Ion-Marcel Ciolacu Domnule lider, domnule Roman, dacă mai aveţi propuneri de modificare a ordinii de zi? Vă rog.
Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Solicit includerea pe ordinea de zi, la poziţia 4, a PL-x 349/2019. Având în vedere că termenul de adoptare a raportului a fost depăşit, aici vorbim de modificarea la Ordonanţa nr. 40 privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene. Vreau să fac şi aici câteva precizări, ca să fie lucrurile foarte clare. E normal ca în Parlament să existe discuţii între liderii de grup. Încă de luni, de când am discutat acest proiect în Biroul permanent şi în Comitetul liderilor, am fost solicitat de "sfântul" lider al Partidului Social Democrat, la nivel de lider, domnul Simonis, să o lăsăm mai moale cu alegere preşedinţilor de consilii judeţene şi a primarilor. În caz contrar, mi-a spus foarte clar că vor vota împotriva abilitării Guvernului de a emite ordonanţe, că ne vor dinamita cu tot ceea ce înseamnă proiecte cu impact bugetar şi trebuie să recunosc că s-a ţinut de cuvânt. În sensul că ieri, din senin, la Comisia pentru buget, finanţe apar două rapoarte de adoptare pe taxa de clawback şi pe TVA, care erau ţinute la sertar fără niciun fel de problemă şi împotriva cărora votaseră înainte. La Comisia pentru muncă au scos alte proiecte cu impact bugetar - şi mă refer aici la creşterea valorii tichetelor şi proiectul cu alocaţiile. La învăţământ au scos acel proiect cu două salarii pentru cei care se califică profesional în învăţământ, trei pentru cei care se instalează la ţară prima dată şi şase pentru pensionare. Deci practic domnul Simonis s-a ţinut de cuvânt, s-a răzbunat pe Partidul Naţional Liberal pentru că a refuzat trocul discuţiei pe preşedinţi de consilii judeţene şi pe primari şi a aruncat şase proiecte cu impact bugetar, în speranţa că se vor răzbuna pe PNL. Nu înţelege colegul meu că nu este o răzbunare pe PNL, este pur şi simplu o aruncare iresponsabilă în aer a finanţelor ţării. Mai mult decât atât, nici n-au făcut paşii procedurali care însemnau punct de vedere de la noul Guvern şi fişa fiscală, semn că totul este doar un joc de imagine, pentru ca, la apropiatul Congres al Partidului Social Democrat, cei care conduc astăzi partidul să spună: "Vedeţi, vă lăsăm să candidaţi în continuare într-un singur tur şi pe voi, baronilor, vă iubim şi nu vă lăsăm din braţe". Asta trebuie să înţeleagă toată lumea, că, din păcate, lupta internă din cadrul Congresului Partidului Social Democrat a fost dusă în interiorul Parlamentului. Şi asta, din câte ţin eu minte, nu s-a mai întâmplat niciodată. Prin urmare, domnule preşedinte, vă solicit introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect de lege. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Domnule Simonis, vă rog.
