14 octombrie 2019 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu - Raport privind punerea în aplicare a strategiilor naţionale de integrare a romilor - 2019 COM (2019) 406 (PHCD 52/2019). ( rămas pentru votul final )

Florin Iordache 3. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu - Raport privind punerea în aplicare a strategiilor naţionale de integrare a romilor - 2019 COM (2019) 406; PHCD 52/2019. Vă rog, domnul coleg, raport din partea Comisiei pentru afaceri europene. Prezintă raportul domnul Radu Costin Vasilică.

Radu Costin Vasilică Da. Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, Raport privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu - Raport privind punerea în aplicare a strategiilor naţionale de integrare a romilor - 2019 COM(2019) 406. Având în vedere proiectul de opinie transmis de Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, fişa de informare elaborată de Direcţia pentru Uniunea Europeană a Camerei Deputaţilor şi analiza comisiei, Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a reţinut următoarele. A susţinut continuarea eforturilor pentru îmbunătăţiri în domeniile de politică ale cadrului Uniunii Europene privind strategiile naţionale de integrare a romilor. A subliniat necesitatea de a identifica şi dezvolta, cu implicarea activă a romilor, acele intervenţii care răspund la provocări şi sunt proporţionale cu amploarea acestora, au rezultate măsurabile şi includ opţiuni realiste pentru a fi acceptate de către întreaga societate. A recomandat consultări ale autorităţilor şi organizaţiilor romilor la nivel european, cu o largă implicare, care să dezbată planificarea şi punerea în aplicare a strategiei de integrare. A recomandat dezvoltarea educaţiei, combaterea discriminării şi a atitudinilor ostile faţă de romi şi promovarea modelului social european incluziv, care asigură un viitor ce permite materializarea dorinţelor şi aspiraţiilor tuturor cetăţenilor. Opinia a fost supusă dezbaterii în şedinţa comisiei din data de 8 octombrie 2019 şi adoptată în unanimitate. Drept pentru care supunem aprobării plenului Camerei Deputaţilor opinia, în forma adoptată de Comisia pentru afaceri europene. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da. Mulţumesc. Dacă sunt obiecţii sau comentarii de ordin general? Nu sunt. Trecem la dezbatere. La titlu? Nu sunt. Preambul? La articolul unic? Nu sunt. Rămâne la votul final. Continuăm.