2 octombrie 2019 – Informare privind încetarea activităţii domnului deputat Mihăiţă Găină în cadrul Grupului parlamentar al PSD şi activarea sa ca deputat neafiliat.

Florin Iordache Avem şi o informare din partea domnului deputat Găină Mihăiţă, care ne aduce la cunoştinţă că îşi încetează activitatea în Grupul parlamentar al PSD şi devine deputat neafiliat. Avem dezbateri până la ora 11,30, iar la ora 12,00 - vot final. Domnul Bulai, vă rog, intervenţie.

Iulian Bulai Mulţumesc, domnule preşedinte. Legea nr. 373 din 18 decembrie 2013 privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, art. 19 alin. (2) spune aşa: "Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcţia de membru al Comisiei Europene". În calitate de membru al acestei comisii, la Camera Deputaţilor, vă aduc la cunoştinţă că săptămâna trecută, marţi, am solicitat preşedintelui comisiei să ni se pună la dispoziţie o decizie a Biroului permanent reunit, de convocare a celor două comisii, pentru a audia propunerea PSD, Rovana Plumb, pentru poziţia de comisar european pe transporturi. Mai departe, am făcut această solicitare noi, USR, în cadrul Biroului permanent reunit. Nu s-a dat curs acestei solicitări şi iată că România s-a făcut de ruşine la Bruxelles, propunând o persoană care nu a întrunit criteriile, lucru care putea fi evitat dacă audiam în Parlamentul României, conform Legii nr. 373/2013, lege făcută de dumneavoastră, când aveaţi o majoritate mult mai mare în Parlament, acum mulţi ani. Iată că a fost încălcată. Sper ca această lege să nu mai fie încălcată a doua oară, când va trebui să propunem din nou un comisar pentru poziţia care îi revine României. Mai departe, voi da citire...

Florin Iordache Vă mulţumesc, domnule coleg.

Iulian Bulai ... voi da citire următoarei secţiuni din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Capitolul III, art. 160. Spune aşa - "asigurarea îndeplinirii de către Guvern a obligaţiilor sale faţă de Parlament". Capitolul este "Controlul parlamentar asupra procesului decizional la nivelul Uniunii Europene". Ieri aţi decis o nouă propunere. Astăzi, în cadrul comisiei, nu ni s-a adus la cunoştinţă că Parlamentul a primit de la Guvern această propunere şi nici nu avem un calendar pentru audierea propunerii Guvernului României pentru această poziţie în cadrul Comisiei Europene. În faţa dumneavoastră, în faţa cetăţenilor, vă cer cu fermitate să vă reuniţi în Birourile permanente, să cereţi întrunirea celor două comisii, de la Cameră şi de la Senat, pentru a audia această persoană, pentru a nu ne face de râs a doua oară în faţa europenilor. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. Dacă citiţi, în lege spune că va fi audiat. Dar audierea nu spune că va fi înainte de audierea în comisia de specialitate în Parlamentul European. Mulţumesc. (Vociferări.)

Florin Iordache Domnul Şerban. După ce Guvernul... (Domnul deputat Iulian Bulai solicită să ia cuvântul.) Nu vă mai dau cuvântul, îmi pare rău. Domnule coleg, vă respect, în momentul în care Birourile permanente vor fi sesizate... Vă rog.

Iulian Bulai Domnule preşedinte, Haideţi să nu mai repetăm aceeaşi greşeală. Audiem acum, să nu ne mai facem de râs după.

Florin Iordache Da.

Iulian Bulai Pentru că invers nu merge. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Da, da. Mulţumesc.