Alfred - Robert Simonis Dacă a promova iniţiativele dumneavoastră, domnule Roman, înseamnă că mă răzbun pe România, asta spune foarte multe despre capacitatea dumneavoastră de a elabora iniţiative, pe de o parte. Pe de altă parte, dumneavoastră minţiţi cu o nonşalanţă cum rar am întâlnit. Pentru că eu nu aveam de ce să vă rog pe dumneavoastră să nu introduceţi pe ordinea de zi ceva ce nu poate fi introdus pe ordinea de zi, fără acordul meu inclusiv. E foarte simplu. Deci nu puteam să încerc să obţin de la dumneavoastră ceva ce obţinusem deja luni dimineaţă la ora 9,00, când dumneavoastră nu v-aţi trezit - că ăsta-i adevărul -, n-aţi venit la şedinţă, când membrii Birourilor permanente din partea grupului dumneavoastră, prezenţi unii dintre ei în sală, n-au înţeles ce se întâmplă - probabil dormind şi dânşii -, iar în acel moment Birourile permanente reunite au transmis toate iniţiativele care modifică legislaţia electorală la comisia specială. Din acel moment nu avem nevoie de dumneavoastră să-mi oferiţi nimic pe acest subiect. Pe de altă parte, am făcut referire mai devreme la lipsa dumneavoastră de experienţă, domnule Roman. N-am avut, în scurta perioadă în care aţi fost şi sunteţi lider de grup, nicio negociere cu dumneavoastră. Nu voi avea nici de acum înainte, pentru că mi-e foarte clar că nu se poate, chiar dacă aveam în plan aşa ceva. Însă vreau să vă spun că liderii grupurilor parlamentare negociază în fiecare zi, fac înţelegeri în fiecare zi, introduc şi scot de pe ordinea de zi, avizează favorabil sau negativ în comisiile permanente, în urma acestor înţelegeri între liderii grupurilor parlamentare. Dacă ne-am apuca acum cu toţii să discutăm de la microfon, de la tribună, despre ceea ce ne înţelegem noi în fiecare zi, s-ar putea să facă deliciul presei. Nu vreau să insist pe acest subiect, pentru că mi-e teamă de ceva, domnule Roman. Mi-e tare teamă că vă schimbă de la conducerea Grupului PNL cumva şi mi-aţi face mie şi nouă o mare defavoare. Mulţumesc. (Aplauze.)
Ion-Marcel Ciolacu Domnul Márton Árpád. (Domnul deputat Florin-Claudiu Roman solicită să ia cuvântul.) Încet! Luaţi o pauză. Domnul Márton Árpád. Celorlalţi lideri, pe urmă, vă dau cuvântul. (Vociferări.) Încet! Ştiu! Domnule... Este înscris domnul lider Márton. Ne respectăm... Numai liderii au.. Vă dau pe urmă dreptul la replică, puteţi sta la microfon toată ziua! N-am nicio problemă!
Árpád-Francisc Márton Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, După cum ştiţi, deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii, deci şi pentru Parlamentul României. După cum ştiţi - şi nu vreau să anunţ cine era primul semnatar -, o lege de modificare a alegerilor a fost atacată la Curte, şi Curtea a dat dreptate celor care au atacat-o, spunând că, într-adevăr, propunerile Comisiei de la Veneţia nu sunt obligatorii, dar Curtea consideră că noi trebuie să le respectăm în totalitate. Ca atare, legile electorale nu pot fi modificate în ultimul an, înainte de alegeri. După cum ştiţi, suntem în această perioadă. Nici noi nu suntem de acord, de exemplu, cu această ordonanţă. Nu suntem de acord pentru că, din punctul nostru de vedere, şi ea este neconstituţională. Şi vă spun de ce. Primarii şi preşedintele României, instituţii prezente în Constituţia României, se aleg prin alegeri locale, la fel şi consiliile locale, dar nicăieri în Constituţia României nu veţi găsi trimiterea la alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene, pentru că această instituţie nu există. Ca atare, noi nu suntem pentru aceste alegeri. Dar, din păcate, din greşeala noastră, a tuturor, n-am respins repede această ordonanţă - că aşa trebuia să facem, şi să repunem legea la loc - în termenul respectiv, înainte de a intra în ultimul an, înaintea alegerilor. Trebuie să vă spun că ţinând cont că deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii, noi n-o să fim de acord cu nicio modificare a unei legi electorale în ultimul an. Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Domnul lider al USR sau domnul Roman, doriţi dreptul la replică?
Florin-Claudiu Roman Nu vreau să dau o replică "experimentatului" coleg aflat la primul mandat, care, ca orice om foarte suficient, le ştie pe toate. Vreau doar să-i spun: da pentru dialog, niciodată pentru trocuri murdare cu PSD. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Domnul Ion Stelian.
Stelian-Cristian Ion Văd că se tot prelungeşte şedinţa în mod nejustificat. Se cer drepturi la replică şi pierdem vremea. Haideţi să tranşăm odată pentru totdeauna chestiunea aceasta şi să vorbim de elefantul din plenul Camerei Deputaţilor. Vă solicit, aşadar, introducerea pe ordinea de zi a Pl-x 495/2017...
