24 septembrie 2019 – Supunerea la votul final:

Ion-Marcel Ciolacu Rog liderii de grup să-şi invite colegii în sală. Liderii de grup, începem? Aş dori, în primul rând, să salut prezenţa Excelenţei Sale, domnul Sergey Minasyan, ambasadorul Republicii Armenia la Bucureşti (Aplauze.) şi, totodată, Înaltpreasfinţiei Sale, Datev Hagopian, Episcopul Arhiepiscopiei Armene din România. (Aplauze.) Vă propun să facem un vot de control pentru verificarea cvorumului. Vă rog să vă pregătiţi cartelele de vot. Să înceapă votul. 230. Suntem în cvorum. Sunt probleme, disfuncţionalităţi la vot? Proiecte de hotărâri. 1. Proiectul de Hotărâre privind modificarea anexei la Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 125/2016 pentru aprobarea componenţei nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor; PHCD 43/2019. Vot, vă rog. În unanimitate, adoptat. 2. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor Evaluarea din 2019 a punerii în aplicare a politicilor de mediu: o Europă care îşi protejează cetăţenii şi sporeşte calitatea vieţii acestora COM (2019) 149; PHCD 46/2019. Vot, vă rog. 232 de voturi pentru, un vot contra. Adoptat. 3. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Banca Centrală Europeană, Comitetul Economic şi Social European, Comitetul Regiunilor şi Banca Europeană de Investiţii Abordarea impactului pe care l-ar avea retragerea fără acord a Regatului Unit din Uniune: abordarea coordonată a Uniunii COM (2019) 195; PHCD 47/2019. Vot, vă rog. Cu 244 de voturi pentru şi o abţinere, adoptat. 4. Proiectul de Hotărâre privind modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor; PHCD 45/2019. Comisia pentru regulament propune adoptarea proiectului de hotărâre. (Domnul deputat Victor-Viorel Ponta solicită să ia cuvântul.) Domnul Victor Ponta. OK.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Liderul Grupului PSD. Vă rog. Doriţi o pauză? Eu vă spun cum e regulamentul. Lucrurile acestea se discută la începutul sesiunii. Sesiunea este deja în desfăşurare. Domnule lider, mai doriţi să luaţi cuvântul? Mai doriţi să luaţi cuvântul? Vă rog.

Alfred - Robert Simonis Da. Vă rog să solicitaţi o pauză de consultări de un minut cu liderii de grup.

Ion-Marcel Ciolacu Noi votăm o chestie de principiu. Haideţi să nu mutăm lucrurile unde nu trebuie. Liderii de grup, vă rog frumos! (Consultări.) Liderii de grup, haideţi să finalizăm. Cred că cel mai corect, ar trebui să luaţi Regulamentul să-l citiţi şi să vedeţi cum este. Vă rog, domnule lider.

Alfred - Robert Simonis Deci, de la ordinea de zi a votului final un proiect poate fi retras doar prin consens. Neavând consens, pentru că Grupul PSD nu este de acord, nu poate fi retras. (Aplauze.)

Ion-Marcel Ciolacu Vă rog.

Victor-Viorel Ponta Eu n-am spus să fie respins, pentru că dacă este doar Grupul PSD de acord, şi celelalte grupuri împotrivă, sigur, putem să o respingem, dar eu nu cred că este o decizie greşită. Cred că este o decizie pe care trebuie s-o mai discutăm o săptămână, în aşa fel încât în final să fie o decizie bună. Sigur, putem adopta ca la PSD s-o respingem, practic, dar cred că ar fi o greşeală s-o respingem. Cred că cea mai bună şi înţeleaptă decizie este să ne mai întâlnim o dată liderii, în cursul zilei de azi sau mâine, şi s-o aveţi luni la vot. Nu e nicio problemă cu chestia asta! Altfel, aşa, o respingem. Şi e păcat să respingem ceva ce poate fi o idee bună, pe care trebuie doar s-o mai discutăm o dată.

