Carmen-Ileana Mihălcescu Poziţia 15. Raport fără amendamente la Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea protecţiei victimelor infracţiunilor, precum şi a altor acte normative; PL-x 249/2019. Ne aflăm în procedură de urgenţă. Guvernul? Reprezentantul Guvernului, vă rog, aveţi cuvântul.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Domnul Varga, prezentarea raportului. Vă rog, aveţi cuvântul.
Vasile Varga Comisia juridică a fost sesizată spre dezbatere în fond, în procedură de urgenţă, cu acest proiect de lege. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul, dar ca urmare a depăşirii termenului de adoptare. Consiliul Legislativ, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale - toate - au avizat favorabil proiectul de lege care are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 211/2004, a Legii nr. 192/2006, a Legii nr. 254/2013, în sensul instituirii unor măsuri necesare pentru sprijinirea victimelor infracţiunilor, măsuri ce pot fi realizate numai în condiţiile existenţei şi funcţionării unor mecanisme naţionale de protecţie eficiente şi adecvate. Totodată, proiectul conţine măsuri de transpunere a Directivei 2012/29/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 octombrie 2012 de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea şi protecţia victimelor criminalităţii şi de înlocuire a Deciziei-cadru 2001/220/JAI a Consiliului, precum şi a Directivei (UE) 2017/541 a Parlamentului European şi a Consiliului din 15 martie 2017 privind combaterea terorismului şi de înlocuire a Deciziei-cadru 2002/475/JAI a Consiliului şi de modificare a Deciziei 2005/671/JAI a Consiliului. În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, membrii Comisiei au examinat iniţiativa legislativă, expunerea de motive şi avizul Consiliului Legislativ în şedinţa din 18 iunie 2019. În urma dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea protecţiei victimelor infracţiunilor, precum şi a altor acte normative, în forma adoptată de Senat.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Dezbateri generale. Domnul Ion Stelian. Vă rog.
Stelian-Cristian Ion După 3 ani de zile în care grija principală a Parlamentului a fost protecţia infractorilor, astăzi se adoptă o lege importantă. Sper să fie votată. Este vorba de o lege care pune în acord legislaţia României cu directivele europene. Dacă Europa nu ne-ar forţa să facem asemenea demersuri legislative, probabil că la îndemâna, cel puţin, a conducerii actuale, a majorităţii actuale din Parlament, nu ar fi astfel de proiecte. Nu este suficient. Vom da un vot astăzi, dar nu este suficient. Va trebui, pe viitor, să reformăm din temelii aceste ministere, Ministerul de Interne. Va trebui să avem foarte mare grijă ce facem cu sistemul de învăţământ care promovează poliţiştii. Aţi văzut foarte bine cu toţii ce se întâmplă la Academia de Poliţie, sunt scandaluri legate de plagiate. Şi chestiunile acestea trebuie rezolvate. La fel, concursurile trebuie ţinute pentru şefii din Poliţie, posturile nu mai trebuie blocate acolo. Şi, la fel, celelalte posturi care sunt în acest sistem, de la operatorul care răspunde la 112 până la şefii din Poliţie, şefii de Poliţii judeţene şi aşa mai departe, aceste concursuri trebuie să fie ţinute în mod corect. Altfel, în ciuda acestor reglementări pe care le adoptăm astăzi, care ar trebui să ajute şi victimele infracţiunilor, nu va fi eficienţă în acest sistem judiciar şi în sistemul de apărare a ordinii publice şi a cetăţenilor, pentru că vor fi pe posturi-cheie şi pe posturi foarte importante persoane care n-au nicio aptitudine şi care sunt puse acolo pe criterii politice mai mult decât pe criterii de competenţă. Vă rog să reflectaţi asupra acestei chestiuni!
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Nu mai sunt alte intervenţii la dezbateri generale. Nefiind amendamente, proiectul de lege merge la votul final. Înainte de a închide şedinţa, daţi-mi voie să am şi eu o scurtă intervenţie. Mulţumesc. (Coboară la tribună.) Da. Vă mulţumesc că aţi rămas. O să fiu foarte scurtă. De când sunt în Parlamentul României şi în mod special de când prezidez şedinţele de plen, vă mărturisesc că nu m-am confruntat cu o situaţie similară. Am invitat astăzi liderii de grup la prezidiu, pentru a discuta situaţia în speţă, pe care o cunoaşteţi, şi, sigur, n-am fost deloc surprinsă să constat cum, din păcate, liderul dumneavoastră de grup, doamna Turcan, ameninţă un angajat al Camerei, de care noi beneficiem. Angajaţi, funcţionari, pe care eu îi consider colegi, de altfel. Şi beneficiem de serviciile lor 24 de ore din 24 de ore. De când sunt în Parlamentul României şi în mod special de când prezidez aceste şedinţe, nu cred că vreunul dintre colegii de sus sau din această clădire mi-au furnizat vreodată informaţii eronate, false, m-au indus într-un fel în eroare sau au vrut cumva să ne facă rău, mie şi, implicit, dumneavoastră, printr-un comportament care să poată fi constituit ca fiind abuziv. În acest moment, doamna Turcan, din punctul meu de vedere, compromite ideea de femeie în politică. Îmi pare rău să vă spun lucrul acesta! (Aplauze.) Nu cred că este normal să acceptăm sau să tolerăm un astfel de comportament, cu atât mai mult cu cât vine din partea unei colege. Eu, personal, m-am săturat să aud şi să constat acest gen de abuzuri şi ameninţări, care nu-şi au rostul aici, în această clădire. Vă mulţumesc. Cred că ar trebui să ne gândim eventual la o modificare a Regulamentului, a Codului de conduită, habar n-am. Demnitarii trebuie să se comporte cu decenţă şi respect faţă de cei care muncesc pentru noi 24 de ore din 24 de ore. Vă mulţumesc. (Vociferări. Aplauze.) (Revine la prezidiu.) Vă mulţumesc. Închid şedinţa de astăzi. La ora 12,00, vot final.