26 noiembrie 2019 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea alin.(30) şi (34 5 ) ale art.9 din Legea cadastrului şi publicităţii imobiliare nr.7/1996 (PL-x 321/2019). ( rămas pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu Poziţia 5. Proiectul de Lege pentru modificarea alin. (30) şi (34 5 ) ale art. 9 din Legea cadastrului şi publicităţii imobiliare nr. 7/1996; PL-x 321/2019, are caracter ordinar şi avem 5 amendamente admise. Din partea comisiilor sesizate în fond, prezentarea raportului? Domnul Varga, vă rog. Raportul comun, Comisia pentru administraţie şi Comisia juridică.

Vasile Varga Da, avem un raport comun. Senatul a adoptat acest proiect, Camera Deputaţilor fiind decizională. Avem un aviz favorabil al Consiliului Legislativ şi al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, un punct de vedere negativ al Guvernului din 23.04.2019 şi un aviz negativ de la Comisia pentru buget, finanţe. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea alin. alin. (30) şi (34 5 ) ale art. 9 din Legea nr. 7/1996. Iniţiativa vizează instituirea aceluiaşi regim juridic atât pentru finanţarea cât şi pentru cofinanţarea, în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară, a lucrărilor de înregistrare sistematică iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale, respectiv într-un cuantum de maximum 60 de lei + TVA/carte funciară, cu excepţia terenurilor situate în zone cu forme de relief ce au categorii ridicate de dificultate prevăzute la instrucţiunile de aplicare a Normelor de timp pentru operaţiunile necesare realizării lucrărilor de specialitate în cadrul Centrului Naţional de Cartografie, caz în care cuantumul se majorează cu coeficientul de 1,4 şi, ulterior, proporţional cu coeficienţii aferenţi categoriilor de dificultate. În urma examinării iniţiativei legislative şi a opiniilor exprimate de membrii celor două comisii sesizate în fond, s-a hotărât, cu unanimitate de voturi, întocmirea unui raport comun de adoptare a proiectului de lege. Aş vrea să fac o precizare. La marginal 2, la art. 2, cu privire la dispoziţiile art. 9 alin. (30) şi (34 5 ), înlocuirea sintagmei "contracte de finanţare" cu sintagma "contracte de prestări servicii", care este justificată de dispoziţiile art. 108 alin. (3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, potrivit cărora în plenul Camerei Deputaţilor se pot formula amendamente de corelare tehnico-legislativă, gramaticale sau lingvistice.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Dacă la dezbateri generale doreşte cineva să intervină? Domnul Ionuţ Simionca, vă rog.

Ionuţ Simionca Bună ziua! Doamnă preşedinte de şedinţă, Stimaţi colegi, Acesta este proiectul meu legislativ. Am venit cu acest amendament la Legea cadastrului pentru că în zona montană, la Bistriţa-Năsăud, cei care fac măsurătorile cadastrale, oarecum, fugeau de zonele greu accesibile pentru că nu era o metodă de calcul corectă, şi atunci am rezolvat acest vid legislativ. Prin completarea metodei de calcul, vin mai mulţi bani pentru fiecare lot de teren, de la 60 de lei va creşte suma de bani, şi cei care fac aceste măsurători cadastrale vor fi mai interesaţi să le facă. Şi astfel vom rezolva o problemă pentru primăriile din judeţul Bistriţa-Năsăud şi din toată zona montană şi de deal. Vă mulţumesc. Şi vă rog să votaţi acest proiect legislativ. Este un proiect foarte bun şi util, care aduce plusvaloare comunităţilor. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Mai sunt alte intervenţii la dezbateri generale? Nu mai sunt. Trecem la dezbaterea pe articole. Dacă la titlul legii sunt obiecţii? Nu sunt. Adoptat. De la marginal 2 la 5, dacă sunt obiecţii? Nu sunt. Adoptate. Proiectul de lege merge la votul final.