Ion-Marcel Ciolacu Abilitarea e sub rezerva venirii raportului. 3. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap; PL-x 124/2019. Potrivit prevederilor art. 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, acest proiect de lege urmează a fi dezbătut în procedură de urgenţă. Urmează dezbaterea. Are cuvântul iniţiatorul, Guvernul României. Nu este. Are cuvântul reprezentatul comisiei de fond, Comisia pentru muncă şi protecţie socială, pentru prezentarea raportului. Vă rog. A, a venit şi de la Guvern. Vă rog, scuzaţi-mă, nu v-am... Chiar îmi cer scuze.
Ion-Marcel Ciolacu Vă rog să vă prezentaţi.
Ion-Marcel Ciolacu Doamnă, vă rog frumos să vă prezentaţi. Şi funcţia pe care o aveţi.
Ion-Marcel Ciolacu Doamnă secretar de stat, vă rog frumos să vă referiţi la activitatea Guvernului. Nu încercaţi să faceţi activitatea...
Ion-Marcel Ciolacu Nu, nu intraţi pe procedură. Am înţeles, dar nu susţineţi mărirea alocaţiilor. Sau nu...
Ion-Marcel Ciolacu Bun, am înţeles.
Ion-Marcel Ciolacu Vă rog frumos să nu ne mai... certaţi aşa tare. (Rumoare.) Am înţeles. E o situaţie... Dumneavoastră susţineţi o situaţie semi-gravidă. Am înţeles. Domnul Suciu, vă rog.
Vasile-Daniel Suciu Nu, raportul, prima dată.
Ion-Marcel Ciolacu Raportul.
Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. Sper să fie ultima oară când un secretar de stat vine să ne certe, în faţa plenului, aici. Şi vă rog să luaţi atitudine, domnule preşedinte. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2019 care prevede modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993, precum şi modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006, urmărindu-se majorarea cuantumului alocaţiei de stat pentru copii, începând cu drepturile aferente datei de 1 a lunii următoare intrării în vigoare a Legii bugetului de stat pe anul 2019, precum şi acordarea alocaţiei de stat pentru copiii cu handicap, inclusiv copiii cu handicap de tip HIV/SIDA, în cuantumul prevăzut de Legea nr. 61/1993. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în data de 11 martie 2019. Face parte din categoria legilor organice. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În urma finalizării dezbaterilor, comisia propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege cu amendamente, redate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport.
Ion-Marcel Ciolacu Domnule preşedinte, vă rog frumos, fiind procedură de urgenţă, să propuneţi şi timpii de dezbateri, să-i supun votului.
Adrian Solomon Pentru că sunt mai multe proiecte pe ordinea de zi, 3 minute sunt suficiente.
Ion-Marcel Ciolacu Supun votului dumneavoastră propunerea preşedintelui comisiei - timpul de dezbateri. Vot. 169 de voturi pentru, 45 de voturi contra, două abţineri. Timp de dezbatere. Dacă din partea grupurilor? Iniţiatorul, Guvernul... Din partea grupurilor parlamentare? Domnul Suciu Daniel, vă rog frumos. Vă rog să nu ocupaţi toate cele 3 minute, să aibă toţi colegii timp.
