18 decembrie 2019 – Aprobarea unor modificări ale ordinii de zi.

Ion-Marcel Ciolacu Reamintesc programul de lucru de astăzi: orele 10,00-11,30 - dezbateri asupra unor probleme înscrise pe ordinea de zi; 11,30-12,00 - pauză; ora 12,00 - vot final; la încheierea şedinţei - şedinţa de Birou permanent şi şedinţa Comitetului liderilor. Dacă sunt modificări la ordinea de zi? Liderii de grup aveţi propuneri. Domnul Ion Stelian-Cristian, vă rog.

Stelian-Cristian Ion Prima solicitare se referă la introducerea pe ordinea de zi, şi vă solicit îngăduinţa să introducem chiar la punctul 10 - a PL-x 440/2017, referitor la modificarea Legii societăţilor comerciale. Este un proiect pentru care s-a dat raport pozitiv în Comisia juridică şi, cel puţin aparent, întruneşte consensul din partea tuturor grupurilor parlamentare.

Ion-Marcel Ciolacu Pe ce punct este în momentul acesta?

Stelian-Cristian Ion Nu, introducerea, pentru astăzi. Introducerea pe ordinea de zi.

Ion-Marcel Ciolacu Asta o faceţi numai cu Comitetul liderilor.

Stelian-Cristian Ion Pentru că abia ieri s-a dat raportul, după ce avusesem acea şedinţă în Comitetul liderilor. Dar eu cred că putem obţine, pe proiectul acesta, cel puţin, consensul pentru introducerea pe ordinea de zi.

Ion-Marcel Ciolacu Domnule lider, eu nu mă opun. Vă rog frumos să aveţi discuţie cu liderii celorlalte partide. Şi aşteptăm... (Consultări.) Vă rog.

Stelian-Cristian Ion Domnule preşedinte, E o solicitare pe care am făcut-o colegilor. Dacă sunt de acord, foarte bine. Dacă nu, eu vă solicit să supuneţi votului această solicitare.

Ion-Marcel Ciolacu Cunoaşteţi la fel de bine ca mine că nu am atributul de a depune...

Stelian-Cristian Ion Păi, aştept să vedem dacă există consens sau nu.

Ion-Marcel Ciolacu Încercaţi să aveţi discuţia cu liderii grupurilor. Pauză, două minute. Domnii lideri, vă rog. (Consultări.) După o scurtă pauză

Ion-Marcel Ciolacu Vă rog, domnule lider. Microfonul, vă rog.

Alfred - Robert Simonis Mulţumesc, domnule preşedinte. Având în vedere că în urma consultării cu liderii grupurilor parlamentare s-a recunoscut faptul că e nevoie de consens pentru a fi introdus pe ordinea de zi un proiect în ziua şedinţei, în ziua desfăşurării plenului, pe această solicitare, făcută de domnul Ion Stelian, există consens. Prin urmare, poate fi introdus pe ordinea de zi. (Vociferări. Domnul deputat Gabriel Andronache solicită să ia cuvântul.)

Gabriel Andronache Domnule preşedinte, Noi am avut o întrunire în care am stat de vorbă şi ne-am pus de acord cu introducerea pe ordinea de zi a punctului solicitat de colegii de la USR. Cealaltă completare este adăugarea...

Ion-Marcel Ciolacu Conform Regulamentului.

Gabriel Andronache ... este adăugarea pe care a făcut-o liderul de grup la ceea ce s-a stabilit acolo. A aduce în discuţie această chestiune pentru a-şi constitui sau a-şi preconstitui argumente pentru eventuale alte solicitări nu este nici corect şi nici nu a făcut parte din discuţia pe care am avut-o acolo. A fost strict afirmaţia liderului Grupului PSD. Vă reamintesc că în plenul Camerei Deputaţilor - şi există şi o decizie a Curţii Constituţionale în acest sens, Decizia nr. 209/2012 - se pot supune votului şi se pot discuta orice alte proiecte de lege, dacă această Cameră votează cu majoritate introducerea pe ordinea de zi a proiectului respectiv. Era importantă această precizare pentru că, repet, nu a făcut parte din decizia pe care am luat-o în cadrul acelei minişedinţe a Comitetului liderilor.

Ion-Marcel Ciolacu Am înţeles. Presupun că putem introduce pe ordinea de zi ceva pentru ceea ce este sesizată Camera Deputaţilor. E un lucru foarte important. Vă rog, domnule lider.

