18 septembrie 2019 – Aprobarea unor modificări ale ordinii de zi.

Petru Movilă Bună ziua! O să vă spun de preşedintele Băsescu. Dar unii dintre dumneavoastră, dacă n-ar mai fi el, n-aţi mai avea ce vorbi în Parlament, aşa că rugaţi-vă să aibă sănătate, să fie vesel şi bucuros. Doamnă preşedinte, Stimaţi colegi, Revenim, din nou, cu o solicitare cât se poate de normală, legală, morală, colegială - aceea că pe ordinea de zi, de la poziţia... astăzi este 38, săptămâna trecută era la 40, nu ştim la ce poziţie va fi, data următoare, să revenim cu Proiectul de Hotărâre privind constatarea încetării mandatului de deputat al colegului nostru, Octavian Goga. Solicităm acest lucru pentru că este absolut normal, firesc, ca noi, Camera Deputaţilor, plenul să constate acest lucru şi fostul nostru coleg, Octavian Goga, să lase locul liber. Există o hotărâre definitivă a instanţelor de judecată din România. Acest lucru s-a întâmplat în 13.03.2018. De atunci şi până acum dosarul sau procedura privindu-l pe Octavian Goga este tergiversată. Şi este ruşinos că facem acest lucru, în condiţiile în care şi Constituţia şi Regulamentul Camerei Deputaţilor spun foarte clar care este procedura şi în cât timp noi, plenul, trebuie să constatăm încetarea mandatului de deputat. Deci vrem, încă o dată, vă solicităm, încă o dată, să aducem pe poziţia 3 a ordinii de zi, punctul 38, constatarea încetării mandatului domnului deputat Octavian Goga. Şi încă o precizare. Nu cred şi noi nu credem că suntem îndreptăţiţi, avem dreptul legal să analizăm hotărârile judecătoreşti. În cazul lui Octavian Goga este o hotărâre judecătorească definitivă, nu este nicio procedură de începere a urmăririi penale, astfel încât comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor, în speţă, Comisia juridică, să analizeze oportunităţi, argumente, fapte şi aşa mai departe. Nu suntem instanţă de judecată. De aceea, cu atât mai puţin înţelegem de ce PSD - până de curând şi colegii de la ALDE făceau acest lucru - staţi în faţa unei hotărâri judecătoreşti; de ce nu înţelegeţi că noi trebuie să fim primii care aplicăm legea? Domnilor colegi, votul de astăzi va arăta dacă într-adevăr... Când mergeţi la televizor spuneţi că muriţi pe altarul dreptăţii sau justiţiei sau sunteţi doar nişte mincinoşi care mergeţi şi vă faceţi imagine? Avem o hotărâre judecătorească definitivă. Haideţi s-o aplicăm, să înceapă cu Parlamentul respectarea legii! Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Da. Mulţumesc şi eu. Înţeleg că un eventual proiect al Comisiei juridice a fost amânat, în şedinţa de săptămâna aceasta. Dar am să supun votului propunerea dumneavoastră. Vot, vă rog. Propunerea a fost respinsă cu 59 de voturi pentru, 66 de voturi contra. Domnul Ion Stelian, vă rog.

