14 octombrie 2019 – Primirea de răspunsuri la interpelările adresate membrilor Guvernului.

Vlad-Emanuel Duruş Stimaţi colegi, continuăm cu partea a doua a şedinţei noastre de astăzi, consacrată primirii răspunsurilor orale la interpelările adresate Guvernului. Prima interpelare este adresată Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, de către domnul deputat Constantin Codreanu. Dacă se află în sală? Da. Domnul secretar de stat Victor Alexeev este? Bun. Vă rog să daţi răspunsul domnului deputat. Aveţi cuvântul.

Vlad-Emanuel Duruş Mulţumim şi noi. Domnule deputat Codreanu, dacă doriţi să luaţi cuvântul? Aveţi un minut.

Constantin Codreanu Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Îi mulţumesc şi domnului secretar de stat pentru răspunsul căruia i-a dat citire. Rămân cu o nedumerire, totuşi, dacă vom avea sau nu un punct de vedere din partea ministerului, ţinând cont de faptul că ministerul, practic, sau doamna ministru, este pe punctul de a-şi încheia mandatul. Respectiv, o întrebare suplimentară ar fi: când estimează Ministerul pentru Românii de Pretutindeni că va finisa această evaluare şi dacă va avea, la finalul mandatului, doamna ministru, un punct de vedere sau o recomandare privind situaţia nedorită creată de domnul Brînzea? Mulţumesc.

Vlad-Emanuel Duruş Mulţumesc. Domnule secretar de stat, dacă doriţi să răspundeţi domnului deputat, aveţi un minut şi dumneavoastră.

Vlad-Emanuel Duruş Bun. Mulţumim. Următoarea interpelare pe lista de azi este cea adresată de domnul Simionca Ionuţ. Dacă este prezent? Dacă nu, mergem mai departe. Oricum, s-a solicitat amânarea. La fel şi în cazul următoarei interpelări, adresate de către domnul deputat al USR, Vlad Sergiu Cosmin, interpelarea nr. 2414B, intitulată "Renunţarea la investiţii ale Companiei Naţionale de Investiţii la Stadionul municipal «Francisc von Neuman»". Domnule deputat, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a solicitat amânarea. Dacă cumva aveţi vreun comentariu de făcut la această solicitare? Aveţi un minut. Doriţi?

Sergiu Cosmin Vlad Mulţumesc, domnule preşedinte. Îmi pare rău că ministerul nu mi-a răspuns la interpelare, deocamdată; sperăm că o face în curând, pentru că este un obiectiv de investiţii foarte important pentru municipiul Arad, început în 2014, care încă nu este finalizat şi este în mijlocul unei dispute între minister şi municipalitate. Deocamdată nu s-a terminat construcţia şi nici cine este vinovat nu s-a lămurit. Sper ca pe viitor să primesc lămuriri legate de... şi cât mai curând să se întâmple. Vă mulţumesc.

Vlad-Emanuel Duruş Vă mulţumesc şi eu, domnule deputat. Sper şi eu să primiţi lămuriri la următoarea şedinţă destinată răspunsurilor la interpelări. Următorul pe listă este domnul deputat al PNL, Daniel Gheorghe. Este în sală? Nu. Mergem mai departe. Domnule deputat Toma Ilie, aveţi două interpelări la care puteţi primi răspunsul astăzi, ambele către Ministerul Transporturilor. Prima este interpelarea intitulată "Termen deschidere trafic rutier pe Lotul 3 al Autostrăzii A1". Domnule secretar de stat, aveţi cuvântul.

Vlad-Emanuel Duruş Mulţumesc, domnule secretar de stat. Domnule deputat, Dacă aveţi completări de formulat, aveţi un minut. Sigur!

Ilie Toma Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Nu mă satisface răspunsul CNAIR-ului deloc, dar vin cu un răspuns pozitiv şi cu o veste bună. Lotul 3 de autostradă se pare că va fi dat în curând, în maximum două, trei săptămâni în folosinţă, ceea ce, spre bucuria celor care locuiesc în zonă, dar şi spre marea satisfacţie a agenţilor economici, va fi de bun augur şi va face legătura între Ardeal şi Occident, în termen cât mai rapid şi cât mai scurt. M-am întâlnit personal cu domnul ministru, pentru că n-am mai avut răbdare să primesc răspunsul de la CNAIR şi aş vrea, vă rog, când mai daţi răspunsul, să daţi cu termene de execuţie cât mai clare, că degeaba... "în timpul cel mai scurt". Este foarte adevărat, este un lot care a fost lucrat prost de către constructori, nu se pune problema. Am fost şi am văzut şi eu fisurile şi este normal ca un ministru să nu poată recepţiona o lucrare care nu este bună, chiar dacă probabil că ne afectează pe foarte mulţi dintre noi, dar răspunsul şi vestea bună - repet încă o dată şi îi mulţumesc domnului ministru pentru că a fost foarte activ - şi pe şantier ne-am întâlnit -, se pare că până la sfârşitul acestei luni va fi dat în folosinţă. Mulţumesc.

