27 noiembrie 2019 – Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.21/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere (PL-x 250/2019). ( rămas pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu Poziţia 33, Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 21/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere; PL-x 250/2019. Ne aflăm în procedură de urgenţă. Este un raport fără amendamente. Din partea Guvernului României, vă rog. Aveţi cuvântul.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Pentru prezentarea raportului comun, Comisia pentru transporturi. Domnul preşedinte Bodea. Vă rog.

Marius Bodea Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. PL-x 250/2019. În conformitate cu prevederile art. 95 şi ale art. 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru industrii şi servicii, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi Comisia pentru transporturi şi infrastructură au fost sesizate în fond pentru dezbatere şi avizare cu acest act normativ, Camera Deputaţilor fiind Cameră decizională. Proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a fost adoptat de Senat în şedinţa din data de 28 mai 2019, ca urmare a depăşirii termenului de adoptare, potrivit art. 115 alin. (5) din Constituţia României, republicată. Actul normativ a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 38/2003, în scopul schimbării regimului juridic al serviciilor de transport în regim de închiriere, din servicii de utilitate publică, în transport comercial, având în vedere intrarea în vigoare a prevederilor Legii nr. 328/2018, prin care s-au exclus serviciile de transport în regim de închiriere, din sfera serviciilor publice de transport local. În conformitate cu prevederile art. 61 şi ale art. 63 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, membrii celor trei comisii au examinat proiectul de lege în şedinţe separate. În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii comisiilor au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea actului normativ, în forma adoptată de Senat. În raport de obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. La dezbateri generale, domnul Sorin Moldovan. Vă rog.

Sorin-Dan Moldovan Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, Prezentul proiect aduce modificări şi completări Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere. Consider însă că Legea taximetriei necesită schimbări mult mai profunde, pentru a fi adusă la nivelul cerinţelor din piaţă. Tehnologia evoluează, societatea se schimbă, iar modificările legislative trebuie să ţină pasul cu ritmul accelerat de modernizare. Prezentul proiect poate reprezenta un prim pas, şi din acest motiv Grupul parlamentar al PNL susţine adoptarea lui, însă, repet, este nevoie de o aplecare mult mai serioasă asupra Legii nr. 38. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Nu mai sunt alte intervenţii la dezbateri generale. Nefiind amendamente, proiectul de lege rămâne pentru şedinţa de vot final.