Florin Iordache 1. Proiectul de Lege pentru continuarea dezvoltării capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Etapa de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene"; PL-x 652/2019. Numai puţin, domnule ministru. Procedură de urgenţă. Iniţiatorul. Domnul ministru, vă rog. Vă rog. Și, apoi, Comisia pentru apărare, domnul preşedinte Mocioalcă, raportul comisiei.
Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule ministru. Domnul preşedinte Mocioalcă, raportul Comisiei pentru apărare.
Ion Mocioalcă Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Domnule preşedinte, Domnule ministru, Dragi colegi, Vin în faţa plenului cu Raportul asupra Proiectului de Lege pentru continuarea dezvoltării capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Etapa de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene". 1. În conformitate cu prevederile art. 95 şi 114 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a fost sesizată spre dezbatere pe fond cu Proiectul de Lege pentru continuarea dezvoltării capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Etapa de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene". Consiliul Legislativ, conform Avizului nr. 969 din 28.11.2019, a avizat favorabil proiectul de ordonanţă de urgenţă. Consiliul Suprem de Apărare a Țării a avizat favorabil proiectul de lege. Senatul a aprobat proiectul de lege, în şedinţa din 9 decembrie 2019. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare continuarea dezvoltării capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene", prin atribuirea contractelor de achiziţie pentru pachetul de 5 avioane de la Guvernul Republicii Portugheze şi a pachetului de bunuri şi servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii. Totodată se introduc derogări de la prevederile art. 173, art. 174 şi ale art. 176 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Prin obiectul de reglementare şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. În conformitate cu prevederile art. 55 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, la dezbateri a participat, în calitate de invitat, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul apărării naţionale. În urma dezbaterilor, în şedinţa din 10 decembrie 2019, membrii Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au hotărât, în unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Proiectului de Lege - PL-x 652/2019 - în forma adoptată de Senat. Domnule preşedinte, acesta este raportul. Dacă cumva mă veţi întreba, el conţine şi o eroare materială, spunându-se în cuprinsul său faptul că s-a primit aviz favorabil şi de la Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale. Acest aviz nu s-a primit, pentru că această comisie n-a fost sesizată. Deci, cu această eroare materială şi cu scuze în faţa plenului, vă rog să treceţi la dezbaterile acestui proiect de lege. Mulţumesc mult.
Florin Iordache Da. Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Nu sunt amendamente. O să dau cuvântul colegilor noştri. S-au primit avize de acolo unde Biroul permanent a considerat că este necesar. Deci de la Comisia pentru drepturile omului nu a considerat necesar. Grupul PNL, la dezbateri generale, domnul deputat Victor Paul Dobre. Vă rog, domnule deputat. Se pregăteşte domnul deputat Eugen Bejinariu, Grupul PSD.
Victor Paul Dobre Domnule preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Poziţia Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal este consecventă şi dintotdeauna pentru un sprijin acordat Ministerului Apărării, Armatei noastre pentru dotare. Cu atât mai mult cu cât suntem într-o procedură de urgenţă, dar suntem într-o situaţie care necesită să asigurăm continuu şi într-un regim de urgenţă capabilitatea ţării noastre, atât pentru ceea ce înseamnă apărarea teritoriului naţional, cât şi ceea ce înseamnă respectarea angajamentelor alături de partenerii noştri din cea mai puternică alianţă politico-militară a lumii, Alianţa NATO. Consecvent aceste poziţii, Grupul PNL va vota acest proiect de lege. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Și eu vă mulţumesc. Domnul Bejinariu, vă rog.
Eugen Bejinariu Mulţumesc, domnule preşedinte. Domnule ministru, Stimaţi colegi, Și Partidul Social Democrat este consecvent în ceea ce priveşte parteneriatul nostru cu Alianţa şi cu toţii membrii Alianţei Nord-Atlantice. Sigur, ca şi în comisie, şi în plen vom susţine acest proiect de lege. Este un angajament pe care îl ducem la... sigur, printre altele, la bun sfârşit. Și am fost consecvenţi şi în momentul în care, dacă vă mai aduceţi aminte, 2005, bugetul... 2004, aprobat pentru 2005, am respectat acel angajament de 2,38% din bugetul României. Sigur, după aceea, nu s-a mai respectat decât... S-a revenit acum 2-3 ani cu acest 2% din produsul intern brut. Dar, încă o dată, este un angajament pe care îl ducem la bun sfârşit faţă de partenerii noştri şi vom fi consecvenţi în continuare. Prin urmare, Partidul Social Democrat va vota pentru acest proiect de lege. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Și eu vă mulţumesc. Domnul Petru Movilă. Se pregăteşte domnul Bogdan Rodeanu. Domnul Movilă nu are cartelă.
Petru Movilă Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Partidul Mişcarea Populară va susţine, fără îndoială, acest proiect, pentru că este un angajament al României, luat în cadrul Tratatului Nord-Atlantic. Vine să crească o anumită autonomie de acţiune, de operaţionalizare a Armatei Române, ceea ce este foarte bine. Această etapă este doar una intermediară, până la un proiect final major în care Armata Română să fie dotată conform cerinţelor NATO, Armata Română să aibă capacitatea de a acţiona independent, autonom, în anumită măsură, atunci când se impune. Pornind de la celebrul angajament al tuturor ţărilor membre NATO, 2% din PIB pentru Apărare, avem multe altele de făcut. Este datoria Ministerului Apărării şi a CSAT să vină cu strategia clară pe care noi, ca parlamentari, să o susţinem. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Și eu vă mulţumesc. Domnul Rodeanu, Grupul USR.
Bogdan-Ionel Rodeanu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Partidul Uniunea Salvaţi România, în mod firesc, va susţine acest proiect. Nu este şi nu îl privim doar ca pe o respectare a angajamentelor din cadrul parteneriatelor pe care le avem, atât cu NATO, cât şi cu Uniunea Europeană, cât ca o consacrare a rolului esenţial pe care România îl îndeplineşte în asigurarea securităţii Flancului Estic al Europei şi a bazinului Mării Negre. Nu este un proiect simplu, nu se limitează doar la o achiziţie de 5 avioane, ci o componentă foarte importantă a lui este partea de regenerare. Și aceasta o vom face prin capabilităţi tehnice româneşti, Aerostar Bacău, care devine un centru puternic de regenerare a acestui tip de avioane şi totodată dă o importanţă strategică, ca hub regional, pentru asigurarea unor servicii tehnice pentru flotele aeriene ale partenerilor noştri. Salutăm acest proiect, o asumare firească. Vom avea prima escadrilă operaţională de F16, din România, şi ne pregătim, sper, spre un pas mai mare, consacrând generaţia 4 pe zona de avioane de luptă operaţionale în România. Vă mulţumesc.
Florin Iordache Vă mulţumesc. Alte intervenţii dacă sunt? Nu sunt alte intervenţii. Continuăm.