8 octombrie 2019 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.108/2018 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii (PL-x 56/2019). ( rămas pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu Poziţia 9. Un raport fără amendamente la Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 108/2018 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii; PL-x 56/2019. Suntem în procedură de urgenţă. Guvernul României? Sunteţi acolo, vă rog. Nu? Guvernul nu vrea să....? Vreţi să interveniţi? Da? Vă rog. Imediat şi raportul. Să auzim şi reprezentantul Guvernului.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc frumos. Pentru prezentarea raportului, Comisia pentru industrii? Vă rog.

Dumitru Gherman Raport asupra Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 108/2018 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii. Comisia pentru industrii şi servicii a fost sesizată spre dezbatere în fond cu Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 108/2018 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, transmis cu adresa PL-x 56 din 25 februarie 2019, înregistrat la comisie. Consiliul Legislativ avizează proiectul de lege, cu observaţii şi propuneri. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în şedinţa din 18 februarie 2019. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2017, în vederea creşterii eficientizării Programului "Start-up Nation România", prin crearea unui cadru favorabil pentru obiectivul asumat prin Programul de guvernare, care are drept scop simplificarea condiţiilor de accesare şi îmbunătăţirea metodelor de implementare a acestuia. Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a avizat favorabil proiectul de lege. Comisia pentru muncă şi protecţie socială a avizat favorabil proiectul de lege. Comisia pentru industrii şi servicii a examinat proiectul de lege în şedinţa din 09.04.2019. În urma dezbaterilor, membrii Comisiei pentru industrii şi servicii au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 108/2018 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, în forma adoptată de Senat. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. La dezbateri generale, domnul Dan Leoreanu? Vă rog.

Laurenţiu-Dan Leoreanu Mulţumesc, doamnă preşedinte. Partidul Naţional Liberal este forţa politică care mereu a susţinut, susţine şi va susţine mediul de afaceri. Astăzi avem un proiect de lege care vine cu măsuri de simplificare a accesibilităţii şi a implementării acestor proiecte, prin "Start-up Nation", prin crearea posibilităţii accesării unor sume forfetare, prin asigurarea forţei de muncă, două locuri de muncă pe perioadă nedeterminată. Singur că, de principiu, noi susţinem, fiind partid liberal, consolidarea mediului de afaceri, dar este totuşi o problemă aici. Spunea doamna secretar de stat că 33.514 proiecte au fost depuse. Întrebarea noastră ar fi: din aceste proiecte, dacă aţi putut evalua câte au fost tranzacţionate pe platforma OLX? Adică să nu transformăm această pârghie de susţinere, de încurajare a mediului de afaceri într-o tranzacţionare şi, mai mult decât atât, cred că lucrurile trebuie să se desfăşoare onest şi ar trebui să găsiţi şi un mecanism prin care să reducem astfel de tranzacţionări şi în mod onest lucrurile să se desfăşoare în promovarea acestor proiecte şi a vedea ce există în spatele lor; că o întrebare care se poate naşte este: câte din aceste proiecte, de exemplu, au fost concepute şi promovate de firma dumneavoastră de consultanţă. Deci cred că lucrurile ar trebui privite mult mai onest şi mult mai responsabil, dacă cu adevărat vrem să susţinem mediul de afaceri, dacă dorim să aducem un plus către mediul de afaceri. Aşa cum am spus, grupul deputaţilor liberali va susţine acest proiect de lege, dar avem un mare "dar" vizavi de modul în care este respectată legislaţia, corectitudinea în promovarea acestor proiecte. Şi vă rog să vă gândiţi bine la cele două aspecte pe care vi le-am sesizat. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Domnul Radu Vasilică. Nu, nu există. Domnul Năsui.

Claudiu-Iulius-Gavril Năsui Stimaţi colegi, Cred că întrebarea pe care trebuie să ne-o punem puţin mai des în sala aceasta este: "Din ce bani?!". Din ce bani dăm sute de milioane de noi subvenţii agricole pentru bivoli, pentru suine, pentru de toate? Din ce bani facem programe de tip "Start-up Nation"? Şi răspunsul la întrebarea aceasta este că din banii contribuabililor. Până la urmă, acest tip de program este un program de antreprenoriat pe banii statului. Oare acela este antreprenoriatul pe care ni-l dorim? Un antreprenoriat care, exact aşa cum foarte bine se spunea de la această tribună, naşte firme care se vând pe OLX? Un antreprenoriat care până la urmă nu îmbogăţeşte decât o mână de oameni care înţeleg cum funcţionează culoarele ministerelor şi pot să acceseze acele fonduri? Antreprenoriat care dă faliment imediat cum se termină perioada de graţie sau perioada de finanţare? Nu acela este antreprenoriatul autentic! Dacă vreţi să încurajaţi antreprenoriatul, atunci debirocratizaţi economia, uşuraţi munca micilor întreprinzători, reduceţi povara fiscală, mai ales pe muncă şi mai ales pe munca slab plătită. Suntem campionii Europei şi la sărăcie în muncă, şi la impozitarea muncii pe salariul minim. Dacă vreţi să ajutaţi economia, aşa o faceţi, nu prin a lua bani de la toţi românii şi apoi a-i da direcţionat către câţiva antreprenori care vor risca, dar nu pe banii lor, pe banii contribuabililor. Mulţumesc. (Aplauze.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Nu mai sunt alte intervenţii. Nefiind amendamente, proiectul merge la votul final.