18 septembrie 2019 – Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor Cum construim încrederea cetăţenilor într-o inteligenţă artificială centrată pe factorul uman COM(2019) 168 (PH CD 41/2019). ( rămas pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu Poziţia 3, Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor Cum construim încrederea cetăţenilor într-o inteligenţă artificială centrată pe factorul uman COM(2019) 168; PHCD 41/2019. Din partea Comisiei pentru afaceri europene, domnul preşedinte Tîlvăr. Vă rog.

Angel Tîlvăr Mulţumesc, doamnă preşedinte. Opinia privind Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor 168 s-a bazat pe proiectul de opinie transmis de Comisia pentru industrii şi servicii, proiectul de opinie transmis de Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, nota de informare transmisă de Ministerul Afacerilor Externe, fişa de informare elaborată de către DUE şi analiza realizată în cadrul comisiei noastre. Astfel, noi subliniem că inteligenţa artificială reprezintă un potenţial extins de utilizare ca metodă de cercetare ştiinţifică şi, prin urmare, ar fi potrivit să fie încurajată ca temă orizontală în proiectele care se vor finanţa prin Programul "Orizont Europa". Atragem atenţia asupra potenţialului inteligenţei artificiale de a îmbunătăţi eficienţa în agricultură şi subliniem necesitatea de a-i demonstra utilitatea în zonele rurale ale Uniunii. Totodată, considerăm că este necesară o combinare a sprijinului public pentru cercetare, cu încurajarea iniţiativei private în domeniul serviciilor, bazate pe inteligenţa artificială, atât în ceea ce priveşte asigurarea eliminării obstacolelor privind circulaţia pe piaţa unică, cât şi în ceea ce priveşte accesul pe piaţa internaţională. Doamnă preşedinte, Comisia pentru afaceri europene s-a întrunit în şedinţa din 11 septembrie şi a hotărât, cu unanimitate de voturi, să adopte prezenta opinie care să fie transmisă Biroului permanent al Camerei Deputaţilor pentru finalizarea procedurii de examinare parlamentară. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. La dezbateri generale, domnul Sorin Moldovan? Vă rog.

Sorin-Dan Moldovan Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, Datorită statutului de membru al Uniunii Europene pe care ţara noastră îl are, avem posibilitatea ca, pe lângă problemele interne, cum ar fi cele peste 1.000 de unităţi de învăţământ care au grupuri sanitare în exterior, să ne aplecăm şi să ne preocupăm de aspecte precum creşterea încrederii cetăţenilor într-o inteligenţă artificială centrată pe factorul uman. Reticenţa şi neîncrederea cetăţenilor europeni în inteligenţa artificială este normală şi de înţeles şi, din acest motiv, venim cu recomandarea de a susţine răspândirea şi educarea referitoare la inteligenţa artificială şi sprijinirea colaborărilor între statele europene în acest domeniu. Implementarea de programe-pilot care au la bază inteligenţa artificială, în cât mai multe şi diverse domenii, va ajuta la creşterea încrederii şi înţelegerii inteligenţei artificiale. Un exemplu de program-pilot pot să vă dau chiar de la Cluj-Napoca, unde funcţionarul virtual Antonia reprezintă un real ajutor pentru cetăţenii municipiului Cluj-Napoca, în relaţie cu administraţia publică locală. Partidul Naţional Liberal susţine adoptarea acestui proiect de hotărâre, pentru a face faţă schimbărilor pe care viitorul, inevitabil, le va aduce. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Domnul Pavel Popescu. Vă rog.

Pavel Popescu Mulţumesc, doamnă preşedinte. Stimaţi colegi, Ştiu că aceste subiecte par de domeniul SF-ului, uneori, pentru că vorbim despre viitorul îndepărtat, dar de fapt nu vorbim despre viitorul îndepărtat, vorbim despre ceea ce se întâmplă astăzi în marile capitale ale lumii, sau chiar în oraşele României care sunt dezvoltate prin huburile tehnologice şi de IT ce aduc plusvaloare statului român. Inteligenţa artificială o vom privi în viitor ca pe un creier anexat, care vrem, nu vrem, va coordona multe din activităţile noastre zilnice din viitor şi o face inclusiv acum, în prezent. Sunt trei chestiuni majore asupra cărora inteligenţa artificială va avea un impact. În primul rând, viitorul muncii. Sunt zeci de mii de posturi care vor fi afectate de astfel de tehnologii şi mai există două chestiuni la fel de importante: problemele de natură juridică şi problemele de natură etică cu care ne vom confrunta şi în legătură cu care va trebui să luăm decizii. Ca să vă daţi seama de intensitatea şi de imensitatea acestui proiect la nivel european ... Îl văd pe colegul meu aici că vrea să-mi reducă timpul, dar vorbesc despre o chestie extrem de serioasă, stimate coleg. (Se adresează domnului deputat Alfred-Robert Simonis) . Investiţiile anuale în Uniunea Europeană, ţintite, începând din acest an, sunt de 20 de miliarde de euro. Doar Uniunea Europeană, Comisia Europeană aduce o investiţie anuală de 1 miliard de euro. Investiţii anuale de 20 de miliarde de euro. Mi-aş dori ca România să fie parte activă din astfel de strategii, pentru că într-o zi, când se va trage linie, va trebui să fim cap, şi nu coadă.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Nu mai sunt alte intervenţii la dezbateri generale. Trecem la dezbaterea pe articole. Dacă sunt obiecţii la titlu? Nu sunt. Adoptat. La preambul, obiecţii? Nu sunt. Adoptat. La articolul unic, obiecţii? Nu sunt. Adoptat. Proiectul merge la votul final. Mai departe.