18 decembrie 2019 – Supunerea la votul final:

Ion-Marcel Ciolacu Rog liderii grupurilor parlamentare să-şi invite colegii în sală, pentru a începe votul final. Doamnelor şi domnilor, Începem şedinţa de vot final. Vă propun să facem un vot de control pentru verificarea cvorumului. Pregătiţi cartelele de vot. Să înceapă votul. Vot, vă rog. 212 deputaţi prezenţi. Liderii grupurilor, dacă aveţi sesizări din partea colegilor? Dacă nu, suntem în cvorum. Proiecte de hotărâri ale Camerei Deputaţilor 1. Proiectul de Hotărâre privind bugetul Camerei Deputaţilor pe anul 2020; PHCD 64/2019. Comisia pentru buget propune adoptarea proiectului de hotărâre. Se adoptă cu votul majorităţii. Vot, vă rog. 271 de voturi pentru, 29 de voturi contra, o abţinere. Adoptat. Domnul Seidler. Explicarea votului, nu? Vă rog.

Cristian-Gabriel Seidler Am votat împotriva acestui buget, aşa cum am făcut-o în fiecare an, atât timp cât cuprinde, în acest an, suma exactă de 33 de milioane de lei pentru pensii speciale ale foştilor deputaţi. Mai avem o şansă, să amânăm măcar o pensie specială, cea a aleşilor locali, pentru că astăzi aţi făcut în aşa fel încât să nu discutăm abrogarea pensiilor speciale, pe ordinea de zi. Aşadar, Guvernul va trebui să proroge sau să abroge acele prevederi din Codul administrativ care se referă la pensiile aleşilor locali şi care devin eligibile de la 1 ianuarie 2020. Fără pensii speciale! (Vociferări. Aplauze.)

Ion-Marcel Ciolacu Aveţi dreptate! N-am văzut liderul Grupului USR, să vină să schimbe ordinea de zi, să urcăm mai sus legea... de asta cred că nu a fost dezbătută. Legi ordinare. Adoptări 2. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii; PL-x 585/2019; lege ordinară. Comisia pentru industrii, Comisia pentru administraţie publică şi Comisia juridică propun adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. 281 de voturi pentru, un vot contra, 14 abţineri. Adoptat. 3. Proiectul de Lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe; PL-x 654/2019; lege ordinară; procedură de urgenţă. Comisia juridică şi Comisia pentru buget propun adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. 288 de voturi pentru, 16 abţineri. Adoptat. 4. Propunerea legislativă pentru modificarea Legii societăţilor comerciale nr. 31/1990; Pl-x 440/2017; lege ordinară. Comisia pentru politică economică şi Comisia juridică propun adoptarea propunerii legislative. Vot, vă rog. 220 de voturi pentru, 81 de abţineri. Adoptată. Doamnă deputat, vă rog, aveţi cuvântul.

Cristina-Mădălina Prună Vă mulţumesc frumos, domnule preşedinte. Astăzi, antreprenorii români au obţinut o mare, mare victorie. Prin adoptarea acestui proiect de lege, pentru care, iată, majoritatea a votat pentru, încurajăm antreprenorii români să-şi înfiinţeze o firmă fără să mai poată să mai treacă prin acea birocraţie inutilă. De fapt, în România sunt două mari probleme pentru care antreprenorilor li se pun beţe în roate la înfiinţarea unei firme: prima este lipsa de digitalizare, iar a doua este birocraţia excesivă, faptul că în continuare antreprenorii români, la înfiinţarea unei firme, trebuie să se ducă şi să ceară semnăturile acelea de la vecini. Ei bine, am reuşit să facem paşi înainte în debirocratizare. Aşteptăm de la Guvern să facă paşi înainte în ceea ce priveşte digitalizarea. Sunt foarte mulţi oameni care, în ultimii ani, şi-au deschis firme în alte ţări, în Marea Britanie, în Estonia, unde o pot face în 20 de minute, pe Internet - la noi, încă, înfiinţarea unei firme durează peste două săptămâni. Iată că am făcut un pas înainte şi le mulţumim tuturor celor care au votat acest proiect de lege. (Aplauze.)

