22 octombrie 2019 – Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane (PL-x 407/2019). ( retrimis comisiilor )

Ion-Marcel Ciolacu Urmează... 10. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane; PL-x 407/2019; lege ordinară. Vreau să vă spun că nu avem nici raportul, dar... Domnul Roman, vă rog, pe procedură, intervenţie.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte al Camerei şi domnule preşedinte de şedinţă, ca să nu greşesc. Având în vedere că termenul de depunere a raportului pe Legea de adoptare a Ordonanţei nr. 51 e depăşit, vă propun, stimaţi colegi, ca cele 3 comisii de specialitate să se întrunească şi să avem un raport în termen de o săptămână. Există, se pare, un consens pe o propunere care poate rezolva problema transportului elevilor, şi anume ca acele autorităţi locale, consilii locale, consilii judeţene şi unităţi de învăţământ să poată apela la cursele speciale, iar sursa de finanţare pentru efectuarea acestor curse speciale pentru transportul elevilor, acolo unde nu sunt microbuze şcolare, să se poată face prin intermediul acestor microbuze speciale, susţinute financiar de consilii locale, consilii judeţene şi Ministerul Educaţiei, acolo unde primăriile nu pot suplimenta aceste fonduri. Deci rugămintea asta e, către dumneavoastră. Să fim de acord ca în 7 zile să avem un raport pe această lege. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Deci ce propuneţi? O retrimitere la comisie.

Florin-Claudiu Roman Da.

Ion-Marcel Ciolacu Pentru o săptămână. Am înţeles. Avem o propunere pe care trebuia să o... (Domnul deputat Stelian-Cristian Ion solicită să ia cuvântul.) Vă rog.

Stelian-Cristian Ion Am discutat înainte de această solicitare. Noi nu o să fim de acord cu retrimiterea la comisie. Faptul că nu există raport nu este un impediment, termenul de raport a expirat, iar chestiunea este stringentă. Înţeleg că sunt interese ale unor transportatori, dar ele nu trebuie să primeze asupra intereselor copiilor. Iar chestiunea aceasta trebuie tranşată astăzi, printr-un vot. Ordonanţa nr. 51/2019 a produs foarte multe efecte negative. De aceea, legea pentru aprobarea ei ar trebui să pice la vot. Noi o să votăm împotriva acestei Legi pentru aprobarea Ordonanţei nr. 51.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnule Roman, reprezentaţi interesele unor transportatori, că n-am... Bun. Domnul Márton Árpád. Domnul Árpád şi pe urmă...

Árpád-Francisc Márton Domnule preşedinte, Doamnelor şi domnilor deputaţi, Sunt foarte multe situaţii când nu prea suntem de acord cu punctul de vedere al domnului Roman. Însă am constatat că în de-ale administraţiei Domnia Sa încearcă să găsească soluţii de rezolvare a unor probleme existente. Spre deosebire, colegii noştri din USR au un alt comportament, o altă filosofie: respingem tot. Noi suntem pentru rezolvarea problemelor. Şi, în mod evident, într-o săptămână, eu cred că cele 3 comisii competente pot să rezolve problema.

Ion-Marcel Ciolacu Vă mulţumesc. Da, domnule Roman, vă rog.

Florin-Claudiu Roman Deci, fără să se supere nimeni, am mai spus câteodată că administraţia e treabă grea şi nu o înţelege toată lumea. Deci există două soluţii. Dacă vom abroga ordonanţa aşa cum este, rezolvăm parţial problema transporturilor şi aruncăm în aer tot transportul din România, pentru că toate procedurile vor trebui licitate. Dacă a fi responsabil înseamnă că ţii partea cuiva, aşa o fi. Dacă venim cu acest amendament, rezolvăm problema elevilor, care vor beneficia de transport în regim de cursă specială, gratuit, rezolvăm problema transportatorilor, care vor fi fericiţi să transporte elevii către unităţile şcolare, şi rezolvăm şi problema unităţilor administrativ-teritoriale, a primăriilor şi consiliilor judeţene, care nu aveau posibilitatea legală să finanţeze aceste curse. Pentru că venea Curtea de Conturi şi le imputa această sumă. De ce? Pentru că nu aveau prevedere legală. Soluţia propusă de noi este tocmai să oferim soluţia legală şi să mulţumim pe toată lumea, să rezolvăm o problemă în prag de iarnă. Asta este tot. Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Supun votului dumneavoastră, retrimitere la comisie, pentru o săptămână, termen, să vină cu raportul, comisia. Vot, vă rog. 115 voturi pentru, 17 voturi contra, 3 abţineri. Comisia are termen o săptămână.