Stelian-Cristian Ion S-au făcut nişte erori mai devreme, în sensul că s-a solicitat trecerea pe ordinea de zi, de pe poziţia 38, pe poziţia 1. Vă rog să observaţi că Proiectul de Hotărâre referitor la situaţia mandatului domnului Goga Octavian este pe poziţia 51. Ca atare, vă solicit să dăm un vot corect. De pe poziţia 51, astăzi, aflată pe ordinea de zi, să fie pe poziţia 1. Vă rog, să intrăm în legalitate cu privire la acest aspect, cu prioritate. Este vorba de încălcarea legii. Şi, în mod normal, dacă nu s-ar ascunde colegi ai noştri în spatele imunităţii parlamentare, pentru nerespectarea legii, care spune că acest mandat a încetat de la data de 24 septembrie 2018, ceea ce înseamnă că domnul deputat îşi exercită ilegal acest mandat şi că o altă persoană ar trebui să exercite acest mandat şi să încaseze inclusiv indemnizaţiile pentru calitatea de deputat, deci, dacă nu v-aţi ascunde în spatele imunităţii parlamentare, ar trebui să răspundă cu toţii cei care se opun aplicării legii, de-îndată. Este un abuz în serviciu cras acesta, de a încălca legea, creând, iată, prejudicii concrete. Pe de altă parte, punctul de pe ordinea de zi, acela, referitor la demisiile, aşa-zisele demisii ale unor colegi care ar avea implicaţii asupra Grupului parlamentar ALDE, iarăşi, nu a fost în mod corect tratat. Dumneavoastră aţi citit mai devreme, aţi informat colegii, cu privire la demisiile acestor colegi, dar nu aţi precizat despre ce demisie este vorba - despre demisia din funcţia de parlamentar, despre o altă demisie? V-am spus foarte clar, în şedinţa Comitetului liderilor, că demisia nu este un act care se aplică în cazul de faţă. Este vorba de retragerea din calitatea de membru al unui grup parlamentar. Demisia se aplică doar în cazul unor funcţii, al unor calităţi, al unor raporturi de muncă şi aşa mai departe. Dar apartenenţa la un grup parlamentar nu implică o demisie. Deci actele trebuie refăcute. Trebuie făcut anunţ corect, în sensul în care aceste persoane se retrag din grupurile parlamentare. Iar modificările efective pot fi făcute la nivel de grupuri parlamentare abia după ce se respectă această procedură şi se ia act, se anunţă în plen de retragerea din grupurile parlamentare respective. Deci vă solicit: Unu. Să supuneţi votului trecerea de pe ordinea de zi, de la numărul 51 la numărul 1. După aceea, vă solicit să dispuneţi trimiterea acestui proiect la Comisia juridică, care ar trebui să fie convocată de urgenţă, pe o perioadă de 30 de minute, ca să venim cu acest proiect de hotărâre. Şi a treia chestiune. Să respectaţi procedura şi să anunţaţi, să faceţi anunţul corect în plen. Deci am supus discuţiei dumneavoastră trei chestiuni.

Carmen-Ileana Mihălcescu Pentru stenogramă, să explic că votul de mai devreme s-a referit la această vacantare a locului de deputat deţinut de domnul Octavian Goga. A fost solicitarea colegului nostru de la PMP, domnul Movilă. Solicitare supusă votului şi ulterior fiind respinsă. În ceea ce priveşte demisiile celorlalţi colegi, care operează sub acest aspect, de aproape 30 de ani, de când există Parlamentul. O să vă citesc una dintre ele, ca să vă fie clar. Aveţi o interpretare extrem de personală a Regulamentului, din păcate. "Subsemnata, Graţiela Gavrilescu, deputat ales în Circumscripţia electorală nr. 31 Prahova, pe listele ALDE - Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor -, vă aduc la cunoştinţă că începând cu data de 16.09.2019 demisionez din Grupul ALDE". N-am făcut decât să citesc aceste solicitări ale colegilor noştri, de care am luat act. Vă mulţumesc. Mai departe. Domnul Victor Paul Dobre.

Victor Paul Dobre Doamnă preşedinte de şedinţă, În numele PNL, vă solicit o scurtă consultare cu liderii de grup, pentru a propune introducerea pe ordinea de zi a Proiectului de Lege privind autorizaţiile de construcţii. Am discutat cu colegii.

Carmen-Ileana Mihălcescu 3 minute sunt suficiente?

Victor Paul Dobre Sigur.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Pauză de consultări, 3 minute. (Consultări.) Domnul Victor Paul Dobre, vă rog.

Victor Paul Dobre Mulţumesc. În urma consultărilor, vă propun introducerea la punctul 2 1 a proiectului de lege privind autorizaţiile de construcţii.

Carmen-Ileana Mihălcescu Supun votului dumneavoastră această propunere. Vot, vă rog. Aprobată, cu 148 de voturi pentru, două voturi împotrivă şi trei abţineri. Alte intervenţii ale colegilor? Domnul Şerban Ciprian-Constantin, vă rog.

Ciprian-Constantin Şerban Vă mulţumesc. Vă rog să supuneţi votului următoarele modificări ale ordinii de zi, şi anume: PL-x 366/2017 - Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2017 pentru modificarea şi completarea Legii farmaciei nr. 266/2008; se află pe poziţia 68. Să devină 6 1 , vă rog.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vot, vă rog, de pe 68, pe poziţia 6 1 . Aprobată, cu 136 de voturi pentru, 13 abţineri, un coleg fără opţiune. Vă rog.