2 octombrie 2019 – Discuţii procedurale în legătură cu modificarea ordinii de zi şi a programului de lucru.

Florin Iordache Stimaţi colegi, Vă rog să luaţi loc, să putem începe şedinţa de astăzi. (Doamna deputat Raluca Turcan solicită să ia cuvântul.) Imediat! Să deschidem şedinţa, întâi. Stimaţi colegi, Declar deschisă şedinţa de astăzi, şedinţa comună, şi... (Vociferări. Rumoare.) Dar vă rog să luaţi loc, stimaţi colegi. (Vociferări. Rumoare.) Imediat, imediat. Vă anunţ că, din totalul celor 465 de deputaţi şi senatori, şi-au înregistrat prezenţa un număr de 392 de parlamentari. Birourile permanente ale celor două Camere, întrunite în şedinţa de astăzi, cu participarea grupurilor parlamentare, au hotărât să propună ordinea de zi: 1. Prezentarea moţiunii de cenzură iniţiate de 237 de senatori şi deputaţi, în conformitate cu prevederile art. 113 din Constituţie şi ale art. 93 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Cât şi al doilea punct. 2. Prezentarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 2 din 27 iunie 2019 referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 26 mai 2019 şi la confirmarea rezultatelor acestuia. Dacă sunt comentarii? Vă rog, doamna Turcan.

Raluca Turcan Domnule preşedinte de şedinţă, Doamnelor şi domnilor, Propunem modificarea programului de lucru, în baza art. 20 alin. (4) şi în baza alin. (3). În sensul art. 20 din Regulamentul comun, vă propunem ca votul pentru moţiunea de cenzură, aşa cum a fost propus de Biroul permanent reunit, să nu fie dat în ziua de sâmbătă, ci în ziua de luni, la ora 16,00. O să vă rog să luaţi în considerare această propunere de modificare a programului de lucru, aşa cum sunteţi obligat prin Regulamentul comun. Tot în baza art. 4, vă ofer şi argumentele pentru care vă propunem această modificare. 1. Niciodată în 30 de ani, niciodată, o moţiune de cenzură nu a fost votată în zile de sâmbătă sau duminică. A mai fost o singură dată situaţia de a citi o moţiune de cenzură într-o zi de duminică, atunci când PSD şi-a dat jos Guvernul PSD. Şi, deci, orice era posibil. (Vociferări.) 2. Moţiunea care va conduce la căderea Guvernului Dăncilă are mai mulţi semnatari - sunt 6 partide care şi-au asumat semnarea acestei moţiuni de cenzură şi, de asemenea, deputaţi aparţinând Grupului minorităţilor, parlamentari din PSD şi un parlamentar independent. Ţinând cont că în Grupul minorităţilor naţionale există o decizie luată în grup, ca sâmbăta şi duminica să nu se accepte votarea moţiunii de cenzură şi fiind deputaţi ai minorităţilor naţionale, semnatari ai acestei moţiuni de cenzură, vă oferim un argument în plus pentru care dumneavoastră să nu acceptaţi, prin vot, votarea acestei moţiuni în zi de sâmbătă. Mai mult decât atât, al treilea argument, pe care vi-l invoc, este modificarea programului de lucru, care, în baza Regulamentului, este atributul exclusiv al plenului reunit. Până acum, conducerea reunită, Biroul permanent reunit, a propus program de lucru, însă plenul reunit poate decide modificarea programului de lucru. Sunt 3 argumente. Unul ţine de cutumă, unul ţine de respectarea sensului Regulamentului comun, unul ţine de forma şi textul Regulamentului comun. Ceea ce dumneavoastră doriţi să faceţi, prin propunerea ca moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă să fie votată într-o zi de sâmbătă, este doar semnalul unui abuz, aşa cum ne-aţi obişnuit în mandatul de preşedinte al Camerei Deputaţilor al lui Liviu Dragnea. Doi. Este un semnal de slăbiciune, pentru că este puţin probabil să-şi imagineze cineva de bună-credinţă că brusc Grupul PSD a fost apucat de un drag şi un dor de muncă, în condiţiile în care premierul a fost o săptămână în străinătate, în condiţiile în care a bătut vântul în Parlamentul României, doar-doar nu veţi ajunge să fiţi în situaţia de a primi un vot de încredere pentru un Guvern care nu mai are legitimitate. Vă solicit, aşadar, public, supunerea la vot a acestei propuneri de modificare a programului de lucru. (Aplauze.)

