11 septembrie 2019 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru declararea zilei de 30 octombrie ca "Ziua pacientului cu arsuri" (PL-x 754/2018). ( rămas pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu 12 4 . Proiectul de Lege pentru declararea zilei de 30 octombrie ca "Ziua pacientului cu arsuri", PL-x 754/2018, are un caracter ordinar. Este un raport fără amendamente. Din partea iniţiatorilor doreşte cineva să ia cuvântul? Nu. Din partea Comisiei pentru sănătate, domnul preşedinte Buicu, prezentarea raportului. Vă rog.

Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, doamnă preşedinte. Comisia pentru sănătate şi familie vă prezintă Raportul asupra Proiectului de Lege pentru declararea zilei de 30 octombrie ca "Ziua pacientului cu arsuri", PL-x 754/2018. Senatul a adoptat proiectul de lege, în calitate de primă Cameră sesizată. Potrivit prevederilor art. 75 din Constituţia României, republicată, Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Am avut în vedere, la întocmirea prezentului raport: avizul favorabil al Consiliului Legislativ, cu observaţii şi propuneri; avizul favorabil al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi; avizul favorabil al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale; punctul de vedere favorabil al Guvernului. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare declararea zilei de 30 octombrie ca "Ziua pacientului cu arsuri", zi ce va putea fi marcată de către autorităţi publice centrale şi locale, organizaţii neguvernamentale din domeniul medical, reprezentanţe ale României în străinătate, entităţi medicale publice şi private, prin organizarea de evenimente medicale dedicate prevenirii, apariţiei şi îngrijirilor necesare pacientului cu arsuri. Am examinat iniţiativa. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul face parte din categoria legilor ordinare. Raportul comisiei a fost adoptat cu unanimitate de voturi, iar în urma finalizării dezbaterilor, membrii Comisiei pentru sănătate şi familie au hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea proiectului de lege în forma prezentată de Senat. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. La dezbateri generale are cuvântul domnul Emanuel Ungureanu. Vă rog.

Emanuel-Dumitru Ungureanu Stimaţi colegi, Cel mai rău lucru care se poate întâmpla după o tragedie este să întinezi memoria unor oameni care au murit, prin uitare, prin indiferenţă sau prin incompetenţă. "Ziua pacientului ars" este o iniţiativă a unui tată al cărui copil a murit la Colectiv. Cu siguranţă că vom da un vot pentru. Aşa cum am vorbit cu colegii mei din Comisia pentru sănătate, discuţia despre pacientul mare ars şi modul în care este tratat în România a rămas la stadiul unor vorbe goale. Avem teoretic vreo 24 de paturi pentru marii arşi. În realitate însă - îmi vine în minte declaraţia pe care a făcut-o managerul Spitalului Judeţean Cluj, Şuşcă, atunci când a ieşit cu premiul în braţe de la Cotroceni. Când a fost întrebat dacă la Spitalul Judeţean din Cluj, ditamai centrul universitar, există măcar un pat pentru un pacient cu arsuri mai mari de 20% din corp, nici vorbă de 50% sau mai mult, răspunsul lui a fost: "Nu". Repet, tocmai fusese premiat de şeful statului. La Mureş era un mic compartiment de chirurgie reconstructivă. A fost reconvertit în altceva. La Mureş nu se pot trata marii arşi. De la momentul iniţiativei acestui tată suferind şi până astăzi nu avem nicio secţie de mari arşi făcută de la zero, după standarde europene. Atunci când avem un mare ars, primul instinct al ministrului sănătăţii este acela de a chema elicopterul. Aceasta este realitatea. Şi crunta misiune pe care o avem ca parlamentari - să votăm pentru "Ziua pacienţilor arşi" care sunt trataţi în afara ţării. Vă îndemn, mai ales cei care au responsabilităţi, care sunt la guvernare, care au în mână banii statului român, să fiţi responsabili de memoria copiilor care s-au stins la Colectiv cu zile, pentru că nu am avut resurse să-i ajutăm! Şi pe lângă votul "pentru", de astăzi, să faceţi demersurile necesare ca măcar un singur centru de mari arşi să putem să avem, la anul, pe vremea aceasta. Pentru că la prima sărbătoare, din 30 octombrie, nu avem nicio şansă să avem o secţie de mari arşi. Singurul medic din România care, cu resurse proprii, cu finanţare privată, a reuşit să amenajeze o secţie de mari arşi este doctorul Dan Grigorescu, de la spitalul din Braşov. O să-mi spuneţi că sunt vorbe. Verificaţi, pe cifre! Când avem un mare ars, sunăm disperaţi la Bruxelles.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Domnul Varujan Vosganian, vă rog.