Ion-Marcel Ciolacu Vă rog frumos, nu am terminat-o... Nu! După ce tranşăm solicitarea...
Stelian-Cristian Ion ...referitor la alegerea primarilor în două tururi. Vreţi să debaronizăm România? Haideţi să dăm un vot în plenul Parlamentului pe acest Pl-x... (Aplauze.) Restul discuţiilor sunt doar trageri de timp inutile. Vă rog să exprimăm un vot pe această chestiune. Puteţi fi de acord sau puteţi să votaţi împotrivă, cei care aveţi primari şi vreţi să-i ţineţi pe veşnicie pe aceste funcţii. Este o solicitare legitimă. Vă rog să o supuneţi la vot.
Ion-Marcel Ciolacu Ca şi la prima solicitare, de altfel, tot legitimă a dumneavoastră, s-a făcut o pauză, Comitetul liderilor s-a întrunit, au stat de vorbă dacă sunt de acord să introducă acest lucru pe ordinea de zi, conform Regulamentului, şi acelaşi lucru o să-l fac şi acum. Rog liderii de grup să se întâlnească, să vadă dacă au consens. Vă rog, nu la mine neapărat! Dacă există consens, eu nu am nicio problemă de punere pe ordinea de zi, cu toate că pe urmă o să dau... de la BPR. (Consultări.) Domnule lider PSD, vă rog.
Alfred - Robert Simonis Mulţumesc, domnule preşedinte. Comitetul liderilor s-a întrunit aici în sală, mă rog, reprezentanţii grupurilor parlamentare, şi s-a constatat faptul că nu avem consens pentru introducerea acestor proiecte pe ordinea de zi. Prin urmare, nu se poate supune la vot introducerea pe ordinea de zi. Vă mulţumesc. (Aplauze.)
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Domnule Andronache, vă rog.
Gabriel Andronache Vă mulţumesc. Chiar mă bucur că mi-aţi dat cuvântul după ce a vorbit domnul Simonis, pentru că am argumentele necesare pentru a contrazice ceea ce spune dânsul. Şi am mai invocat şi invoc din nou Decizia nr. 209/2012 a Curţii Constituţionale, care spune următorul lucru: "Prin urmare, în situaţia în care o comisie parlamentară, din diverse motive nu îşi poate duce la îndeplinire activitatea, respectiv întocmirea unui raport sau a unui aviz, acest fapt nu este de natură a împiedica plenul fiecărei Camere de a dezbate şi de a decide direct, stimaţi colegi, - direct, subliniez - asupra problemelor care intră în atribuţiile sale". Domnul lider de grup a spus că acel proiect nu mai este la Camera Deputaţilor, pentru că Biroul permanent reunit în şedinţă comună ar fi decis ca acest proiect al Ordonanţei de urgenţă nr. 40 să plece către Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului cu privire la legile electorale. Nimic mai fals, stimate coleg, domnule preşedinte. Uitaţi-vă pe fişa actului normativ de la Camera Deputaţilor şi veţi vedea că, într-adevăr, Camera Deputaţilor este în continuare sesizată cu această reglementare, ea este trimisă din plenul Camerei Deputaţilor la Comisia juridică, în data de 4 decembrie. Ca atare, în mod suveran, plenul Camerei Deputaţilor a decis să resesizeze Comisia juridică cu acest proiect, cu acest act normativ, cu această lege. Pe cale de consecinţă, Biroul permanent reunit nu putea să desesizeze Comisia juridică, dintr-un motiv foarte simplu: nu poate trece peste decizia plenului. Şi, ca atare, în fişa actului normativ apare doar că a fost sesizată şi comisia comună. Dar atât timp cât Camera Deputaţilor este sesizată cu acest proiect, bineînţeles că poate fi luat în discuţie dacă plenul Camerei Deputaţilor, potrivit deciziei Curţii Constituţionale pe care v-am invocat-o mai înainte - şi mai am un paragraf pe care vi-l voi citi imediat - atât timp cât această decizie spune foarte clar că noi putem vota chestiunea aceasta. Şi vă adresez rugămintea, domnule preşedinte, să respectaţi deciziile Curţii Constituţionale. Dacă nu veţi supune votului solicitarea liderului de grup PNL, solicitarea liderului de grup USR, să ştiţi că încălcaţi o decizie a Curţii Constituţionale, şi acesta este un abuz. Este un abuz şi nu aş vrea să fac asemănări, pentru că poate nu ar trebui să facem asemănări între dumneavoastră şi domnul Dragnea. Dar domnul Dragnea încălca frecvent deciziile