Ion-Marcel Ciolacu Haideţi s-o supunem la vot. Haideţi, domnule lider. (Vociferări.) Deoarece nu este consens între lideri, rămâne pe ordinea de zi. 4. Proiectul de Hotărâre privind modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor; PH CD 45/2019. Comisia pentru regulament propune adoptarea proiectului de hotărâre. Dar în Comisia pentru regulament parcă e toată lumea! Vot, vă rog. Cu 109 de voturi pentru, 40 contra şi 94 de abţineri nu a întrunit numărul necesar de voturi. Legi ordinare. Adoptări. 5. Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de susţinere a activităţii de reproducţie în sectorul de creştere a bubalinelor; PL-x 133/2018; lege ordinară. Comisia pentru buget şi Comisia pentru agricultură propun adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. 228 de voturi pentru, două contra, 19 abţineri. Adoptat. 6. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor; Pl-x 69/2018; lege ordinară. Comisia pentru mediu propune adoptarea propunerii legislative. Vot, vă rog. Adoptată în unanimitate de voturi. 7. Proiectul de Lege privind instituirea zilei de 12 octombrie ca Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene; PL-x 397/2019; lege ordinară; procedură de urgenţă. Vot, vă rog. În unanimitate de voturi, adoptat. Domnul lider de grup, domnul Pambuccian Varujan, vă rog.

Varujan Pambuccian Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Vreau să vă mulţumesc tuturor. Este o recunoaştere unanimă, atât în Senatul României, cât şi în Camera Deputaţilor, a unui lucru care pentru poporul armean este însăşi identitatea sa. Am vorbit în dimineaţa aceasta despre semnificaţia zilei de 12 octombrie. Am vorbit puţin, pentru că ştiam că din partea grupurilor parlamentare vor fi mai mulţi vorbitori care vor spune câte ceva despre prezenţa armenilor în România. Acum vreau doar să punctez că la mulţumirile mele se adaugă mulţumirile exprimate de statul armean, prin prezenţa ambasadorului său aici, şi de cea care a creat această cultură a armenilor de astăzi, Biserica Armeană, reprezentată aici de cel de-al 43-lea episcop armean pe pământ românesc. Vreau să-i rog, aşa cum dumneavoastră v-aţi ridicat şi i-aţi aplaudat, să se ridice şi dânşii şi să vă aplaude. (Aplauze.) Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi noi vă mulţumim. Domnul Bulai Iulian.

Iulian Bulai Îi urez şi eu bun venit domnului ambasador şi Înaltpreasfinţitului. Limba este organismul viu al unui popor şi al unei culturi. Cartea este garanţia că acest organism viu se dezvoltă în continuare. În momentul de faţă există un patrimoniu de 1.000 de cărţi vechi, foarte vechi, de la 1300 până la 1800, care sunt adăpostite de muzeul şi Biblioteca armenească din Bucureşti, care sunt în pericol din cauza construcţiei alterate a acestui patrimoniu extraordinar. Am votat acest lucru astăzi. Haideţi să facem şi un apel către acest patrimoniu deosebit al unei minorităţi, care este pus în pericol, în fiecare zi, prin prezenţa acelei clădiri care stă să cadă. Acolo sunt 400 de cărţi din perioada 1300-1800, în limba armeană. Acolo este monumentul genocidului. Facem ceva pentru limbă? Este foarte bine! Haideţi să facem ceva şi pentru patrimoniul cultural vechi al acestei minorităţi! Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu vă mulţumesc. Domnul deputat Bichineţ Corneliu.

