Carmen-Ileana Mihălcescu Continuăm partea de doua a şedinţei noastre de astăzi, consacrată prezentării interpelărilor adresate membrilor Guvernului. Prevederile regulamentare le cunoaşteţi. Domnul Simionca are o interpelare depusă. Nu este prezent. Domnul Codreanu. Vă rog.
Constantin Codreanu Mulţumesc, doamnă vicepreşedinte. Interpelarea mea de astăzi este adresată doamnei Intotero, ministrul pentru românii de pretutindeni, şi vizează o situaţie regretabilă creată la Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni. Obiectul interpelării este următorul: "Acţiunile MRP după pronunţarea de către Curtea de Apel Bucureşti a deciziei definitive, având ca părţi în litigiu IEH pentru românii de pretutindeni şi pe Nicolae Brînzea, directorul general adjunct". Această interpelare vine ca urmare a mai multor solicitări primite din partea organizaţiilor nonguvernamentale, unele dintre ele întrunite la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului, în vara aceasta, precum şi după şedinţa de astăzi pe care am avut-o în cadrul Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Vorbim de o imagine afectată a IEH, după scandalul care s-a iscat în urma apelului făcut de către două foste angajate ale IEH, persoane detaşate la IEH, vorbim de Iulia Modiga şi de doamna Ana- Maria Dalu, ambele consilier relaţii I la IEH. Şi în întrebările pe care le adresez în această interpelare ministerului, aş vrea să aflu următoarele: Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Domnul Eugen Neaţă? O interpelare depusă. Domnule Dohotaru, doriţi s-o prezentaţi? Nu. Va fi depusă în scris. Domnul Horia Nasra, în scris. Domnul Csoma Botond, în scris. Domnul Nechita Oros, în scris. Doamna Florica Cherecheş, în scris. Domnul Pirtea? În scris. Doamna Oana Bîzgan, în scris. Domnul Tinel Gheorghe, în scris. Domnul Ilie Toma? Domnule Toma, o prezentaţi? Vă rog. Pe scurt.
Ilie Toma De fapt sunt două interpelări pentru Ministerul Transporturilor. O să vă prezint pe scurt. Una din ele face referire la Aerodromul din Săuleşti care nu a are o balizare pe timp de noapte, fapt pentru care mijloacele şi aparatele de zbor refuză noaptea să preia pacienţi poate grav accidentaţi, poate gravide cu probleme şi sunt nevoiţi să meargă de la Deva la Simeria. A doua interpelare face referire directă la lotul de autostradă A1, Deva-Lugoj, şi anume, cel mul reziliat, cel mult discutat, acel lot 3 de la Ilia până la Coşava. Şi cum preocuparea noastră, a tuturor, este sănătate şi integritatea umană, şi transporturile pe autostrăzi în ziua de astăzi reprezintă tot ceea ce poate fi mai bun în materie de autovehicule, ca urmare a informaţiilor vehiculate în spaţiul public referitoare la rezilierea contractului pentru lotul 3 al autostrăzii A1 şi preluarea acestuia în regie proprie de către CNAIR, pentru o bună informare a persoanelor direct interesate, domnule ministru, vă rog să ne comunicaţi data la care se deschide traficul rutier al lotului 3 al autostrăzii A1. Solicit răspuns verbal şi în scris. Normal că am fost şi personal şi am discutat cu foarte mulţi reprezentanţi de la CNAIR şi de la minister. Toată lumea spune că spre sfârşitul lunii acesteia se va deschide lotul A3. Eu vreau să am certificat scris acest lucru. Vă mulţumesc foarte mult.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Domnul Cornel Itu? În scris. Domnul Năsui? În scris. Doamna Iurişniţi? În scris. Domnul Ungureanu? În scris. Domnul Vlad? În scris. Domnul Duruş? Prezentaţi, da? Vă rog.
Vlad-Emanuel Duruş Mulţumesc, doamnă preşedinte. Interpelarea mea este adresată domnului ministru Cuc, ministrul transporturilor, şi se referă din nou la DN 18B. Stimate domnule ministru, la finalul lunii iunie mi-aţi răspuns la o altă interpelare faptul că tronsonul Baia Mare-Târgu Lăpuş al DN 18B va fi finalizat până la sfârşitul lunii august 2019. Suntem în septembrie şi situaţia este neschimbată. Ba, mai mult, am aflat din presă că DNA a demarat o anchetă legată de acest drum şi că Inspectoratul de Stat în Construcţii a decis, încă din iunie, să sisteze orice lucrare pe sectorul amintit. Faptele suspectate de DNA sunt extrem de grave. Se invocă faptul că au fost făcute achiziţii de materiale de peste 5 miliarde de lei, fără să existe autorizaţie de construire sau proiect tehnic avizat de CNAIR, excluzând partea de achiziţie, subiect ce intră sub incidenţa competenţelor organelor de anchetă. Sunt contrariat - cum ministerul a girat şi alocat bani pentru o lucrare care nu are documentaţie tehnică, aşa cum a scris presa, făcând trimitere la documentele existente la DNA? În cazul în care suspiciunile se confirmă, ne aflăm în faţa punerii în pericol, inconştient, a siguranţei celor care au traversat sectorul de drum reabilitat. Vă reamintesc că participanţii la trafic au semnalat pericolul pe care-l constituie acostamentul drumului, realizat din produse de balastieră, care este total lipsit de aderenţă. De altfel, au fost semnalate chiar şi numeroase accidente în zonă. Aşadar, în urma celor amintite, vă rog să-mi spuneţi, domnule ministru, dacă modernizarea DN 18B va continua, la ce dată şi de ce depinde reluarea lucrărilor? Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Domnul Sergiu Cosmin Vlad.