Florin Iordache Da. Pe monitorul din faţa mea apare "Raluca Turcan - Grupul PNL". Înţeleg că dumneavoastră sunteţi şi avocatul Grupului minorităţilor naţionale. Doamnă, eu voi supune regulamentar ordinea de zi şi programul pentru ziua de astăzi. În condiţiile în care programul şi ordinea de zi nu sunt adoptate, putem face o altă dezbatere. Deci, pentru ziua de astăzi, eu supun votului dumneavoastră, aşa cum Biroul permanent reunit a stabilit, dezbaterea moţiunii, ordinea de zi şi programul. Citiţi... vă dau imediat cuvântul. Programul şi ordinea de zi, repet, aşa cum au fost aprobate în Biroul permanent, prevăd cele două puncte - citirea moţiunii şi punctul 2 - prezentarea punctului de vedere al Curţii Constituţionale. Vă rog.

Raluca Turcan Tot în baza Regulamentului. Dumneavoastră încălcaţi, de asemenea, cu bună-ştiinţă, acest text, în baza căruia noi ar trebui să ne desfăşurăm activitatea. Programul de lucru se votează pentru o săptămână. Acest chiţibuş pe care dumneavoastră îl inventaţi acum, doar-doar să mai puteţi săvârşi un abuz, nu stă în picioare. Noi am propus modificarea programului de lucru, în cadrul mare al moţiunii de cenzură, în condiţiile în care un program de lucru, pe Regulament, se votează pentru o săptămână.

Florin Iordache Da. Bun. Domnul Andronache, vă rog. A, nu vă doriţi să dezbatem cât mai repede moţiunea de cenzură?

Gabriel Andronache Domnule preşedinte de şedinţă, Solicitarea liderului Grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor este pe deplin întemeiată. Şi ne argumentăm luarea de poziţie pe dispoziţiile Regulamentului Camerei Deputaţilor, care completează dispoziţiile Regulamentului activităţilor comune. În sensul în care, în mod evident, se spune acolo că în ziua de miercuri se stabileşte programul de lucru pentru următoarea săptămână, adică până miercurea următoare. Ca atare, ceea ce v-a propus liderul Grupului parlamentar al PNL, de a nu accepta - şi v-a propus, şi v-a solicitat să supuneţi votului o modificare a programului de lucru, în baza dispoziţiilor art. 20 din Regulamentul activităţilor comune. Închei aici paranteza. Deci, pe cale de consecinţă, se încadrează în dispoziţiile regulamentare, pentru că v-a propus ca ziua de sâmbătă să nu fie luată în considerare ca zi de dezbatere şi vot pentru moţiunea de cenzură, ci ziua de luni. Se încadrează în perioada de o săptămână, prevăzută de Regulament. Aveţi obligaţia să supuneţi votului această procedură. Iar ceea ce doriţi dumneavoastră să supuneţi votului - adică desfăşurarea şedinţei de astăzi - este în mod evident neregulamentar, deoarece nu aveţi niciun temei, nicio dispoziţie din Regulament care să vă susţină această procedură. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Tocmai cele 5 alineate de la art. 20 vorbesc de votul pe care plenul trebuie să-l dea la ordinea de zi şi la program. (Vociferări.) Uitaţi-vă... da. Deci pentru fiecare zi. Deci dacă astăzi adoptăm şi citim moţiunea, peste 3 zile, aşa cum au hotărât Birourile permanente reunite, în ziua de sâmbătă, dimineaţa, puteţi veni şi solicita schimbarea programului de lucru. Sâmbătă. Deci, vă rog eu, citiţi mai bine art. 20, cu cele 5 alineate. Vorbesc de ordinea de zi a şedinţei. (Vociferări.) Ordinea de zi a şedinţei. Mergem mai departe. Domnul Ion Stelian, USR. (Vociferări.) Voi supune votului ordinea de zi şi programul pentru ziua de astăzi.

