8 octombrie 2019 – Aprobarea modificării listei de vot final.

Ion-Marcel Ciolacu Bună ziua! Liderii de grup, vă rog să vă invitaţi colegii. Începem sesiunea de vot final. Haideţi să facem un vot de control pentru cvorum. Vot, vă rog. 230 de prezenţi. Suntem în cvorum. Domnule lider, vă rog.

Stelian-Cristian Ion Este prima oară când pe ordinea de zi la vot final, unde avem şi un proiect de hotărâre a Camerei Deputaţilor, s-a pus acest capitol la final. Am dezbătut cu prioritate Proiectul de Hotărâre privind vacantarea locului de deputat, al mandatului de deputat al domnului Goga Octavian. Eu solicit să respectăm această regulă şi această cutumă şi să dăm un vot la începutul şedinţei, astfel încât aceste proiecte de hotărâre să fie primele pe care le votăm astăzi. 16 şi 17 să devină 1 şi 2 pe ordinea de zi. E foarte importantă această chestiune, dacă nu cumva v-aţi pus în plan să faceţi ceva cu votul pe această vacantare şi să nu asiguraţi cvorumul. Vă rog să votăm cu prioritate, aşa cum aţi promis, de altfel, că vom face.

Ion-Marcel Ciolacu Ordinea de zi... Am stabilit la votul final... În primul rând, nu se poate, regulamentar. Dar... (Vociferări.) Mă lăsaţi să termin? V-am dat cuvântul... Doriţi să luaţi cuvântul? Vă rog. Solicitaţi şi luaţi cuvântul.

Cătălin Drulă Domnule preşedinte, Nu este vorba despre ordinea de zi, este vorba despre lista de vot final. Pe lista de vot final, de trei ani în acest Parlament, proiectele de hotărâre ale Parlamentului sunt pe primele poziţii. Nu ne-am născut ieri, politic, din nefericire pentru dumneavoastră, (Vociferări.) şi e foarte clar de ce le-aţi pus la sfârşitul ordinii de zi. Vă rog să le mutăm la început, aşa cum au fost întotdeauna.

Ion-Marcel Ciolacu Cu tot respectul, n-am ţinut cont niciodată de ordinea de zi sau cum a fost. Dacă toţi liderii convin acest lucru... Liderul PSD, sunteţi de acord?

Alfred - Robert Simonis Nu!

Ion-Marcel Ciolacu Nu. Deci n-aveţi unanimitate. Haideţi să intrăm pe ordinea de zi. Legi ordinare. Adoptări. (Doamna deputat Raluca Turcan solicită să ia cuvântul.) Vă rog, doamnă Turcan. N-am nicio problemă!

Raluca Turcan Ca să înţelegeţi... Noi... (Râsete. Rumoare.) Nu mă deranjează să explic de mai multe ori, mai ales când este vorba de respectarea legii şi a acestei instituţii. V-am solicitat ca punctul de pe lista...

Ion-Marcel Ciolacu Vă rog frumos să specificaţi ce lege s-a încălcat!

Raluca Turcan Faptul că dumneavoastră nu ţineţi cont...

Ion-Marcel Ciolacu Vă rog să specificaţi ce lege am încălcat!

Raluca Turcan Regulamentul Camerei Deputaţilor, şi anume, că nu supuneţi la vot o propunere de procedură pentru a schimba ordinea pe lista de vot. Simplu!

Ion-Marcel Ciolacu Nu există aşa ceva la votul final!

Raluca Turcan Este foarte corect! Şi, ca atare, dumneavoastră, de la acel microfon, aţi întrebat dacă liderii de grup sunt de acord să schimbăm lista de vot final şi punctul referitor la încetarea mandatului unui condamnat definitiv să fie primul, astfel încât să nu avem emoţii că dumneavoastră, la ultimul punct, veţi părăsi sala şi veţi bloca încă o dată ceea ce blocaţi de un an de zile. Nu este nicio filosofie! Vrem doar ca legea să fie respectată, prin invalidarea mandatului acestui infractor dovedit prin decizie definitivă a instanţei.

Ion-Marcel Ciolacu Acest infractor dovedit prin instanţă nu mai este membru al Parlamentului României, începând cu ziua de ieri. Legi ordinare. Adoptări. (Vociferări.) (Domnul deputat Emil-Marius Paşcan solicită să ia cuvântul.) Domnule Paşcan, vă rog.

