Carmen-Ileana Mihălcescu 8. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2019 privind stabilirea unor măsuri privind finanţarea investiţiilor în turism şi modificarea unor acte normative; PL-x 179/2019. Suntem în procedură de urgenţă. Este un raport fără amendamente. Vă rog, din partea comisiilor? Comisia pentru buget, prezentarea raportului comun. Vă rog.
Anişoara Radu Mulţumesc frumos, doamnă preşedinte. Raport comun asupra Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2019 privind stabilirea unor măsuri privind finanţarea investiţiilor în turism şi modificarea unor acte normative. În conformitate cu prevederile art. 95 şi 115 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru industrii şi servicii, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci şi Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului au fost sesizate, spre dezbatere în fond, în procedură de urgenţă, cu Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2019 privind stabilirea unor măsuri privind finanţarea investiţiilor în turism şi modificarea unor acte normative. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare că prin derogarea de la prevederile art. 34 alin. (2) lit. e) şi h) şi alin. (3) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu anul 2019, Ministerul Turismului este autorizat să încheie cu autorităţile administraţiei publice locale contracte de finanţare multianuale, pentru finanţarea investiţiilor în turism. De asemenea, este modificată şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, cu modificările ulterioare, în sensul că pentru personalul din cadrul instituţiilor din sistemul sanitar şi de asistenţă socială cuantumul indemnizaţiilor de hrană acordate să fie exclus din procentul de 30% din suma salariilor de bază la care este limitată totalitatea sporurilor, compensaţiilor, adaosurile, primele, premiile şi indemnizaţiile, astfel cum este prevăzut în Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare. În urma examinării iniţiativei legislative şi a opiniilor exprimate, membrii celor trei comisii, au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2019 privind stabilirea unor măsuri privind finanţarea investiţiilor în turism şi modificarea unor acte normative, în forma adoptată de Senat. Prin obiectul de reglementare şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Nu sunt intervenţii la dezbateri generale. Ba da, sunt intervenţii la dezbateri generale. Domnul Leoreanu? Vă rog.
Laurenţiu-Dan Leoreanu Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Acest Proiect de Lege de aprobare a Ordonanţei nr. 10 pare, la prima vedere, a avea o intenţie bună. De aceea, grupul deputaţilor din Partidul Naţional Liberal va vota. Sunt două măsuri pe care le instituie: O modificare a Legii nr. 273 privind finanţele publice şi, într-adevăr, faptul că Ministerul Turismului va fi abilitat a încheia contracte multianuale de finanţare pentru investiţii în turism cu autorităţile publice locale poate părea un principiu corect, o idee bună, numai că ne temem să nu fie pusă în aplicare prost. Aşa cum s-a întâmplat şi cu PNDL, unde peste 65%-70% din proiecte au mers către unităţile administrativ-teritoriale conduse de PSD. La fel cum se va întâmpla şi cu Fondul Naţional de Dezvoltare, unde se pare că peste 90% din fonduri vor merge către unităţi administrativ-teritoriale conduse, de asemenea, de PSD. Să nu apară şi aici acel parti-pris politic pentru investiţiile din turism. Cred că ar trebui ca, într-adevăr, obiectivele de interes regional, naţional, cu impact internaţional, care să aducă un plus în finanţare şi în creşterea numărului de turişti în România ar fi un principiu corect. De asemenea, a doua măsură instituită vine să peticească din nou Ordonanţa nr. 114 privind indemnizaţia de hrană pentru personalul din sănătate şi din asistenţa socială. A scoate de sub umbrela celor 30% din totalul salariilor de bază privind alocarea de sporuri, compensaţii, iată, din nou, o măsură care vine să corecteze această ordonanţă, Ordonanţa nr. 114, care, de la început, după ce a fost prezentată ca o domnişoară foarte frumoasă, aţi început să-i aplicaţi tot felul de operaţii estetice - umflat buzele, ridicat pleoapele, întins pomeţii - încât acum a devenit hidoasă. Aşa cum spuneam, ar fi foarte bine să radem cu totul această Ordonanţă nr. 114 şi să venim, într-adevăr, cu măsuri profesioniste, pentru a aduce un plus pentru fiecare domeniu de activitate. Dar, per total, pentru că cel puţin intenţia în acest moment poate părea corectă, vom vota acest Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2019, cu o atenţionare privind punerea în practică acolo unde avem mari semne de întrebare. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Domnul Petru Movilă.
Petru Movilă Stimaţi colegi, Partidul Mişcarea Populară va vota acest proiect de lege. Sunt două prevederi bune în ceea ce priveşte colaborarea între unităţile din turism şi administraţiile locale, precum şi excluderea limitei de 30% pentru alocaţia de hrană pentru cei din sistemul sanitar din asistenţă socială, prevedere care s-a regăsit în Ordonanţa nr. 114. Însă, ca recomandare generală, ar fi bine ca aceste corecţii la Ordonanţa nr. 114 să fie realizate toate odată, într-un singur act normativ, pentru că este corect ca toţi cei asupra cărora a avut influenţe negative Ordonanţa nr. 114 să fie beneficiari ai unor corecţii pozitive simultan. Mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Domnul Stanciu Viziteu.
Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu Remarc cu surprindere că după ce a finalizat reforma în justiţie în România, după ce a eşuat în a pune măcar o cărămidă la cele 8 spitale regionale, după ce a dat ordonanţe care pun la pământ ramurile economice de mare valoare adăugată, Guvernul PSD-ALDE vrea să intre în afaceri cu turism, spunând că avem o mare problemă cu turismul. Aşa este, dar problema este cauzată chiar de intervenţia voastră, a Guvernului. Aţi favorizat crearea unor oligopoluri în turismul românesc, finanţate chiar din banii statului, prin vouchere, lucru care a omorât competiţia liberă şi micii antreprenori din turism. Nu aşa veţi face un turism mai bun în România! Românii pleacă în Bulgaria, în Grecia şi în alte ţări din nişte motive obiective - exact din cauza incompetenţei guvernamentale. Ar trebui să desfiinţaţi Ministerul Turismului şi să încurajaţi antreprenoriatul local, pentru că aşa vom avea servicii de calitate în turism, pentru care românii vor sta aici şi alţii vor veni la noi, nu continuând din nou o schemă socialistă. (Aplauze.)
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Nu mai sunt alte intervenţii. Nefiind amendamente, proiectul merge la votul final. Aş mai avea de anunţat un proiect, o tacită, ca să zic aşa.