Stelian-Cristian Ion Ceea ce încercaţi dumneavoastră să faceţi astăzi este un artificiu. Şi nu întâmplător, domnule preşedinte, cred că dumneavoastră aţi fost desemnat să conduceţi această şedinţă. Dincolo de această chestiune, ordinea de zi (Vociferări.) încă nu există, avem un proiect de ordine de zi. Acel proiect de ordine de zi include două aspecte - citirea, adică prezentarea moţiunii, după care a doua componentă este aceea a dezbaterii şi a votului pe moţiunea de cenzură. Acesta este programul de lucru. S-a solicitat mai devreme o modificare. Au fost prezentate argumentele foarte exact, şi noi vă solicităm să supuneţi votului această modificare a programului de lucru. Plenul este cel care aprobă acest program de lucru. Plenul este suveran. Biroul permanent este un aparat de funcţionare... sau Birourile permanente reunite funcţionează în sprijinul plenului, nu plenul este subordonat Birourilor permanente reunite. Este un lucru foarte clar. Este o chestiune care ţine de esenţa Constituţiei. Vă rugăm să supuneţi votului această solicitare, pentru ca toţi colegii, în cunoştinţă de cauză, să stabilească acest program, în sensul în care am cerut ca votul să fie dat în mod normal, într-o zi de lucru, adică luni, la ora 16,00. Este o solicitare rezonabilă. Dacă nu vă este frică de moţiunea de cenzură, vă rugăm să-i daţi curs. (Aplauze.)

Florin Iordache Tocmai, nu ne este frică şi de aceea dorim să o dezbatem. Înţeleg că dumneavoastră aveţi o problemă. Domnul Paşcan, vă rog, Grupul PMP. Deci discutăm de ordinea de zi şi de programul zilei de astăzi. Pentru ziua de sâmbătă, repet, vă aşteptăm la... Imediat, doamnă Gorghiu, imediat.

Emil-Marius Paşcan Bună ziua, distinşi colegi. Domnule preşedinte, Aţi consacrat nişte formule de care ar trebui să vă fie ruşine. Pe de o parte, cea privitoare la "Altă întrebare!", la "Noaptea, ca hoţii!". Aţi compromis o comisie prin care aţi dorit să terfeliţi legislaţia penală, spre triumful (Vociferări.) infractorilor, aţi împins democraţia în extrema în care folosiţi fraudulos puterea pe care o aveţi, în sensul că doi lupi şi o oaie votează ce vor mânca la cină. Eu vă întreb, chiar nu v-a ajuns palma usturătoare a poporului român, pe care aţi primit-o la ultimele alegeri europarlamentare? Chiar nu vedeţi că ceea ce doriţi dumneavoastră... şi agenda dumneavoastră este diferită de cea a poporului român? De ce vă temeţi de un vot elementar, democratic, pe care vi-l pretindem, liderii opoziţiei? Chiar ne sfidaţi într-atât? Nu înţelegeţi că sunteţi pe trambulină, mergeţi în jos? Deci, eu vă rog foarte mult, nu ne sfidaţi chiar într-atât! Nu vă bateţi joc de voinţa poporului român, pe care şi noi o exprimăm! Vă cerem să nu ne impuneţi dictatorial o zi în care vreţi dumneavoastră să se dezbată moţiunea noastră! Lăsaţi-ne să o votăm atunci când dorim noi (Aplauze.) , peste săptămână şi în condiţiile în care sunt prezenţi toţi colegii noştri aici! Nu văd niciun fel de problemă. Exageraţi împingând lucrurile într-o zonă neavenită, pe care o speculaţi pur şi simplu derizoriu. Este de-a dreptul scandalos, pentru că roata, fie şi pătrată, tot se mai învârte odată, nu uitaţi, stimaţi colegi! (Aplauze.)

Florin Iordache Da. Doamna Gorghiu, vă rog.

Florin Iordache Da. Voi supune votului, fără îndoială, programul de lucru pentru ziua de astăzi. Domnul Roman, vă rog şi apoi domnul Corlăţean. Nu mai doriţi. A, nu mai doriţi. Bun. Domnul Corlăţean, vă rog.

Florin Iordache Da. Un vorbitor de grup. Domnule Stelian Ion, aţi luat cuvântul! Mulţumesc. Nu, nu e... nu v-a pronunţat... (Vociferări. Rumoare.) Domnul Ponta. Regulamentul spune un vorbitor de grup. Vă rog.