Curţii Constituţionale. Vă rog să nu faceţi acelaşi lucru. Decizia Curţii Constituţionale nr. 209/2012 arată că aveţi obligaţia să supuneţi votului o propunere a liderului de grup. Şi în încheiere vă mai citesc un paragraf din această decizie: "Fiecare Cameră îşi constituie comisii permanente şi poate constitui alte comisii". Camerele îşi pot constitui inclusiv comisii comune, cum este cea despre care v-am vorbit. "Parlamentul însă nu poate fi reprezentat sau înlocuit de niciunul din organele sale interne şi aceste comisii, inclusiv Birourile permanente sunt organe interne pe care chiar el le înfiinţează, din simplul motiv că el nu poate delega nimănui." Deci Camera Deputaţilor nu poate delega nimănui, şi cu atât mai puţin unui organ de lucru, suveranitatea naţională cu care electoratul l-a împuternicit în urma alegerilor parlamentare. Concluzia este simplă. Supuneţi la vot propunerile, domnule preşedinte. Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Am înţeles argumentele dumneavoastră. Vă rog frumos să intraţi pe site la PL-x 349 - nu vreau să vă aduc argumente - să vedeţi, pe 16 decembrie a fost desesizată...
Gabriel Andronache Vă arăt aici un caz!
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu îl am în faţa mea!
Gabriel Andronache Scrie altceva!
Ion-Marcel Ciolacu Vă rog frumos! Alt lider de... Domnul Florin Iordache.
Florin Iordache Am crezut că dacă trece campania electorală dispare populismul, dar m-am înşelat. Din păcate, stimaţi colegi, 16 este după 4. La cele două birouri permanente, fie că discutăm de Biroul permanent reunit, liderii PNL vin cu rândul şi de aceea nu comunică între ei. În primul Birou permanent, în data de 16, eu am solicitat şi s-a aprobat cu majoritate de voturi că toate iniţiativele legislative care vizează legislaţia electorală - alegeri locale, alegeri parlamentare şi alegeri prezidenţiale să fie dirijate către comisia specială. În consecinţă, am solicitat cu subiect şi predicat, să înţeleagă toată lumea şi e pe stenogramă, ca toate acele iniţiative - primarii într-un tur, în două tururi, în şapte tururi, alegerea preşedinţilor de consilii judeţene, numărul de mandate în diaspora - să fie dirijate către comisia specială. Au fost desesizate şi comisiile pentru administraţie, şi comisiile juridice. În consecinţă, pentru cei care sunt doritori de carte şi doresc să se uite pe site-ul Camerei Deputaţilor şi al Senatului vor constata că în acest moment comisia specială este singura care poate discuta de aceste iniţiative legislative. Dumneavoastră, domnule preşedinte, sunteţi obligat, pe de o parte, să fiţi de acord că trebuie respectată şi decizia Curţii, dar şi Regulamentul Camerei Deputaţilor, cât şi Regulamentul comun. Dumneavoastră aţi greşi foarte grav, în acest moment, dacă aţi supune votului, ceva pentru care Camera Deputaţilor în acest moment nu este abilitată. De ce? Citiţi şi urmăriţi-mă, ca să înţelegeţi. Deci în acest moment, stimaţi colegi, dacă vreţi să discutăm, discutăm de un raport care poate veni de la Comisia specială, că a mai trecut un an şi sunt întrutotul de acord cu domnul Márton Árpád, conform deciziilor Curţii Constituţionale, Comisiei de la Veneţia, GRECO şi ce vreţi dumneavoastră să invocaţi când sunteţi în opoziţie, acum, la putere, nu mai contează, dar asta e cu totul altceva. Deci, ca să rezum, domnule preşedinte, nu puteţi supune votului ceva pentru care în acest moment nici comitetul liderilor, cu unanimitate - că nu există unanimitate - nici acest proiect de lege sau cele două proiecte de lege nu sunt în acest moment la Comisia juridică sau nu mai sunt la Camera Deputaţilor. Aşteptăm de la Comisia specială să facă circuitul Senat, raport în Senat, apoi Camera Deputaţilor şi aşa mai departe. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Deoarece discutăm despre un proiect care nu este pe ordinea de zi, aş dori să supun votului dumneavoastră solicitarea ca această dezbatere să mai dureze maximum 5 minute. Vot, vă rog.