Alfred - Robert Simonis Voiam doar să adaug faptul că n-am nevoie să-mi caut argumente pentru eventuale alte solicitări. Pentru că argumentul meu în această situaţie este Regulamentul Camerei Deputaţilor, care spune foarte clar că pentru a fi introduse proiecte în ziua şedinţei trebuie să fie de acord toţi liderii de grup. Punct. Numai aşa poate fi introdus ceva. (Vociferări.)

Ion-Marcel Ciolacu Dacă pe acest punct mai sunt intervenţii, până supun votului ordinea de zi? Modificarea ordinii de zi.

Attila Korodi Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Bună dimineaţa! Pentru că avem o propunere despre un proiect de lege care nu era pe ordinea de zi la niciun punct este normal să fie consens. Asta spune Regulamentul, da, trebuie consens în aceste situaţii. Noi susţinem introducerea pe ordinea de zi - şi am înţeles că s-a făcut consens cu Comitetul liderilor. Aşa că nu trebuie să ieşim din această procedură.

Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc mult pentru lămuriri. Supun votului dumneavoastră introducerea pe ordinea de zi a PL-x 440/2017. La punctul...?

Alfred - Robert Simonis 10 1 .

Ion-Marcel Ciolacu 10 1 . OK. Vot, vă rog. Sub rezerva venirii raportului, vă rog... Că nu este raportul venit la Secretariat. Să ne ocupăm, da? Până ajungem la dezbateri. Cu unanimitate de voturi, adoptată. (Domnul deputat Florin-Claudiu Roman solicită să ia cuvântul.) Cu unanimitate de voturi, adoptată. Pe procedură? Domnul Roman, vă rog.

Florin-Claudiu Roman Bună ziua! Domnule preşedinte, Prima propunere pe care doresc să o fac este de retrimitere la comisie a PL-x 124/2019, aflat pe punctul 3 de pe ordinea de zi. Şi, după aceea, o să vă fac şi o altă propunere de retrimitere la comisie.

Ion-Marcel Ciolacu Despre ce este?

Florin-Claudiu Roman Deci este vorba de Proiectul de Lege privind creşterea alocaţiilor. Vom folosi acelaşi argument de fiecare dată, şi anume solicitarea noastră pentru un punct de vedere al noului Guvern şi fişa fiscală, aşa cum există prevederea legală. (Vociferări.)

Ion-Marcel Ciolacu Am înţeles. Dacă mai vrea cineva să intervină? Domnul lider al PSD.

Alfred - Robert Simonis Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Pentru a fi foarte, foarte clar ceea ce discutăm astăzi, aici. Acest proiect face referire la dublarea alocaţiilor pentru copii. (Aplauze.) Este o iniţiativă (Aplauze.) ... este o iniţiativă a Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat din Camera Deputaţilor, un amendament al Grupului parlamentar, adoptat în Comisia pentru muncă, iar colegii de la PNL înţeleg că doresc retrimiterea acestui proiect. Prin urmare, doresc ca aceste alocaţii să nu se majoreze. Vă reamintesc că în 2015, atunci când Parlamentul a hotărât, în pofida unui aviz negativ al Guvernului de la acea dată, majorarea alocaţiilor, Guvernul a găsit resursele financiare pentru a implementa această măsură. Vă reamintesc, de asemenea, că anul acesta, în februarie, atunci când am dezbătut bugetul de stat, Grupul PNL a elaborat un amendament prin care a cerut dublarea alocaţiilor, amendament trecut de Camera Deputaţilor, iar Guvernul a găsit resursele financiare pentru a implementa această măsură. Prin urmare, astăzi ne aflăm în situaţia în care Grupul parlamentar al PSD propune dublarea alocaţiilor pentru copii, un proiect absolut rezonabil şi necesar, consider că Guvernul are obligaţia să găsească resursele financiare pentru a implementa şi în acest an această măsură. Orice alt vot - pentru retrimitere, pentru rediscutare, pentru eliminare - nu face decât să arate încă o dată că în opoziţie Partidul Naţional Liberal este populist, iar la putere de fiecare dată caută argumente pentru a nu majora - ba dimpotrivă, a elimina drepturi şi alte chestiuni. Vă mulţumesc. (Aplauze. Domnul deputat Florin-Claudiu Roman vine la tribună.)