Vasile-Daniel Suciu Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, O să-mi asum de la bun început să generez un drept la replică. Oare domnul Robert Sighiartău este în sală? Pentru că acest subiect are legătură şi cu momentul lui de glorie, de acum mai puţin de câteva luni. Aşadar, o să vă rog să-mi daţi posibilitatea să citez exact dintr-o expunere de motive, tocmai pentru mărirea alocaţiilor: "Vin înaintea dumneavoastră cu un amendament. Un amendament susţinut nu numai de Partidul Naţional Liberal şi de mine, un amendament susţinut de peste 32.000 de semnături online pe care le-am adunat în ultimele 3 zile şi un amendament susţinut de peste cei 4,3 milioane de copii care trăiesc în România. Avem o alocaţie de 84 de lei. Asta înseamnă 2 lei/zi - o bătaie de joc. O bătaie de joc, pentru că în Uniunea Europeană ne situăm pe ultimul loc - şi acolo am rămas. Asta, având în vedere că din punct de vedere demografic stăm extrem de prost. În acest context, vă cer respectuos, în numele copiilor şi al viitorului României, să votaţi acest amendament. Nu aveţi absolut nicio scuză să nu votaţi acest amendament. Viitorul copiilor nu se negociază! Tăiaţi din pensiile speciale şi daţi copiilor alocaţii! Daţi copiilor alocaţii!". Stimaţi colegi, la momentul elaborării bugetului pe anul în curs, un amendament care prevedea mărirea alocaţiilor a trecut prin votul dumneavoastră, al Parlamentului. Şi atunci, doamnă ministru- secretar de stat, bugetul era croit. Dar nu poate fi valabil ceva acum câteva luni vizavi de situaţia copiilor din România şi astăzi să nu mai fie valabil. Şi, poate, stimaţi colegi din opoziţia de ieri şi din puterea de astăzi, vă veţi învăţa că pe subiecte sensibile şi de impact nu vă puteţi juca. Astăzi, Partidul Social Democrat susţine cu tărie dublarea alocaţiilor, aşa cum am prezentat în amendament, ieri, în comisie. Şi, stimaţi colegi de la Partidul Naţional Liberal, nu aveţi nicio scuză şi ţine de competenţa guvernamentală să găsească soluţii pentru acest subiect. Noi am făcut-o, când în plen aţi mărit alocaţiile. Vă provoc să găsiţi soluţii, pentru că - nu-i aşa? - dumneavoastră sunteţi extrem de competenţi. Acum să vă vedem! Revin şi vă mai citesc exact cu ceea ce a încheiat - şi o să fac puţină modificare. PNL sper că nu va vota împotriva majorării alocaţiei copiilor. "Să vă fie ruşine, încă o dată! Să vă fie ruşine că vă bateţi joc de viitorul copiilor!" Aştept să nu vă fie ruşine de votul dumneavoastră de astăzi. Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Domnul Băişanu. Nu, îmi pare rău. Domnule Băişanu, trebuie întâi liderii de grup. Domnul Ponta. Neafiliaţii, după.
Victor-Viorel Ponta Mulţumesc, domnule preşedinte. Această discuţie despre mărirea alocaţiilor nu e nouă, nu e ceva nou, şi cred că ar trebui să procedăm de fiecare dată la fel. Spunea Guvernul că s-a făcut bugetul şi nu mai pot fi puşi banii. Vă reamintesc că în 2015 Legea privind dublarea alocaţiilor - şi vreau să recunosc că a fost o iniţiativă liberală, atunci, în opoziţie - s-a votat în luna mai. Eram prim-ministru, am venit imediat de la Guvern, la Parlament şi am spus că pentru alocaţii pentru copii găsim întotdeauna bani. Domnul preşedinte Iohannis a promulgat legea pe 1 iunie, de Ziua copilului. Deci, povestea aceasta, că acum se face bugetul şi... Cred că este corect, atunci când în 2015 aţi procedat bine, cerând dublarea alocaţiilor, eu, ca prim-ministru, am procedat corect şi le-am inclus imediat în rectificarea bugetară, domnul preşedinte Iohannis a procedat corect şi a promulgat imediat legea. Nu văd de ce în 2019 vă răzgândiţi. Cred că şi astăzi trebuie să votăm pentru. Sunt convins că un prim-ministru, domnul Orban, aşa cum am făcut eu în 2015, găseşte resursele bugetare. Sunt convins că domnul preşedinte Iohannis, cum a făcut pe 1 iunie 2015, va promulga şi acum legea. Şi vă rog frumos să fim serioşi atunci când facem ceva. Vă mulţumesc. Vom vota pentru. (Aplauze.)
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Domnul Seidler Cristian, vă rog, Grupul USR. Vă rog. (Domnul deputat Florin-Claudiu Roman solicită să ia cuvântul.) Nu, întâi domnul lider şi pe urmă interveniţi pe procedură, imediat. Vă rog.