Ion-Marcel Ciolacu Şi noi vă mulţumim! 5. Proiectul de Lege pentru înfiinţarea Muzeului Naţional "Brătianu"; PL-x 584/2019; lege ordinară. Comisia pentru cultură propune adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. 273 de voturi pentru, 5 voturi contra, 22 de abţineri. Adoptat. Explicarea votului.

Gigel-Sorinel Ştirbu Mulţumesc, domnule preşedinte. Mulţumesc, doamnelor şi domnilor, pentru votul pe care dumneavoastră, astăzi, aţi considerat să-l daţi acestui proiect legislativ. Aţi făcut o mare dreptate istoriei României. Vă mulţumesc tare mult şi Dumnezeu să vă aibă în pază! (Aplauze.)

Ion-Marcel Ciolacu Şi noi vă mulţumim! Legi organice. Adoptări 6. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap; PL-x 124/2019; lege organică; procedură de urgenţă. Comisia pentru muncă propune adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. 179 de voturi pentru, 29 de abţineri, trei deputaţi nu au votat. Proiectul de lege a fost adoptat. Explicarea votului. Domnul Simonis.

Alfred - Robert Simonis Mulţumesc, domnule preşedinte. Doresc să le mulţumesc colegilor mei care au susţinut iniţiativa Grupului parlamentar din Camera Deputaţilor al Partidului Social Democrat. De altfel, noi am votat şi în urmă cu un an dublarea alocaţiilor, fără să ne plângem, fără să cerem soluţii financiare. Ne-am descurcat, ne-am încadrat în deficit şi le-am aplicat. Scoaterea cartelei, pentru a evita un vot contra astfel, este un gest ruşinos şi artă grija pe care Partidul Naţional Liberal o are faţă de copiii României. (Aplauze.) Îi sfătuiesc pe colegii de la Partidul Naţional Liberal să fie mai responsabili şi mă întreb retoric, sau îi întreb, câte alocaţii puteau dubla cu cei 300 de milioane de euro pe care i-au dat zilele trecute unor privaţi? Mulţumesc. (Aplauze.)

Ion-Marcel Ciolacu Domnul lider Victor Ponta. Vă rog.

Victor-Viorel Ponta Mulţumesc, domnule preşedinte. În anul 2015 am votat pentru dublarea alocaţiilor şi am şi aplicat legea, ca prim-ministru. În 2019, de asemenea, am votat alături de colegii de la PNL, şi acum am votat tot pentru. Aş vrea să vă dau un citat, pentru că ştiţi că eu cu ghilimelele m-am învăţat... "Încă o victorie pentru copiii României. Alocaţiile copiilor vor creşte anual din ianuarie 2020..." - spunea domnul Robert Sighiartău de la PNL. (Aplauze. Rumoare.) Eu, probabil ca şi mulţi alţi români, chiar i-am crezut pe cei de la PNL. Dacă au minţit, e păcatul lor! Eu m-am ţinut de cuvânt! Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Domnul Popescu Pavel, Grupul PNL, explicarea votului. Aţi votat? Aţi avut cartela? (Vociferări.) Noi suntem la explicarea votului. Aţi votat? Aţi avut cartela introdusă?

Pavel Popescu Mulţumesc, domnule preşedinte.

Ion-Marcel Ciolacu Nu, dacă nu aţi avut cartelă, nu aveţi ce explica!

Pavel Popescu Domnule, am cartela! Sunt înregistrat.

Ion-Marcel Ciolacu A, OK!