Varujan Vosganian Mulţumesc foarte mult. ALDE susţine acest proiect de lege, dar eu sper ca el să iasă din zona declamativă. Şi vreau să mă asociez la cele pe care le spunea colegul meu, aducând în discuţie un alt caz, anume acela al Spitalului Clinic de Urgenţă "Sf. Spiridon", care are o astfel de secţie pentru mari arşi, care a fost finanţată pentru a fi construită şi care, din păcate, nu poate fi pusă în aplicare, pentru că Ministerul Sănătăţii nu alocă o sumă de bani - care nu este prea mare - pentru a se dota acest spaţiu. Am făcut mai multe demersuri, la toţi miniştrii sănătăţii, din 2016 încoace, de mai multe ori şi la doamna Sorina Pintea, din păcate fără rezultat. Şi unul dintre reproşurile pe care i le-am făcut doamnei Dăncilă, atunci când s-a dus la Iaşi, în zilele trecute, a fost acela că a preferat să vorbească despre ceea ce dânsa consideră că s-a făcut şi mai puţin despre ceea ce nu s-a făcut şi trebuie făcut, cum ar fi, de pildă, repararea Institutului de Cardiologie, în urma incendiului de anul trecut, şi definitivarea investiţiei privind secţia de mari arşi. Eu îmi doresc ca până când, la anul, vom sărbători această zi, dar s-o sărbătorim cu realizări şi cu toată compasiunea pe care aceşti oameni o merită, să putem inaugura şi secţia de mari arşi de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Spiridon" din Iaşi. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Domnul Andrei Gheorghe?

Andrei Daniel Gheorghe Doamnă preşedinte, Stimaţi colegi, Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal va susţine adoptarea acestei legi. Dar cred că este foarte important de precizat faptul că cel mai mare lucru pe care îl putem face noi pentru aceşti oameni este să prevenim astfel de situaţii şi să investim acolo unde nu merg banii publici către sistemul de sănătate şi către acest domeniu al marilor arşi. De multe ori vorbim doar după ce se întâmplă anumite tragedii, doar după ce mor oameni, doar după ce se întâmplă catastrofe. Cred că trebuie doar să învăţăm să prevenim tragedii precum cea de la Colectiv şi multe altele care au avut loc şi, din păcate, încă au loc în România. Dincolo de zile omagiale sau festive, dincolo de conştientizare, trebuie să facem ceva concret pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete, iar banii pe care statul îi gestionează să meargă fix acolo unde este nevoie, dincolo de toate eforturile care se fac şi toate vorbele care se spun. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Domnul Petru Movilă.

Petru Movilă Doamnelor şi domnilor colegi, Cred că această iniţiativă legislativă este mai mult o palmă dată tuturor celor care au guvernat după Colectiv, pentru că nu au reuşit să dea un răspuns clar, ce s-a întâmplat acolo, cine sunt vinovaţii, cine sunt responsabilii, pentru ca familiile celor care au pierit la Colectiv sau care au suferit de pe urma acelui tragic eveniment să aibă măcar o anumită linişte sufletească. Cred că acest proiect de lege este palma dată, de la Cioloş încoace, tuturor celor care au guvernat, care s-au urcat la guvernare pe tragedia de la Colectiv, care nu şi-au asumat nimic din ceea ce s-a întâmplat acolo. Este grav, pentru că au murit zeci de oameni. Unul singur dacă murea şi tot era obligatoriu ca instituţiile statului să dea un răspuns clar, nu să plimbe un dosar de la o instituţie la cealaltă; ca şi în cazul Caracal, dar este altă temă. În ceea ce priveşte structurile spitaliceşti de mari arşi, au fost doar elemente de imagine pentru miniştrii sănătăţii şi mulţi alţi politicieni. Fie că vorbim de Iaşi, de Timişoara, de Târgu Mureş, de Bucureşti sau de Constanţa, nu avem nicio structură de mari arşi nouă, funcţională, conformă cu normele europene, conformă cu minciunile pe care le-au spus public politicienii. Şi vreau să sancţionez cât se poate de dur acest lucru. Colegul meu, Varujan Vosganian, parlamentar de Iaşi, a reamintit câteva lucruri. Sigur, îl tachinez prieteneşte, că putea s-o tragă mai mult de mânecă pe doamna Pintea, când era la guvernare, şi pe colegii din coaliţie. Dar mă bucur că în ultimul ceas Varujan pune umărul ca să facem ceea ce trebuie pentru Iaşi. Moldova are 7 paturi pentru mari arşi sau pentru arşi, la Spitalul "Sf. Spiridon", la o populaţie de peste 5 milioane de oameni. În 2016, clădirea care trebuia să adăpostească secţia de mari arşi - Chirurgie plastică reparatorie şi arşi, de fapt aceasta este denumirea -, clădirea a fost renovată şi, de 3 ani de zile... 4 ani de zile, Ministerul Sănătăţii mimează că dotează această structură, că sunt licitaţii, că e finanţare de la Banca Mondială şi aşa mai departe. Este absolut necesar să avem aceste structuri de mari arşi. Este absolut necesar ca românii să fie trataţi şi protejaţi în spitalele din România, cât mai aproape de casă. Sigur că Partidul Mişcarea Populară va vota acest proiect de lege, un simbol al neputinţei de fapt a statului român faţă de tratarea marilor arşi sau a arşilor din România. Însă se impune de urgenţă ca Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României să depăşească faza de minciuni şi poveşti. Şi cred că ar fi mult mai uşor şi mai credibil dacă din când în când ar spune: am inaugurat secţia de arşi de la Iaşi, am inaugurat secţia de arşi de la Timişoara, avem la Constanţa secţie de arşi. Deci acest lucru ar fi mult mai credibil şi mult mai bine primit de români. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Domnul Vosganian, drept la replică?