Ion-Marcel Ciolacu Domnul Seidler. Domnule Roman, este înscris domnul Seidler. Domnule Roman, eu conduc şedinţa, iar şedinţa se conduce prin solicitări de luare de cuvânt. Nu aveţi pe tabelul meu nicio solicitare. Domnule Roman, vă rog frumos... Domnule Roman, am nişte... (Vociferări.) Nu, am nişte domni deja înscrişi la cuvânt. Îi voi întreba pe dânşii dacă vor să intervină la acest proiect. Dacă nu vor, pe urmă, vă dau cuvântul dumneavoastră, pe procedură. Vă rog frumos. (Vociferări.) Domnule Seidler, doriţi să interveniţi pe acest punct? Nu. Domnule Andronache, doriţi? Nu. Domnule Szabó Ödön, pe acest proiect doriţi să interveniţi? Vă rog, aveţi cuvântul. (Vociferări.) Domnule Roman, aici nu este parc naţional. Aici se dă cuvântul în funcţie de înscrieri. (Vociferări.) Dar nu... Am înţeles.

Florin-Claudiu Roman Pe procedură aveţi obligaţia să-mi daţi cuvântul.

Ion-Marcel Ciolacu Domnul Szabó Ödön. În cazul în care nu este nimeni înscris la cuvânt.

Florin-Claudiu Roman Iar v-aţi transformat în Dragnea?

Ödön Szabó Stimate domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Anul trecut, când a fost discuţia pe dublarea alocaţiei pentru copii, în plenul Camerei Deputaţilor, UDMR a susţinut această iniţiativă. Şi a fost modificat bugetul respectiv, inclusiv plafoanele pentru bugetul anului în curs. Atunci, câţiva colegi - pentru că a fost un vot în comisie şi trebuie să spunem, şi mi-ar plăcea dacă aceia acum şi-ar cere scuze - au făcut o întreagă campanie plătind pe Facebook reclame, spunând că cei care în comisie nu au votat exact cum şi-au dorit unii sunt împotriva copiilor. În plen a trecut cu cei împotriva cărora aţi făcut campanie. (Aplauze.) Voci din sală : Bravo! (Aplauze.)

Ödön Szabó Noi... (Aplauze.) Noi... (Aplauze.) Noi... (Aplauze.) Noi... (Aplauze.) Şi aceasta este o lecţie. Eu cred că, în momentul de faţă, ar trebui să fie toată lumea responsabilă. Noi o să votăm retrimiterea în comisie pentru a vedea punctul de vedere al Guvernului. (Vociferări.) Dar ulterior vom vota dublarea alocaţiei şi în comisie, şi în plen. Vă mulţumesc. (Aplauze. Vociferări.)

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Domnul Roman. Vă rog.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Nu ştiu de unde colegul de la PSD a înţeles că noi nu ne dorim acest proiect de lege. Eu n-am înţeles. (Râsete. Vociferări.) Probabil că şi-a amintit de modul în care combătea, anul trecut, de la aceeaşi tribună, creşterea alocaţiilor, un proiect al Partidului Naţional Liberal.

Ion-Marcel Ciolacu Aţi solicitat cuvântul pe procedură. Vă rog să-mi spuneţi procedura.

Florin-Claudiu Roman Domnule Ciolacu, Chiar mi-aş dori să nu vă comportaţi ca Dragnea.

Ion-Marcel Ciolacu Eu nu mă comport ca nimeni. Eu respect Regulamentul.

Florin-Claudiu Roman Chiar mi-aş dori să ne lăsaţi să avem o dezbatere... ... şi nu doar ca liderul dumneavoastră...

Ion-Marcel Ciolacu Nu suntem la punctul de dezbateri.

Florin-Claudiu Roman ... să vorbească neîntrerupt...

Ion-Marcel Ciolacu Nu suntem la punctul de dezbateri.

Florin-Claudiu Roman ... iar noi să fim fragmentaţi în permanenţă. Noi am solicitat retrimiterea la comisie pentru că vrem ca acest proiect să fie într-adevăr lege. Pentru că dumneavoastră acum încălcaţi legea, prin faptul că nu solicitaţi punctul de vedere al Guvernului şi fişa fiscală. (Vociferări.) Ceea ce înseamnă că dumneavoastră creaţi premisele atacului la Curtea Constituţională şi dumneavoastră nu vă doriţi, de fapt, acest proiect de lege. Prin urmare, domnule preşedinte, vă rog frumos să supuneţi votului solicitarea de retrimitere la comisie. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Mai există intervenţii cu privire la solicitarea retrimiterii, dintre cei care s-au înscris acum? Domnul Vosganian Varujan. Există o comisie care primeşte raport, şi nu face adresă către Guvern să ceară punct de vedere? Ar fi o noutate pentru Parlamentul României. Şi cred că, stafful tehnic, cel puţin, al acelei comisii... Ar trebui discutat.