Emil-Marius Paşcan Dacă insistaţi, domnule preşedinte, să modificaţi ordinea de zi, aşa cum am discutat-o, vă solicit o pauză de consultări a liderilor de grup. (Vociferări.)

Ion-Marcel Ciolacu Pauză. Liderii de grup... (Consultări.)

Ion-Marcel Ciolacu Da, domnule lider Victor Ponta. Vă rog. La microfon.

Victor-Viorel Ponta După ce se termină consultările.

Ion-Marcel Ciolacu Domnule lider, vă rog.

Victor-Viorel Ponta Mulţumesc, domnule preşedinte. Eu întotdeauna cred în soluţii de bun-simţ, rezonabile. Există o suspiciune din partea celor din Grupul PMP şi a celorlalţi că la punctul 17 deputaţii PSD o să scoată cartelele şi o să fugă din sală. Eu cred că e foarte simplu să trecem peste acest blocaj. Rămâne ordinea de zi actuală dacă liderul de grup, domnul Simonis, ne spune că nu se va întâmpla acest lucru şi cred că în felul acesta nu ne facem de râs, avem discuţii normale. Deci îl rog pe domnul lider să-i liniştească pe ceilalţi lideri, că nu veţi face... să scoateţi cartele, să fugiţi, că e oarecum ridicol. Ştiţi? Eu asta propun şi cred că în felul acesta putem să...

Ion-Marcel Ciolacu Vă rog, domnule lider. Domnule lider, vă rog.

Stelian-Cristian Ion Am făcut o solicitare. Acum această listă de vot final este întocmită de Secretariatul General, de stafful care este la dispoziţia plenului. Nu plenul este la dispoziţia staffului. Aşa încât, solicitarea noastră este una perfect legitimă şi insistăm asupra unui vot pe această chestiune. Plenul trebuie să poată să decidă în ce ordine votează aceste chestiuni, nu stafful! E o chestiune care ţine de esenţa democraţiei. Dăm un vot. Dacă plenul decide că rămânem la această propunere de listă de vot final, rămânem pe ea şi dăm un vot. Dar dacă decidem să dăm votul, aşa cum am solicitat noi, mai întâi pe hotărârea de vacantare, vă rog să respectaţi această opţiune a plenului, vă rog să daţi vot.

Ion-Marcel Ciolacu Am convenit împreună că modificările la lista de vot final, în cazul în care scoatem ceva - ştiţi că nu e regulamentar - le facem numai prin consensul tuturor liderilor.

Stelian-Cristian Ion Nu am hotărât nimic!

Ion-Marcel Ciolacu Nu aţi hotărât dumneavoastră, am hotărât noi, toţi, împreună, acum o lună sau două, când s-a scos prima oară de pe ordinea de zi un proiect de hotărâre, la solicitarea Grupului PNL, şi noi am fost de acord. (Vociferări.) Domnule Tinel, nu vreau să am dialog cu dumneavoastră. Dacă aveţi ceva de spus, vă invit la microfon. Dacă nu, vă rog frumos să-mi citiţi din Regulament unde scrie modificarea ordinii de zi, prin vot? Vă rog. Poftiţi.

Raluca Turcan Doresc să menţionez procedura în care ne aflăm în momentul de faţă. S-a creat o ordine de zi, fără precedent, într-un stil care poate fi interpretat, în sensul în care invalidarea mandatului unui om care are îngrădite drepturile electorale a fost pusă pe ultimul punct pe ordinea de zi, pentru ca cel mai probabil să încercaţi să lăsaţi fără cvorum această şedinţă şi să nu se purceadă la invalidarea mandatului. Doresc să vă menţionez faptul că cvorumul de şedinţă a fost anunţat la începutul acestei şedinţe. Ca atare, noi suntem în cvorum. Chiar dacă dumneavoastră veţi intenţiona să fugiţi cu cartelele, să le scoateţi şi să nu votaţi invalidarea mandatului unui condamnat definitiv, veţi avea ghinion, întrucât cvorumul de şedinţă a fost anunţat la începutul acestei sesiuni de vot.

Ion-Marcel Ciolacu Ştiţi foarte bine că cvorumul se modifică, dar n-are nicio importanţă. Supun votului dumneavoastră mutarea de pe locul... (Vociferări.) Domnule Paşcan, lasă-mă în pace, domnule! Ai vrut... Ia, domnule, cuvântul! Poftim! (Vociferări.) Supun votului trecerea pe primele poziţii a punctelor 16 şi 17 pe ordinea de zi. Cine este pentru? Vot. (Rumoare.) Bun. Nu... este pe primul loc.