Stelian-Cristian Ion Nu, nu, mai avem!
Ion-Marcel Ciolacu 127 de voturi pentru, 143 de voturi împotrivă... Atunci o să fim nevoiţi să prelungim programul de lucru. Domnule Dobre, vă rog.
Victor Paul Dobre Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Eu aş vrea să fac câteva precizări vizavi de ceea ce a spus colegul Iordache şi de ceea ce aţi spus dumneavoastră. În primul rând, fostul Guvern a sfidat Parlamentul, a sfidat reguli parlamentare care funcţionează de 20 de ani şi a modificat în vacanţă parlamentară, prin ordonanţă, o lege electorală, nu pe chestiuni tehnice, ci pe sistemul de vot; profund. Deci dumneavoastră aţi călcat în picioare reguli care erau de 30 de ani şi sunt destui aici, la dumneavoastră, care le cunosc. Deci Guvernul dumneavoastră n-a ţinut cont nici de recomandările Comisiei de la Veneţia, n-a ţinut cont nici de tradiţiile cât de cât democratice din aceşti 30 de ani şi aţi dat ordonanţă şi aţi schimbat legislaţia electorală, lucru care nu s-a întâmplat timp de 30 de ani. Este necesară corectarea, din acest punct de vedere, aici, în Parlament. Al doilea lucru. Din primăvară vă cerem convocarea Comisiei de Cod electoral şi aveţi la Biroul permanent, la Birourile permanente reunite solicitările Grupului PNL. N-aţi catadicsit, le-aţi ţinut la sertar şi acum, când vă este teamă de modificare, acum aţi scos-o! Ca să fim foarte clari, să nu discutăm altfel. Deci aţi nesocotit tradiţiile, cutumele şi recomandările Comisiei de la Veneţia, ca să fim foarte clari, şi aţi dat în vacanţă parlamentară modificarea legilor electorale. Pe fond, asumaţi-vă acest lucru şi aveţi înţelepciunea cel puţin acum să le corectaţi. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Domnul deputat Cupşa. Vă rog.
