favorabil al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, cu un amendament; avizul favorabil al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii celor două comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, întocmirea unui raport comun de adoptare a Proiectului de Lege privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO şi unele măsuri privind protejarea acestora, în forma adoptată de Senat, cu un amendament respins, prevăzut în anexa ce face parte integrantă din acest raport. Vă mulţumesc, domnule preşedinte.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Începem dezbaterea. Grupul PSD, doamna Intotero. Se pregăteşte Grupul PNL, domnul Palăr.

Natalia-Elena Intotero Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Stimate colege, Stimaţi colegi, Este un proiect aşteptat de hunedoreni. În 2012, trecerea Cetăţii Sarmizegetusa Regia în administrarea Consiliului Judeţean s-a dovedit un exemplu foarte bun pentru punerea acesteia în valoare. De aceea, astăzi este un moment de mare bucurie pentru hunedoreni, şi nu doar pentru hunedoreni, pentru că aceste Cetăţi dacice nu reprezintă doar judeţul Hunedoara, reprezintă România. De aceea, vreau să mulţumesc, în numele hunedorenilor, în numele colegilor de la Grupul parlamentar al PSD, tuturor parlamentarilor care, până în momentul de faţă, au susţinut acest proiect şi, de asemenea, celor care astăzi vor susţine ca aceste cetăţi să fie mai bine puse în valoare. Vă aşteptăm în judeţul Hunedoara! Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Da. Şi eu vă mulţumesc. Domnul Palăr, vă rog. Şi se pregăteşte domnul Gheorghe Daniel, tot de la Grupul PNL. Vă rog.

Ionel Palăr Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Cred că nu vom exagera dacă astăzi vom susţine că vom scrie istorie. Pentru faptul că de 30 de ani acest patrimoniu inestimabil al istoriei românilor a fost lăsat în părăsire, în paragină. Cu un grup de colegi inimoşi - şi vreau să le mulţumesc, în primul rând, colegilor mei din Comisia parlamentară pentru relaţia cu UNESCO, Cameră şi Senat, pentru că am avut două runde de dezbateri în judeţul Hunedoara, am fost la faţa locului, am discutat cu specialiştii, am discutat cu factorii de răspundere pe acest domeniu şi, ceea ce este cel mai important, am reuşit să ne punem la masă toate partidele politice şi să găsim un numitor comun. Am demonstrat că, atunci când se doreşte, există şi voinţa politică şi înţelepciunea ca lucrurile importante să se facă. Practic, am aniversat, în 2019, 20 de ani de la includerea în patrimoniul mondial UNESCO a Cetăţilor dacice. Da, am aniversat 20 de ani, dar în aceşti ultimi 30 de ani nu s-a făcut aproape nimic pentru acest patrimoniu. După exemplul de bună practică, prin care... trecerea Sarmizegetusei Regia în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara a fost un lucru bun. Am mers pe acelaşi principiu, şi astăzi vom vota - şi vă rog să votăm cu toţii - acest proiect, ca acest patrimoniu să aibă într-adevăr un administrator clar, determinat, să se poată face investiţii pentru aceste obiective. Împreună cu colegii din Comisia UNESCO am reuşit anul trecut să alocăm două milioane de lei pentru a se face PUZ-urile pentru aceste obiective. Este un început. Sunt convins că din acest moment, după principiul românesc, aceste cetăţi vor avea un stăpân, un stăpân care să le iubească, care să le pună în valoare, şi ne vom putea bucura cu toţii de aceste obiective. Am făcut un pas mare, astăzi, pentru Cetăţile dacice. Mai sunt foarte multe obiective ale patrimoniului românesc care necesită să aibă acelaşi tratament. Şi sunt convins că şi în sesiunea parlamentară viitoare vom reuşi să identificăm aceste lucruri şi să le facem aşa cum am făcut şi aici. Mă uit la colegul meu, Lazăr, de la Buzău, şi îl anunţ că proiectul Domniei Sale, privind geoparcul din ţinutul Buzăului, va urma un parcurs firesc şi vom reuşi, probabil, în sesiunea viitoare să ne bucurăm pentru acest lucru. Vă mulţumesc încă o dată. Şi haideţi să luăm acest bun exemplu de practică şi să-l urmăm! Încă o dată, mulţumesc frumos.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Şi vă rog să fiţi mai concişi în intervenţii, să ne încadrăm, totuşi, în Regulament. Îl invit, în continuare, tot de la Grupul PNL, pe domnul Gheorghe Andrei Daniel. Se pregăteşte, de la Grupul USR, domnul Bulai. Aveţi două minute, domnule coleg.

