10 septembrie 2019 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente (PL-x 11/2019). ( rămas pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu 6. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente; PL-x 11/2019. Avem 6 amendamente admise. Din partea comisiilor sesizate în fond, prezentarea raportului comun. Domnule preşedinte Roman, vă rog.

Florin-Claudiu Roman Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă. În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi şi Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului au fost sesizate, prin adresa PL-x 11/2019 din 4 februarie 2019, cu dezbaterea în fond, în procedură obişnuită, a proiectului de lege amintit. Senatul a adoptat proiectul de lege în şedinţa din data de 19 decembrie 2018. Suntem Cameră decizională, cu aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, aviz favorabil de la Comisia pentru învăţământ, aviz favorabil al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, punct de vedere negativ al Guvernului. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare introducerea unor dispoziţii care vizează ca până la 1 ianuarie 2020 conducătorii instituţiilor publice să dispună începerea expertizării tehnice, realizată de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi fundamentării măsurilor de intervenţie asupra clădirilor cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ care au fost construite înainte de anul 1978, expertize care vor trebui finalizate până la data de 1 iunie 2024. În conformitate cu prevederile art. 61 şi art. 63 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, cele două comisii au dezbătut iniţiativa legislativă în şedinţe separate. În urma dezbaterilor, membrii celor două comisii au hotărât, cu unanimitate de voturi, întocmirea unui raport de adoptare a Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, cu amendamente admise prezentate în anexa ce face parte integrantă din prezentul raport comun. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Doriţi la dezbateri generale? Vă rog.

Florin-Claudiu Roman Partidul Naţional Liberal va vota pentru adoptarea acestui proiect de lege. Vreau să cred că prin cele 6 amendamente făcute la nivelul Comisiei pentru administraţie publică am reuşit să ne înţelegem şi cu Guvernul, pentru că pe acest proiect vreau să vă spun că au existat de la acelaşi minister 4 puncte de vedere diferite de punctul de vedere al unui alt minister. Deci, dacă vom continua să lucrăm de maniera asta, înseamnă că ne apropiem de un punct de vedere comun, probabil undeva spre finalizarea mandatului. Eu sper că ceea ce n-au reuşit cei din Guvern, am reuşit noi, la nivelul Comisiei pentru administraţie publică şi, dincolo de chestiunea de necesitate şi de oportunitate, mai trebuie să ne uităm şi la partea de asigurare a resurselor financiare. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc şi eu. Alte intervenţii la dezbateri generale nu mai sunt. Mergem la dezbaterea pe articole. Dacă de la nr. crt. 1 la nr. crt. 6 sunt obiecţii? Nu sunt. Adoptat. Proiectul de lege merge la votul final.