Stelian-Cristian Ion Termenul de 3 zile este unul minimal. Votul se face după 3 zile. Oricând după expirarea celor 3 zile, nu în a treia zi. Vă rog să nu induceţi în eroare, fiind jurist de bună-credinţă, colegii din Parlament! Pe de o parte. Pe de altă parte, avem de-a face cu un proiect de ordine de zi, nu cu o ordine de zi aprobată. Astfel încât acest proiect - care include şi programul pentru astăzi şi programul pentru luni, pentru că vorbim de aceeaşi chestiune, şi anume moţiunea de cenzură. Apropo de Specialia generalibus derogant, la chestiunea legată de moţiunea de cenzură este reglementată. Şi dacă ne raportăm la moţiunea de cenzură, vedem că moţiunea de cenzură este cuprinsă din două momente. Nu le putem separa, pentru a avea un program într-o zi şi un program în altă zi. Deci programul e stabilit pentru moţiunea de cenzură printr-un singur document. În cadrul acestui program, votul vă solicităm să fie dat luni. Şi să supuneţi această cerere - formulată în mod expres, argumentată - votului, aşa cum s-a cerut mai devreme.

Florin Iordache Da.

Stelian-Cristian Ion Altfel, este un abuz...

Florin Iordache Da.

Stelian-Cristian Ion ... procesual, cu care ne-aţi obişnuit de 3 ani de zile. (Aplauze.)

Florin Iordache Da, da. Domnul Ponta, vă rog. Regulamentar, un vorbitor de grup. Doamna Turcan şi apoi închidem. OK. Păi, hotărâţi-vă, un vorbitor. Vă rog.

Victor-Viorel Ponta Mulţumesc. Noi ne-am hotărât, vorbesc eu. Şi am doar o singură întrebare. Am participat azi la şedinţa comună a Birourilor permanente reunite şi s-a votat programul - azi, citirea moţiunii, sâmbătă, dezbaterea. Dumneavoastră ziceţi că nu s-a votat, s-a votat doar azi şi mai vedem sâmbătă. Înseamnă că sâmbătă n-avem nicio şedinţă. Deci trebuie să vă hotărâţi, totuşi, ce aţi votat la Birourile permanente reunite. Şi al doilea lucru. O să repet doar în 10 secunde ceea ce am susţinut şi în Biroul permanent reunit. Alături de foarte mulţi dintre colegii de la PSD, în 2012, am protestat împotriva abuzurilor PDL, care a pus moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ungureanu, vineri. Şi atunci, noi, toţi cei de la PSD, am spus că este un abuz, că PDL va plăti pentru acest abuz. Am avut gura aurită. A trecut şi moţiunea şi a dispărut şi PDL. Vă rog frumos să învăţăm din greşelile altora şi să nu le repetăm! Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Florin Iordache Doamna Turcan.

Raluca Turcan Domnule Iordache, Realmente, dincolo de susţinerea unei moţiuni necesare, pe care o mare parte din populaţia României o susţine şi în care speră o mare parte dintre oamenii pe care dumneavoastră i-aţi batjocorit, noi mai avem, dacă vreţi, o provocare, şi anume ca până la momentul dezbaterii moţiunii de cenzură, să vă facem să respectaţi legea. Ştiu că este greu. (Vociferări.) Prin tot ceea ce aţi făcut în ultimii 3 ani, aţi demonstrat că vă este foarte greu să respectaţi legea. V-am adus programul de lucru al Parlamentului României. Acesta este programul de lucru. Se stabileşte pentru o săptămână. V-am adus art. 89 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, care se regăseşte şi în Regulamentul comun, şi care spune că programul de lucru se stabileşte pentru o săptămână. Astăzi, dumneavoastră, când veţi supune votului, după propunerea mea, de modificare a programului de lucru, dumneavoastră practic cereţi să rupeţi o decizie a Biroului permanent reunit, care se referă la citirea moţiunii de cenzură şi votul în ziua de sâmbătă. Că asta aţi propus într-un mod forţat în Biroul permanent reunit. Dumneavoastră, regulamentar, sunteţi obligaţi ca dacă un lider de grup, în mod argumentat, cu textul legii în faţă, vă face dovada că acest program de lucru trebuie modificat, aveţi măcar obligaţia să supuneţi votului, prima dată, propunerea pe care v-o face un lider de grup. Nu este aşa o nenorocire pentru dumneavoastră să respectaţi legea. Dacă sunteţi siguri pe situaţie, dacă sunteţi siguri că încă vă mai funcţionează majoritatea parlamentară, dacă sunteţi siguri că Dăncilă merită să mai fie prim-ministru, daţi un vot corect astăzi, atâta tot! (Vociferări.)