Ioan Cupşa Mulţumesc, domnule preşedinte. Doamnelor, Domnilor, Eram pregătit ca intervenţia mea să fie una de substanţă. Mă voi rezuma la puţine lucruri. Am fost acuzaţi de către domnul Florin Iordache că suntem populişti. Cu certitudine, Partidul Naţional Liberal nu are o astfel de calitate. Însă eu vă acuz pe voi, cei din Partidul Social Democrat, de o lipsă totală de respect faţă de Constituţie şi faţă de legile ţării. Şi o să vă citesc acum din Constituţie ce aţi făcut, abuzând de numărul de membri pe care îl aveţi în Biroul permanent reunit, care, apropo, nu avea competenţe să stabilească nimic în legătură cu activitatea acestei Camere. După cum bine ştiţi, domnule Florin Iordache - cred că o poate confirma şi domnul Nicolicea - aţi stabilit că în Camera Deputaţilor acum nu se va mai dezbate, deşi Constituţia ne obligă, o lege care a trecut de Senat. Articolul 75 alin. (3) - bănuiesc că înţelegeţi că Regulamentul nu este deasupra Constituţiei, domnilor din Partidul Social Democrat - spune aşa: "După adoptare sau respingere - această lege a fost deja adoptată în Senat - proiectul sau propunerea legislativă se trimite celeilalte Camere care va decide definitiv". Subliniez acest lucru şi citez din fişa actului. Această lege a fost adoptată în Senat. Urmează să fie supusă dezbaterii, mai apoi votului, şi să fie adoptată sau respinsă în Camera Deputaţilor. Ce poate să facă această comisie comună, pe care aţi înfiinţat-o? Nimic altceva decât, dacă va decide altfel, prin raportul pe care-l va face, să încalce competenţele Camerei Deputaţilor, pentru că nu pot senatori să decidă în legătură cu actele legislative pe care noi, Camera Deputaţilor, trebuie să le adoptăm. Ceea ce era de demonstrat am demonstrat! Trataţi cu lipsă de respect Constituţia, trataţi cu lipsă de respect legile ţării, iar mai apoi ne acuzaţi pe noi de populism. Această lege trebuie să fie dezbătută în Camera Deputaţilor, drept urmare a faptului că a fost deja adoptată în Senat, Biroul permanent reunit nu avea competenţe în a stabili nimic în legătură cu vreo comisie specială, cu vreo desesizare sau vreo sesizare. Iar, de altfel, vă citesc din site-ul Camerei Deputaţilor: "Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi este în continuare sesizată". Cred că acest lucru nu-l puteţi nega, domnule preşedinte. Mai gândiţi-vă ce faceţi astăzi...
Ion-Marcel Ciolacu Citiţi până la sfârşit! "Trimis pentru raport la comisia specială din data de 16".
Ioan Cupşa Domnule preşedinte, Vă citesc: "Trimis pentru raport la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi. Termen... Trimis pentru raport la Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Termen...". Asta înseamnă că două comisii...
Ion-Marcel Ciolacu Da. Pentru că ultima decizie este desesizarea...
Ioan Cupşa Nu, domnule preşedinte! Înseamnă că două comisii, dintre care una permanentă şi una specială, în acest moment, în acord cu ceea ce aţi urcat dumneavoastră pe site, sunt sesizate. Oricum comisia specială nu putea să fie sesizată, de vreme ce - subliniez acest lucru - a fost adoptat proiectul legislativ în Senat şi a fost sesizată Camera Deputaţilor, ca şi Cameră decizională. Mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Domnul Ion Stelian-Cristian, USR.
Stelian-Cristian Ion În chestiunile legate de interpretarea Regulamentului şi aplicarea lui plenul este suveran. Nu preşedintele este cel care tranşează această chestiune şi stabileşte cum să se aplice o normă din Regulament. Ce avem noi astăzi este un exemplu clasic de abuz de drept. Ce înseamnă abuzul de drept? Atunci când există o dispoziţie care conferă un anumit drept, reglementează o anumită situaţie, iar acea dispoziţie, în loc să fie folosită în spiritul ei, este folosită chiar împotriva interesului ocrotit de acea normă. Mai exact, există o dispoziţie în Regulamentul Camerei Deputaţilor care arată - art. 69 alin. (3) - cum se face introducerea pe ordinea de zi chiar în ziua de plen a unor puncte. Şi spune aici că regula este să fie cu unanimitatea Comitetului liderilor. De ce este dispoziţia aceasta? Pentru a preîntâmpina situaţia în care