Andrei Daniel Gheorghe Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Sarmizegetusa reprezintă nu doar o cetate din România, ci reprezintă o parte esenţială din patrimoniul mondial al culturii, istoriei şi civilizaţiei omeneşti. Pentru noi, toţi, Sarmizegetusa şi Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei reprezintă legătura noastră cu trecutul străvechi şi moştenirea pe care noi o avem pe acest pământ în care ne-am născut şi din care provenim. Pentru că, să nu uităm, înainte de orice altceva suntem daci. Şi în venele multora dintre cei care suntem aici, în acest Parlament, curge sângele geţilor şi dacilor care au trăit acum 2.000 de ani şi care au creat o mare civilizaţie a Europei. Cred că aici trebuie să existe o conlucrare între autorităţile publice locale şi autorităţile guvernamentale, şi în viitor trebuie să avem în vedere inclusiv un program de investiţii majore care să ducă la explorarea arheologică a Munţilor Orăştiei şi a Cetăţii de la Grădiştea Muncelului, Sarmizegetusa Regia, în aşa măsură încât toate vestigiile civilizaţiei dacice, parte esenţială din cultura şi spiritualitatea românească, să fie aduse la lumină. Noi, astăzi, la Sarmizegetusa, am scos la lumină doar incinta sacră. O bună parte din ceea ce a însemnat oraşul Sarmizegetusa, de pe vremea regelui Decebal, încă zace sub pământ şi zace acolo, în Munţii Orăştiei. Şi este foarte important să înţelegem acest lucru. Şi acolo, în Munţii Orăştiei, la Sarmizegetusa, la Blidaru, la Costeşti, la toate celelalte cetăţi din zonă să aibă loc lucrări majore care să ducă la descoperirea tuturor vestigiilor arheologice fundamentale pentru istoria noastră şi pentru istoria omenirii. Aşadar, să nu mai lăsăm hoţii de comori şi să nu mai lăsăm tâlharii să devasteze Sarmizegetusa şi să facem din Sarmizegetusa un reper a ceea ce reprezintă identitatea naţională românească! Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Următorul, domnul Bulai. Se pregăteşte domnul Ganţ. Rog colegii să se încadreze totuşi într-un timp rezonabil, pentru că fiecare intervenţie e importantă. Vă rog, domnule coleg. Grupul USR, domnul deputat Iulian Bulai, vă rog.

Iulian Bulai Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Aşa o să fac. Noi susţinem trecerea acestor cetăţi din proprietatea publică în proprietatea privată. Comunitatea locală ştie mai bine cum să gestioneze acest patrimoniu. Comunitatea locală apără mai bine decât autoritatea naţională. Nu pot veni cei de la Bucureşti să spună cum ar trebui să se gestioneze anumite monumente de interes local, dacă nu sunt acolo şi nu văd care sunt problemele la care este expus acest patrimoniu local. Faptul că abia acum, după 30 de ani, ajungem la această soluţie arată de fapt un eşec al clasei politice reprezentate aici. E bine că s-a întâmplat acum. Se putea face şi acum 25 de ani, acum 15 ani, acum 20 de ani, pentru a evita abuzurile faţă de aceste cetăţi şi neglijenţa cu care s-a tratat această temă importantă. Pe această lege scrie un singur cuvânt - descentralizare. Descentralizarea deciziilor şi a responsabilităţii, subsidiaritate. Sper din inimă ca această decizie politică să nu fie un motiv de a multiplica dacopatia, ci de a asuma cu mare răspundere şi cu responsabilitate, la nivel local, patrimoniul naţional al României. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Domnul Ganţ, vă rog.

