11 decembrie 2019 – Dezbaterea Propunerii legislative pentru completarea art.139 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii şi a art.361 din Legea nr.1/2011 a educaţiei naţionale (Pl-x 618/2019). ( rămasă pentru votul final )

Florin Iordache 8. Propunerea legislativă pentru completarea art. 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii şi a art. 361 din Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale; Pl-x 618/2019; caracter organic. Dacă iniţiatorii doresc? Nu doresc. Raport comun, Comisia pentru muncă şi Comisia pentru învăţământ. Cine prezintă raportul? Domnul Solomon sau... cine? Vă rog, prezentaţi raportul.

Adrian Solomon Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare completarea art. 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu două noi alineate, alin. (1 1 ) şi alin. (1 2 ), în vederea reglementării modalităţii de acordare şi de recuperare a zilelor libere ale sărbătorilor legale religioase creştine, celebrate la date diferite de către angajaţi aparţinând altor culte religioase. Totodată, se propune completarea art. 361 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, cu un nou alineat, alin. (7), potrivit căruia dispoziţiile art. 139 din Codul muncii referitoare la sărbătorile legale libere şi la modul de stabilire a acestora, se aplică "întregului personal din învăţământ, respectiv beneficiarilor direcţi ai educaţiei şi formării profesionale". Face parte din categoria legilor organice. Comisiile propun plenului Camerei Deputaţilor adoptarea propunerii legislative, cu amendamentele admise redate în anexă. Potrivit prevederilor art. 75 alin. (4) şi (5) din Constituţia României, republicată, şi ale art. 91 alin. (8) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Camera Deputaţilor este primă Cameră sesizată pentru prevederile art. II referitoare la Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale şi, respectiv pentru prevederile art. I se pronunţă în calitate de Cameră decizională.

Florin Iordache Doamna Gavrilă, Grupul PSD.

Camelia Gavrilă Grupul PSD a susţinut şi propune spre vot această iniţiativă legislativă. Vreau să subliniez că sunt două componente importante. Din perspectiva legislaţiei muncii este asigurat un drept la sărbătorile religioase şi clarificarea acestor drepturi. Din perspectivă educaţională, având o neutralitate a sistemului educaţional faţă de zona religioasă, dar în acelaşi timp încurajând, ca formă de expresie a spiritualităţii tot ceea ce înseamnă limbă, cultură, religie, demersul legislativ de faţă clarifică, pe de o parte, dreptul la zile libere pentru sărbătorile creştine care sunt în date diferite şi se precizează modul în care se recuperează în zona angajatorului, printr-un calendar pe care-l propune angajatorul, în condiţiile în care, pe lângă zilele libere de care se beneficiază în calitate de aparţinător al cultului respectiv, context în care uneori se acordă zilele libere şi pentru alte culte creştine. Pe de altă parte, în zona educaţiei e vorba de asigurarea beneficiarilor direcţi - elevi, studenţi -, personalul didactic, iar conform Codului muncii şi personalului nedidactic, se acordă aceste zile libere, dreptul de a fi desfăşurate acestea şi, de asemenea, sunt şi precizări importante pentru cultele recunoscute non creştine, dar care au dreptul la suplimentarea sărbătorilor cu câte două zile aferente fiecărei sărbători solicitate de cultul respectiv. Deci sunt clarificări importante şi din perspectivă de legislaţie a muncii şi din perspectivă de legislaţie educaţională.

Florin Iordache Mulţumesc. Alte intervenţii de la colegi dacă sunt? Doamna Iurişniţi. Vă rog. Grupul USR.

Cristina-Ionela Iurişniţi Sunt, din partea Grupului parlamentar al USR, iniţiator la acest proiect de lege. Salutăm raportul de adoptare pe care Comisia pentru învăţământ l-a dat ieri, tocmai pentru a respecta drepturile fundamentale ale omului şi iată că acest lucru s-a întâmplat chiar de Ziua internaţională a drepturilor omului, 10 decembrie. Aşa că USR va avea un vot pentru acest proiect de lege. Mulţumesc.

Florin Iordache Și eu vă mulţumesc. Dacă mai sunt alte intervenţii la acest proiect de lege? Nu. Avem şase amendamente admise. Dacă la titlul legii sunt intervenţii? Nu. De la 2 la 6 marginal dacă sunt intervenţii? Nu. Rămâne la votul final. Caracter organic. Am ajuns la poziţia 17.