11 decembrie 2019 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe (PL-x 68/2019). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 17. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe; PL-x 68/2019. Dacă din partea iniţiatorilor doreşte cineva? Sunteţi preşedintele Comisiei pentru cultură! Bun. Vorbiţi ca iniţiator şi apoi domnul Varga. Am înţeles. Iniţiator, domnul Știrbu.

Gigel-Sorinel Ştirbu Mulţumesc, domnule preşedinte. Unul dintre iniţiatori. Este vorba de modificarea Legii nr. 8/1996 care se referă la dreptul de autor şi drepturile conexe. Sunt convins că majoritatea dintre dumneavoastră, în ultimul timp, în ultimii ani de zile, aţi fost abordaţi de diverse persoane care sunt beneficiarii acestor drepturi de autor şi drepturi conexe. Există nişte organisme de gestiune colectivă, OGC, care colectează aceste sume, în numele acestor beneficiari de drepturi de autor. Această lege, această modificare a Legii nr. 8/1996 doreşte să creeze o anumită zonă de transparenţă în încasarea şi distribuirea acestor sume. Aceste OGC încasau diverse sume - şi vreau să vă anunţ că nu sunt deloc mici aceste sume -, fără să arate cuiva care este mecanismul de colectare, care sunt cheltuielile generate de încasarea acestor sume, care este formula folosită pentru împărţirea acestor sume către cei care sunt beneficiari. Prin modificarea acestui art. 2 din lege, iniţiatorii, printre care mă număr şi eu şi foarte mulţi membri din Comisia pentru cultură din Camera Deputaţilor, indiferent de culoarea politică, am luat decizia să obligăm aceste OGC-uri ca, trimestrial, să afişeze la sediul lor şi pe pagina de Internet a acestor entităţi sumele încasate, modalitatea care a stat la baza acestor sume încasate, cât şi modalitatea repartizării acestor sume. Cred că este o iniţiativă binevenită, care derivă din dorinţa beneficiarilor acestor drepturi de autor, pentru ca toţi să ştie care este valoarea acestor sume şi care este modalitatea prin care acestea se repartizează. Vă mulţumesc tare mult şi vă rog să ne acordaţi sprijinul dumneavoastră, prin vot. Mulţumesc.

Florin Iordache Vă mulţumesc. Domnul deputat Bulai, vă rog. Tot iniţiator. Coiniţiator.

Iulian Bulai Mulţumesc, domnule preşedinte. Este o iniţiativă foarte bună, trebuie să o susţinem cu toţii. USR este partizanul transparenţei. Mă bucur că împreună cu celelalte partide mergem în această direcţie. Acesta este un prim pas în a rezolva această problemă. Ce urmează este următoarea dilemă. Cum reuşim ca în următoarea perioadă să găsim un cadru legal pentru a forma un singur organ colector al acestor taxe, şi nu trei, cum este acum? Este foarte greu să explici unui proprietar de radio mic, din provincie, de ce trebuie să bată de fiecare dată trei entităţi diferite care cer aceeaşi taxă, pe acelaşi produs cultural? Bine că am lucrat la această iniţiativă împreună. Haideţi să vedem cum reuşim să găsim o soluţie pentru a veni în întâmpinarea următoarei probleme a aceluiaşi beneficiar, radiourile publice şi televiziunile publice locale care întâmpină această problemă a unor trei actori diverşi care cer aceiaşi bani pe acelaşi produs cultural. Mulţumesc.

Florin Iordache Raportul celor două comisii? Domnul deputat Varga. Raport comun - Comisia juridică şi Comisia pentru cultură. Vă rog, domnule vicepreşedinte.

Vasile Varga Mulţumesc, domnule preşedinte. Într-adevăr, cele două comisii au fost sesizate spre dezbatere în fond, de aceea avem un raport comun. Senatul a adoptat proiectul de lege. Consiliul Legislativ, Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor, Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor au dat avize favorabile acestei iniţiative legislative. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996, în sensul instituirii, sub sancţiune contravenţională, a obligaţiei organismelor de gestiune colectivă de a publica trimestrial, prin afişare la sediul acestora, precum şi în format electronic, pe pagina proprie de Internet, informaţii privind sumele colectate pe categorii de utilizatori, sumele reţinute, costul gestiunii şi sumele repartizate pe categorii de titulari, provenienţa acestora, modul de calcul al drepturilor, precum şi reţinerile aplicate. Membrii celor două comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu un amendament admis, redat în anexa la raport. Iniţiativa legislativă face parte din categoria legilor ordinare.

Florin Iordache Mulţumesc. Dacă sunt intervenţii? Nu sunt intervenţii. Avem 4 amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. Articolul unic? La art. 170... Și a doua intervenţie la art. 190? Rămâne la votul final. Caracter ordinar.