Florin Iordache Da, doamnă, suntem siguri şi vom da un vot corect. Domnul Roman. Şi voi supune votului programul şi... Vă rog. Vă rog, ultimul vorbitor şi... Vă rog să vă pregătiţi cartelele, stimaţi colegi.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, domnule preşedinte. Art. 35 spune textual următorul lucru - "Preşedintele sau vicepreşedintele care îl înlocuieşte şi care conduce dezbaterile veghează la respectarea regulamentului şi menţinerea ordinii în sala de şedinţă". Solicitarea Grupului Partidului Naţional Liberal este să respectaţi Regulamentul. Şi, haideţi să o luăm băbeşte. Dumneavoastră aveţi la ora actuală în faţă un proiect al ordinii de zi. Aţi fi avut ceea ce consideraţi dumneavoastră ordine de zi, dacă ea ar fi fost votată, ceea ce nu este cazul. Grupul Partidului Naţional Liberal v-a solicitat, în baza Regulamentului, să modificaţi, să supuneţi votului modificarea proiectului ordinii de zi şi sunteţi obligat, domnule preşedinte, conform Regulamentului, să faceţi acest lucru. În cazul în care această propunere nu întruneşte numărul de voturi necesar, sigur că următorul pas este să supuneţi votului plenului celor două Camere ordinea de zi. Şi, în acel moment, în care vom avea un vot, vom avea şi o decizie. Deci rugămintea este să respectăm acest Regulament. E o chestiune, pur şi simplu, de a ne respecta noi, unii pe alţii. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Şi eu vă mulţumesc. (Vociferări. Rumoare.)

Raluca Turcan Vă solicităm o pauză de consultări, poate-poate vă convingem să respectaţi Regulamentul.

Florin Iordache Un minut, pauză de consultări. (Consultări.) Gata, vă rog să luaţi loc. V-aţi consultat, da? Bun. Da, domnule Ponta, vă rog, anunţaţi rezultatul consultărilor.

Victor-Viorel Ponta Domnule preşedinte, Poate n-am formulat eu bine întrebarea şi vreau din partea dumneavoastră să înţeleg. Deci, dumneavoastră vreţi să supuneţi acum votului programul pentru ziua de azi? Dacă e aşa, înseamnă că n-avem niciun program pentru ziua de sâmbătă. Dacă avem program şi pentru azi şi pentru sâmbătă, atunci trebuie să le supuneţi pe amândouă votului şi să putem să... Deci, dacă dumneavoastră - că aşa am înţeles din ce-aţi spus, poate am înţeles greşit - aţi spus, supun doar programul zilei de azi, atunci, e în regulă, sâmbătă n-avem nimic, e simplu. Doar să ne spuneţi, să rămână pe stenogramă ce supuneţi dumneavoastră votului.

Florin Iordache Da. V-aţi consultat, da? Vă rog să luaţi loc şi vă voi spune foarte clar ce supun votului. Deci, pentru ziua de astăzi - programul şi ordinea de zi sunt cele prezentate. Dacă doriţi, sâmbătă dimineaţa, la ora 11,00, când începe şedinţa, puteţi solicita modificarea ordinii de zi şi a programului. Pentru sâmbătă. (Vociferări.) Astăzi... (Vociferări.) ... astăzi, la şedinţa de astăzi... Eu discut pe şedinţe, pe zile. Astăzi supun votului dumneavoastră programul şi ordinea de zi. Mulţumesc. Vă rog, introduceţi cartelele! Să înceapă votul la programul şi ordinea de zi stabilite! Să înceapă votul! (Rumoare. Pe ecran este afişat rezultatul votului.)

Florin Iordache Da. Voci din sală : Demisia! Demisia!

Florin Iordache Lăsaţi-mă să... Voci din sală : Demisia! Demisia! Demisia! Demisia! Demisia!

Florin Iordache Mulţumesc. Voci din sală : Demisia! Demisia! Demisia! Demisia!

Florin Iordache Mulţumesc. 181 de voturi pentru, 194 de voturi împotrivă, o abţinere, 3 colegi nu şi-au exprimat votul. (Vociferări.) Programul... (Vociferări.) programul şi ordinea de zi propuse de Birourile permanente au fost respinse. În aceste condiţii, declar şedinţa închisă. Mulţumesc mult. (Rumoare.) După o scurtă pauză

Florin Iordache Invit Comitetul liderilor la discuţii. Vă rog frumos, Comitetul liderilor. Şedinţa s-a încheiat la ora 15,43.