Varujan Vosganian Cum se zice la români uneori, ferească-mă Dumnezeu de prieteni! Eu vă rog, domnule Movilă, nu mă mai tachinaţi aşa! Vreau să vă amintesc că în 2016, când nu era deloc ultimul ceas, ba chiar nu era nici măcar primul ceas al colaborării noastre în Guvern, am sprijinit Spitalul "Sf. Spiridon" pentru a obţine suma de 32 de milioane de lei, pentru a termina construcţia. Şi dacă nu mă credeţi pe mine, întrebaţi-l pe directorul Bârliba, dacă ceea ce spun eu e adevărat sau nu. Aşa că vă rog eu, nu mă mai tachinaţi cu atâta prietenie! Mai bine elogiaţi-mă cu duşmănie de la această tribună!

Carmen-Ileana Mihălcescu Şi ultimul vorbitor. Domnule Petru Movilă, nu v-a ofensat, nu v-a... (Vociferări.) Cu ce v-a ofensat, domnule Movilă?

Petru Movilă Domnilor colegi, Nu vreau să fac o polemică între ieşeni la microfonul Camerei. Sunt convins că Varujan vine la Iaşi, ne vedem la Iaşi. Pentru adevăr, pentru stenogramă. Cel care a dat banii pentru clinica de arşi de la Iaşi a fost ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu - 160 de miliarde, da? Şi puteţi vedea instrumentele de plată şi fila de buget. Este un lucru public. Pentru că puteţi să apelaţi la acelaşi Acar Păun, directorul spitalului, şi la ministrul Vlad Voiculescu, şi o să vă dea fila de buget care are dată luna octombrie 2016. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Domnul Buicu, vă rog.

Corneliu-Florin Buicu Mulţumesc, doamnă preşedinte. De la ce am pornit şi unde am ajuns! Pentru că vorbim de un proiect de lege, într-adevăr, colegul de la USR a specificat corect - în urma dezbaterilor avute la Comisia pentru sănătate, la care au participat reprezentanţi ai Asociaţiei Colectiv, condusă de domnul Eugen Iancu, a reieşit această iniţiativă legislativă. Bun. Aceasta este povestea iniţiativei şi a depunerii iniţiativei legislative la Parlament. Legat de toate aceste cuvinte care au fost spuse, daţi-mi voie să vă fac câteva precizări. Unu. Chiar dacă o filă de buget, domnule Movilă, şi vă spun numele, a fost emisă în luna octombrie, ştiţi foarte bine - şi ar trebui, tot pentru stenogramă, să repetaţi acest lucru - că dacă banii pentru reparaţii se dau în octombrie, ei nu apucă să fie folosiţi până în decembrie. Aşa că dacă se dau nişte bani pe o filă de buget, la final de octombrie, n-ai ce să faci cu ei. Numărul 2. Partidul Social Democrat, în acest an, împreună cu ALDE, cei care asigură guvernarea, în acest an, pentru dotări pentru toate spitalele, indiferent de subordonare, că sunt la Ministerul Sănătăţii sau la autorităţile publice locale, primării sau consilii judeţene, a asigurat, prin buget, o sumă de un miliard de lei, care practic merge pentru dotări pentru toate categoriile de spitale. Legat de strategia privind paturile de mari arşi. Şi aici aş face o paranteză. Există o clasificare a pacientului - şi vă spun asta în calitate de medic - în funcţie de suprafaţa corporală arsă, o împărţire, practic, a pacienţilor pe categorii. Degeaba un pacient are o suprafaţă arsă de 30% dacă sunt afectate căile respiratorii, pentru că pericolul este mult mai are. Avem pacienţi cu 10% suprafaţă corporală, dar, dacă sunt afectate căile respiratorii, riscul şi pericolul sunt mult mai mari. Legat de intervenţiile acestea privind pacientul cu arsuri - pentru că aş vrea să revenim la el. Această iniţiativă legislativă oferă cadrul în care să nu uităm să implicăm organizaţiile non-guvernamentale în rezolvarea problemelor pacienţilor cu arsuri. Şi PSD tocmai de aceea a sprijinit acest proiect de lege şi de aceea îl promovăm. Aşa că vă invit pe toţi să votăm acest proiect şi să reuşim în data de 30 octombrie să conştientizăm că încă mai avem multe lucruri de făcut. Mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Nemaifiind alte intervenţii şi nefiind amendamente, proiectul de lege rămâne pentru şedinţa de vot final. Închidem aici sesiunea dedicată dezbaterilor. La ora 12,00 - vot final. Vă mulţumesc.