Cristian-Gabriel Seidler Stimaţi colegi, Aşa cum s-a întâmplat şi cu fondul de pensii, vorbim acum de bani pentru alocaţiile pentru copii, în acelaşi mod. Folosind, noi, ca instituţie, Parlamentul, în scopuri politice, partinice, alocaţiile pentru copii. Vă aduc aminte că data trecută, la anterioara mărire, aceasta s-a făcut reuşind să rămânem în limita de 3% excedent din PIB, în timp ce, de data aceasta, impactul bugetar măsurându-se aproximativ 2% din PIB, dacă această măsură ar fi adoptată, am ieşi din limita de 3%, cea care este prevăzută într-un tratat internaţional pe care România l-a semnat. Aşadar, folosiţi în scopuri politice, fără niciun calcul, decât unul cinic, politicianist, alocaţiile de stat pentru copii. Dacă acuzaţi PNL, dragilor, dragi colegi de la PSD, că ar fi avut o măsură populistă data trecută, acum înseamnă că vă asumaţi că sunteţi de două ori mai populişti, măsurat în valoarea absolută în lei. Aşadar, nu este decât un joc politic, populist contra populist, desconsiderând de fapt copiii. De fapt, nici nu-i luaţi în seamă. Tot ce vă interesează este cum să trageţi pe spuza voastră politică, dar în acelaşi timp să fim absolut iresponsabili cu bugetul ţării. (Aplauze. Vociferări. Domnul deputat Victor-Viorel Ponta solicită să ia cuvântul.)
Ion-Marcel Ciolacu Da, domnul Ponta. Oricum o să iau şi eu cuvântul, că n-am spus decât doamnei.
Victor-Viorel Ponta Doar pe procedură. Ştiţi, înainte să scrii o carte trebuie să înveţi alfabetul. Îmi pare rău, nu există excedent din PIB. (Aplauze.) E o prostie. E ceva îngrozitor. (Aplauze.) Nu credeam. (Rumoare..) Excedent din PIB! (Aplauze. Vociferări.) Excedentul poate fi bugetar. În cazul de faţă, dumneavoastră voiaţi să vorbiţi despre deficit bugetar, nu despre excedent. Adică nu se ia, se dă, mă rog. Deci, o bulibăşeală generală. Alocaţiile nu sunt 2% din PIB. Şi doamna Turcan a zis că sunt 9 miliarde de euro, dar a confundat euro cu leii. Dumneavoastră confundaţi PIB-ul cu bugetul şi 2% cu 0,2%. Deci, vă rog mult de tot, când vorbim în Parlament să ştim despre ce vorbim, că batem câmpii. (Aplauze.)
Ion-Marcel Ciolacu Doamna... (Domnul deputat Florin-Claudiu Roman solicită să ia cuvântul.) Pe procedură, vă rog.
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Solicit o pauză de consultări de 3 minute.
Ion-Marcel Ciolacu Pauză. Lideri. Între lideri. Da, vă rog. Oricum, proiectul trebuie, chiar dacă depăşim... Proiectul trebuie finalizat, că suntem în dezbaterea lui. (Doamna deputat Raluca Turcan solicită să ia cuvântul.) Am vrut, doamnă Turcan, să vă dau cuvântul. Nu e nicio problemă. (Consultări.)
Ion-Marcel Ciolacu Bun. Haideţi să continuăm. Trecem la... (Doamna deputat Raluca Turcan solicită să ia cuvântul.) Da, doamnă Turcan, vă rog. Doamna Turcan.
Raluca Turcan O să vă rog, dacă se poate, două minute de atenţie, cu maximum de responsabilitate. (Rumoare.) Nu vă solicit decât două minute de atenţie, cu maximum de responsabilitate. Sper că nu este prea mult, acum, când oamenii privesc spre noi şi aşteaptă foarte multe lucruri de la noi. Acum suntem în următoarea situaţie. Punctul pe care îl dezbatem pe ordinea de zi este acela al dublării alocaţiilor pentru copii, în condiţiile în care Guvernul actual, de la 1 ianuarie, urmăreşte indexarea acestor alocaţii cu rata inflaţiei, după ce ele au fost dublate de Partidul Naţional Liberal. Doi. Este ultima şedinţă a Camerei Deputaţilor, cu excepţia celei pe care sper să o facem pentru bugetul de stat pe anul viitor, ultima şedinţă în care Camera Deputaţilor poate să decidă şi următoarele lucruri: 1. Abilitarea Guvernului pentru ca în perioada vacanţei parlamentare să poată să muncească. Dacă n-o votaţi, nu este absolut nicio