unii parlamentari nu au cunoştinţă de acest subiect, nu sunt pregătiţi pe acest subiect şi ar fi luaţi prin surprindere. În realitate ce s-a întâmplat? Dumneavoastră cu toţii ştiţi de discuţia referitoare la alegerea primarilor în două tururi, ştiţi şi parlamentarii, ştiţi şi membrii din comisii. Ce se întâmplă este că această lege este blocată efectiv de către PSD şi alţi parlamentari, în comisii. Comisia specială la care aţi făcut referire nu şi-a desfăşurat activitatea şi, în situaţia aceasta, plenul, cel care trebuie să decidă pe acest proiect, este în imposibilitatea de a da o decizie. De aceea plenul este cel care trebuie să decidă dacă dă un vot cu raport sau fără raport. Pentru că raport nu s-a primit până acum, deşi a trecut foarte mult timp, din cauza acestui blocaj. Solicitarea noastră este să respectaţi nu doar litera Regulamentului, ci şi spiritul lui. Decizia despre care au vorbit şi colegii, a Curţii Constituţionale nr. 209/2012, spune foarte clar că aceste regulamente sunt în scopul de a da posibilitatea Parlamentului să funcţioneze normal şi să dea vot, pentru că Parlamentul, plenul Camerei Deputaţilor şi al Senatului, aceste foruri sunt cele care dau votul, nu preşedintele de şedinţă şi nu comisiile. Comisiile trebuie să fie la dispoziţia plenului şi nu invers, plenul la dispoziţia comisiilor. Spune foarte clar că articolele acestea şi activitatea comisiilor nu trebuie să cauzeze tergiversarea discutării unor probleme stringente, şi problema baronizării României este o problemă de maximă stringenţă în România. De aceea, fără a continua şi fără a vă cita din Decizia Curţii nr. 209/2012, pe care am invocat-o şi din care s-a citat mai devreme, eu vă solicit să prelungim programul de dezbateri astăzi până la epuizarea punctului 10 de pe ordinea de zi. Inclusiv aceste discuţii să le epuizăm şi să le tranşăm prin vot.
Ion-Marcel Ciolacu Am înţeles. Domnule Benga, vă rog.
Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Aveţi o solicitare de vot!
Stelian-Cristian Ion Trebuie să supuneţi la vot ce am cerut!
Ion-Marcel Ciolacu Era domnul Benga. Solicitase... Poate avea intervenţie pe prelungirea programului de lucru, de asta... Nu m-aţi lăsat să termin. Domnule Leoreanu, doriţi intervenţie pe prelungirea programului de lucru? Nu. Domnul Márton Árpád. Vă rog.
Ion-Marcel Ciolacu Grupul USR nu doreşte, deci nu este consens. Mă văd nevoit să supun votului dumneavoastră sistarea discuţiilor pentru introducerea pe ordinea de zi a PL-x 349/2019. Vot, vă rog. 148 de voturi pentru, 40 de voturi contra, 96 de abţineri. Au fost sistate dezbaterile. Intrăm pe ordinea de zi. Proiectul de Hotărâre privind... (Domnul deputat Ilie Dan Barna solicită să ia cuvântul.) Domnule Barna, vă rog, pe procedură.
Ilie Dan Barna În acest moment lucrurile sunt foarte clare. Cel mai important proiect politic al societăţii româneşti, respectiv alegerea primarilor în două tururi, revenirea la această modalitate, pare să nu mai fie o prioritate a Parlamentului. În acest moment solicităm Guvernului şi premierului Ludovic Orban să-şi angajeze răspunderea sau să emită ordonanţă de urgenţă, pentru că românii au dreptul să-şi aleagă primarii în două tururi. Mulţumesc. (Aplauze.)
Ion-Marcel Ciolacu Mi se pare corect. Domnul Movilă Petru.
Petru Movilă Partidul Mişcarea Populară a adunat de la cetăţenii României peste un milion de semnături pentru proiectul privind alegerea primarilor în două tururi. E o problemă de normalitate şi moralitate să avem primari aleşi în două tururi, pentru că avem primari în comunităţi, care au fost aleşi cu 10-15% voturi din lista completă a celor cu drept de vot din localităţile respective. Avem un nivel de performanţă al primarilor ca cel pe care îl vedem toţi cu ochii liberi, îl vede media şi din cauza faptului că nu există acest sistem de vot sau măcar un prag minim de voturi pe care fiecare primar să îl primească atunci când este ales primar într-o comunitate. Şi Partidul Mişcarea Populară va solicita Guvernului Orban să-şi asume răspunderea pentru a emite ordonanţe privind alegerea primarilor în două tururi. Mulţumesc. (Aplauze.)
