11 septembrie 2019 – Informare privind modificarea conducerii grupului ALDE.

Florin Iordache Bună dimineaţa, stimaţi colegi. Vă rog să luaţi loc să putem începe şedinţa de plen. (Domnul deputat Iulian Bulai solicită să ia cuvântul.) Imediat, domnule Bulai! Deschid şedinţa şi vă dau cuvântul pe procedură. Continuăm lucrările şi vă anunţ că, din totalul celor 329 de deputaţi, şi-au înregistrat prezenţa un număr de 169. Până la ora 11,30 avem dezbateri asupra problemelor înscrise pe ordinea de zi; la ora 12,00 - vot final; la încheierea şedinţei de vot final avem şedinţa Biroului permanent. Chestiuni de procedură, Grupul USR, domnul Bulai. Se pregăteşte domnul Ion Stelian. Vă rog, domnule Bulai.

Iulian Bulai Mulţumesc, domnule preşedinte. Aşa cum am promis ieri, mă ţin de cuvânt. Astăzi sunt 203 zile de când s-a votat în plenul Camerei Deputaţilor Proiectul de Hotărâre pentru începerea Comisiei de anchetă pentru TVR. Atunci au votat 222 de deputaţi care au cerut să discutăm despre dictatura de la TVR. Rog plenul, îl rog pe preşedintele Camerei Deputaţilor să dea drumul la această comisie. Voi interveni la fiecare şedinţă, până când acest lucru se va întâmpla. Vă mulţumesc.

Florin Iordache Nu preşedintele Camerei Deputaţilor dă drumul la o astfel de şedinţă. A fost înfiinţată această comisie. Prin organele statutare ale acestei comisii puteţi începe să lucraţi şi să vă desfăşuraţi activitatea, potrivit regulamentului aprobat. În continuare, Ion Stelian. Vă rog. Grupul USR.

Stelian-Cristian Ion Domnule preşedinte, Vă solicit ca proiectul de pe ordinea de zi de la punctul 38 să-l coborâm pe locul 20. Este chestiunea legată de vacantarea locului de deputat ocupat de colegul nostru, Octavian Goga, care a fost condamnat la o pedeapsă penală, cu interzicerea drepturilor electorale. În prezent îşi exercită mandatul în mod nelegal. Vă fac această solicitare pentru că acest proiect de hotărâre privind vacantarea trebuie redactat, potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, de Comisia juridică. Or, de un an de zile, Comisia juridică nu a luat în discuţie această chestiune. Mai mult decât atât, preşedintele Camerei Deputaţilor trebuie să ia act de vacantarea acestui loc, iar Comisia juridică să vină în faţa plenului cu acest proiect de hotărâre. Proiectul de hotărâre se poate redacta în 15 minute. Vă solicit, totodată, odată cu această retrimitere, convocarea Comisiei juridice, pentru a veni cu acest raport în 30 de minute în faţa plenului. Dacă doriţi să rezolvăm această problemă, o putem face astăzi, într-o jumătate de oră, altfel este foarte clar că există o dublă măsură. În momentul în care am avut ca speţă cazul Liviu Dragnea, pe 27 mai s-a dat decizia definitivă şi pe 29 s-a dispus vacantarea locului. Nu există absolut niciun motiv legal şi de altă natură să nu procedăm în mod similar. A trecut deja un an de zile de când colegul nostru exercită fără drept acest mandat. Este clar - am spus-o şi ieri - că una dintre mizele dumneavoastră este votul pentru moţiune sau pentru acordarea votului de încredere cu privire la noua structură a Guvernului sau noua componenţă a Guvernului, însă nu vă puteţi prevala de un asemenea tertip şi de un mandat care este exercitat în mod nelegal. Este evident o încălcare a regulilor celor mai elementare şi nu vreau să accentuez că este o variantă de fraudă a votului, câtă vreme un deputat va da acest vot fără să aibă dreptul să-şi exercite mandatul. Vă rog să supuneţi cele două chestiuni votului. Aşadar, mutarea de la 38 la 20 şi retrimiterea la comisie pentru o jumătate de oră.

Florin Iordache Dacă primul vot este respins, aşteptăm raportul Comisiei juridice în cel mai scurt timp. Supun votului dumneavoastră solicitarea Grupului USR. Să înceapă votul. Cu 54 de voturi pentru, 86 de voturi împotrivă şi 15 abţineri solicitarea a fost respinsă. Continuăm. Domnul Varujan Vosganian. Vă rog. Tot pe procedură, da? Vă rog.

Varujan Vosganian În urma şedinţei Grupului parlamentar ALDE de ieri, doresc să vă comunic noua componenţă a conducerii grupului. Lider de grup - Varujan Vosganian; vicelideri - Daniel Olteanu, Pistru-Popa Eusebiu-Manea şi secretar Marius-Gheorghe Surgent. Mulţumesc.

Florin Iordache Mulţumesc. Am luat act. Mergem mai departe. Grupul PSD, domnul deputat Şerban. Vă rog.