10 septembrie 2019 – Informare privind distribuirea unor documente la casetele deputaţilor, potrivit prevederilor art.94 din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Carmen-Ileana Mihălcescu Bună ziua, stimaţi colegi. Declar deschisă şedinţa de astăzi a Camerei Deputaţilor şi anunţ că, din totalul celor 329 de deputaţi, până în acest moment, şi-au înregistrat prezenţa 194. În conformitate cu prevederile art. 94 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, vă informez că au fost distribuite deputaţilor următoarele documente: ordinea de zi pentru şedinţele Camerei Deputaţilor, din zilele de marţi, 10 şi miercuri, 11 septembrie 2019; programul de lucru pentru perioada 9-14 septembrie 2019; lista rapoartelor depuse în perioada 4-10 septembrie 2019 de comisiile permanente sesizate în fond; lista cu legile pentru care se poate exercita dreptul de sesizare a Curţii Constituţionale; informarea cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Camera Deputaţilor şi care urmează să fie avizate de comisiile permanente. Vă reamintesc că, potrivit programului de lucru aprobat, astăzi, de la ora 17,00 avem prezentarea interpelărilor adresate membrilor Guvernului. Dacă nu sunt alte chestiuni, trecem la dezbaterea iniţiativelor legislative înscrise pe ordinea de zi. (Domnul deputat Iulian Bulai solicită să ia cuvântul.) De la USR domnul Iulian Bulai, vă rog. Pe procedură.

Iulian Bulai Mulţumesc mult, doamnă preşedinte. Stimaţi colegi, În numele sutelor de colegi, care în luna martie au votat începerea Comisiei de anchetă parlamentară pentru TVR, vă aduc la cunoştinţă că trebuie să începem acum, măcar la şase luni de la acel vot, această comisie de anchetă. Dacă nu sunteţi la curent, vă spun eu că, în momentul de faţă, în cadrul Televiziunii protestează 600 de oameni, în cadrul Federaţiei Mediastin, din cauza condiţiilor proaste de muncă de acolo şi împotriva dictaturii doamnei Gradea. Dacă aveţi dorinţă să... (Vociferări.) Poftiţi? Se simte foarte bine, pentru că dumneavoastră contribuiţi la starea de haos de acolo. Haideţi împreună să ne punem la aceeaşi masă, să vedem ce se întâmplă, să analizăm rapoartele din ultimii ani şi să dăm un nou start acestei instituţii de media foarte, foarte importantă. Doamnă preşedinte, Stimaţi lideri de grup, În special mă adresez, aici, PSD-ului, care, chiar dacă nu mai are majoritate la Camera Deputaţilor, poate să decidă, împreună cu celelalte forţe politice, să dea drumul acestei comisii de anchetă parlamentară. Doamnă preşedinte, Vă anunţ că, începând de astăzi, în fiecare zi, la începutul şedinţei voi face acest anunţ, până această anchetă parlamentară va începe în cadrul Comisiei de anchetă parlamentară. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc. Domnul Gigel Ştirbu. Vă rog.

Gigel-Sorinel Ştirbu Mulţumesc, doamnă preşedinte, pentru amabilitate. Doamnelor şi domnilor, În completarea a ceea ce spunea antevorbitorul meu, trebuie să vă anunţ sau să vă reamintesc că de la această tribună am făcut această solicitare de minimum două ori. Am făcut către Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului o scrisoare, o adresă în luna mai anul curent, prin care solicitam celor două Birouri permanente reunite să sesizeze comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat cu rapoartele de activitate ale celor două instituţii de media naţionale. Totodată, de la acest microfon am sesizat atât Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, cât şi conducerea Camerei Deputaţilor din acea perioadă şi, implicit, preşedintele acelei comisii de anchetă să demareze odată procedurile de solicitare a prezenţei conducerii TVR-ului în faţa acestei comisii de anchetă. Această comisie de anchetă, condusă de către liderul de grup de la Partidul Social Democrat, nici până astăzi nu a avut nici măcar o întrevedere, nu s-a întrunit absolut niciodată în ultimele şase luni de când este înfiinţată. Nu pot să mă gândesc decât la faptul că există rea-voinţă sau că dumneavoastră sunteţi complici cu cei care conduc astăzi cele două instituţii media din România. Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu Domnul Marius Paşcan. Vă rog.