problemă, Guvernul va da ordonanţe de urgenţă şi va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară, pentru că vrem să muncim. E la latitudinea dumneavoastră dacă doriţi să aveţi acest proiect de lege votat sau nu. Al doilea proiect însă era unul care ţine de bugetul Camerei Deputaţilor, care ar fi putut fi necesar în condiţiile în care pregătim bugetul de stat pentru anul 2020. (Vociferări.) Dacă doriţi, bine - mă refer la votul final. (Vociferări.) Vă rog să nu mă întrerupeţi. Dacă doriţi, bine, dacă nu, nu. Dumneavoastră ce aţi făcut acum? Aţi solicitat să ajungem la dezbaterea Proiectului privind dublarea alocaţiilor, care ar conduce la un deficit de 5% din produsul intern brut, ceea ce ar conduce... (Vociferări.) ... ceea ce ar putea conduce la împrumuturi mai scumpe, fonduri europene sistate, creşterea inflaţiei şi scăderea puterii de cumpărare, pentru că economia nu are de unde să susţină lucrul acesta. Şi, în timp ce dumneavoastră doriţi să dezbatem acest proiect, aţi convocat în paralel o comisie, care nici măcar n-a avut cvorum, pentru că nu v-aţi trimis oamenii, îi ţineţi aici, în sală, pentru a merge pe repede înainte şi a face nişte lucruri într-un stil pur politicianist, încercând să blocaţi majoritatea parlamentară, acum formată în jurul Partidului Naţional Liberal, de a avea pentru anul viitor un buget raţional, un buget care să-ţi dea credibilitate şi predictibilitate, să aduci investitori şi să poţi să foloseşti fondurile europene. Este decizia dumneavoastră ce veţi face cu aceste proiecte de lege. Însă, vă rog, respectaţi procedurile parlamentare. Nu putem să facem o dezbatere parlamentară pe un proiect atât de important în timp ce dumneavoastră trimiteţi parlamentari în altă sală, să facă o comisie pe care dumneavoastră o boicotaţi.
Ion-Marcel Ciolacu Doamnă Turcan...
Raluca Turcan Este ceva anormal.
Ion-Marcel Ciolacu ... i-am trimis cu votul dumneavoastră, al PNL.
Raluca Turcan Aşadar, vă rog foarte mult...
Ion-Marcel Ciolacu Vă dau scorul votului.
Raluca Turcan Vă rog foarte mult, haideţi să ajungem la sesiunea de vot. Gândiţi-vă o dată în plus dacă aruncaţi ţara în aer sau dacă doriţi să dăm un semnal de responsabilitate. Vă mulţumesc. (Rumoare.)
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Vă rog, doamnă deputat, aveţi cuvântul. Pe procedură, da?
Cosette-Paula Chichirău Este despre şedinţa de care vorbea colegul - Comisia pentru buget şi Comisia juridică. Am fost în sala de şedinţă, numai că nu era niciun coleg de la PSD, prezent. Aşa că vrem să avem şedinţa asta sau nu vrem să avem şedinţă? (Vociferări.) Domnul preşedinte era acolo, dar ceilalţi colegi nu erau. Un membru din câteva zeci nu e OK. Deci, vreau să ştiu dacă avem şedinţa aceasta sau nu avem şedinţa aceasta. Pentru că noi ne-am dus.
Ion-Marcel Ciolacu Tocmai a explicat liderul de grup, adineauri.
Cosette-Paula Chichirău Aţi convocat-o...
Ion-Marcel Ciolacu ... că vrea să treacă acest proiect şi...
Cosette-Paula Chichirău ... şi n-aţi venit în sală. Deci, trebuie să ştim dacă merge doar opoziţia acolo.
Ion-Marcel Ciolacu Noi suntem opoziţia, doamnă. Dumneavoastră aţi votat Guvernul, sunteţi la putere. (Aplauze.) Aveţi o problemă de percepţie. (Aplauze.) Vă rog, domnul Vîlceanu, vă rog.
Dan Vîlceanu Da. Mulţumesc, domnule preşedinte. Aş vrea să încep prin a vă spune că atunci când vorbim de termeni inventaţi, economici - că tot avem foşti prim-miniştri în sală -, să ne aducem aminte de exact taxa pe stâlp, care nu exista până să n-o inventeze un Guvern inovativ, da? Pe de altă parte...
Ion-Marcel Ciolacu Vorbiţi... noi suntem la Proiectul de Lege cu alocaţiile.
Dan Vîlceanu Vorbesc şi de acesta.
Ion-Marcel Ciolacu Da, da. Mulţumesc mult.