Sergiu Cosmin Vlad Bună ziua! Interpelare adresată domnului Vasile-Daniel Suciu, ministru dezvoltării regionale şi administraţiei publice. Obiectul interpelării: "Renunţarea la investiţii ale CNI la stadionul municipal «Francisc von Neuman»". Stimate domnule ministru, Compania Naţională de Investiţii şi-a asumat în toamna anului 2016 finanţarea unor lucrări aferente stadionului municipal "Francisc von Neuman", mai exact "Modernizare instalaţie de nocturnă şi alimentare cu energie electrică la Stadionul UTA" şi "Lucrări de amenajare gazon, instalaţie de încălzire şi instalaţie irigare Stadion UTA". În prezent, autorităţile administraţiei locale ale municipiului Arad realizează aceste investiţii cu finanţare din bugetul local, declarând că CNI a refuzat să-şi realizeze partea de înţelegere legată de cele două investiţii, tăind finanţarea acestora. Referitor la cele menţionate mai sus, vă rog să-mi răspundeţi la următoarele întrebări: 1. De ce a sistat CNI finanţarea celor două lucrări la stadionul municipal? 2. Dacă mai există posibilitatea finanţării lor de către CNI? Vă rog să dispuneţi ca răspunsul dumneavoastră să îmi fie trimis în scris la adresa: Parlamentul României, Grupul parlamentar al USR. Mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Domnul Seidler? În scris. Doamna Lavinia Cosma? În scris. Doamna Tamara Ciofu. Vă rog.
Tamara-Dorina Ciofu Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. Obiectul interpelării este "Acordarea sporurilor specifice tuturor angajaţilor din structurile de inspecţie şi control care lucrează în sistemul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor" şi este adresată doamnei prim-ministru, doamna Vasilica-Viorica Dăncilă. Cu toate că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit, prin Decizia nr. 82 din 2018 ca din 1 ianuarie 2019 să se acorde integral majorarea salarială de 12,5% pentru personalul din sistemul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, această majorare s-a acordat fracţionat. Totodată, personalul din cadrul administraţiei publice sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor care îşi desfăşoară activitatea în structurile de inspecţie şi control sau prin atribuţiile specifice contribuie în actul oficial de control, respectiv de inspector al ANSVSA, beneficiază de majorarea salariului de bază cu 12,5%, însă această prevedere nu se aplică pentru toţi inspectorii, o serie de angajaţi fiind excluşi de la acest drept, deşi au calitatea cerută de lege. În acelaşi timp, s-a ajuns în imposibilitatea de a se remunera activitatea prestată în afara orelor de program sau de a se acorda timp liber corespunzător, deşi în circumstanţele actuale epidemiologice întreg sistemul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor acţionează pentru îndeplinirea sarcinilor specifice, nefiind posibilă întreruperea activităţilor de combatere, iar acestea sunt desfăşurate numai de personalul de specialitate, personal care, în majoritatea cazurilor, nu beneficiază nici de sporurile specifice. Vă mulţumesc. Solicit răspuns scris.
Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Domnul Răzvan Rotaru? În scris. Domnul Cristian Buican va depune în scris. Domnul Dumitru Lovin? Vă rog.
Dumitru Lovin Mulţumesc, doamnă preşedinte. Interpelare adresată domnului Nicolae Bădălău, ministrul economiei. Obiectul interpelării: "Utilaj necesar pentru activitatea de extracţie a cărbunelui la cariera Alunu, din judeţul Vîlcea". Domnule ministru, În urmă cu câteva săptămâni, principalul utilaj folosit în extracţia de cărbune la exploatarea minieră de la Alunu, ce aparţine CET Govora, companie a cărui proprietar este Consiliul Judeţean Vîlcea, a cedat. Până în momentul de faţă nu s-a găsit nicio soluţie de reluare a activităţii, iar situaţia este pe cale să degenereze, în sensul că sute de locuri de muncă sunt deja în pericol. Stocurile s-au epuizat, rezerva naţională nu se ştie clar dacă mai există, iar în curând n-ar fi exclus ca mai multe localităţi din zonă să rămână fără apă caldă. Se pare că Complexul Energetic Oltenia, companie deţinută de Ministerul Economiei, ar dispune de un utilaj care nu este folosit la ora actuală, dar mutat, cel puţin până la găsirea unei soluţii mai bune, ar putea permite reluarea activităţii miniere la Alunu. Sunt sigur însă că pentru asta - cum numai în România se poate întâmpla - există o birocraţie excesivă. Sunt convins însă că ministrul economiei poate simplifica lucrurile rapid şi le poate rezolva în aşa fel încât în doar câteva zile situaţia să se remedieze. În aceste condiţii, stimate domnule ministru, vă rog să vă precizaţi punctul de vedere cu privire la situaţia prezentată mai sus şi cu autoritatea de care dispuneţi să găsiţi cele mai bune soluţii de rezolvare. Solicit răspuns în scris şi oral. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Şi domnul Andrei Daniel Gheorghe. Vă rog.