Emil-Marius Paşcan Vă mulţumesc, doamnă preşedinte. Bună ziua, distinşi colegi. Din luna septembrie a anului trecut, un coleg parlamentar, deputatul Octavian Goga, este condamnat penal, cu sentinţă definitivă. A contestat la Înalta Curte pe cale extraordinară, i s-a respins şi contestaţia. Avem un coleg care de un an de zile ocupă fotoliul de parlamentar, fiind condamnat penal. Am solicitat Biroului permanent, în temeiul Constituţiei României, care prevede că în ceea ce priveşte calitatea de deputat sau de senator încetează, în caz de pierdere a drepturilor electorale, în temeiul Legii nr. 96/2006 - atenţie! - care stipulează explicit: "Preşedintele Camerei ia act de situaţia de încetare a mandatului de deputat sau de senator şi supune votului plenului Camerei din care face parte adoptarea hotărârii prin care se vacantează locul de deputat sau de senator". Deci nu mai face vorbire legea de niciun fel de aviz al Comisiei juridice sau de tot felul de pretexte de acest gen. De un an de zile domnul parlamentar ia salariul absolut gratuit. Cineva va da socoteală pentru acest lucru, pentru că este o chestiune de abuz în serviciu, e o chestiune penală. Nu se poate acest lucru! Din nou, săptămâna trecută, domnul preşedinte Marcel Ciolacu a solicitat Comisiei juridice un aviz, un raport, nu se ştie pentru ce, că legea este cât se poate de explicită - şi v-am dat citire prevederii legale. Astăzi s-a spus că, deşi a trecut o săptămână de la termenul pe care însuşi l-a formulat şi stabilit, nu s-a întâmplat nimic. Eu vă rog, stimaţi colegi, nu putem să fim legiuitor câtă vreme noi suntem primii care încălcăm legile acestei ţări, pe care tot noi le votăm şi le stabilim. Eu vă rog foarte mult. Este pe ordinea de zi, la punctul 24, proiectul privind încetarea mandatului de deputat al colegului parlamentar Octavian Goga. Eu vă solicit şi vă rog să supuneţi la vot ca, de pe poziţia 24, acest punct să ajungă la numărul curent 3 de pe ordinea de zi şi să-l supuneţi votului plenului. E cât se poate de clară legea în această privinţă. Repet, preşedintele ia act şi cu asta basta, supunem la vot şi mandatul a încetat! Vă mulţumesc.

Carmen-Ileana Mihălcescu O să supun votului dumneavoastră, cu o singură precizare: nu este vorba de punctul 24, este vorba de punctul 38 din ordinea de zi. Vă rog să vă pregătiţi cartelele de vot. Vot, vă rog. A fost respinsă această propunere cu 71 de voturi pentru, 4 împotrivă, 82 de abţineri, 3 colegi fără opţiune. (Doamna deputat Raluca Turcan solicită să ia cuvântul.) Da, eraţi înscrisă la cuvânt. Când? Am avut o propunere, a trebuit s-o supun votului dumneavoastră. Doamna Turcan.

Raluca Turcan Mulţumesc. Eram înscrisă la cuvânt tocmai pentru a susţine intervenţia liderului de grup de la PMP, ca plenul Parlamentului să voteze încetarea mandatului unui deputat care este condamnat şi are interdicţia drepturilor electorale. În baza Constituţiei, interzicerea drepturilor electorale conduce automat la încetarea mandatului. Aşadar, solicitarea pe care v-a făcut-o colegul de la PMP şi pe care Partidul Naţional Liberal o susţine în continuare este aceea ca o persoană condamnată deja ca infractor şi căruia i s-au interzis drepturile electorale să nu mai fie membru al Camerei Deputaţilor. Vi se pare atât de mult?!

Carmen-Ileana Mihălcescu Mulţumesc.

Raluca Turcan Vi se pare o solicitare atât de deplasată?

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă mulţumesc, doamnă Turcan.

Raluca Turcan Am o propunere de procedură pe care vreau să v-o fac tocmai pentru că, de la această tribună şi de la acest microfon, s-a afirmat de mai multe ori că, odată Liviu Dragnea plecat din fruntea Camerei Deputaţilor, majoritatea parlamentară îşi schimbă conduita şi nu mai legiferează în interesul infractorilor. Votul de astăzi, prin care PSD s-a abţinut, ceea ce echivalează cu un vot împotrivă, înseamnă, de fapt, o protejare a infractorilor, prin vot, în Camera Deputaţilor.

Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa Stolo!

Raluca Turcan Vreau să vă atrag atenţia că n-ar strica o evaluare psihiatrică, ţinând cont de ceea ce se strigă din sală în momentul de faţă, din partea Grupului PSD,...

Carmen-Ileana Mihălcescu Doamnă Turcan, vă rog frumos!