Pavel Popescu Mulţumesc. Stimaţi colegi, În timp ce zâmbetul de iresponsabilitate de pe feţele dumneavoastră se manifestă în plenul Camerei Deputaţilor, vă aduc aminte că în şedinţa de Guvern de astăzi, colegii mei, miniştrii, au un singur scop, dezamorsarea tuturor bombelor pe care voi le-aţi lăsat în aceşti 3 ani de guvernare. Şi dacă vă imaginaţi că cineva, în acest Parlament, va înceta să le reamintească românilor gaura, gaura, repet, pe care aţi lăsat-o în bugetul României, deficitul pe care l-aţi lăsat... (Vociferări.) ... prin lăbărţarea cheltuielilor, furtului pe care l-aţi făcut în aceşti 3 ani de guvernare.

Ion-Marcel Ciolacu Vă rog să nu invocaţi lucruri...

Pavel Popescu ... aţi greşit! Vă vom aduce aminte, în această guvernare, în fiecare zi, în fiecare moment, pe fiecare televiziune, în fiecare ziar, aşa cum putem comunica... (Vociferări.) ... de ce aţi făcut în ultimii trei ani! Nu v-aţi gândit o secundă la bugetul acestei ţări, deşi umblaţi în piept cu steagul tricolor...

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc mult.

Pavel Popescu ... şi vă lăudaţi că vreţi să aveţi un dialog politic civilizat!

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc mult, domnule deputat!

Pavel Popescu Vă veţi aduce aminte de aceste cuvinte! Oameni buni, ipocrizia... (Vociferări.) ...

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc mult.

Pavel Popescu Ipocrizia... (I se întrerupe microfonul.)

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc mult! Vreau să vă spun, din bunăvoinţă, faptul că nu aţi participat la vot, nu aţi avut cartela, nu aveaţi dreptul să luaţi cuvântul! (Vociferări.) Domnul Băişanu. Explicarea votului, din partea Grupului neafiliaţilor.

Ştefan-Alexandru Băişanu Am votat pentru creşterea alocaţiilor copiilor şi vă spun tuturor celor care aţi făcut-o astăzi, respectiv celor de la PSD, de la Forţa Naţională, adică eu şi colega mea, Graţiela Gavrilescu... (Vociferări. Gălăgie.) ... cei de la PRO România... vă spun, cinste vouă, pentru gestul pe care l-aţi făcut! Şi ruşine din nou PDL-iştilor din PNL şi USR-iştilor care v-aţi scos cartelele! (Aplauze.) Acum, dacă am lămurit cine a votat pentru şi cine a votat împotrivă, este simplu! Cu riscul de a-l lăsa încă o dată să vorbească, riscul vostru...

Ion-Marcel Ciolacu Vă rog, nu!

Ştefan-Alexandru Băişanu A venit un domn, înainte, la microfonul acesta, mai tinerel, aşa, sper să se coacă cu timpul şi să fie cules la timp, din Parlamentul României... (Râsete. Aplauze.) ... şi îmi povestea Domnia Sa că noi, cei care am votat pentru a mări alocaţiile, pentru a dubla alocaţiile copiilor, nu ne-am gândit la bugetul ţării. Nu, măi, băiatule, ne-am gândit la copiii ţării, nu la bugetul pe care nu eşti în stare să-l ţii! (Aplauze. Gălăgie.)

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc mult. 7. Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, reexaminată la cererea Preşedintelui României; PL-x 15/2019; lege organică. Comisia pentru industrii propune adoptarea legii cu amendamente. Vot, vă rog. 264 de voturi pentru, 31 de abţineri; lege organică; adoptată. Domnul Călin Ion, din partea Grupului PSD? Nu. 8. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi a Legii nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare; PL-x 549/2019; lege organică. Comisia pentru sănătate, Comisia pentru apărare şi Comisia juridică propun adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. Unanimitate de voturi. Adoptat. Rog membrii Biroului permanent, la şedinţă. Şedinţa s-a încheiat la ora 13,32.