Varujan Vosganian Stimaţi colegi, Am avut o intervenţie similară şi la fel de scurtă şi în ceea ce priveşte supraacciza la carburanţi. Observ că este o dispută politică, în principal, între partidul de guvernământ cel mai important dinainte, PSD, şi partidul care guvernează astăzi, PNL. Disputa aceasta, în care fiecare doreşte să arate că are dreptate, pentru că celălalt nu s-a comportat cum trebuie înainte, este riscantă. ALDE nu vrea să intre în jocul acesta. Eu aş vrea să retrimitem la comisie această iniţiativă legislativă, s-o punem laolaltă şi cu cealaltă, privind reducerea taxei pe valoarea adăugată, şi să vedem, în contextul Legii bugetului, care este impactul real şi în ce măsură scăderile de venituri pot fi compensate din alte surse. Aşadar, încă o dată vă spun, ALDE nu doreşte să intre în acest joc, în care PSD şi PNL, fiecare, doresc să arate că are dreptate şi administrează lecţii celorlalţi pe spinarea echilibrelor bugetare. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Dacă mai sunt intervenţii cu privire la solicitarea de retrimitere? Dacă nu, supun votului dumneavoastră propunerea Grupului PNL, de retrimitere. Vot, vă rog. Cu 125 de voturi contra, 124 de voturi pentru şi 8 abţineri proiectul de lege rămâne pe ordinea de zi. Domnul Seidler, vă rog.

Cristian-Gabriel Seidler Domnule preşedinte, Pe punctul 1 al ordinii de zi avem Proiectul de Hotărâre privind adoptarea bugetului Camerei Deputaţilor pe anul 2020. Acest buget cuprinde 33 de milioane de lei pentru pensii speciale. Dar pe ordinea de zi, la punctul 21, avem o lege de abrogare a pensiilor speciale. Aşadar, ceea ce vă solicit este să aşezăm proiectul de hotărâre după proiectul privind abrogarea pensiilor speciale. Pentru că în cazul în care acesta, de abrogare a pensiilor speciale, va fi adoptat, bugetul Camerei Deputaţilor nu ar trebui să mai cuprindă suma respectivă. Aşadar, vă cer ca ceea ce figurează la punctul 1 al ordinii de zi să figureze la punctul 21. La punctul 20 urmând să fie Proiectul de abrogare a pensiilor speciale.

Ion-Marcel Ciolacu Am înţeles logica dumneavoastră, dar sunt două lucruri total diferite.

Cristian-Gabriel Seidler Au legătură...

Ion-Marcel Ciolacu Pentru ca noi să putem solicita Guvernului prinderea bugetului trebuie să-l avem aprobat. În Guvern, în schimb, Ministerul Finanţelor are obligaţia de a verifica şi de a transmite ce ne trebuie. Iar punctul 21 e sub rezerva primirii raportului. Dar este dreptul dumneavoastră. (Domnul deputat Márton Árpád-Francisc solicită să ia cuvântul.) Doriţi să interveniţi pe acest punct? Vă rog, domnule deputat. Domnul Márton Árpád.

Árpád-Francisc Márton În primul rând, nicio problemă, orice buget se votează conform legislaţiei în vigoare, urmând ca atunci când anumite plăţi, prin modificarea legislaţiei în vigoare, nu pot fi făcute, pentru că s-a modificat, rămâne acel capitol al bugetului respectiv acolo, necheltuit, şi la următoarea rectificare se va avea în vedere mişcarea şi folosirea pentru alte scopuri a acelor sume - unu. Doi. Oricum, noi trebuie să votăm conform legislaţiei în vigoare. Iar colegilor, care doresc într-adevăr să elimine toate pensiile speciale, trebuie să le atrag atenţia că în ipostaza în care articolul referitor la Cameră şi Senat nu va fi votat de plenul reunit al celor două Camere, acea lege va deveni neconstituţională. Pentru că este o prevedere clară, în Constituţia României, legată de acest element. Deci, după ce noi, Camera Deputaţilor, am dat votul pe acest proiect de lege şi se adoptă, trebuie să primim un raport de la Comisia pentru statut şi pus şi în dezbaterea plenului reunit, că altfel devine neconstituţional. Deci, este o procedură mai îndelungată, stimaţi colegi, până, într-adevăr, respectând Constituţia României, vom ajunge ca acel proiect de pe punctul 21 să fie votat. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Domnule Roman, doriţi intervenţie pe acest punct, înainte de a-l supune votului? Pot supune votului, până interveniţi dumneavoastră sau nu? Da. Mulţumesc mult. Supun votului dumneavoastră propunerea domnului Seider. Vot, vă rog. Cu 145 de voturi contra, 108 voturi pentru şi două abţineri, nu s-a aprobat.