11 septembrie 2019 – Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.8/2016 privind înfiinţarea mecanismelor prevăzute de Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, reexaminată ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr.64 din 23 ianuarie 2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.134 din 20 februarie 2019 (Pl-x 30/2018/2019). ( retrimisă comisiilor )

Ion-Marcel Ciolacu Vă rog, liderii de grup să-şi invite colegii în sală. Începem şedinţa de vot final? Vă propun să facem un vot de control pentru verificarea cvorumului. Domnule Bănicioiu, vă aşteptăm. Aveţi cartela la dumneavoastră? Aveţi cartela? Vă rugăm... Să înceapă votul! 229 prezenţi. Suntem în cvorum. Domnul lider, Ion-Stelian Cristian, vă rog.

Stelian-Cristian Ion Înainte de începerea votului final, am o solicitare de făcut. Potrivit unei cutume a Camerei Deputaţilor, s-a întâmplat, în nenumărate rânduri, să procedăm în această manieră, şi, chiar dacă Regulamentul nu reglementează în mod expres această procedură, eu cred că poate fi urmată. În sensul scoaterii de pe ordinea de zi de la votul final a ultimului punct. E vorba de punctul de la III, nr. crt. 17 (Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.8/2016 privind înfiinţarea mecanismelor prevăzute de Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi , reexaminată ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr.64 din 23 ianuarie 2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.134 din 20 februarie 2019) . Pentru următorul motiv - s-a strecurat o eroare în această lege. Eroare, în sensul în care o categorie de funcţionari publici sunt asimilaţi unei alte categorii care beneficiază de pensii speciale. Discursul nostru, în USR, dar şi în partidele de opoziţie - am văzut că, mai nou, şi PSD şi-a clarificat, măcar declarativ, această chestiune, cu pensiile speciale - este în sensul că nu susţinem promovarea acestei categorii de pensii speciale. Aşa încât vă solicit să facem clarificarea în cadrul comisiei şi să retrimitem acest proiect la comisie. Mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Aş dori liderii de grup să se reunească şi dacă este un acord... (Doamna deputat Raluca Turcan solicită să ia cuvântul.) Da, imediat. Să mă lăsaţi întâi să termin. (Vociferări.) După dumneavoastră am dreptul să vorbesc. Deci, voi scoate de pe ordinea de zi, în cazul în care există votul unanim al liderilor de grup. Vă rog, doamnă Turcan.

Raluca Turcan Şi Partidul Naţional Liberal vă solicită să scoatem acest punct de pe ordinea de zi, să-l retrimitem la comisie şi să operaţi o modificare, şi anume ca toţi cei care fac parte din Comitetul de monitorizare pentru aplicarea legislaţiei pentru persoanele cu dizabilităţi să poată să fie asimilaţi funcţionarilor publici, dar nu şi în ceea ce priveşte pensiile. Pentru că pe textul actual, pe care dumneavoastră îl propuneţi, practic se creează o nouă categorie de angajaţi cu statut cu pensii speciale, or principiul acesta noi nu-l susţinem. Acceptăm categoriile de pensii militare, pentru că sunt pe statutul din sistemul militar şi deciziile Curţii Constituţionale, însă în rest... Partidul Naţional Liberal nu susţine crearea unei noi categorii de funcţionari cu pensii speciale.

Ion-Marcel Ciolacu Vă rog, domnul lider.

Alfred - Robert Simonis Mulţumesc, domnule preşedinte. Aşa cum s-a spus mai devreme, nu avem prevederi regulamentare prin care putem retrimite la comisie un proiect deja dezbătut şi aflat pe lista de vot final. (Vociferări.) Dacă stimabilii colegi de la USR doresc să încălcăm Regulamentul şi avem consens pentru asta, nu avem o problemă. Însă trebuie să ne reamintim totuşi faptul că această propunere a fost dezbătută la propunerea PNL. A fost introdusă şi dezbătută la propunerea PNL, iar în luările de cuvânt de luni toată lumea a susţinut această iniţiativă. Ne-am răzgândit între timp, n-am nicio problemă. Cameră decizională este Senatul. N-ar fi o problemă să o picăm astăzi şi să meargă la Senat, să o lucreze acolo, în comisie, şi s-o dezbată cum doresc. Dacă hotărâţi în Comitetul liderilor să facem retrimiterea la comisie, noi nu ne opunem.

Ion-Marcel Ciolacu Vă rog, doamnă Turcan.

Raluca Turcan Noi suntem deschişi pentru un acord al liderilor, de retrimitere a acestui proiect la comisie, şi nu acceptăm ca de la acest microfon să se spună neadevăruri. Întrucât precedentul retrimiterii de pe ordinea de zi de vot final la comisie a fost creat chiar de PSD, pe un proiect al domnului Liviu Dragnea, privind atacul la demnitatea publică. Amintiţi-vă că era acel proiect iniţiat de fostul dumneavoastră preşedinte, pe care l-aţi trimis fără absolut nicio reţinere, aţi votat chiar retrimiterea la comisie, de pe ordinea de zi de plen.

Ion-Marcel Ciolacu Şi unde era neadevărul? (Vociferări.) Regulamentar nu se poate.

Raluca Turcan Adevărul este că de la acest microfon s-a spus că nu se poate. Ba se poate. Şi dumneavoastră aţi creat cutuma parlamentară să se poată. Aşadar, dacă există voinţă în unanimitate să se voteze un proiect de lege bun, dar care are o componentă care nu răspunde principiilor pe care noi le susţinem, să retrimiteţi totuşi acest proiect la comisie, astfel încât să poată fi votat ulterior.

Ion-Marcel Ciolacu Îi rog pe liderii de grup să stăm de vorbă. (Consultări.) Doamnă deputat, vă rog.

Ion-Marcel Ciolacu Mulţumesc. Domnul Szabó Ödön, vă rog.

Ödön Szabó Stimate domnule preşedinte, Stimaţi colegi, S-a realizat un consens la nivelul liderilor şi vă rog să retrimiteţi ultimul punct, legea organică, punctul 17, pentru o săptămână, la comisie. Vă mulţumesc.

Ion-Marcel Ciolacu Şi eu mulţumesc. Vot, vă rog. Cu 257 de voturi pentru, un vot contra şi o abţinere, punctul 17 a fost retrimis comisiilor pentru o săptămână, cu acordul unanim al liderilor.