Raluca Turcan ...dar, în acelaşi timp, vă solicit ca, din respect pentru 6,5 milioane de români care au votat ca legile să nu fie făcute de infractori şi să fie făcute în interesul cetăţeanului, să nu mai protejaţi infractorii, prin vot, în Camera Deputaţilor. Asta aţi făcut astăzi, în timp ce preşedintele PSD şi candidat la preşedinţie spune peste tot că politica PSD s-a schimbat, că este europeană, că este de conduită internaţională, când, de fapt, este fix o continuare a politicii infracţionale de tip Liviu Dragnea. Este revoltător ce aţi votat astăzi în Parlamentul României şi este revoltător modul în care protejaţi, prin vot, o persoană condamnată şi care are interzicerea drepturilor electorale.

Carmen-Ileana Mihălcescu Voturile în Parlament sunt de regulă politice, stimată doamnă, pe de o parte. Pe de altă parte, această solicitare se află pe ordinea de zi. Astfel, când vom ajunge la ea, o să-i dăm curs cu siguranţă. Domnul Ion Stelian-Cristian. Vă rog.

Stelian-Cristian Ion Şi eu solicitasem cuvântul înainte de a se da acest vot. Eu vă spun următorul lucru. Este absolut clar că în următoarele şedinţe vom veni, de fiecare dată, la fiecare şedinţă, cu aceeaşi solicitare, până când veţi înţelege că nu puteţi face scut faţă de un coleg care a primit o condamnare penală definitivă pentru o infracţiune săvârşită cu intenţie. Se poate înţelege interesul dumneavoastră în ideea de a avea un vot în plus la moţiunea de cenzură sau la votul de încredere pe care Parlamentul îl va putea da săptămâna viitoare, dar astfel de tertipuri şi astfel de procedee sunt absolut inacceptabile, şi ele nu fac altceva decât să denigreze, decât să aducă o atingere gravă reputaţiei acestei instituţii, care este Parlamentul. În orice stat civilizat Parlamentul este o instituţie absolut respectabilă. În momentul în care parlamentari ai României se abţin de la o propunere absolut decentă, legală, constituţională, aceea ca o hotărâre judecătorească a unei instanţe româneşti să fie respectată de puterea legislativă şi Constituţia României să fie respectată, atunci este clar că se aduce o atingere gravă prestigiului acestei instituţii. Şi vă rugăm să nu vă mai miraţi atunci când oamenii spun despre parlamentari că-i protejează pe infractori şi fac scut. În alte situaţii, când discutam de o lege sau de alta...

Carmen-Ileana Mihălcescu Domnule Stelian, staţi, că vă aflaţi într-o gravă eroare şi, chiar, trebuie să vă întrerup, pentru că aberaţiile chiar nu le mai pot tolera. Îmi pare rău!

Stelian-Cristian Ion Care sunt aberaţiile, doamnă preşedinte?

Carmen-Ileana Mihălcescu Şi din partea PNL-ului, şi din partea USR-ului!

Stelian-Cristian Ion Aberaţia este că se face scut...

Carmen-Ileana Mihălcescu Aberaţia este următoarea...

Stelian-Cristian Ion ...faţă de o persoană... (I se întrerupe microfonul.)

Carmen-Ileana Mihălcescu Domnule Stelian-Cristian, noi nu ne-am abţinut pentru a discuta această chestiune şi îmi pare rău că vă vorbesc de aici, trebuia să cobor acolo, dar chiar nu e în regulă să aberaţi în acest fel de la tribuna Parlamentului! A fost un vot pentru ca acest proiect să nu urce la punctul 3! (Aplauze.) Nu a fost un vot împotriva acestei solicitări! Aşa că, vă rog frumos, recalibraţi-vă şi după aceea puteţi să veniţi să invocaţi orice elemente procedurale doriţi. Vă mulţumesc. (Aplauze.) Dar nu se poate! Serios! Cum puteţi să aberaţi aşa? Că nu era vorba despre asta! OK. Voci din sală : E acelaşi lucru!

Carmen-Ileana Mihălcescu E vina mea că discut cu dumneavoastră. Puteţi să mergeţi la locul dumneavoastră.

Stelian-Cristian Ion Supuneţi la vot, că nu se poate!

Carmen-Ileana Mihălcescu Am supus-o votului. Probabil că aţi lipsit. Vă rog frumos...

Stelian-Cristian Ion Nu se poate! Cum e posibil să protejăm un condamnat penal?!

Carmen-Ileana Mihălcescu Vă rog frumos! Vă rog frumos să mergeţi la loc. Vă mulţumesc. Declaraţiile politice sunt astăzi la ora 17,00 sau mâine dimineaţă. (Vociferări.) Mulţumesc. Am sistat aici orice chestiuni legate de acest subiect. Ca preşedinte de şedinţă, o să trec la dezbaterea ordinii de zi.