Corneliu Bichineţ Felicitările noastre, domnule deputat. Aţi lucrat foarte bine, v-au ajutat şi colegii şi cred că oaspeţii noştri de la balcon sunt mândri şi de dumneavoastră, şi de activitatea pe care o desfăşuraţi în Parlament. Oricum, aţi dat dovadă, de fiecare dată, de maximă seriozitate. Eu aş avea motiv să mă mai supăr pe dumneavoastră, că m-aţi acroşat o dată pe nedrept, dar treacă de la mine. Ce nu s-a înţeles aici şi cred că nu a înţeles domnul preşedinte de şedinţă. Ameţit de înălţimea poziţiei dumneavoastră, acolo, nu aţi înţeles că domnul Victor Ponta, prezent aici, a făcut nişte afirmaţii foarte importante. Devenind în această săptămână, domnul Victor Ponta, cel mai important deputat din rândul nostru, pentru că numai Noe l-a întrecut luând, aşa, vieţi multe în barca sa, şi acesta este un lucru bun. Ce nu am înţeles eu, domnule Ponta? Cei de la ALDE s-au afiliat la PRO România sau i-aţi afiliat dumneavoastră pe ei la PRO România? Mi-e şi greu, de altfel, să înţeleg. Şi întrebarea pe care vreau s-o pun, şi poate cineva mă lămureşte: ALDE, care făcea furori, mai este sau nu mai este?! Şi dacă mai este, cineva din sală să vină să-mi spună: "Da, mai este!". Vă mulţumesc. (Aplauze.)

Ion-Marcel Ciolacu Drept la replică, domnul Ponta.

Victor-Viorel Ponta Nu, nu e drept la replică, e răspuns! Vă mulţumesc, domnule deputat. Aveţi mereu respectul meu şi chiar vreau să vă răspund. Chiar din vremea în care aveaţi un struţ cu numele meu, ţin minte, ştiu că m-aţi respectat. Voiam să fac precizarea că, în conformitate cu Regulamentul, deputaţi care nu sunt membri ai Partidului Pro România, deputaţi membri ai Partidului ALDE au voie să activeze într-un grup care se numeşte PRO Europa, nu PRO România, şi cu această ocazie îmi îndrept şi greşeala că nu am anunţat în plen. Sunt toţi trei aici - domnul deputat Olteanu Daniel, domnul deputat Tabugan Ioan şi domnul deputat Oprişcan Mihai Doru, care vor face, de asemenea, parte. Îl anunţasem pe domnul Olteanu vicelider, dar încă nu-l anunţasem ca membru al grupului. Am pus puţin carul înaintea boilor. Deci ALDE există, domnul preşedinte Tăriceanu este preşedintele ALDE, însă deputaţii au voie, după cum ştiţi foarte bine, să se afilieze la un grup şi cred că asta s-a întâmplat şi asta se întâmplă în continuare. Întotdeauna vă răspund cu plăcere la toate întrebările. Mulţumesc. Salutări struţului cu numele meu!

Ion-Marcel Ciolacu Cică l-a tăiat! (Râsete.) 8. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor; PL-x 726/2018; lege ordinară. Comisia pentru transporturi propune adoptarea proiectului de lege. Vot, vă rog. 227 de voturi pentru, 21 de abţineri. Adoptat. 9. Proiectul de Lege privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 80/2017 pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Legea nr. 360/2013 privind constituirea şi menţinerea unui nivel minim de rezerve de ţiţei şi de produse petroliere; PL-x 14/2018; procedură de urgenţă. Comisia pentru industrii propune adoptarea Proiectului de Lege privind respingerea O.U.G. nr. 80/2017. Vot, vă rog. În unanimitate de voturi, adoptat. Legi organice. Adoptări. 10. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art. 39 a Legii nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale; Pl-x 279/2019; lege organică. Comisia pentru apărare propune adoptarea propunerii legislative. Prima Cameră sesizată - data prezentării în Biroul permanent; data la care se împlineşte termenul constituţional pentru dezbatere şi vot final 28 septembrie 2019. Altfel ar fi trecut tacit. Vot, vă rog. Cu 242 de voturi pentru, 4 contra şi 6 abţineri, adoptată. Membrii Biroului permanent, la şedinţa de Birou permanent. La Comisia juridică are loc Biroul permanent. Şi Comisia juridică la BP. Şedinţa s-a încheiat la ora 12,25.