Dan Vîlceanu Pe de altă parte, vorbim despre un proiect prin care dumneavoastră aţi inventat pokerul parlamentar. Vreţi să faceţi dublarea dublării, da? Veniţi cu ordonanţă de urgenţă, da, în Comisia pentru muncă, prin care PNL a dublat alocaţiile, anul trecut, care, atenţie, au costat două miliarde, 2,1 miliarde. Ceea ce vreţi dumneavoastră astăzi costă de 3 ori mai mult, da? Şi îmi pare rău că văd foşti prim-miniştri care pur şi simplu vin la acest microfon şi se fac de râs în halul ăsta. Şi văd foşti miniştri, da, care, de asemenea, au uitat ce înseamnă responsabilitate. De la dumneavoastră, domnilor de la PSD, nu mă aşteptam la responsabilitate, că ştiu că nu o aveţi, nu există aşa ceva, da? Dar mă aşteptam să văd o minimă, o minimă idee de responsabilitate de la foşti prim-miniştri sau foşti miniştri, da, care au fost în Guvern şi ştiu ce e acela buget. Şi atunci vă spun aşa. Dumneavoastră veniţi şi ne spuneţi să găsească Guvernul bani. Iar eu vă întreb pe dumneavoastră următorul lucru - de unde vreţi să luăm banii aceştia? Alegeţi! De la spitale? De la şcoli? De la salarii? De la pensii? De la ISU? De unde? Veniţi şi spuneţi-ne de unde să luăm banii aceştia, şi de acolo îi luăm şi facem dublarea dublării. Da? Aşa cum vreţi dumneavoastră. (Vociferări. Rumoare.)
Ion-Marcel Ciolacu PMP. Domnule Popescu, suntem în procedură de urgenţă. Liderul de grup. (Vociferări.) S-au sistat. Un vorbitor de grup. Domnul de la PMP.
Petru Movilă Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, PMP cere retrimiterea la comisie pentru ca în paralel cu această procedură să dăm vot final pe Legea privind reducerea numărului de parlamentari la 300, astfel încât din banii economisiţi de acolo să putem să dublăm alocaţiile pentru copii. Vă rog să supuneţi votului, pentru că deja este în dezbatere.
Ion-Marcel Ciolacu S-a supus votului scoaterea ei de pe ordinea de zi. Domnul... De la USR s-a vorbit. Dacă mai este...? (Vociferări.) A fost supusă votului scoaterea de pe ordinea de zi. Suntem... (Vociferări.) Ce să scot? În timpul dezbaterilor, dacă nu ne convine unde duc dezbaterile, supunem votului scoaterea? Este exclus aşa ceva.
Petru Movilă Domnule preşedinte, Cred că am un comportament corect, normal şi colegial.
Ion-Marcel Ciolacu Corect, dar nu-mi cereţi ceva ilegal.
Petru Movilă Grupul PMP v-a făcut o propunere în conformitate cu Regulamentul Camerei şi vă rog să supuneţi votului propunerea noastră. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Nu. La început, nu în timpul dezbaterilor. Fiindcă nu mă tem de niciun vot, dar eu nu vreau să încalc Regulamentul. (Vociferări. (Discuţii la prezidiu cu domnul deputat Emil-Marius Paşcan.) Nu este adevărat. Liderul de grup are acest drept, la început, când vine pe ordinea de zi. Nu aveţi voie în timpul dezbaterilor. (Vociferări.) Din partea UDMR sunt două solicitări. Cine doreşte să ia cuvântul? Domnul Biro Zsolt-Istvan, vă rog. Din partea Grupului UDMR, cine doreşte să ia cuvântul? Sunt două solicitări şi pot să dau cuvântul. Domnul Magyar Loránd-Bálint? Nu mai vrea nimeni. Am înţeles. Domnul Băişanu, de la neafiliaţi. În rest, de la toate grupurile au luat cuvântul. Haideţi, domnule Băişanu. Ţara, pe umerii dumneavoastră.
