24 septembrie 2019 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor (PL-x 726/2018). ( rămas pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu Poziţia 4, Proiectul de Lege pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor; PL-x 726/2018. Sunt 7 amendamente admise. Pentru prezentarea raportului, domnul Lucian Bode. Vă rog.

Lucian Nicolae Bode Vă mulţumesc. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru transporturi şi infrastructură a fost sesizată spre dezbatere şi avizare în fond, cu actul normativ, Camera Deputaţilor fiind Cameră decizională. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, în şedinţa din data de 21 noiembrie 2018. Proiectul de lege a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 46 alin. (9) din Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997, în sensul scutirii de la plata tarifelor pentru utilizare şi acces în zona drumului pentru agenţii economici care desfăşoară activitate de comerţ şi servicii şi folosesc zona drumului public pentru acces la proprietăţi. Potrivit prevederilor art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru transporturi şi infrastructură a examinat proiectul de lege în şedinţa din 19 iunie 2019. Membrii comisiei noastre au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea actului normativ cu amendamentele admise care se regăsesc în anexa care face parte integrantă din raportul depus. În raport de obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc. Şi, dacă-mi permiteţi, la dezbateri generale aş dori să adaug câteva cuvinte.

Carmen-Ileana Mihălcescu Da. Vă mulţumesc şi eu. O să vă rog să rămâneţi în continuare, că avem dezbateri generale. Vă rog.

Lucian Nicolae Bode Mulţumesc foarte mult, doamnă preşedinte de şedinţă. Pe lângă amendamentele depuse în corpul prezentului proiect de act normativ, depuse de către domnul senator Tánczos Barna, aşa cum o să regăsiţi în anexa cu amendamentele admise, printre amendamentele admise veţi regăsi şi două amendamente care vizează lucrările de desfiinţare, mutare sau modificare a reţelelor de interes public de transport şi distribuţie de energie electrică, respectiv de gaze naturale. De asemenea, în vederea realizării de autostrăzi şi drumuri naţionale, administratorii drumurilor sunt obligaţi să plătească contravaloarea lucrărilor pentru protejarea, devierea, mutarea sau dezafectarea instalaţiilor, utilităţilor reţelelor electrice şi/sau amenajărilor hidrotehnice, petroliere sau de îmbunătăţiri funciare, aflate în zonele afectate de traseele de autostrăzi şi drumuri naţionale, conform reglementărilor în vigoare. Am venit cu aceste amendamente tocmai pentru a pune puţină rânduială în tot ceea ce priveşte lucrările de desfiinţare şi modificare a reţelelor de interes public; mă refer în special la energie electrică şi gaze naturale. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Domnul Benedek Zacharie.

Zacharie Benedek Vă mulţumesc, doamnă preşedinte. Stimaţi colegi, Este un proiect de lege depus de un coleg de-al nostru, domnul senator Tánczos Barna, şi vine să reglementeze o situaţie destul de interesantă. Pe lângă faptul că toată lumea care deţine autovehicule şi circulă pe drumuri naţionale plăteşte rovinieta, agenţii economici trebuie să mai plătească încă o taxă CNAIR pentru utilizarea şi accesul la proprietate. S-ar putea să fi fost bine cu această taxă, dacă pe drumurile naţionale s-ar fi văzut cum se cheltuiesc aceşti bani. Indiferent pe ce drum naţional circulăm, din ţara asta, vedem că lipsesc parapeţi, că sunt semne degradate şi aşa mai departe. Deci ar trebui să fim un pic mai atenţi inclusiv la banii care sunt folosiţi de acest CNAIR. Grupul parlamentar bineînţeles că votează această propunere legislativă şi le mulţumim şi celorlalte grupuri care susţin această propunere. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Nu mai sunt alte intervenţii. Trecem la dezbaterea pe articole. Dacă la titlu sunt obiecţii? Nu sunt. Adoptat. De la nr. crt. 2 la nr. crt. 7 dacă sunt obiecţii? Nu sunt. Adoptate. Proiectul de lege merge la votul final.