10 septembrie 2019 – Dezbaterea Proiectului de Lege pentru ratificarea Acordului de parteneriat strategic dintre Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de o parte, şi Japonia, pe de altă parte, semnat la 17 iulie 2018, la Tokyo (PL-x 271/2019). ( rămas pentru votul final )

Carmen-Ileana Mihălcescu 4. Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului de parteneriat strategic dintre Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de o parte, şi Japonia, pe de altă parte, semnat la 17 iulie 2018, la Tokyo; PL-x 271/2019. Este lege ordinară. Guvernul României. Vă rog. Aveţi cuvântul. Reprezentantul Guvernului.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Din partea comisiei sesizate în fond, pentru prezentarea raportului, Comisia pentru industrii, este cineva? Vă rog. Domnul Toma Ilie. Vă rog.

Ilie Toma Mulţumesc, doamnă preşedinte. Stimaţi colegi, Raport asupra Proiectului de Lege pentru ratificarea Acordului de parteneriat strategic dintre Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de o parte, şi Japonia, pe de altă parte, semnat la 17 iulie 2018, la Tokyo. Comisia pentru industrii şi servicii a fost sesizată, spre dezbatere în fond, cu Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului de parteneriat strategic dintre Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de o parte, şi Japonia, pe de altă parte, semnat la 17 iulie 2018, la Tokyo, transmis cu adresa PL-x 271 din 11 iunie 2019. Consiliul Legislativ avizează favorabil proiectul de lege. Comisia pentru politică externă a avizat favorabil proiectul de lege, cu unanimitate de voturi. Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a avizat favorabil proiectul de lege. Acest proiect de lege are ca obiect de reglementare ratificarea Acordului de parteneriat strategic dintre Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de o parte, şi Japonia, pe de altă parte. Acordul reflectă un angajament de cooperare structurală, în baza valorilor comune ale celor două părţi, fiind conceput pe doi piloni: dialog politic, cooperare în domeniul politicii externe şi de securitate şi, respectiv, cooperarea tehnică pentru dezvoltare. Membrii Comisiei pentru industrii şi servicii au examinat proiectul de lege în şedinţa din 25 iunie 2019 şi au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea Proiectului de Lege pentru ratificarea Acordului de parteneriat strategic dintre Uniunea Europeană şi Japonia. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare. În conformitate cu prevederile art. 75 din Constituţia României, Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc. Dacă la dezbateri generale sunt intervenţii? Domnul Sorin Bumb. Vă rog.

Sorin-Ioan Bumb Doamnă preşedinte, Stimaţi colegi, Grupul PNL va vota pentru ratificarea acestui acord între Uniunea Europeană şi statele membre ale Uniunii Europene, pe de o parte, şi Japonia, pe de altă parte, deoarece acest acord dezvoltă cooperarea între statele membre ale Uniunii Europene şi Japonia pe cei doi piloni, pe dialog politic, cooperare în domeniul politicii externe şi de securitate şi respectiv pe cooperare tehnică şi dezvoltare. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc şi eu. Nu mai sunt alte intervenţii. Nefiind amendamente, proiectul merge la votul final.