Ştefan-Alexandru Băişanu Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Aş vrea să-mi exprim un punct de vedere care să ducă la limpezirea lucrurilor şi la ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în Parlamentul României. Aş începe rugându-i pe colegii de la PNL să se abţină de la orice comentariu şi de la orice scuză privind imposibilitatea dublării alocaţiilor pentru copii. E ruşinică! E ruşinică! (Aplauze.) Asta le va face rău în continuare. Să înţeleg că până acum Domniile Voastre, când nu făceaţi Domniile Voastre bugetul, când nu dumneavoastră făceaţi rost de bani, aţi vrut să puneţi în cârca PSD o mare greutate, şi anume de a mări alocaţiile pentru copii. Aţi făcut-o atunci când eraţi în opoziţie. OK, PSD a reuşit, a scos banii, a mărit şi a dublat alocaţiile copiilor. (Aplauze.) Ruşinos însă a fost că PSD n-a intuit chestiunea asta şi n-a înţeles că alocaţiile copiilor trebuie mărite în permanenţă. Ei, acum, asta e. Dar revenind, acum, când sunteţi la guvernare, vă comportaţi ca Ceauşescu. O să începeţi să ne tăiaţi şi raţia la pâine, şi raţia la salam, şi raţia la lapte, pentru că, cică, nu sunt bani. OK. N-aţi ştiut că nu sunt bani când aţi venit la guvernare? Sau aţi crezut că veniţi la guvernare şi o lălăiţi? (Aplauze.) O daţi din una în alta, guvernanţi, vă puneţi oamenii pe funcţii şi atât. Nu, domnule, guvernare înseamnă responsabilitate, guvernare înseamnă patriotism, guvernare înseamnă să vii în acest Parlament să propui legi, să le votezi, în sprijinul României şi pentru binele României, indiferent de consecinţe. A, vă gândiţi la ce-o să se întâmple dacă mai luaţi voturi, dacă nu mai luaţi voturi? Nimeni n-ar trebui să se gândească la voturi. Ar trebui să vă gândiţi numai la viitorul acestei ţări. Iar viitorul acestei ţări începe de la copiii noştri. Am să vă dau un exemplu. Bugetul este de 2%...
Ion-Marcel Ciolacu Încercaţi să încheiaţi.
Ştefan-Alexandru Băişanu Bugetul pe armament, al Armatei, este de 2%, da? Cumpărăm rachete, avioane, bombe, pistoale, parcă mâine ar începe al treilea război mondial. Nu începe, domnule, niciun război. Nu sunt antagonice cele două bugete, pentru copii şi pentru Armată. Dar dacă avem, obligaţi fiind de NATO, avem de gând să mărim şi să ţinem la 2% bani în buget pentru cumpărare de avioane, ar trebui să găsim şi bani puţini pentru aceşti mulţi copii ai României care au nevoie de bani. Un puşcăriaş care a greşit stă în puşcăriile din România şi primeşte de la statul român undeva la 3 mii şi ceva de lei pe lună - da? -, iar un copil, 150 de lei. Mi se pare normală nu o dublare, ci o triplare sau chiar mai mult a acestor alocaţii pentru copii. Să o facem astăzi, pentru că sunt foarte mulţi copii necăjiţi în România. Hai să ne gândim la ei, nu la vulturi...
Ion-Marcel Ciolacu Vă rugăm frumos să finalizaţi.
Ştefan-Alexandru Băişanu ... şi nu la bugetul pe care nu-l puteţi acoperi. Aţi venit la guvernare, acoperiţi bugetul, faceţi rost de bani şi guvernaţi România aşa cum aţi promis, nu aşa cum aţi minţit! (Aplauze.)
Ion-Marcel Ciolacu Domnule Băişanu, vă mulţumim mult. Dar eu v-am spus că nu votaţi Guvernul. Domnul Pambuccian.
Varujan Pambuccian Mulţumesc, domnule preşedinte. Din nou n-aş fi vrut să iau cuvântul în marea asta de politicianism, dar aici s-a spus un lucru pe care nu putem să-l trecem cu vederea. Alocarea la 2% pentru bugetul Apărării nu este că suntem cu mâna la spate, forţaţi de NATO. În NATO noi am vrut să fim. Este o obligaţie pe care noi ne-am asumat-o şi este foarte bine că facem lucrul acesta. Nu vreau să vă reamintesc cât de importantă este apartenenţa noastră şi la NATO şi la Uniunea Europeană. Cu lucrurile acestea nu se glumeşte. (Aplauze.)
Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Dacă la titlu sunt observaţii? Dacă la amendamente, de la 1 la 9, sunt observaţii? Nu. Rămâne la votul final. Vă rog, Comisia juridică, aşteptăm raportul. Deci, facem o pauză până vine raportul? Fiindcă e de respingere şi să vedem cum hotărăsc... (Vociferări.) Păi, nu mai avem nimic la dezbateri. (Vociferări.) Păi, nu pot dezbate. Raportul... Mai veniţi cu ce avem pe ordinea de zi. Nu, nu, liderii de grup, vă rog, puneţi-vă... Vă rog, Comisia juridică şi Comisia pentru buget, vă rog, de urgenţă, pentru abilitarea Guvernului. Doamna Carmen Mihălcescu este? Vă rog frumos, veniţi.