Andrei Daniel Gheorghe Vă mulţumesc, doamnă preşedinte. Singura interpelare pe care o depun astăzi se adresează domnului ministru al transporturilor şi vizează lucrările pentru legătura feroviară Gara de Nord Bucureşti-Aeroportul "Henri Coandă" Otopeni. Domnule ministru, Doresc să vă rog să-mi comunicaţi care este programul de execuţie al acestor lucrări şi care este termenul final de dare în folosinţă a liniei feroviare mai sus menţionate. De asemenea, consider că este foarte important să luaţi măsuri în zona Aeroportului Internaţional "Henri Coandă" Otopeni şi a căilor de ieşire/intrare către DN1 Bucureşti-Ploieşti în aşa măsură încât să asiguraţi fluidizarea traficului pe cea mai aglomerată cale rutiera din România, în aşa măsură încât să se poată circula în bune condiţii de siguranţă pentru toţi participanţii la trafic. Cer răspuns verbal şi scris. Vă mulţumesc.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Declar închisă şedinţa noastră de astăzi...
Emanuel-Dumitru Ungureanu Mai am eu!
Carmen-Ileana Mihălcescu Unde? Domnul Ungureanu? Sunteţi înscris? Da. Nu eraţi, probabil, când v-am strigat. Şi ultimul, cu voia dumneavoastră, domnul Ungureanu.
Emanuel-Dumitru Ungureanu Interpelarea mea se referă la situaţia fetiţei Mureşan, din Cluj-Napoca, care nu a putut fi operată la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, în luna august, pentru că medicii din această unitate sanitară erau în concediu. Interpelarea se adresează doamnei ministru al sănătăţii, Sorina Pintea. Stimată doamnă ministru, Vă rog să trimiteţi în regim de urgenţă Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii pentru a efectua un control de fond la Spitalul Clinic de Copii din Cluj-Napoca, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Cluj. În ziarul "Adevărul", din data de 9 septembrie, a fost relatat cu lux de amănunte cazul unei minore din Cluj-Napoca care a suferit o fractură şi care nu a fost operată din cauza proastei organizări a acestui spital care nu a putut asigura prezenţa unui medic chirurg ortoped capabil să rezolve în regim de urgenţă, în luna august, problema de sănătate a minorei Raluca Mureşan din Cluj-Napoca. Conform anchetei jurnalistice, "Clujeanca Raluca Mureşan, mamă a trei copii, s-a prezentat, în data de 24 iulie, la Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca cu fetiţa sa care şi-a rupt mâna". Am mers timp de o lună la acest spital. A fost un lanţ de erori medicale şi de erori de organizare birocratice care au avut o consecinţă directă. Până în data de 26 august această fetiţă minoră a fost plimbată de la spitalul de copii la spitalul de recuperare şi abia în data de 27 august, după insistenţe şi multă umblătură, la spitalul de recuperare s-a găsit un loc pentru rezolvarea problemei ei de sănătate. Doamna ministru Sorina Pintea, vă rog să îmi transmiteţi, în urma controlului efectuat de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, răspunsul la următoarele întrebări ridicate în spaţiul public de către această anchetă jurnalistică. Este adevărat că nu a existat un medic la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, în luna august, care să poată opera urgenţa respectivă? Dacă da, cum s-a ajuns la această situaţie şi ce măsuri de organizare va lua Ministerul Sănătăţii ca această situaţie să nu se mai repete? Vă rog frumos, în acelaşi timp, doamnă ministru, să dispuneţi demiterea urgentă a managerului Spitalului de Copii Cluj-Napoca, Cornel Aldea, pentru incompetenţă, pentru că este inadmisibil să permită ca trei medici, singurii medici din Spitalul de Copii capabili să rezolve urgenţele chirurgicale ortopedice să-şi ia concediu în acelaşi timp şi să lase copiii cu probleme de sănătate în stare gravă abandonaţi. Vă mulţumesc. Emanuel Ungureanu, deputat al USR de Cluj.
Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Declar închisă şedinţa noastră de astăzi. O seară bună! Şedinţa s-a încheiat la ora 17,27.