Ovidiu Victor Ganţ Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Doamnelor şi domnilor deputaţi, Grupul nostru parlamentar salută această iniţiativă. Credem că e un lucru foarte bun şi ne-am dori o atenţie sporită şi asupra altor obiecte sau imobile de patrimoniu cultural naţional sau UNESCO, indiferent dacă aparţin statului sau dacă aparţin unor entităţi de drept privat, cum ar fi cultele, de exemplu, multe dintre ele în legătură cu minorităţile naţionale din România. Spunea un domn coleg aici că se bucură că a existat un consens al tuturor partidelor politice. Ne putem asocia acestui consens, mai ales dat fiind faptul că proiectul iniţial a aparţinut domnului deputat Gheorghe Firczak. Prima preocupare în materie, referitor la de cetăţile dacice, a existat la nivelul grupului nostru. Domnul deputat Gheorghe Firczak a iniţiat acest proiect, blocat de PSD şi de către ministrul Vulpescu, la vremea respectivă, printr-un contraproiect. Am convenit asupra acestui contraproiect, ni l-am asumat împreună şi tot PSD l-a trântit şi pe acesta, din păcate... asta, aşa, ca o restituire istorică şi pentru ca lumea să-şi aducă aminte de unde provine această iniţiativă. În rest, desigur că salutăm consensul şi vom vota în favoarea acestui proiect de lege. Mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Al doilea vorbitor de la Grupul PSD, domnul Băişanu. Vă rog. Se pregăteşte domnul Szabó Ödön.

Ştefan-Alexandru Băişanu Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Vreau să vă felicit pentru votul pe care l-aţi acordat! Într-adevăr, cetăţile dacice fac parte din patrimoniul naţional şi din fibra poporului român. Prezenţa mea aici este însă mai importantă, pentru a transmite un mesaj foarte serios despre un mare tun pe care unii oameni vor să-l dea României. Este vorba şi e în joc o sumă de 4 miliarde de euro. Acum doi ani, împreună cu senatori şi deputaţi din Comisia UNESCO, am fost prezenţi la Bahrein, unde am reuşit să scoatem de pe lista UNESCO ceea ce numim Roşia Montană, adică acele tuneluri pe care le-au săpat romanii când extrăgeau aurul; aurul nostru. De ce am făcut acest lucru? Pentru că firma Gabriel Resources, care are legătură cu Roşia Montană şi cu aurul de acolo, a dat statul român în judecată, în America, iar în joc este suma de 4,3 miliarde de euro. Dacă noi facem ceea ce vrea actualul ministru al culturii, domnul Bogdan Gheorghiu, sprijinit de Ludovic Orban şi întregul Guvern, oferim posibilitatea celor de la Gabriel Resources să câştige acest proces, în dauna statului român, şi statul român să fie obligat să plătească aceşti bani care ar fi suficienţi pentru plata pensiilor, pentru plata salariilor, a alocaţiilor pentru copii şi evident şi pentru investiţii. Nu cer nimic altceva, decât înţelepciune, răbdare, să aşteptăm să se termine acest proces şi, după aceea, evident, nu este absolut nicio problemă. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Domnul Szabó Ödön. Se pregăteşte domnul Marica.

Ödön Szabó Stimate domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Într-adevăr, salutăm acest consens şi domnul coleg Ganţ a vorbit despre restabilirea unor evenimente istorice, inclusiv legislative. Trebuie să restabilim şi în această chestiune un adevăr istoric, şi anume, faptul că după multe discuţii în cadrul comisiilor de monumente istorice, la nivel local, al proprietăţilor şi al multor altor probleme, cel care a făcut ordine în această chestiune, la nivelul ministerului de resort, la momentul respectiv, a fost ministrul Kelemen Hunor şi el a fost cel care - dacă vă uitaţi pe istoricul problematicii cetăţilor dacice - a realizat un consens la nivel naţional pe această chestiune. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Domnul Marica, ultimul vorbitor, şi începem dezbaterea. Foarte succint, domnule Marica. Vă rog.

Petru-Sorin Marica Mulţumesc, domnule preşedinte. Dragi colegi, Vreau să felicit toţi factorii implicaţi în acest proiect şi să felicit conducerea Consiliului Judeţean pentru ce a făcut în ultimul timp în Munţii Orăştiei pentru cetăţile dacice, un proiect bun pentru hunedoreni, un proiect bun pentru ţară! Partidul PRO România va vota acest proiect de lege. Mulţumesc mult.

Florin Iordache Avem un singur amendament respins. Dacă se susţine? Nu se susţine. Rămâne la votul final.