Vlad-Emanuel Duruş Mulţumesc, domnule deputat. O veste bună. Dacă aveţi completări? Dacă nu, mergem la următoarea interpelare. Interpelarea 2408 B, legată de Aerodromul Săuleşti. Domnule secretar de stat, aveţi din nou cuvântul.

Vlad-Emanuel Duruş Domnule deputat, din nou, dacă doriţi un minut suplimentar pentru a cere lămuriri? Bun. Sigur!

Ilie Toma Vă mulţumesc mult, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Este vorba despre un aerodrom funcţional, simplu, e adevărat, şi micuţ, dar funcţional, de pe care zboară aparate aeropurtate, aparate de zbor, elicoptere şi preiau bolnavii în momentul în care există probleme foarte urgente şi, cu siguranţă, există în orice judeţ probleme în accidentele acestea rutiere, grave accidente rutiere. Ei, ce se întâmplă pe timp de noapte, indiferent de modelul aparatului de zbor, refuză, pentru că nu este dotat aerodromul cu anumite semnalizări, trebuie făcute nişte lucrări speciale. Domnule secretar de stat, e adevărat, probabil că nu vă aşteptaţi să primiţi şi întrebarea aceasta. Dacă aveţi în plan şi cât de repede se poate face o astfel de lucrare? Dacă aveţi un plan de investiţii, dacă aţi discutat-o vreodată, pentru că, vă spun, este foarte necesar, există acel DN7 blestemat, cum ştiţi, Arad-Deva-Sibiu, care face legătura cu restul ţării şi sunt foarte multe accidente şi sunt anumite sectoare în care nu există zi lăsată de la Dumnezeu să nu fie accidente, şi mai ales pe timp de noapte. Ei, acei bolnavi trebuie duşi la aeroporturile... Sau, dacă nu reuşim de pe heliporturile pe care le avem pe la spitale şi sunt solicitările spitalelor şi ale cetăţenilor, acei bolnavi trebuie duşi cu salvările până la marile aeroporturi din ţară sau în oraşele învecinate, ceea ce de multe ori nu este timp fizic. Vă mulţumesc mult.

Vlad-Emanuel Duruş Domnule secretar de stat, doriţi să răspundeţi domnului deputat?

Vlad-Emanuel Duruş Bun. Continuăm tot cu dumneavoastră, cu Ministerul Transporturilor. Răspunsul la interpelarea adresată chiar de către mine, interpelarea nr. 2415B.

Vlad-Emanuel Duruş Aş avea totuşi o completare sau, mă rog, aş avea nevoie de o lămurire suplimentară, domnule secretar de stat. Cum este posibil, totuşi, ca, acum vreo două luni, când am adresat o altă interpelare ministerului, pe aceeaşi temă, să mi se comunice că la sfârşitul lui august lucrările vor fi gata, în condiţiile în care răspunsul a fost primit tocmai în mijlocul lunii august şi pe drumul respectiv nu exista picior de muncitor sau roată de vehicul? De unde această desincronizare totală între realitate şi răspunsul dat de către domnul ministru? (Revine la prezidiu.)

Vlad-Emanuel Duruş Bun, am înţeles. Vorbe mari. Mă voi duce personal să verific. Mulţumesc, domnule secretar de stat.

Vlad-Emanuel Duruş Urmează două interpelări la care s-a solicitat amânare. Prima, adresată Ministerului Sănătăţii, interpelarea nr. 2416B, şi următoarea, adresată Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de către domnul deputat Tinel Gheorghe, interpelarea nr. 2407B. La ambele s-a solicitat amânarea, aşa cum am precizat. Ultima interpelare pe lista noastră de astăzi, adresată Ministerului Economiei de către domnul deputat Dumitru Lovin. În acest caz s-a transmis răspunsul în scris. Aşadar, ordinea de zi fiind încheiată, declar şedinţa închisă. Ne vedem mâine dimineaţă la sesiunea dedicată declaraţiilor politice. Vă mulţumesc. Şedinţa s-a încheiat la ora 17,28.