Ion-Marcel Ciolacu Domnul lider Ponta Victor-Viorel.
Victor-Viorel Ponta Mulţumesc, domnule preşedinte. Cred că am făcut un lucru bun azi în Parlament, că am lămurit pentru toată lumea care vrea să înţeleagă. Domnul prim-ministru Orban a aruncat pisica moartă cu alegerile în două tururi în Parlament. Azi i-o aruncăm înapoi. Dacă chiar vrea aceste lucruri, le poate face, fără să mai arunce, să mai plimbe pisica prin alte părţi. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Dacă sunt dezbateri pe un lucru care deja a fost.... Pe procedură... Domnul Márton Árpád e primul şi pe urmă pe procedură. Şi nu mai sunt intervenţii. (Domnul deputat Tudor-Vlad Benga solicită să ia cuvântul.) Domnule Benga, dacă aveţi pe altceva?
Árpád-Francisc Márton Domnule preşedinte, După cum ştiţi, conform Regulamentului dumneavoastră, trebuie să-l chemaţi la ordine pe acel deputat care vorbeşte despre cu totul altceva decât este pe ordinea de zi şi să-i luaţi cuvântul. Dacă s-a votat sistarea discuţiilor pe tematica cu alegeri, înseamnă că voinţa Parlamentului a fost sistarea discuţiilor, adică a majorităţii. Eu n-am votat pentru sistarea discuţiilor - să fie clar -, dar aşa s-a decis. Ca atare, vă rog să trecem la ordinea de zi. Dar, dacă nu, pot să dau, pentru stimaţii noştri colegi liberali, care susţin tare că trebuie să respectăm deciziile Curţii Constituţionale - cu care sunt de acord, domnule deputat Andronache, sunt de acord -, dar pot să citesc din această Decizie nr. 51/2012, care spune, şi pentru Parlamentul României, general obligatoriu, că trebuie să ne ţinem de această decizie a Curţii Constituţionale. Deci, dacă s-ar sista discuţia pe această tematică, trecem la ordinea de zi, punctul 1 de pe ordinea de zi. Dacă nu, daţi-mi voie să citesc o parte din această decizie a Curţii Constituţionale, să înţeleagă şi colegii noştri liberali, dacă vor să respecte Constituţia, ce trebuie să respecte. Vă mulţumesc.
Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Pe procedură am înţeles că interveniţi. Domnul Andronache sau domnul Roman? Cum doriţi.
Tudor - Vlad Benga Mai eram şi eu.
Ion-Marcel Ciolacu Pe procedură. Vă rog, domnul Roman.
Florin-Claudiu Roman Foarte scurt. Domnule preşedinte, Eu doream să solicit retrimiterea la comisie - termen, 30 de minute - Proiectul de abilitare a Guvernului. (Vociferări.)
Ion-Marcel Ciolacu Ce s-a întâmplat?
Florin-Claudiu Roman Deci, rugămintea este să retrimitem la Comisia juridică şi Comisia pentru buget, finanţe abilitarea Guvernului. Cu termen de 30 de minute sau 15 minute, cât se doreşte.
Ion-Marcel Ciolacu Nu, eu zic un termen mai scurt. Ca să revină până în program.
Florin-Claudiu Roman 15 minute, domnule preşedinte.
Ion-Marcel Ciolacu 15 minute. Bine ar fi să mergeţi la Biroul permanent. E sala cea mai aproape. Să rediscutaţi. Domnule ministru, cred că cel mai bine la Biroul permanent, ca s-o putem discuta şi da vot. Da? Să vină raportul. Voci din sală : Supuneţi votului.
Ion-Marcel Ciolacu Da, da. Vă supun votului dumneavoastră. Vot, vă rog. 255 de voturi pentru, 6 voturi contra, 5 abţineri.